Gå til innhold

Hver måned fra oktober 1492 til 1750


Gunfreak

Anbefalte innlegg

Jeg vet ikke om du tenkte det, men det er logisk at Karl den tolvtes død tas i desember, siden det tross alt skjedde i Norge og Norge og Sverige hadde forskjellig tidsregning da dette er november ifølge den svenske kalenderen men desember ifølge den norske så da kommer det her.

Desember 1718:

Karl den tolvte og hans hær ble kastet ut av Norge i 1715 men denne høsten har han iverksatt nok et forsøk på å erobre nabolandet. Den svenske hæren har ikke kommet lenger enn til Halden hvor de iverksetter en beleiring av Fredriksten festning som begynner den 20.november. 11.desember blir Karl skutt i kamp og dør. Den dag i dag strides man om hvem det var som egentlig skjøt svenskekongen; de fleste er enige om at det var en norsk kule mens andre snakker om at han ble forrådt av egne tropper. Men uansett er den siste svenske krigerkongen død og den store nordiske krig begynner å ebbe ut etter dette selv om den dras ut frem til 1721. Den 14.desember oppgir svenskene beleiringen av Fredriksten og den siste svenske innvasjonen av Norge før 1814 er over. Karls søster Ulrike Eleonara tar over tronen og blir Sveriges dronning.

https://snl.no/Fredriksten_festning

lossy-page1-1200px-Bringing_Home_the_Bod

Endret av Morromann
  • Hjerte 1
Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Januar 1719

Den avdøde kong Karl XII av Sverige sin plan var å invadere Norge med to styrker. Den ene styrken, ledet av han selv, invaderte Østlandet, mens den andre invaderte Trøndelag, ledet av Carl Gustaf Armfeldt. Men nå som kongen var død, så var invasjonen over, og svenskene i Trøndelag begynner å trekke seg tilbake til Sverige. Kjent som Karolinernes dødsmarsj, ble en katastrofe. 8.janaur befinner den svenske styrken på 6000 menn seg i Haltdalen i Gauldalen, Trøndelag. Planen til Armfeldt er at de skal marsjere gjennom Selbu og Tydalen, og kommer over til Sverige og Åre i Jemtland. Etter å ha brent ned en gård i Selbu, så ankommer de Tydalen 12.januar, og marsjen over Kjølen (grensefjellene mellom Norge og Sverige) begynner. Dette blir en katastrofe for svenskene pga storm i Kjølenområdet, og rundt halvparten av svenskene døde i marsjen. Svenskene ankom Handøl i Sverige 14.janaur. Selv om svenskene nå var i sitt eget land, så stoppet ikke dødsfallene, og 700 svensker døde i marsjen fra Handøl til Duved. 

undefined

Kart som viser marsjens rute (datoene er julianske, og dermed samsvarer de ikke med datoen brukt i teksten, som er gregorianske). 

https://no.wikipedia.org/wiki/Karolinernes_dødsmarsj

https://en.wikipedia.org/wiki/Carolean_Death_March

Endret av Mr.Duklain
  • Liker 1
  • Hjerte 1
Lenke til kommentar

Februar 1719:

Med Karl den tolvtes død er det slutt på erobringer og ekspansjon for Sverige og en periode med fredsforhandlinger begynner og først ute er forhandlinger med tyske stater som har stått på den russiskdominerte alliansen i krigen. Den 20. februar undertegnes den første Stockhomstraktaten mellom Sverige og de tyske statene Hannover og Preussen foravståelse av svenske territorier i nord-Tyskland.

https://en.wikipedia.org/wiki/Age_of_Liberty

640px-Swedish_Empire.svg.png

  • Hjerte 1
Lenke til kommentar

Mars 1719

Som nevnt ble Karl XIII sin søster Ulrika Eleonora dronning av Sverige etter hans død i Norge. 17.mars ble hun kronet i Uppsala domkirke.  Hun vil ikke bli monark over Sverige lenge, og vil om kort tid abdisere for at hennes ektemann skal bli den nye kongen, men dette kommer vi nok tilbake til.

undefined

Ulrika Eleonora sin kroningsermoni. 

https://en.wikipedia.org/wiki/Ulrika_Eleonora_of_Sweden#Queen_regnant

Endret av Mr.Duklain
  • Liker 1
  • Hjerte 1
Lenke til kommentar

April 1719:

Den 25. april blir Robinson Crusoe, Daniel Defoes klassiske roman om den skipbrudne sjømannen som tilbringer 28 år på en øde øy i Karibien utgitt for første gang i London. Tidligere i tråden har jeg nevnt den skotske sjømannen Alexander Selkirk som tilbrakte 4 år på en øde øy utenfor Chile og som skal ha innspirert Defoe til å skrive sin berømte roman.

https://en.wikipedia.org/wiki/Robinson_Crusoe

Robinson_Crusoe_1719_1st_edition.jpg

 

  • Hjerte 1
Lenke til kommentar

May 1719 

Kvadrupelalliansekrigen er nå i full gang, og har nå også spredt seg til Amerika. Florida er i dag en amerikansk stat, men er på denne tiden en spansk koloni. I denne kolonien befinner byen Pensacola seg. Denne måneden tar en fransk styrke, ledet av Jean-Baptiste Le Moyne de Bienville (han som tidligere hadde grunnlagt New Orleans) over byen. Okkupasjonen vil vedvare frem til august dette året, da spanjolene tar tilbake byen, men måneden etter tar franskmennene igjen over byen, og den forblir i franske hender frem til krigens slutt året etter.

undefined

Kart fra 1744 av Pensacola. 

https://en.wikipedia.org/wiki/Capture_of_Pensacola_(1719) 

Endret av Mr.Duklain
  • Liker 1
  • Hjerte 1
Lenke til kommentar

Juni 1719:

Selv om Sverige i realiteten har tapt den store nordiske krigen er de fortsatt i full krig med Russland ennå fordi de ikke ønsker å anerkjenne Peter den stores fredsbetingelser. Den 4.juni står sjøslaget ved Ösel i nærheten av den estiske øya Saaremaa som ender med en klar russisk seier. Russerne kaprer 3 svenske skip og rundt 451 svensker blir drept, skadet og tatt til fange. På russisk side er tapene på 18 mann og ingen skadde skip.

https://en.wikipedia.org/wiki/Battle_of_Ösel_Island

Battle_of_oesel.jpg

  • Hjerte 1
Lenke til kommentar

Juli 1719

Peder Tordenskjold er enda en plage for svenskene på deres vestkyst, og 10.juli beleirer hans flåte Marstrand og byens festning Carlsten. Flåten og festningen bombarderer hverandre, men 16.juli overgir Carlsten festning seg, under ledelse av Henrich Danckwardt, til Tordenskjold og hans flåte. De svenske forsvarsstyrkene forlater både fortet og byen. 22.juli ble  Danckwardt arrestert av svenske myndigheter, og henrettet i september for å ha overgitt festningen for lett. Marstrand og festningen vil forbli okkupert av Danmark-Norge, frem til freden mellom Danmark-Norge og Sverige året etter.

File:TordenskjoldOgDanckwardt.jpg

Maleri fra 1875, som viser Tordenskjold som spør Henrich Danckwardt om han skal overgi seg. 

https://en.wikipedia.org/wiki/Attack_on_Marstrand#

  • Liker 1
  • Hjerte 1
Lenke til kommentar

August 1719:

Den siste og for svenskene seigpinende siste fasen av den store nordiske krig preges av tilbakevendene angrep mot den svenske kysten, fra Danmark-Norge på vestkysten og fra Russland på østkysten. Fra den russiske siden pågår det også voldelige herjinger langs kystområdene som også retter seg mot sivilbefolkningen i området og som også tidvis beveger seg inn i innlandet før de russiske soldatene trekker seg tilbake. Den 13.august utfører russerne et mislykket angrep på Stockholm som mislykkes i slaget ved Stäket. Operasjonen mislykkes fordi svenskene har oppdaget russernes interesse for det smale Baggenstäket i innseilingen til Stockholm og har forberedt forsvaret godt blant annet med. Når den russiske angrepsflåten nærmer seg bryter det ut kamper både til lands og til vanns og det svenske forsvaret som ledes av dronning Ulrikas ektemann Frederik av Hessen-Kassel vinner en solid seier mot russerne som må trekke seg tilbake. Den russiske angrepsflåten blir til og med værfaste i 10 dager grunnet vanskelige vindforhold. I slaget hadde Russland 500 døde og sårede mot 30 døde og 71 sårede på svensk side. Likevel hevder russerne at de har vunnet slaget og bare gjennomført en strategisk tilbaktrekning. Det er lite sannsynlig at det var ledd i noen innvasjon da styrken var alt for liten men heller ledd i å tvinge frem forhandlinger. Uansett vant svenskene her en mindre seier i en periode hvor krigen i praksis allerede er tapt.

 https://sv.wikipedia.org/wiki/Slaget_vid_Stäket

800px-Fredrik_av_Hessen.jpg
Kong Fredrik den første av Sverige.

  • Hjerte 1
Lenke til kommentar

September 1719

I byen Dresden (i dagens Tyskland) åpner operahuset Opernhaus am Zwinger  dørene sine for første gang, 3.september. Ved åpningen var det et av de største operahusene i Europa, og hadde plass til rundt 2000 publikummere. Byen hadde et eldre operahus,  Opernhaus am Taschenberg, men dette ble omgjort til en kirke. Det første operastykket som ble fremført i det nye operahuset var; Giovi in Argo av Antonio Lotti. Operahuset brant ned i 1849, og ble ikke gjenoppbygget. 

File:OpernhausAmZwinger.jpg

En samtidsilustrasjon som viser innsiden av operaen. 

https://en.wikipedia.org/wiki/Opernhaus_am_Zwinger

Endret av Mr.Duklain
  • Liker 1
  • Hjerte 1
Lenke til kommentar

Oktober 1719:

Så over til hva som skjer i kvadruppelalliansekrigen. Den 10.oktober går britiske styrker i land i den spanske kystbyen Vigo i Galicia og beveger seg deretter nordover mot Pontevedra innover i landet før de avslutter toktet 10 dager senere og trekker seg tilbake. Aksjonen er utført som hevnaksjon mot spansk støtte til nok et jacobittopprør som har funnet sted i Skottland denne sommeren samt å demonstrere for spanjolene at britene lett kan slå til langs den sårbare kystlinjen deres. Britene håper også på at aksjonen vil tvinge Spania til fohandlingsbordet.

https://en.wikipedia.org/wiki/Capture_of_Vigo_and_Pontevedra

1200px-Vigo_-_Parque_do_Castro,_Fortalez
Fortet i Vigo i moderne tid.

  • Hjerte 1
Lenke til kommentar

November 1719

Den store nordiske krigen holder på å dabbe av, og Sverige holder på å skape fred med sine fiender. I en av mange Stockholms-traktatene, som var fredsavtaler mellom Sverige og Hannover og Prøysen, som ble signert mellom 1719 og 1720. Denne måneden ble en av disse signert mellom Sverige og Hannover. I traktaten som ble signert 9.november, så måtte Sverige gi området Bremen-Verden til Hannover. 

undefined

Kart over Bremen-Verden fra rundt 1750.

https://en.wikipedia.org/wiki/Treaties_of_Stockholm_(Great_Northern_War)

Endret av Mr.Duklain
  • Liker 1
  • Hjerte 1
Lenke til kommentar

Desember 1719:

Den 22.desember blir The American Weekly Mercury, Pennsylvanias første avis utgitt av trykkeren Andrew Bradford, en avis som blir bredt sirkulert i byen som 56 år senere blir fødestedet til den amerikanske uavhengigheten. Bradford kommer forøvrig også i en periode å ha den unge Benjamin Franklin ansatt i sitt trykkeri.

https://en.wikipedia.org/wiki/Andrew_Bradford

Andrew-Bradford-239x300.jpg
Andrew Bradford

  • Hjerte 1
Lenke til kommentar

Januar 1720

Denne måneden blir den siste Stockholmstraktaten signert. 21.januar  for å være mer presis. I trakten mellom Prøysen og Sverige, så måtte Sverige gi deler av Svensk-Pommeren til Prøysen, dette inkluderte området sør for elva Peene og øst for  elva Peenestrom. Sverige måtte også gi Prøysen øyene Usedom og Wollin, samt byene Stettin, Damm and Gollnow. 

undefined

Kart over Svensk-Pommeren i 1812. Kartet er fra 1926.

https://en.wikipedia.org/wiki/Treaties_of_Stockholm_(Great_Northern_War)

 

  • Liker 1
  • Hjerte 1
Lenke til kommentar

Februar 1720:

Den 17.februar undertegnes freden i Haag som avslutter kvadruppelalliansekrigen, men siden dette er på 1700-tallet er det slett ikke slik at alle de stridende kreftene får det med seg med det første og ihvertfall ikke på andre siden av Atlanterhavet(man må huske på at dette er 130 år før telegrafen), og en uke senere; den 24.februar går en spansk styrke til anngrep på den britiske bosetningen Nassau på Bahamas.En britisk milits på 500 mann klarer å slå de spanske angriperne tilbake men spanjolene klarer likevel å plyndre til seg mye gods før de trekker seg tilbake.

https://en.wikipedia.org/wiki/Raid_on_Nassau_(1720)

c2bdab04ab2cc3cb8f7700d3b0a5cff0.jpg
Illustrasjon av havnen i Nassau på 1700-tallet.

  • Hjerte 1
Lenke til kommentar

Mars 1720

11.mars abdiserer dronning Ulrika Eleonora av Sverige, etter en veldig kort tid som regent. Grunnen til at hun abdiserte var at den svenske riksdagen ikke ville godkjenne at hennes mann Frederick skulle bli co-monark av Sverige, slik dronning Mary II og William III hadde vært i England og Skottland tidligere dette århundre. Dermed abdiserte hun til fordel for sin mann, men med garanti om at hun skulle arve tronen hvis han døde først. Frederick ble ikke konge rett etter abdikasjonen og det var et kort interregnum i Sverige. Ulrika Eleonora arvet aldri tronen etter sin mann, fordi hun døde før han.

undefined

Maleri av dronning Ulrika Eleonora fra 1730. 

https://en.wikipedia.org/wiki/Ulrika_Eleonora_of_Sweden#Queen_regnant

Endret av Mr.Duklain
  • Hjerte 1
Lenke til kommentar

April 1720:

Interregnumet varer bare litt over en måned, for den 5. april(som er 24.mars etter den svenske kalenderen)vedtar den svenske riksdagen å innsette Fredrik den første som konge. Fredrik den første blir en veldig annerledes konge enn krigerkongen Karl den tolvte. Den tyskfødte kongen snakker dårlig svensk, noe som bidrar til en konflikt med den svenske adelen. I hans regjeringstid blir også parlamentarismen sterkere og kongemakten svakere, en periode man i Sverige kjenner som frihetstiden til kongemakten kommer til å styrke seg igjen i 1772 under Gustav den tredje.

https://runeberg.org/nfbh/0682.html

https://www.blf.fi/artikel.php?id=321

31690080-9506-4184-99db-fa039bb4cc4b?aut

  • Hjerte 1
Lenke til kommentar
Skrevet (endret)

Mai 1720

Denne måneden ankommer skipet Grand-Saint-Antoine fra Libanon den franske byen Marseille. Skipet hadde ikke bare eksotiske varer fra Midtøsten om bord, men også byllepest, og flere av personene på skipet døde av byllepesten.  Skipet ble satt i karantene av myndighetene, men byllepesten klarte å spre seg i byen etter få dager. Pesten vil herje i byen i rundt 2 år, og rundt 100.000 vil miste livet til pesten. Dette utbruddet var det siste store byllepest utbruddet i Vest-Europa, og det har ikke vært noen store utbrudd med store dødsfall etter dette.

undefined

Samtidsmaleri som viser pestens herjinger. 

https://en.wikipedia.org/wiki/Great_Plague_of_Marseille 

Endret av Mr.Duklain
  • Liker 1
  • Hjerte 1
Lenke til kommentar

Juni 1720:

Det britiske parlamentet vedtar den 11.juni The Bubble Act, et vedtak som forbyr etableringen av aksjeselskap uten kongelig godkjennelse. Bakgrunnen er for å unngå finansbobler som sprekker grunnet hemningløs investering i useriøse selskaper. Et selskap med høy anseelse som umiddelbart får kongelig godkjennelse er The South Sea Company som har britisk monopol på å drive handel med de spanske koloniene i Sør-Amerika. Desverre kommer omfattende aksjekjøp i nettopp dette selskapet umiddelbart etterpå den kommende høsten til å utløse en finanskrise.

https://en.wikipedia.org/wiki/Bubble_Act

1200px-Arms_of_the_South_Sea_Company.svg
Logoen til The South Sea Company.

  • Hjerte 1
Lenke til kommentar
Skrevet (endret)

Juli 1720

Det skal denne måneden bli enda mer fred i Den store nordiske krigen. 14.juli blir Frederiksborg-traktaten signert mellom Sverige og Danmark-Norge på Fredriksborg slott i Danmark. Det ble dermed fred mellom Tvillingrikene og Sverige etter å ha kriget siden 1709. Sverige måtte for å få fred betale 600,000 riksdaler til Danmark-Norge og de måtte også betale Øresund-toll. De vil forbli fred mellom partene frem til 1788, da Tyttebærkrigen bryter ut, altså hele 68 år med fred, noe som er ganske imponerende for denne tiden med mye kriging. 

undefined

Fredriksborg slott hvor traktaten ble signert. 

 https://en.wikipedia.org/wiki/Treaty_of_Frederiksborg

Endret av Mr.Duklain
  • Liker 1
  • Hjerte 1
Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...