Gå til innhold

Hver måned fra oktober 1492 til 1750


Gunfreak

Anbefalte innlegg

Mai 1697

Kong Karl XII sin regjeringstid begynner dårlig, og 7.mai brenner store deler av hans slott Tre Kronor i Stockholm ned. Den nye kongen, hans bestemor og søstre må alle flykte fra flammene. Store deler av det svenske statsbiblioteket og arkiver går tapt i brannen. Etter brannen blir det en etterforskning, og tre menn blir dømt for å ha ikke passet godt nok på slottet. Straffen ble spissrotgang og straffearbeid i seks år. Den ene av mennene døde under sin spissrotgang. 

undefined

Maleri fra 1866, som viser kong Karl XII som flykter med sitt hoff vekk fra det brennende slottet. 

https://en.wikipedia.org/wiki/Tre_Kronor_(castle)#The_fire

  • Liker 1
Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Juni 1697:

1600-tallet har vært det store århundre for hekseprosesser og heksebrenninger i Europa(og som også har slått inn over europeiske kolonier i Amerika)men i det århundret ebber ut og man snart går inn i opplysningstidens århundre begynner også denne galskapen å gå mot slutten. Den siste massehenrettelsen av mennesker dømt for kjetteri i Vest-Europa finner sted i Paisley, Skottland den 10. juni. 6 personer, bådde kvinner og menn blir hengt og brent etter å ha blitt dømt etter noe som startet med at en 11 år gammel jente bevitnet en tjener av familien for å ha stjålet et glass melk, noe som igjen utløste en av disse kjedereaksjonene som til slutt endte med massanklager mot flere personer. Jenta som utløste anklagene, Christian Shaw kommer til å vokse opp til å bli en mektig og ledende forretningskvinne innenfor trådproduksjonen i Renfrewshire. Mange vil nok si at det er en ufortjent skjebne for en som forårsaket uskyldige menneskers død i en hekseprosess.

https://en.wikipedia.org/wiki/Paisley_witches

TheWitch-no1.jpg

Endret av Morromann
Lenke til kommentar

Juli 1697

17.juni 1696 døde kong John III Sobieski av Polen-Litauen. Dermed måtte det bli et nytt kongevalg i dobbeltmonarkiet. Det var flere kandidater til tronen, men det to mest aktuelle kandidatene var; kurfyrste Frederik August av Saksen, støttet av keiser Leopold I av det hellige romerske riket  og prins François Louis av Conti, støttet av kong Louis XIV av Frankrike. Den sistnevnte ble valgt til den nye kongen, 27.juni. 1697 Dette var dårlig likt av kurfyrsten som invaderte Polen, 27.juli. Hans tropper krysset på denne datoen den polske grensen ved byen Czeladź. Troppene marsjerte dermed til byen Krakow. Større våpen diplomatikken funket for kurfyrste Frederik August av Saksen, og han ble kronet den nye kongen av Polen-Litauen, 15.september. Den nye kongen vil regjere som konge ved to forskjellige anledninger (fra 1697 til 1706 og 1709 til 1733), og vil blant annet kjempe mot kong Karl XII av Sverige i den store nordiske krigen.

File:Jean-Pierre Norblin de La Gourdaine 001.jpg

Maleri fra rundt 1790, som forestiller "valget" av kurfyrste Frederik August av Saksen.

https://en.wikipedia.org/wiki/1697_Polish–Lithuanian_royal_election

  • Liker 1
Lenke til kommentar

August 1697:

Niårskrigen går mot slutten, men helt til krigens sluttfase sendes menn som kanonføde til fronten. Franskmennene har i nesten to måneder beleiret Barcelona men den 10.januar må spanjolene overgi seg, men det er likevel en seier med bismak for franskmennene. Tapene har vært store på begge sider; Frankrike har mistet 9000 mann og Spania har 12 000 drepte, såret og savnet i strid.

https://en.wikipedia.org/wiki/Siege_of_Barcelona_(1697)

Pl%C3%A0nol_del_setge_de_Barcelona_de_16

Lenke til kommentar

September 1697:

Niårskrigen har ført til store økonomiske nedgangstider for begge sier i konflikten og det er grunnen til at de til slutt har valgt å sette seg til forhandlingsbordet for å få slutt på konflikten. Den 20.september undertegnes så freden i Rijswik mellom Frankrike og Augsburgligaen. Niårskrigen har egentlig hverken noen vinnere eller tapere og ender med komrpomisser mellom de stridende partene. Ludvig den fjortende anerkjenner Vilhelm av Oranien som britisk monark, noe som dermed betyr slutt på å støtte de katolske Stuartenes krav på å ta tronen tilbake; videre frafaller Frankrike alle kravene på Rhinland og innblanding i politiske forhold i Kurfyrstedømmet Köln. Forøvrig skjer det en veksling av teritorier mellom Frankrike og det tysk-romerske riket; det stadig omstridte Alsace foblir på franske hender. Frankrike kjøper Puducherry i India fra nederlenderne og overtar Nova Scotia i Nord-Amerika fra britene. Spania på sin side får Catalonia tilbake samt kontrollen over festningsverkene ved Mons, Luxembourg og Kortrijk. Begge sider forplikter seg til å tilbakelevere teritorier de har tatt over i slag.

Selv om niårskrigen forsåvidt endte uavgjort utgjør den et vendepunkt og nederlag for Ludvig den fjortende som i tidligere konflikter har gått fra seier til seier og ekspandert Frankrikes teritorie. Nye nederlag vil også komme for solkongen i den neste storkrigen som bryter ut i 1701.

https://en.wikisource.org/wiki/1911_Encyclopædia_Britannica/Ryswick,_Treaty_of

Rijswijk_Netherlands_-_Huis_ter_Nieuwbur

Lenke til kommentar

Oktober 1697

Selv om vi snart trer inn i opplysningstiden lyse tidsalder, så skjer det også utviklinger som har mer assosiasjoner med en mørkere middelalder. 16.oktober innfører kong Christian V av Norge ved lov at ved enkelte former for drap, så skal ikke bare den drapsdømte bli dømt til døden, men han skal også tortureres i transporten frem til henrettelsesstedet. Torturen skulle foregå ved at man ble brent med et glødene jern, og ved ankomst skulle hånden kappes av. Denne brutale måten å bedrive henrettelser ble brukt i Norge frem til utover 1700-tallet, og i 1778 ble ei 15 år gammel jente fra Løten torturert på denne måten før hun ble henrettet. Tortur på vei til rettsstedet ble forbudt i 1815.

undefined

En øks fra 1742, som ble brukt til henrettelser i Norge på 1700-tallet. 

https://en.wikipedia.org/wiki/Capital_punishment_in_Norway#Early_use

https://ung.forskning.no/historie-kriminalitet-kultur/randi-15-ar-var-den-yngste-som-ble-dodsdomt-i-norge/2037159

Endret av Mr.Duklain
  • Liker 1
Lenke til kommentar

November 1697:

Den 30.november kjøper prins Eugene av Savoia, feltmarskalk i den tysk-romerske hæren et stort landområde utenfor Wien for å starte konstruksjonen av barokkpalasset Belvedere. Palasskomplekset kommer til å bli ytterligere utvidet under keiserinne Maria Theresa på midten av 1700-tallet og vil huse store samlinger av kongelige protretter. Palasset er i dag et museum.

https://en.wikipedia.org/wiki/Belvedere,_Vienna

Prinz_Eugene_of_Savoy.PNG
Prins Eugene av Savoia.

Endret av Morromann
Lenke til kommentar

Desember 1697

Etter den store brannen i London som skjedde i 1666, så brant mye av byen ned inkludert byens katedral. Det ble bestemt at det skulle bygges en ny katedral, men dette tok tid, og den nye katedralen ble ikke innviet før 2.desmber 1697. Dette var 31 år og 3 måneder etter brannen. Biskop Henry Compton av London ledet den første prekenen i den nye katedralen. Dette betydde ikke at den nye St.Paul`s katedralen var ikke helt ferdig, selv om den var blitt innviet, og taket var ikke helt ferdig før 1720-tallet.

undefined

Fotografi av St.Pauls`s katedralen fra 1896. Nesten tohundre år etter kirken ble innviet. 

https://en.wikipedia.org/wiki/St_Paul's_Cathedral#Consecration

Endret av Mr.Duklain
Lenke til kommentar

Januar 1698:

Den skotske sjøfareren William Kidd som frem til dette tidspunktet har drevet lovlig kapervirksomhet(altså piratvirksomhet med myndoioighetenes godkjennelse)for den britiske flåten og har aktivt har bekjempet pirater langs den amerikanske østkysten tar steget over i de lovløses rekker og blir pirat når han på eget initiativ tar i bruk sitt eget skip Adventure Galley for å kapre det verdifulle indiske handelsskipet Quedagh Merchant utenfor kysten av India. Beryktet, men også beundret er det William Kidd som kommer til å etablere standarden for populærkulturelle fremstillinger av pirater og sjørøvere på denne tiden. Skjønt jeg vet ikke om han hadde lapp foran et øye, trebein og pappegøye på skulderen da.

https://en.wikipedia.org/wiki/Quedagh_Merchant

William_Kidd.jpg

Endret av Morromann
Lenke til kommentar

Februar 1698

Hertugdømmet Litauen er på denne tiden i en nær union med Polen (kjent som Polen-Litauen). På denne tiden er riksdelen kontrollert av den litauiske adelsfamilien Sapieha, og dette ville flere litauiske adelsslekter og den lokale hæren ha slutt på.  22.februar dette året oppretter en alliansen bestående av den litauiske hæren, og flere adelsslekter en konføderasjon i den litauiske byen  Skuodas for å bekjempe adelsfamilien Sapieha . Dette var begynnelsen på en borgerkrig mellom adelsslekten Sapieha og konføderasjonen, som vil vedvare frem til 1702, og ende med at adelsfamilien Sapieha mister makten i hertugdømmet.

undefined 

Adelsfamilien Sapieha sitt våpenskjold. 

https://en.wikipedia.org/wiki/Sapieha

https://en.wikipedia.org/wiki/Lithuanian_Civil_War_(1697–1702)#Royal_election_of_1697

Endret av Mr.Duklain
  • Liker 1
Lenke til kommentar

Mars 1698:

Ikke alle i England er begeistret for den "løsslupne" stilen til teaterene i tiden etter restaurasjonen i 1660 og som i alle tider er moralens voktere ute med pekefingre med hvordan kulturen leder an til forfall i samfunnet. Som biskopen og teaterkritikeren Jeremy Collier som publiserer den moralsk forargede pamfletten Short View of the Immorality and Profaneness of the English Stage hvor han anklager flere samtidige dramatikere for å ødelegge moderne god moral med banning, blasfemi og uanstendighet i sine teaterstykker, fysj og fy. Dette er på et tidspunkt da det ganske så frilynte restaurasjonsteateret allerede er på tilbakemars og den type "anstendighet" Collier etterspør kommer til å prege det engelske teateret i større grad.

Men moralsk forargelse over "forfallet i samfunnet" startet ikke med rockemusikken på 1950-tallet; det er det ganske mange eksempler på.

https://en.wikipedia.org/wiki/Short_View_of_the_Immorality_and_Profaneness_of_the_English_Stage

Jeremy-Collier.jpg

Lenke til kommentar

April 1698

Sjørøveren William Kidd har nå seilt fra India etter sin suksess der.  Han ankommer Madagaskar 1.April. Her møter han sin rival, sjørøverkapteinen Robert Culliford, som hadde stjålet et skip fra Kidd året før. Hva som skjedde når de møttes er uklart, og møte kan først ha vært vennskapelig eller det var en voldelig konfrontasjon. Det man vet er at alle mennene til kaptein Kidd, bortsett fra 13, deserterte han til fordel for Culliford. Dette var begynnelsen på slutten for Kidd sin karriere som pirat, og han brenner sitt eget skip Adventure Galley, siden det var i dårlig stand. Deretter reiser kaptein Kidd og hans mannskap på 13 menn med skipet  Adventure Prize, og setter kursen mot det karibiske hav.

File:Pyle pirates burying2.jpg

Illustrasjon fra 1920-tallet av William Kidd.

https://en.wikipedia.org/wiki/William_Kidd#Accusations_of_piracy

Endret av Mr.Duklain
Lenke til kommentar

Mai 1698:

Det britiske krigsskipet HMS Hastings med 32 kanoner blir sjøsatt den 17.mai og kommer til å delta i konvoitjeneste, handelsbeskyttelse og patruljering etter pirater før hun forliser utenfor Gibraltar nesten 9 år senere.

https://en.wikipedia.org/wiki/HMS_Hastings_(1698)

AY3YC3.jpg
Fant ingen bilder av nevnte skip, men her er ihvertfall en illustrasjon av et britisk krigsskip i kamp mot en sjørøverskute.

Lenke til kommentar

Juni 1698

20.juni forekommer et massivt jordskjelv på mellom 7.2 og 7.9 i den sentrale delen av dagens Ecuador. I det massivet skjelvet blir byene  Ambato og Latacunga totalt ødelagt, og rundt 6500 mennesker mister livet i skjelvet. Byen Riobamba fikk også store ødeleggelser på grunn av skjelvet. Skjelvet utløste også mange jordskred som også drepte flere tusen mennesker. Jordskjelvet er et av de største jordskjelvene i Andesfjellene i moderne tid.

image.png.7400d14679e7415c66260a7d666379db.png

Kart som viser skjelvets episenter innenfor grensene til dagens Ecuador. 

https://en.wikipedia.org/wiki/1698_Ambato_earthquake

  • Liker 1
Lenke til kommentar

Juli 1698:

Den engelske ingeniøren og oppfinneren Thomas Savery tar den 2.juli patent på historiens første(?)dampdrevne pumpe. Savery har lenge arbeidet med å utvikle en pumpe for å fjerne vann som lekker inn i gruver. Bøtter med langt tau dratt opp av hester har vært den vanlige og tidkrevende måten å gjøre dette på. Saverys damppumpe skal vise seg å ha store svakheter og være langt fra effektiv i praksis; blant annet kan ikke vannet suges høyere enn 10 meter over vannspeilet. Likevel er Saverys oppfinnelse en milepær siden prinsippet kommer til å bli tatt i bruk av senere oppfinnere som Thomas Newcomen og James Watt kommer til å bruke kunnskapen til å utvikle bedre og mer effektive dampmaskiner, oppfinnelser som vil lede an mot starten på den industrielle revolusjonen.

https://archive.org/details/minersfriendora00savegoog/page/n18/mode/2up

https://en.wikipedia.org/wiki/Thomas_Savery

Thomas_Savery.gif

Lenke til kommentar

August 1698

Den danskfødte biskopen av Bergen, Erik Pontoppidan blir født i Århus i Danmark, 24.august. Han vil senere i livet skrive mange bøker og spesielt innenfor teologi og historie. I dag er han mest kjent for å ha skrevet en lærebok innen kristendomskunnskap kalt "Sandhed til gudfrygtighed", og denne boken ble brukt i kristendomsundervisning i Norge til utover 1900-tallet, og brukes enda av enkelte kirkesamfunn. Boken inneholder 750 spørsmål og svar om kristendommen.

undefined

 Erik Pontoppidan.

 https://no.wikipedia.org/wiki/Erik_Pontoppidan

https://no.wikipedia.org/wiki/Sandhed_til_gudfrygtighed 

Lenke til kommentar

September 1698:

Som et ledd i Peter den stores prosjekt med å modernisere Russland etter europeisk mønster og å gå vekk fra eldgamle tradisjoner innfører han den 5.september et forbud mot å ha skjegg med mindre man betaler en særskilt skjeggskatt. Tidligere har han allerede forbudt alle offentlige ansatte offiserer å anlegge skjegg og å pålegge dem å ha en vestlig klesstil. Over hele Russland blir det sendt ut partruljer til å tvangsbarbere skjeggete menn. Mostanden er stor siden mange russere tror det er en religiøs plikt for menn å ha skjegg, noe som den ortodokse kirken oppfordrer til mens de mener at det å være glattbarbert er blasfemisk.

https://en.wikipedia.org/wiki/Beard_tax

https://en.wikipedia.org/wiki/1698

2aap2cx.jpg

Lenke til kommentar

Oktober 1698

Karl II av Spania er barnløs, og hans nærmeste arving er det østeriske Habsburg dynastiet og det franske Bourbon dynastiet. Problemet er at om en fra disse husene skulle bli konge av Spania, så ville maktbalansen i Europa bli ubalansert. Frankrike, Nederland og England, møtes i Haag i Nederland, for å forhandle hvem skulle bli den neste kongen av Spania. 11.oktober ble Haag-traktaten undertegnet, og Joseph Ferdinand av Bavaria ble valgt til arvingen av den spanske kronen (han ble 6 år samme måned som han ble arving). Frankrike skulle få kongedømmene Napoli og Sicilia, samt provinsen Gipuzkoa i Nord-Spania.  Keiser Leopold av det hellige romerske rikets yngre sønn Karl skulle bli hertug av Milan.  Alle disse områdene var kong Karl II av Spania også monark over, og spanjolene støtter ikke denne traktaten. Men den neste måneden skrev kong Karl II av Spania et testamentet, som gjorde Joseph Ferdinand til arving av Spania, og alle områdene som Spania kontrollerte eller var i union med. Om kort tid vil både kongen og arvingen av Spania være avgått med døden, og dette utlyste enda en krig mellom stormaktene i Europa, om hvem som skulle bli konge av Spania.

undefined

Joseph Ferdinand av Bavaria ble valgt til arvingen av den spanske kronen i Haag-traktaten. 

https://en.wikipedia.org/wiki/Treaty_of_The_Hague_(1698)#Provisions

  • Liker 1
Lenke til kommentar

November 1698:

Skotske investorer i Skottlandskompaniet har tatt initiativ til å etablere en skotsk nybyggerkoloni kalt "New Caledonia" på Panameeidet, en opplegg kjent som Darienplanen. Bakteppet er en stor økonomisk krise som har rammet Skottland med bakgrunn i dårlige avlinger grunnet kaldere klima("den lille istiden")og det satses stort på at nybyggerne skal kunne få etablere seg med blanke ark i et tropisk paradis. En formue har blitt brukt på å investere i etableringen av det de mener skal bli en mønsterkoloni hvor nybyggerne også skal leve i fred med de innfødte. Men det går så galt som det kan få blitt. Den 2.november ankommer de 3000 nybyggerne sitt "tropiske paradis" som skal vise seg å være tykk ugjestmild jungel med dårlige muligheter til å dyrke noe, og de innfødte er også totalt uintereserte i skottenes handelsvarer. Samtidig takler de også dårlig regntiden og blir også regelmessig angrepet av spanjoler i nærområdet som ser sine kolonier truet. I løpet av det neste året kommer 80% av kolonistene til å dø av sult og tropiske sykdommer. En gedigen og dypt tragisk koloniseringsfiasko som det ble satset en forume på og som endte med død og fordervelse med andre ord.

Kolonimarerittet i Panama har blitt pekt på som en av hovedårsakene til sammenbruddet i Skottlands selvstendighet og foreningen av England og Skottland til et rike i 1707 når Storbritannia blir til. England kommer til å godta å betale ut Skottland for gjeldskrisen de har påført seg, noe man antar er en årsak til at det ikke blir noen nevneverdig motstand mot unionstraktaten når den trer i kraft.

https://web.archive.org/web/20140903132403/http://www.nms.ac.uk/explore/collections-stories/scottish-history-and-archaeology/darien-chest/

F98fC34aEAAyPhs.jpg

Lenke til kommentar

Desember 1698

Siden 1632 har byen Mombasa (i dagens Kenya) vært under portugisisk kontroll. Oman er på denne tiden på erobringstokt i det indiske hav, og angriper portugiske kolonier i området. I mars 1696 beleirer omanerne byen Mombasa. Byen holder ut frem til 13.desmber 1698, da osmanske styrker angriper og overtar Fort Jesus, som lå i byen. Fortet ble forsvart av 10 soldater og en prest. Med erobringen av Mombasa, så kontrollerte Oman hele kysten av dagens Kenya og Tanzania. Byen vil forbli i omanske hender frem til 1728.

undefined

Fort Jesus i dag. 

https://en.wikipedia.org/wiki/Siege_of_Mombasa_(1696–1698)#Siege

 

  • Liker 1
Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...