Gå til innhold

Hver måned fra oktober 1492 til 1750


Gunfreak

Anbefalte innlegg

Mai 1677

Det har tidligere vært skrevet flere innlegg om kamper mellom innfødte amerikanere og britiske kolonister. Denne måneden blir det i hvert fall fred mellom kolonistene i Virginia og de lokale stammene der, 28 mai blir Middle Plantation traktaten signert. I traktaten får de lokale stammene; Nottoway, Appomattoc, Wayonaoake, Nansemond, Nanzatico, Monacan,  Saponi, Meherrin og flere andere stammers rett til kontroll over sine egne områder, jakt-og fiske rettigheter og lov til å bære våpen. I bytte mot dette måtte stammene love å være lojale til den engelske kronen. 

undefined

Dronning Cockacoeske var en av de innfødte som signerte traktaten.

https://en.wikipedia.org/wiki/Treaty_of_1677

  • Liker 1
Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Juni 1677:

Danskene har fortsatt ikke flaksen med seg i den skånske krigen. Siden den 11.juni har Christian den femte ført en beleiring av Malmö og den 26.juni går danskene til kraftig artilleribeskytning og angriper byen fra 8 ulike steder. Til tross for en storstilt offensiv kommer ikke danskene til å lykkes i å gjenerobre byen.

https://sv.wikipedia.org/wiki/Belägringen_av_Malmö

Battle_of_Malm%C3%B8-Johan_Philip_Lemke.

Lenke til kommentar

Juli 1677

Selv om danskene ikke klarere å innta Malmø, så har de et godt forfeste i Skåne. Svenskekongen vil angripe den danske hæren før den får forsterkninger. En svensk hær på 13.000 menn ledet av kong Karl XI angriper en dansk hær på 12.000 menn ledet av kong Christian V ved Landskrona 14.juli. Svenskene vinner slaget og danskene må gjøre en liten tilbaketrekking. Slaget i seg selv var ikke viktig for krigen i sin helhet, fordi danskene kontrollerte enda sjøen mellom Skåne og Skjelland, og kunne lett få militære forsterkninger fra Danmark. 

File:Battle of Landskrona.jpg

https://en.wikipedia.org/wiki/Battle_of_Landskrona 

  • Liker 1
Lenke til kommentar

September 1677

12.september dør Tønne Huitfeldt. Han var i en årrekke kommandant av Fredriksten festning i Halden. Han forsvarte denne festningen mot svenskene under Bjelkefeiden. Det var også her han døde i en alder av 51 år og står et minnesmerke over ham der. Huitfeldt er stamfaren til alle i den norske Huitfeldt-slekten inkludert utenriksministeren Anniken Huitfeldt. Han var også far til den norske sjøhelten  Iver Huitfeldt.

undefined

Tønne Huitfeldt.

https://en.wikipedia.org/wiki/Tønne_Huitfeldt

https://no.wikipedia.org/wiki/Tønne_Huitfeldt_(1625–1677)

  • Liker 1
Lenke til kommentar

Oktober 1677:

Michel Le Tellier blir den 29.oktober utnevnt til kansler av Frankrike. Noe av det viktigste Le Tellier kommer til å uføtre i løpet av sin regjeringstid er transformasjonen av den franske hæren til en større og mer profesjonell styrke til å opprettholde Ludvig den fjortendes eneveldige regime og å sikre Frankrikes dominans over det europeiske kontinentet. Le Teller er også en fanatisk anti-protestant og kommer også til å påvirke kong Ludvig til å reversere reformer som ga hugenottene større religiøs frihet.

https://en.wikipedia.org/wiki/Michel_Le_Tellier

https://en.wikipedia.org/wiki/1677

640px-Michel-le-tellier.jpg
Michel Le Tellier.

Endret av Morromann
Lenke til kommentar

November 1677

Nederland og England har nå gått fra å være fiender til å bli allierte. For å fullbyrde denne alliansen ble det bestemt at stattholderen av Nederland, William III skulle gifte seg med kong Charles II av England sin niese Mary. Hun var bare 15 år når hun ble forlovet med stattholderen, og hun gråt helt til neste dag etter at hun fant ut av dette. Mary gråt også da hun giftet seg 4.november i St. James’s Palace i London.  Biskop Henry Compton av London stod for bryllupseremonien. Senere denne måneden vil også det nye ekteparet reise til Nederland. Senere vil ekteparet komme tilbake til de Britiske øyene og da for å bli konge og dronning av England, men dette vil vi nok høre mer om i et senere innlegg.

undefined

Et portrett av Mary fra 1677. 

https://en.wikipedia.org/wiki/Mary_II_of_England#Marriage

  • Liker 1
Lenke til kommentar

Desember 1677:

Etter en beleiring som har vart i nesten et halvt år blir Stettin i Svensk Pommern erobret av kurfyrste Fredrik Vilhelm av Brandenburg som er alliert med Danmark-Norge i den skånske krigen og selvfølgelig ser sin mulighet til å utvide sitt fyrstedømme. Mesteparten av svensk Pommern har vært okkupert av Danmark-Norge og Brandenburg siden 1675, men Stettin har til nå holdt stand til de svenske forsvarerne nå må overgi seg.  Byen ved elven Oder kommer senere til å bli en del av Preussen og deretter Tyskland men etter andre verdenskrig har den vært en del av Polen og heter i dag Szczecin.

https://en.wikipedia.org/wiki/Pomerania_during_the_Early_Modern_Age

Kurf%C3%BCrst_Friedrich_Wilhelm_von_Bran

Endret av Morromann
Lenke til kommentar

Januar 1678

Siden september i det forrige året har Danmark-Norge okkupert øya Rügen, som før dette var svensk. Svenskene vil gjerne ha tilbake øya. En svensk styrke på 3500 menn ledet av Otto Wilhelm Königsmarck invadere øya denne måneden. Det avgjørende slaget om øya skjedde 18.januar da styrkene møtte en alliert styrke (fra Danmark-Norge og Brandenburg-Prøysen) som bestod av 4670 menn i slaget ved Warksow. Svenskene vant slaget ved bare 170 menn som mistet livet. De allierte mistet 400 menn og 3600 ble tatt til fange av svenskene. Øye vil forbli under svensk kontroll helt frem til september dette året da Brandenburg-Prussia igjen invaderer øya.

undefined

Slaget ved Warksow.

https://en.wikipedia.org/wiki/Battle_of_Warksow

  • Liker 1
Lenke til kommentar

Februar 1678:

Den første delen av den kristne fromhetsromanen En pilgrims vandring fra denne verden til den tilkommende(The Pilgrims Process from This World To That Which Is to Come) skrevet av den engelske lekmannspredikanten John Bunyan blir publisert i London for første gang den 18.februar. Boken handler om en mann som går på pilgrimsgang gjennom en skog fylt med symboler på fristelse og villedelse; noe som fungerer som et slags bilde på veien fra fortapelse til frelse. I motsetning til  middelalderens kristne litteratur som oftest var abstrakt og uforståelig bruker Bunyan allegorier som er direkte og kraftfulle og gjenkjennelige på leserne. Boken blir fort veldig populær og godt likt for sin folkelige prosa. På et tidspunkt er det bare Bibelen som blir lest mer i England. Både Jonathan Swift(kjent for Gullivers reiser) og Daniel Defoe(kjent for Robinson Crusoe)kommer til å la seg inspirere av Bunyans prosa, men dog ikke av bokens tungt religiøse tendens.

https://en.wikipedia.org/wiki/The_Pilgrim's_Progress

John_Bunyan_by_Thomas_Sadler_1684.jpg
John Bunyan.

Lenke til kommentar

Mars 1678

Nå som Nederland og England har blitt allierte, så bestemmer kong Louis XIV at han skal innvandre spansk-Nederland (dagens Belgia) for å legge press på alliansen som han er i krig mot. 8.mars inntar franske tropper Ghent og 18.mars beleirer de byen Ypres (begge byene ligger i dagens Belgia). Etter en sju dagers beleiring faller byen og byen blir inntatt av franskmennene 25.mars. Dette var en av franskmennene sine siste militære kampanjer i krigen, og det vil snart bli fred mellom Frankrike og Nederland.

File:Siège d'Ypres en 1678.jpg

Samtidsbilde som viser beleiringen. 

https://en.wikipedia.org/wiki/Siege_of_Ypres_(1678)  

  • Liker 1
Lenke til kommentar

April 1678:

Den 12.april blir Casco Bay-traktaten undertegnet mellom kolonimyndighetene i New York og Penobscot-stammen og alliansen mellom diverse stammer kjent som The Wabanaki Confederacy; noe som avslutter kontinuerlige kamper som har pågatt i Maine to år etter at Kong Philips krig tok slutt. I betingelsen til traktaten må britiske settlere betale leie til Penobscot-stammen og får tilbakelevert gårdsområder som ble konfiskert i krigen. Britene må også på sin side repektere Penobscot-stammens landrettigheter. Traktaten kommer til å vekke bekymring hos franskmennene som ser sin nærliggende koloni Acadia truet og prøver å drive undergravingsarbeide for å få konflikten mellom britene og de innfødte til å blusse opp igjen.

https://archive.org/details/storyofpemaquid01otis/page/74/mode/2up?view=theater&q=treaty

King-Philips-War-1675-1678-1.jpg?ssl=1

Endret av Morromann
Lenke til kommentar

Mai 1678

Franskmannen Jean d'Estrées og hans flåte har gjort stor suksess mot nederlenderne i det karibiske hav, og bekjempet både  nederlenderne i både Afrika, Sør Amerika og det karibiske hav. Nå har han bestemt at han skal angripe den nederlandske øya Curaçao, som ligger i det karibiske hav. Med en flåte på 18 skip og 12 kaperskip. 4.mai seiler de fra fra øya Saint Kitts (i dag en del av landet Saint Kitts og Nevis), men 11.mai så treffer sju av skipene skjær ved Las Aves øyene (i dag en del av Venezuela). På kvelden samme dag treffer to kaperbåter også skjær. Disse hadde blitt sendt av d'Estrées for å speide etter fare for de andre skipene. Totalt gikk  ni skip og 24 menn tapt, og d'Estrées oppgir angrepet på Curaçao, og flåten drar tilbake til Frankrike. Jean d'Estrées fikk personlig skyld for katastrofen. 

undefined

Samtidstegning som viser forlisene. 

https://en.wikipedia.org/wiki/Jean_d'Estrées,_Count_of_Estrées#Las_Aves_Disaster

 

  • Liker 1
Lenke til kommentar

Juli 1678

Krigen mellom Frankrike/Sverige mot de andre stormaktene i Vest Europa holder på å dabbe av, men franskmennene er på hærtokt i det hellige romerske riket. En fransk hær ledet av François de Créquy som bestod av mellom 15.000 og 18.000 menn møter en hær fra det hellige romerske riket  på mellom 20.000 og 30.000 ledet av Hertug Charles V av Lorraine i slaget ved Ortenbach, 23.juli (slaget stod i det som i dag er den tyske delstaten Baden-Württemberg). Slaget ender med fransk seier, men som nevnt hadde ikke seirene mye å si siden krigen snart vil være over.

undefined

François de Créquy ledet franskmennene til seier i slaget. 

https://en.wikipedia.org/wiki/Battle_of_Ortenbach

 

  • Liker 1
Lenke til kommentar

August 1678:

I Nijmegen, Nederland innledes en serier med forhandlinger om fredstraktater mellom partene i den fransk-nederlandske krigen som er en krig mellom flere europeiske stater. Den første og viktigste traktaten undertegnes den 10.januar mellom krigens hovedfiender Frankrike og Nederland. Frankrike forplikter seg til å tilbakelevere alle okkuperte områder til Nederland og letter på tariffregler som kommer begge parter til gode når det gjelder handel. Sverige er ikke den av denne avtalen, men nederlenderne tvinges ut i fra avtalevilkårene å være nøytrale ovenfor svenskene som de har vært i krig mot siden 1675. Flere fredsavtaler mellom de stridende partene i denne konflikten kommer til å bli undertegnet i Nijmegen frem til oktober 1679.

https://books.google.no/books?id=Nn_61ts-hQwC&dq="august+10+1678"+treaties+of+nijmegen+end+franco-dutch+war&pg=PA319&redir_esc=y#v=onepage&q="august 10 1678" treaties of nijmegen end franco-dutch war&f=false

Vrede_van_Nijmegen_-_De_ondertekening_va

Lenke til kommentar

September 1678

Det har blitt fred mellom Nederland og Frankrike, men svenskene kjemper enda mot Brandenburg-Prøysen og Danmark-Norge. Som nevnt har svenskene tatt tilbake Rügen fra de overnevnte i januar dette året. 22.september invaderer en styrke på 9000 menn fra Brandenburg-Prøysen og Danmark-Norge den svensk-kontrollerte øya. Styrkene var ledet av kurfyrste Frederick William av Brandenburg. Etter to dager ble øya igjen erobret av de allierte. Det ble bestemt at Danmark-Norge skulle kontrollere øya. Tvillingriket kontrollerte øya frem til Juni 1679 da den ble gitt tilbake til Sverige.

undefined

Samtidsbilde som viser invasjonen. 

https://en.wikipedia.org/wiki/Invasion_of_Rügen_(1678)

  • Liker 1
Lenke til kommentar

Oktober 1678:

I England er det i ferd med å blusse opp nye religiøse konflikter. Den engelske offentligheten er i all hovedsak sterkt protestantisk og anti-katolsk men med kongefamilien er situasjonen noe annerledes, da de tilbrakte eksilårene på 1650-tallet i Frankrike og er sympatisk innstilt til katolikkene, og kong Charles sin yngre bror hertug James av York er som tidligere nevnt katolikk og har også en katolsk kone. Kongen er også i strid med parlamentet fordi han har opphevet diskriminerende straffelover rettet mot katolikker. Det mislikes også at han har en sympatisk holdning til Englands tradisjonelle(og katolske) erkefiende Frankrike. Konspirasjonsteorier er også i omløp om at det foreligger planer fra pavedømmet om å myrde Charles den andre og å innsette hans katolske bror James på tronen. Når det sterkt anti-katolske parlamentsmedlemmet og magistraten Sir Edmund Goodfrey blir funnet brutalt myrdet med sverd i Primrose Hill i London den 17.oktober utløser det arrestasjoner og forfølgelse av katolikker som anklages for å være involvert i de angivelige kupplanene mot kong Charles. Men alter falske anklager basert på usanne rykter om et katolsk plott som ikke eksisterer.

Når det gjelder hvem som virkelig myrdet Godfrey har det aldri blitt oppklart men en troverdig teori er at han tok livet av seg og at hans brødre lot selvmordet se ut som et mord for å unngå ydmykelse av familien og å forhindre offentlig inndragelse av familiegodset.

https://www.gutenberg.org/files/2073/2073-h/2073-h.htm#link2H_4_0006

Sir_Edmund_Berry_Godfrey.png
Edmund Godfrey.

 

Endret av Morromann
Lenke til kommentar

November 1678

Vi skal til dagens Indonesia. På denne tiden eksiterer Mataram sultanatet på øya Java. Krigsherren Trunajaya har gjort opprør mot sultanatet, som må søke hjelp hos  det nederlandske ostindiske kompani. Sammen forsøker de å slå ned opprøret og inntar opprørets episenter byen Kediri på Java. 25.november inntar Mataram sultanatet og kompaniet byen, og mange opprørere blir drept. Trunajaya flykter fra byen og dette var begynnelsen på slutten for opprøret.

undefined

Illustrasjon fra en barnebok fra 1890 som viser inntakelsen av byen. 

https://en.wikipedia.org/wiki/1678_Kediri_campaign#Capture_of_Kediri

  • Liker 1
Lenke til kommentar

Desember 1678:

Frofølgelsen av katolikker trappes opp i England i kjølvannet av mordet på Edmund Godfrey ryktene om en pavekonspirasjon. Edward Colman, en katolsk hoffmann som har tjent under kong Charles blir den 3.desember hengt, druknet og kvartert etter falske anklager om deltakelse i pavekonspirasjonen. Han ble 42 år gammel. I 1929 blir han saligkåret som martyr av pave Pius den niende.

https://books.google.no/books?id=d1jpzsC-h5sC&dq=Edward+Colman+"3+december+1678"&pg=PA129&redir_esc=y#v=onepage&q=Edward Colman "3 december 1678"&f=false

Blessed-edward-coleman.png

 

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...