Gå til innhold

Anbefalte innlegg

Er det noen her inne som kan svare meg på et spørsmål vedrørende gul ertesuppe?

Vi er over gjennomsnittet glad i gul ertesuppe, og har i den anlendning et spørsmål vedrørende tillaging og nedkjøling før frysing.
Jeg har lenge laga en stor mengde (10-15 liter) minst en gang i året for å ha til middag og for å fryse til senere turbruk og nye middager.
Jeg tør påstå at jeg har gjort det 99% likt hver eneste gang. Den eneste variasjonen har vært mengde/type kjøtt.

For noen uker siden satte jeg på ny igang med prosessen.
Etter at suppa var ferdig, satte jeg den som vanlig til nedkjøling foran vindu på gløtt uten lokk, og rørte iblant i suppa for å påskynde kjølinga.
Etter en halv times tid ser jeg at suppa begynner å boble. Det var liv i den og det så ut som om den småkokte. Det viste seg at suppa gjæret. Temperaturen var fremdeles minst 60-70 grader.
Til min store fortvilelse måtte jeg kaste all den gode maten.

Hva kan årsaken ha vært? Jeg hadde aldri før opplevd dette over en tid på 30-40 år og 40-50 supper. Jeg vil slippe å oppleve dette igjen, og er spent på svar. Hva kan jeg ha gjort feil, eller kan det ha vært noe feil med ertene.

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse
Reg2000 skrev (50 minutter siden):

Hvorfor tror du at suppa "gjæret"? Smakte du på den?

 

Det ville vært en verdenssensasjon om suppa gjæret mens den var 60-70 grader rett etter koking. Antagelig har du kastet helt fin mat.

Takk for svar ?
Hva skal man kalle det når en væske/suppe begynner å boble lenge etter at den er tatt av plata?
Jeg innrømmer at jeg ikke målte temperaturen, men det var gått ca. en halv time, så jeg antar at den var synki til rundt 60 grader.
Jeg brygger øl og setter vin, så jeg er kjent med hvilke temperaturer gjæring tåler/ikke tåler.
Jeg dreiv også med andre ting i ungdommen, og da brukte jeg en gang erter og ikke gjær i "stoffet" ?.
Derfor reagerte jeg sjøl på dette som en umulig prosess temperaturmessig, men med visshet om at erter kan gjære.
Suppa var heilt rolig og grei når den blei satt der.
Suppa lukta som om den var på vei mot "forderving".
Ja, vi smakte på den og den var ikke god. Litt søtlig og antydning til gjæringssmak.
Hva annet kan det være som skjedde?

 

Endret av Goldendreams
Lenke til kommentar
28 minutes ago, Goldendreams said:

Jeg brygger øl og setter vin, så jeg er kjent med hvilke temperaturer gjæring tåler/ikke tåler.
 

Da bør du vite at dersom det var gjær tilstede i suppa blir gjæren drept under koking. Evt villgjær fra luft ville aldri ha vokst såpass mye på 30 min at du vil se "koking" pga CO2 som dannes under gjæring.

 

Lenke til kommentar
Reg2000 skrev (18 minutter siden):

Da bør du vite at dersom det var gjær tilstede i suppa blir gjæren drept under koking. Evt villgjær fra luft ville aldri ha vokst såpass mye på 30 min at du vil se "koking" pga CO2 som dannes under gjæring.

 

Erter i seg sjøl er en utmerket gjærbase.
Forøvrig forstår jeg alt du sier om temperatur og gjærdrap.
Jeg er imidlertid svært interessert i å vite hva som skjedde og hva som ødela 15 liter flott ertesuppe.

Lenke til kommentar
Taurean skrev (21 minutter siden):

Du kan lese på boksen om den er produsert i et lokale hvor de produserer andre gjærholdige produkter. Jeg har hatt suksess med å sende mail til produsenten angående andre matprodukter. Du får faktisk ofte svar.

Det var tørka gule erter på 500g's esker fra Eldorado.
Som jeg skriver til "Reg2000" så er erter i seg sjøl en type gjærbase.
Jeg forteller en "eneståande" historie etter 40 år å ha laga delikat ertesuppe.
Jeg etterlyser en mulig årsak til at suppa blei ødelagt.

Lenke til kommentar
Taurean skrev (2 timer siden):

Og siden du ikke får vitenskapelige svar her, så anbefaler jeg at du kopierer førsteposten din og sender den til produsenten :) Du får garantert godt svar. Post gjerne svaret du får her også.

E-mail er nå sendt Eureka Engros som distribuerer Eldorado.
Likelydende min innledningspost her med noen andre relevante tillegg.
Jeg kommer tilbake til saken her når jeg får svar.
Tusen takk for din interesse. ☺️

Lenke til kommentar

Det blir interessant!

Jeg sendte en mail til Gøl, produsent av pølser og litt andre sånne varer, holdt til i Danmark. Spurte om de brukte muk i pølsene (mekanisk utbenet kjøtt). De skrev de ikke gjorde det. Synes alltid de pølsene var gode, bortsett fra skinnet, kan være "seigt", på den måten at det "strekker" seg på et vis, eller det ikke gjør det, så du kan rive opp tannkjøttet. Så spis forsiktig ^^

Endret av Taurean
Lenke til kommentar
G skrev (47 minutter siden):

...... for å spare penger. Lukte på de ertene etter bløtlegging og ekspansjonen de gir. Bytte vann relativt ofte på bløtlagte erter..

Tillat meg småle ? Kanskje på tide å lesa min åpningspost på nytt?
Det er jo nettopp etter enormt erfaringsgrunnlag at jeg undres over dette fenomenet. (15 liter minst en gang i året i 40-50 år)
Ja, sjølsagt bløtlegger jeg tørka erter, men at det er for å spare penger har aldri slått meg.
Blir det dyrere å bruke ertane "ikke bløtgjorte"? Går det i det heile tatt an?
De har alltid blitt bløtlagt i kjøleskap over natta uten vannskift, hvorfor skifte vann? De er like friske og uten lukt morran etter.
Hva bruker du når du lager ertesuppe?  Finnes det alternativ???
Fortell!
 

  • Liker 1
Lenke til kommentar
Goldendreams skrev (47 minutter siden):

Er "grovetussen" valgt inn i det gamle kjære supperådet til Harald Heide Steen?
For å være ærlig, så skjønte jeg ikke stort av dette ?

Vedrørande smaken, så var den rett og slett "sur", som sur ødelagt vin.

 

Det kan vel trolig være kjøttet brukt i suppen som er synderen her.

 

Lenke til kommentar
6 hours ago, Goldendreams said:

Tillat meg småle ? Kanskje på tide å lesa min åpningspost på nytt?
Det er jo nettopp etter enormt erfaringsgrunnlag at jeg undres over dette fenomenet. (15 liter minst en gang i året i 40-50 år)
Ja, sjølsagt bløtlegger jeg tørka erter, men at det er for å spare penger har aldri slått meg.
Blir det dyrere å bruke ertane "ikke bløtgjorte"? Går det i det heile tatt an?
De har alltid blitt bløtlagt i kjøleskap over natta uten vannskift, hvorfor skifte vann? De er like friske og uten lukt morran etter.
Hva bruker du når du lager ertesuppe?  Finnes det alternativ???
Fortell!
 

Ok, Jeg tror jeg trekker meg i fra tråden. Maken til forsøk på latterliggjøring. Kos deg med ertene dine :dontgetit:

  • Liker 2
Lenke til kommentar
G skrev (5 timer siden):

Ok, Jeg tror jeg trekker meg i fra tråden. Maken til forsøk på latterliggjøring. Kos deg med ertene dine :dontgetit:

Jeg beklager at du tok min kommentar på den måten ?
En liten smule sjølironi bør man vel ha i en digital diskusjonstråd.
Jeg påpekte vel egentlig  bare et punkt jeg ikke forsto, det med å spare penger.
Også etterlyste jeg alternativet til å bløtgjøre tørre erter.
Det kunne du vel i det minste svare på før du trekker deg

  • Liker 2
Lenke til kommentar
Kuhn Singhto skrev (8 timer siden):

 

Det kan vel trolig være kjøttet brukt i suppen som er synderen her.

 

Takk, jeg er åpen for alle muligheter.
Nå har det seg sånn at jeg jobber på følgende måte når jeg lager ertesuppe:

Først koker jeg kjøttet/beina aleine i en time og siler av krafta.
Jeg legger kjøttet til side, smaker på krafta for å sjekke saltkonsentrasjon, sper den om nødvendig
og koker så de bløtgjorte ertane i den i 2 timer med tørka timian.
I løpet av disse 2 timane beiner jeg ut, renser og deler opp kjøttet i "terninger".
Da blir jeg frista til å ta en smak av det, (og det var mer enn godt nok).
Det var innkjøpt med god holdbarhet og plassert i frysa på -28 grader i ca. 3 måneder.
Følgelig føler jeg at kjøttet stiller ganske sterkt mot frifinnelse som synder.

 

Lenke til kommentar
Goldendreams skrev (1 time siden):

Takk, jeg er åpen for alle muligheter.
Nå har det seg sånn at jeg jobber på følgende måte når jeg lager ertesuppe:

Først koker jeg kjøttet/beina aleine i en time og siler av krafta.
Jeg legger kjøttet til side, smaker på krafta for å sjekke saltkonsentrasjon, sper den om nødvendig
og koker så de bløtgjorte ertane i den i 2 timer med tørka timian.
I løpet av disse 2 timane beiner jeg ut, renser og deler opp kjøttet i "terninger".
Da blir jeg frista til å ta en smak av det, (og det var mer enn godt nok).
Det var innkjøpt med god holdbarhet og plassert i frysa på -28 grader i ca. 3 måneder.
Følgelig føler jeg at kjøttet stiller ganske sterkt mot frifinnelse som synder.

 

 

javel,

(jeg også liker gul ertesuppe godt)

 

men det er jo ikke så mye å velge i her

     tørkede erter

     vann

     kjøtt

     litt buljong? salt/timian pepper?

     redskaper du benytter til å røre rundt med

    kjelen selv

 

synes vel kjøttet står lagelig til for hogg, men selvsagt kan det være noe galt med ertene,

kanskje var de eldgamle/gjæret før industriell pakking

 

  • Liker 1
Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...