Gå til innhold

Nytt sikkerhetstabbe i Bergen: Bilder av barn lå åpent for ansatte i kommunen


Anbefalte innlegg

Videoannonse
Annonse

Dette høres mer ut som en "boomer feil" enn sikkerhetsfeil, hvor en haug gamle lærere bare har fått som vane å putte alle filer på felles nettverksdisk, enten ved misforståelse av datasystem, eller fordi de ikke er villige til å tenke over hvordan diskene fungerer.

Har samme problem overalt. Vi har fellesdisk, økonomidisk, HMS disk, avdelingsdisker, etc. Men det er alltid noen som er så late, eller tenker seg så lite om at haugevis av info ender opp på fellesdisk. Vi har måtte låse fellesdisk ned til read-only og kun gi noen få write tilgang fordi det var umulig og få spesielt de eldre til å ikke misbruke fellesdisk. De har en tendens til å f.eks bare trykke "Save" i word, skrive inn et filnavn, også havner filen gud-vet-hvor. Inntill den "forsvinner" fra Nylige elementer listen i Word og de får panikk fordi "de lagret den jo i Word, ikke på noe disk".

Endret av Kuwaddo
  • Liker 4
Lenke til kommentar

Høres ut som brukerfeil - folk flest er ikke opplært i datasikkerhet, personvern osv.

Uvitenhet, dumskap, tankeløshet dominerer og får konsekvenser, både for de det angår og i form av represalier.

Bergen er nok bare toppen av isfjellet. Når skal det norske folk bli godt opplært i slike ting? Jeg tviler på det skjer i min levetid.

  • Liker 1
Lenke til kommentar

Kva er det eigentleg som er problemet i denne saka? Det er vell fortsatt slik at det på skulane heng oppe klassebilder med navn og bilete på elevane? Så at bilder av elevane er tilgjengelege for kommunalt tilsette via eit digitalt fellesområde er vell ikkje så veldig forskjellig frå eit skulebygg som er opent for offentlegheita der kven som helst kan gå og sjå på klassebileta?

Lenke til kommentar

Kanskje ikke det verste som kunne deles (bilder av barn). Er det en pedofil i kommunen så finner de seg sikkert andre måter å tilfredstille det på likevel. Barn burde være noe som gir litt glede eller mistrivsel alt etter hvilken type menneske du er.

Lenke til kommentar
Rasjonelt skrev (19 timer siden):

Det finnes ikke brukerfeil, bare dårlig designede systemer. Det er altfor mange suppegjøker i bransjen.

Vigilo var riktig satt opp, personalet i barnehagene fikk opplæring, og ble advart av Vigilo mot å ukritisk legge inn kontaktinfo til foreldrene uten å ha vasket listene mot foreldre med kontaktforbud/hemmelig adresse etc. Personalet hørte ikke på Vigilo og deres opplæring og advarsel. Personalet var suppegjøker og det ble ikke ryddet opp før det hadde blitt en mediesak. Selv kommunen som har det overordnede ansvaret tok tak i saken før det ble en mediesak og da forsøkte de en kombinasjon av å bagatellisere og å koste det under teppet. Så kom denne bildesaken. Ikke særlig alvorlig, men det viser at Bergen kommune ikke klarer å håndtere saker om datasikkerhet på en god måte.

Var det "bare" et togangstilfelle? Eller har vi hørt det før? Det var en stund siden en elev avdekket alvorlige sikkerhetsbrudd på en skoles datasystemer, tok på seg den hvite hatten og varslet om saken på riktig tjenestevei, og saken ble ikke tatt alvorlig eller ikke forstått. Han synes det var for galt at systemet skulle stå usikret, tok på seg den sorte hatten og gjorde litt ugagn for å vise et lite eksempel på hva som kan skje dersom uvedkommende får tilgang til systemet, slik at de skulle ta saken så alvorlig som den fortjener. Hva skjedde? Han ble hengt ut som ondsinnet hacker, kalt inn til politiavhør etc. og hengt ut som den store skurken i saken til tross for at han gjorde alt med gode intensjoner om bedre sikkerhet på skolen. Etter en hel masse suppegjøker fra kommunen hadde uttalt seg i media, og hadde blitt konfrontert med at de var suppegjøker, begynte det etter hvert å gå opp bergensere flest at disse kommunale IT-politikerne faktisk var suppegjøker. Suppegjøkene skjønte det ikke og fortsatte å suppegjøke det til. Jeg tror det fortsatt ikke har gått opp for dem at de var og er suppegjøker. Jeg venter i spenning på den fjerde skandalen til Bergen kommunes suppegjøker. Det er bare å kjøpe mer popcorn. Følg med i neste episode..

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...