Gå til innhold
Spørsmål om koronaviruset? Still spørsmål her ×

Coronaviruset i verden: Nyheter og diskusjon


Gjest Slettet-404071

Anbefalte innlegg

Videoannonse
Annonse

Litt fra Danmark. Mye av de samme dilemmaene der som her i Norge.

Der er lempelser af restriktionerne i luften, men eksperter trækker i bremsen
https://www.dr.dk/nyheder/indland/der-er-lempelser-af-restriktionerne-i-luften-men-eksperter-traekker-i-bremsen

Sitat

- Med så mange smittede, er det ikke smart at løfte på restriktionerne lige nu, siger professor Jan Pravsgaard.

Regeringen vil efter alt dømme onsdag i næste uge fremlægge en plan for, hvilke restriktioner der forlænges eller ophæves efter 31. januar.

Det skriver Sundhedsministeriet i en pressemeddelelse.

Her står der også, at regeringen forventer at fremlægge en plan for yderligere lempelser af covid-19-restriktionerne.

Spørgsmålet er så bare, hvilke restriktioner der er forsvarlige at ophæve, og hvilke der bør forlænges.

Men faktisk bør man slet ikke lempe på restriktionerne, som smittespredningen ser ud lige nu.

Det mener Hans Jørgen Kolmos, der er professor i klinisk mikrobiologi på Syddansk Universitet.

- Man kan lempe ud fra en politisk beslutning, men der er ikke meget fagligt belæg for at lempe på restriktionerne på nuværende tidspunkt. Ikke med den smittespredning vi ser lige nu, siger han.

Onsdag blev der registreret 40.626 personer smittet med coronavirus, og det er det højest antal smittede målt i hele coronaperioden. Og det høje smittetal er lige nu det største problem, siger Hans Jørgen Kolmos.

- Jeg tror, det er smartere at forlænge restriktionerne.


Sundhedsstyrelsen: Forældre bør fortsat vaccinere deres børn mellem 5 og 11 år 
https://www.dr.dk/nyheder/indland/sundhedsstyrelsen-foraeldre-boer-fortsat-vaccinere-deres-boern-mellem-5-og-11-aar

Sitat

Hvor stor effekten er, skal dog genberegnes, fordi omikron har sat en ny dagsorden, lyder det fra Sundhedsstyrelsens enhedschef, Bolette Søborg.


Corona-app når vild milepæl for downloads
https://www.bt.dk/samfund/live-foelg-med-i-coronasituationen

Sitat

Danskerne har taget særdeles godt imod appen MinSundhed, som er udviklet af Danske Regioner i 2019.

Således er appen – som giver brugeren mulighed for at tjekke covid19-testsvar og se det aktuelle coronapas – siden introduktionen blevet downloadet flere end 5.122.000 gange. Det oplyser Danske Regioner fredag.

- Regionerne vil gå forrest og bruge teknologien til at skabe et sundhedsvæsen, som er til at forstå og lige ved hånden, når man har brug for det. Derfor glæder det mig, at danskerne har taget MinSundhed til sig som en nem vej til testsvar i hverdagen, siger Stephanie Lose, som er formand for Danske Regioner i en meddelelse.

Digitale løsninger er, skriver man endvidere, centrale løsninger i regionernes ambition om at forebygge, diagnosticere og behandle flere, hurtigere og bedre.

- Med digitaliseringen vil regionerne gøre det enklere at være borger, pårørende og medarbejder, siger Stephanie Lose.

 

  • Liker 1
Lenke til kommentar
Snikpellik skrev (8 minutter siden):

Corona-app når vild milepæl for downloads
https://www.bt.dk/samfund/live-foelg-med-i-coronasituationen

Verdt å merke seg at denne appen tilsvarer den norske Helsenorge-appen, og må ikke forveksles med Smittestopp-appen (som både Norge og Danmark har sine utgaver av).

Årsaken til at MinSundhet er så "vildt mye downloadet" er nok at de har brukt koronapass som en del av den nasjonale strategien, så man må ha appen for å gjøre mer enn å kjøpe dagligvarer.

  • Liker 1
Lenke til kommentar
fredrik2 skrev (34 minutter siden):

Förstår mig ikke på talen på innlagte. I Norge går de ned och hittills har vi ikke sett noe alls av omikron bølgen medans andra länder har helt andra tal trots att många er vaksinerade också där. Har föreksempel ökat rätt mycket i Sverige nu.
image.thumb.png.281f742536f0b9fe776e916f1104e04d.png

Bare spekulasjoner fra min side: Kan nedgangen i Norge skyldes at omikron er "snillere" og at smitteøkningen ikke har vært så stor at det har motvirket det?

Ser man på smittetall for de samme landene så ser vi at alle, inkludert Norge, har økt smitte, men var det ikke sånn at UK og US sliter med å få tak i nok tester? Dvs. stor økning i mørketall? Norge har så vidt jeg vet ingen mangel på tester så vi har kanskje ikke fullt så høye mørketall som de andre.

Lenke til kommentar

 [postet denne i feil tråd]

Jeg vil gjerne ha litt kommentarer på denne nyheten.

I UK fikk de statistikken fra en freedom-of-information request:

TOTALT antall døde uten noe annet underliggende sykdomsbilde for hele 2020 og tre første kvartalene i 2021:

17371

Det tilsvarte bare omtrent 10% av hele overdødligheten. Lignende statistikk er ikke offentlig tilgjengelig i Norge så vidt jeg vet.

Dvs at under hele koronaperioden var risikoen for død for en frisk person, uansett alder, 0.025%

Annualisert var risikoen 0.025*12/21 = 0.014%

For mennesker under 65 år var det kun 3774 friske som døde av covid-19, noe som gir annualisert risiko på kanskje 0.005% (0.003% hvis man regner hele befolkningen, men la oss anta at 60% er under 65 år)

Dette er da helt sinnsyke tall??

Ref:

2020: 9400 (0-64: 1549 / 65 and over: 7851)

2021 Q1: 6483 (0-64: 1560/ 65 and over: 4923)

2021 Q2: 346 (0-64: 153/ 65 and over: 193)

2021 Q3: 1142 (0-64: 512/ 65 and over: 630)

https://www.ons.gov.uk/aboutus/transparencyandgovernance/freedomofinformationfoi/deathsfromcovid19withnootherunderlyingcauses?s=09

 


 

Hva sier panelet?

Lenke til kommentar
5 hours ago, Simen1 said:

Bare spekulasjoner fra min side: Kan nedgangen i Norge skyldes at omikron er "snillere" og at smitteøkningen ikke har vært så stor at det har motvirket det?

Ser man på smittetall for de samme landene så ser vi at alle, inkludert Norge, har økt smitte, men var det ikke sånn at UK og US sliter med å få tak i nok tester? Dvs. stor økning i mørketall? Norge har så vidt jeg vet ingen mangel på tester så vi har kanskje ikke fullt så høye mørketall som de andre.

Når smittespredningen er stor nok er det bare mørketall.  Der jeg bor tar det nå 4 dager å få en offentlig test og 50% av barna i skolen er hjemme med høy feber.  Alle har Omikron og det er umulig å få en test før sykdommen er over peak smitte.  Det er ingen som har mulighet til å bruke tester for å hindre smitte når smitten når et visst nivå.

  • Liker 1
Lenke til kommentar
2 hours ago, oppat said:

Hva sier panelet?

Når du regner alle som dør innen 28 dager av en positiv PCR test som "døde av COVID", da får du tall som bare er tull, og som til syvende og sist blir en funksjon av testnivået. Det dør vel rundt regnet 700.000 mennesker i UK i ett normalår. Nå er ikke dødsraten lik gjennom året, men dette er rett oppunder 60.000 mennesker i snitt hver måned. Antakeligvis dør de fleste av alderdom og alderdomsrelaterte årsaker, man trenger ikke en gang å se på dataene for å si dette med høy grad av sikkerhet. Hvis mange nok av disse skrøpelige folka tester positivt, får du masse dødsfall som feilaktig attribueres til det du tester for.

La oss ta et hypotetisk eksempel. Jeg lager en PCR test for virussykdom X. I mitt eksempel er sykdom X veldig smittsom, men dødeligheten er faktisk null - ingen dør av dette viruset (Dette er ikke COVID, det er mitt hypotetiske eksempel for å illustrere et poeng). Ingen vet ved starten av utbruddet av sykdom X ikke er dødelig, fordi man har ikke perfekt informasjon (dette er en helt ny sykdom). For argumentets del er symptomene for sykdom X helt lik forkjølelse.

Så begynner vi testingen! vi finner Sykdom X i hele populasjonen, også hos masse gamle skrøplige folk. Vi vet ikke helt hvor dødelige disse greiene er, men vi er forsiktige! Vi sier at dør du innen 28 dager av å ha testet positivt for sykdom X, så er det sannsynligvis et Sykdom X dødsfall.

Hvis 10% av de skrøplige tester positivt hver måned, og vi vet at det dør 60.000 skrøpelige hver måned, har du plutselig 6000 Sykdom X dødsfall hver eneste måned! (28 dager = ~ 1 måned). Dette med en sykdom som har null i dødlighet.

Alle skjønner at dette blir feil. Men satt litt på spissen er det altså det de driver med i UK og mange andre land - ikke så overdrevent kanskje, men ikke så langt unna konseptuellt.

Det faktum at snittalderen på de døde tangerer eller overstiger forventet levealder, er egentlig alt du trenger å vite for å forstå at her er det noe fundamentalt galt med måten man regner på, og/eller sykdommen er i praksis ikke dødelig for unge mennesker uten underliggende problemer. Dette er bare en matematisk selvfølgelighet som gir seg selv av snittet.

Antakeligvis er de 17371 mye nærmere sannheten enn de offisielle ~150000 UK rapporterer (dette er under "28 dagers regelen"). Da blir jo det skremmende spørsmålet, hva i all verden skyldes da overdødeligheten? nå nevnes det jo disse 50000 ekstra kreftdødsfallene for eksempel (antar at dette er folk som ikke har fått tidlig nok diagnose osv).

 

Endret av Per H
  • Liker 1
Lenke til kommentar

Researchers accurately simulate COVID-19 transmission on planes - study
A team from China and Hong Kong created a simulation of SARS-CoV-2 spread onboard a passenger flight.

...

Noting the role of commercial flights in the rapid spread of COVID-19, researchers from China and Hong Kong simulated the airplane environment and the fluid dynamics relevant to the airborne spread of the SARS-CoV-2 virus and correctly predicted the number of infected and uninfected passengers on a hypothetical flight with 84% accuracy.
In a study published on Wednesday in the peer-reviewed journal Indoor Air, the research team found that SARS-CoV-2, spread on flights via coughing or talking, is distributed throughout the cabin of the plane with the air circulation.

...

The researchers then counted the number of virus particles inhaled per passenger to determine how many passengers were infected. Based on their simulation, about 84% of passengers on a hypothetical flight from London, United Kingdom, to Hanoi, Vietnam, were infected with SARS-CoV-2.

...

https://www.jpost.com/health-and-wellness/coronavirus/article-694151

Var dette uten munnbind?

Quote

Furthermore, the researchers found that speaking less often and wearing masks decreased passengers' risk of infection since the pathogen is spread via aerosol.

 

Endret av G
Lenke til kommentar

One second is all it takes: It’s easy to catch COVID-19
The crazy story that proves how easy it is to get infected with COVID-19

In New Zealand, one person with the virus infected three people without coming into contact with them at all, a mystery researchers tried to crack. Genetic testing and security cameras helped them come to this interesting conclusion.

...

Someone who flew in and was then isolated in a hotel for monitoring managed to infect three other passengers in the same hotel even though there was no contact between them. It seems, according to the epidemiological investigation, the infection occurred on both sides of the room corridor. The doors of the rooms were open for just a few seconds and air leaked from the sick person’s room to other rooms where people were isolated.

...

Of the five from the Emirates (one of whom was positive on arrival at the hotel), three more became infected. However, genetic flooring performed on their samples revealed that their roommate was not the source of the infection. The genetic fingerprint of the virus found in the people from the UAE actually matched that of the Filipino across the hall.

...

It should be noted that health authorities in New Zealand also considered this type of scenario and tried to prevent it by using special fans that were supposed to pump the air in the hallway out as well as air purifiers installed in the hotel. These were probably not effective enough in the case of simultaneous door opening, though. "The ventilation system was separated from room to room, and each room had an exterior window that occupants could open independently and freely to let in fresh air," the researchers noted.

https://www.jpost.com/health-and-wellness/coronavirus/article-694157

Jeg har ikke vært på koronahotell i Norge. Men, jeg tviler på at de nyttet slik teknologi på norske hoteller. Så mye penger vi alltid skal spare på alt mulig.

Fra samme artikkel:

...

Passing across the hall in Hong Kong
This is not the only documentation of coronavirus infection from different rooms on both sides of a corridor. Only recently, in early December 2021, researchers from Hong Kong reported a vaccinated patient infected with the Omicron strain and staying in isolation in a hotel infected someone staying across the hall, and both had been vaccinated twice.
Here, too, security cameras in the hallway showed that they didn’t leave their rooms or come into contact with each other or with others. The doors of their rooms were opened for very short periods of time to grab food trays left outside and to perform PCR tests every 3 days. Here, too, genetic tests confirmed that the virus strains in their samples were almost identical although they arrived on different days and from different countries. Epidemiological researchers in Hong Kong came to the same conclusion as those from New Zealand and it is that the transmission of virus-borne virus particles from room to room causes people to be infected with the coronavirus.

Endret av G
Lenke til kommentar

Pigs catch coronavirus but don't get sick, scientists may know why - study

...

Rather than apoptosis, human cells are far more likely to undergo a process known as necrosis. This is another form of cell death, but unlike apoptosis, it is far less controlled. Further, when a cell undergoes necrosis, it releases its contents into its surroundings. This results in everything spreading and triggering a very strong hyperimmune response. 
In other words, necrosis is bad, while apoptosis can take care of infection quickly without making the immune system overreact.
Why can pigs do apoptosis better than humans?

...

https://www.jpost.com/health-and-wellness/coronavirus/article-694176

 

Sputnik V shows higher Omicron-antibody levels than Pfizer - study

A small preliminary laboratory study has shown that levels of Omicron-neutralising antibodies of people vaccinated with Russia's Sputnik V vaccine did not decline as much as of those who had Pfizer shots.

...

https://www.jpost.com/health-and-wellness/coronavirus/article-694106

Endret av G
Lenke til kommentar

High number of Omicron mutations render antibodies ineffective - study
New research indicates the 46 mutations found in the COVID-19 Omicron variant have rendered antibodies ineffective, accounting for the high number of re-infections and breakthrough cases.

The highly contagious COVID-19 Omicron variant has a large number of uniquely specific mutations that allow it to evade pre-existing antibodies in the human body, accounting for its high rate of infection, new research carried out by the University of Minnesota has found.
The peer-reviewed study titled “Omicron SARS-CoV-2 variant: Unique features and their impact on pre-existing antibodies” was first published in the Journal of Autoimmunity and was produced by Kamlendra Singh, a professor in the University of Missouri College of Veterinary Medicine and assistant director of the college’s Molecular Interactions Core and Bond Life Sciences Center investigator.
The research team set out to gather data on the mutations found in the spike protein (S-protein) of the Omicron variant. An S-protein refers to a large structure projecting from the surface of the virus’s outermost layer, and they are most commonly associated with all forms of coronavirus cells.

...

Spoiler

The research team found an unprecedented number of mutations in the Omicron S-protein. They analyzed the available sequences of the virus along with the structural data on the spike protein in order to understand the possible impact that the high number of mutations could have on the binding of antibodies to the virus.
Antibodies allow the human body to fight off viruses that enter the system, preventing them from entering the immune system. While earlier in the COVID-19 pandemic it was thought that being infected with COVID-19, or being vaccinated against it, would provide enough antibodies to prevent reinfection, the Omicron variant has proved otherwise, as high amounts of people are being re-infected, or infected despite being fully vaccinated.

Using complete sequences of the Omicron variant, the research team identified a total of 46 signature mutations within the variant, 23 of which were completely unique and had not been identified in any of the earlier variants of the virus. Two of the mutations had first been recorded in the Delta or Delta Plus variant which preceded Omicron by several months.
Of the 46 mutations found, 30 were identified in the S-protein while the remainder were located elsewhere in the virus cell.
Having identified the unique mutations found in the Omicron variant, the team turned to researching whether or not they were responsible for the lack of antibody response against the variant.
Using a preexisting S-protein structure taken from the Protein Data Bank, one which would theoretically prevent the binding of antibodies to a virus, they worked to assess whether or not the Omicron mutations would similarly affect the COVID-19 S-protein, thus rendering antibodies ineffective.
Through this method, the team discovered that specific mutations create interference in the surface of the virus, preventing antibodies from binding to it, while others result in a complete loss of interaction between the antibodies and the virus, thereby rendering the antibodies ineffective against the highly-mutated variant.
This, the study assessed, suggests that preexisting immunization (whether from vaccination or previous infection) may no longer be able to provide optimal protection against the Omicron variant, allowing it to bypass antibodies and enter into the immune system.
“The purpose of antibodies is to recognize the virus and stop the binding, which prevents infection,” said Singh of the research. “However, we found many of the mutations in the Omicron variant are located right where the antibodies are supposed to bind, so we are showing how the virus continues to evolve in a way that it can potentially escape or evade the existing antibodies, and therefore continue to infect so many people.”

https://www.jpost.com/health-and-wellness/coronavirus/article-694237

 

Pfizer sin CEO Albert Bourla uttaler at han ser for seg en årlig vaksine istedetfor boosterdoser. Han ser også for seg masseproduksjon for første gang til denne årlige vaksinen de har søkt godkjenning for allerede i mars dette år.

Quote

"So from a public health perspective, it is an ideal situation. We are looking to see if we can create a vaccine that covers Omicron and doesn't forget the other variants and that could be a solution," Bourla said.

https://www.jpost.com/health-and-wellness/coronavirus/article-694251

Endret av G
Lenke til kommentar
G skrev (36 minutter siden):

  

Pratet om norske grafer for covid. Så Kina kan du ta i verden-tråden. Men svaret du forsøker å skjevt framstille har jo ingen relevans. Norge har ikke hatt tiltak som i Kina noensinne. Likevel matcher vi de ganske godt på smittetall. Utrolig. Hva er det Norge gjør som ingen andre gjør, det er det interessante? Vi har jo knapt noen kraftige tiltak å snakke om dersom en sammenlikner seg med andre nasjoner. Det er dette spm. jeg prater om.

Covid_land__23jan2022.jpg.6b93232d743c2c7d2a10b8b7d9af6603.jpg

Du har selvsagt helt rett. Denne diskusjonen må vi dele i tre ulike tråder så vi holder oss til tema. Jeg siterer opprinnelig innlegg i alle og så tar vi riktig diskusjon i riktig tråd.

Kina ble nevnt i den andre tråden for å vise at disse grafene ikke nødvendigvis viser at håndteringen har vært bra eller forholdsmessig. Kina har et helt annet styresett enn oss, men i pandemien har vi på mange måter nærmet oss dem. Overreagerer man så kan man også oppnå fine grafer og underdødlighet i 2020 (som i Norge). Det bekrefter mer at man overreagerer eller skyver problemet forrran seg enn at de var forholdsmessige. Hadde man hatt dødlighet lik normalt hadde det også på en måte bekreftet overreaksjon siden man i harde influensa sesonger også forventer dødlighet over normalen. Det er naturlig å dø det må vi ikke glemme opp i dette. 

Link til tråd med sitat:

https://www.diskusjon.no/topic/1889739-koronaviruset-i-norge-les-første-innlegg

Svarer på forholdsmessige tiltak i regjeringens håndtering av pandemien. 

https://www.diskusjon.no/topic/1917206-regjeringens-håndtering-av-pandemien-i-norge/

Endret av minim
  • Liker 1
Lenke til kommentar

Angående Kina. På en måte tror jeg vi skal være litt glade for at de (over)reagerer som de gjør. Tenk litt over hvor mye som produseres i Kina. Hvis en så smittsom variant som omikron får fritt spillerom og slår ut store deler av industrien der, så kan det få innmari kjipe ringvirkninger på verdensbasis. 

  • Liker 3
Lenke til kommentar
2 hours ago, minim said:

Kina ble nevnt i den andre tråden for å vise at disse grafene ikke nødvendigvis viser at håndteringen har vært bra eller forholdsmessig. Kina har et helt annet styresett enn oss, men i pandemien har vi på mange måter nærmet oss dem. Overreagerer man så kan man også oppnå fine grafer og underdødlighet i 2020 (som i Norge). Det bekrefter mer at man overreagerer eller skyver problemet forrran seg enn at de var forholdsmessige. Hadde man hatt dødlighet lik normalt hadde det også på en måte bekreftet overreaksjon siden man i harde influensa sesonger også forventer dødlighet over normalen. Det er naturlig å dø det må vi ikke glemme opp i dette. 

Link til tråd med sitat:

https://www.diskusjon.no/topic/1889739-koronaviruset-i-norge-les-første-innlegg

Svarer på forholdsmessige tiltak i regjeringens håndtering av pandemien. 

https://www.diskusjon.no/topic/1917206-regjeringens-håndtering-av-pandemien-i-norge/

Jeg synes Nakstad svarer ganske bra på noe av temaet 38 minutter inn i denne video. Dette har jo Norge oppnådd, nemlig dugnaden. Så Norge er på ingen måte som Kina, annet enn at vi har oppnådd det samme uten strenge tiltak som "gjensveising av dører" og hva de måtte finne på.

Endret av G
Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...