inside_864319 Skrevet 21. januar 2020 Del Skrevet 21. januar 2020 Drivhus med CO2-fangst får større avlinger: – Kan bli globalt gjennombrudd Lenke til kommentar
Benny Flaggstang Skrevet 21. januar 2020 Del Skrevet 21. januar 2020 Som jeg alt har sagt en stund. CCS er noe tull, man må over på CCU. Carbon Catch & Use. Jeg skjønner ikke helt hvorfor gartneriene må kjøpe CO2. De gjør jo industrien en tjeneste og burde tatt betalt for å ta imot. 5 Lenke til kommentar
Trestein Skrevet 21. januar 2020 Del Skrevet 21. januar 2020 Svært mange drivhus har dette for lengst. De installerer store stempelmotorer som produserer CO2. De kjører eksosen rett inn i drivhuset slik at nivået kommer opp mot 1000ppm. Strømmen bruker de til kunstig belysning og varmen bruker de til å holde temperaturen litt over 30grader som er ideelt for plantevekst. 4 Lenke til kommentar
Benny Flaggstang Skrevet 21. januar 2020 Del Skrevet 21. januar 2020 2 minutes ago, Trestein said: Svært mange drivhus har dette for lengst. De installerer store stempelmotorer som produserer CO2. De kjører eksosen rett inn i drivhuset slik at nivået kommer opp mot 1000ppm. Strømmen bruker de til kunstig belysning og varmen bruker de til å holde temperaturen litt over 30grader som er ideelt for plantevekst. Som beskrevet i artikkelen. Det er en fordel å lese det man skal kommentere på før man kommenterer. 8 Lenke til kommentar
Trestein Skrevet 21. januar 2020 Del Skrevet 21. januar 2020 Benny Flaggstang skrev (4 minutter siden): Som beskrevet i artikkelen. Det er en fordel å lese det man skal kommentere på før man kommenterer. Metoden som beskrives her er ulik. 3 Lenke til kommentar
astrogeek Skrevet 21. januar 2020 Del Skrevet 21. januar 2020 Å dyrke tomater i drivhus i Norge virker som en elendig deal for miljøet: https://www.nrk.no/viten/norske-tomater-er-klimaverstinger-1.12808260 .. og å kunstig øke CO2-nivået er ikke bra for næringsinnholdet: https://www.aftenposten.no/viten/i/dgazo/den-ukjente-ernaeringskrisen-maten-mister-naering-av-co2-utslipp 6 Lenke til kommentar
CXSUB4BA Skrevet 21. januar 2020 Del Skrevet 21. januar 2020 "I forsøksdrivhuset ønsket man en CO₂-konsentrasjon på ca. 1000 ppm".. Siden CO2 er en "drivhusgass" så holder det vel med måneskinn for å få ønsket temperatur ved såpass høy CO2-konsentrasjon..... 5 Lenke til kommentar
Årevis Skrevet 21. januar 2020 Del Skrevet 21. januar 2020 "Forsøk viser at økt innhold av CO2 i atmosfæren gir mer jern i planten. Trolig transporteres mer karbon til røttene, som så skiller ut syrer som letter plantens jerntilgang. Stikk motsatt av det Nævdal hevder vil et økt innhold av CO2 i atmosfæren kunne bedre kvaliteten på plantematerialet." Trine Sogn, professor i planteernæring, og Sissel Torre, professor i plantevitenskap, begge ved NMBU https://www.aftenposten.no/meninger/debatt/i/yeW4J/kort-sagt-tirsdag-14-november 2 Lenke til kommentar
Ketill Jacobsen Skrevet 21. januar 2020 Del Skrevet 21. januar 2020 Årevis skrev (49 minutter siden): "Forsøk viser at økt innhold av CO2 i atmosfæren gir mer jern i planten. Trolig transporteres mer karbon til røttene, som så skiller ut syrer som letter plantens jerntilgang. Stikk motsatt av det Nævdal hevder vil et økt innhold av CO2 i atmosfæren kunne bedre kvaliteten på plantematerialet." Trine Sogn, professor i planteernæring, og Sissel Torre, professor i plantevitenskap, begge ved NMBU https://www.aftenposten.no/meninger/debatt/i/yeW4J/kort-sagt-tirsdag-14-november Mener du at de to professorene argumenterer for at vi bør ha et høyere CO2-innhold i atmosfæren enn vi har i dag? 1 Lenke til kommentar
Halvor Sølvberg- the MOV Skrevet 22. januar 2020 Del Skrevet 22. januar 2020 CXSUB4BA skrev (3 timer siden): "I forsøksdrivhuset ønsket man en CO₂-konsentrasjon på ca. 1000 ppm".. Siden CO2 er en "drivhusgass" så holder det vel med måneskinn for å få ønsket temperatur ved såpass høy CO2-konsentrasjon..... Ha, haaa Ukens beste ! Lenke til kommentar
Emil Skrevet 22. januar 2020 Del Skrevet 22. januar 2020 Hvis du er en plante Kjetill. Da vil du ha mer CO2. Hvis du er et menneske kan du jo forsøke å være i et drivhus over tid og se om du føler deg ekstra uthvilt. 4 Lenke til kommentar
Årevis Skrevet 22. januar 2020 Del Skrevet 22. januar 2020 Nei. Svaret var til Astrogeeks påstander om fallende næringsinnhold i mat produsert med høyere CO2 innhold i luften. Lenke til kommentar
Trestein Skrevet 22. januar 2020 Del Skrevet 22. januar 2020 Emil skrev (20 minutter siden): Hvis du er en plante Kjetill. Da vil du ha mer CO2. Hvis du er et menneske kan du jo forsøke å være i et drivhus over tid og se om du føler deg ekstra uthvilt. Det finnes tusenvis av folk som jobber i drivhus hver dag året rundt. Om de er direkte uthvilte når de kommer hjem er tvilsomt. Jobben med å holde kontroll på tusenvis av planter er nok tøff.Poenget er at de jobber i et miljø ideelt for plantevekst. Det er høy temperatur,høy fuktighet og høyt CO2 nivå. Svært mange mennesker er tilpasset høyt CO2 nivå i luften. Alle større innendørs arbeidsplasser der det er mange folk under samme tak opplever nok høye ppm nivå på CO2 når ventilasjon ikke er optimal.I et klasserom med 30 elever kan det nok bli høyt på slutten av timen. 1 Lenke til kommentar
Esod Mef Skrevet 22. januar 2020 Del Skrevet 22. januar 2020 Årevis skrev (8 timer siden): "Forsøk viser at økt innhold av CO2 i atmosfæren gir mer jern i planten. Trolig transporteres mer karbon til røttene, som så skiller ut syrer som letter plantens jerntilgang. Stikk motsatt av det Nævdal hevder vil et økt innhold av CO2 i atmosfæren kunne bedre kvaliteten på plantematerialet." Trine Sogn, professor i planteernæring, og Sissel Torre, professor i plantevitenskap, begge ved NMBU https://www.aftenposten.no/meninger/debatt/i/yeW4J/kort-sagt-tirsdag-14-november Ketill Jacobsen skrev (7 timer siden): Mener du at de to professorene argumenterer for at vi bør ha et høyere CO2-innhold i atmosfæren enn vi har i dag? Sidan Årevis driv med utval av sitat kan eg gjere det same. Dei gode professorane skriv også: "Fotosyntesen effektiviseres, og planten vokser raskere uten et redusert innhold av næringsstoffer hvis næringstilførselen er god. Plantens vannforbruk blir lavere og mer effektivt." (Mi utheving). Det er vel slik som eg plar argumentere med i møte med argumentet om CO2 og auka plantevekst, planter lever ikkje av CO2 aleine, men treng og rett mengder vatn til rett tid og jord med tilstrekkeleg næringsinnhald. Det er verdt å påpeike at drivhusproduksjon er ei særs kontrollert produksjonsform der næringa til plantene vert tilført via vatningssystemet. Vekstmediumet kan t.d. vere steinull. Eg legg også ved lenker til nyhendeartikkelen frå 2017 som auka merksemda om næringsinnhald og CO2: https://www.politico.com/agenda/story/2017/09/13/food-nutrients-carbon-dioxide-000511 Her er også forskningsartikkelen som er omtala i nyhendeartikkelen: https://www.cell.com/trends/ecology-evolution/fulltext/S0169-5347(02)02587-9 (Sjekk alltid "impact factor" dersom du er usikker på kjelda (https://en.wikipedia.org/wiki/Trends_(journals))) For øvrig er denne verdt å få med seg i møte med påstand om at auka CO2 er gunstig for plantevekst globalt: https://www.scientificamerican.com/article/earth-stopped-getting-greener-20-years-ago/ 4 Lenke til kommentar
Exorsisimus Skrevet 22. januar 2020 Del Skrevet 22. januar 2020 Jeg antar at "Resultatene så langt viser at dette ikke bare gir en klimaeffekt..." dreier seg om klimaet inne i drivhusene, og ikke det globale klimaet? CO2 fra "menneskelig aktivitet" har en neglisjerbar virkning på det globale klimaet, bortsett fra i teoretiske modeller. Lenke til kommentar
Emil Skrevet 22. januar 2020 Del Skrevet 22. januar 2020 Trestein: Er klar over at CO2 ppm øker kjapt med mennesker tilstede. Har målere hjemme. Uten lufting og med lukket dør blir det kjapt over 1000 ppm på mindre rom, og har jeg mange gjester må det luftes. Men jeg merker det jo også at jeg blir mer sliten ved så høye CO2 nivåer over tid. Godt mulig mennesker er nokså tilpasningsdyktige til høye nivåer, men vanlige ventilasjonskrav er å holde seg et godt stykke under drivhustilstander. 3 Lenke til kommentar
astrogeek Skrevet 22. januar 2020 Del Skrevet 22. januar 2020 (endret) (slettet) Endret 22. januar 2020 av astrogeek Lenke til kommentar
astrogeek Skrevet 22. januar 2020 Del Skrevet 22. januar 2020 15 hours ago, Årevis said: "Forsøk viser at økt innhold av CO2 i atmosfæren gir mer jern i planten. Trolig transporteres mer karbon til røttene, som så skiller ut syrer som letter plantens jerntilgang. Stikk motsatt av det Nævdal hevder vil et økt innhold av CO2 i atmosfæren kunne bedre kvaliteten på plantematerialet." Trine Sogn, professor i planteernæring, og Sissel Torre, professor i plantevitenskap, begge ved NMBU https://www.aftenposten.no/meninger/debatt/i/yeW4J/kort-sagt-tirsdag-14-november Takker for info. Greit å vite at dette ikke er opp- og avgjort. 1 Lenke til kommentar
Trestein Skrevet 22. januar 2020 Del Skrevet 22. januar 2020 Emil skrev (6 timer siden): Trestein: Er klar over at CO2 ppm øker kjapt med mennesker tilstede. Har målere hjemme. Uten lufting og med lukket dør blir det kjapt over 1000 ppm på mindre rom, og har jeg mange gjester må det luftes. Men jeg merker det jo også at jeg blir mer sliten ved så høye CO2 nivåer over tid. Godt mulig mennesker er nokså tilpasningsdyktige til høye nivåer, men vanlige ventilasjonskrav er å holde seg et godt stykke under drivhustilstander. Måler du oksygen samtidig? Vi forbruker en viss mengde oksygen også. Lavt nivå oksygen har vert brukt til å få folk til å sove på fly Lenke til kommentar
Benny Flaggstang Skrevet 23. januar 2020 Del Skrevet 23. januar 2020 On 1/21/2020 at 8:46 PM, Trestein said: Metoden som beskrives her er ulik. Det beskrives tre forskjellige. 1 Lenke til kommentar
Anbefalte innlegg
Opprett en konto eller logg inn for å kommentere
Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar
Opprett konto
Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!
Start en kontoLogg inn
Har du allerede en konto? Logg inn her.
Logg inn nå