Gå til innhold

Denne roboten kan lage julemiddag og ta oppvasken samtidig


Anbefalte innlegg

Videoannonse
Annonse

Jeg forstår at det er ment som en morsom julejåleri artikkel, men du sparer ikke noe strøm ved å lage maten i oppvaskmaskinen, tvert imot.

Energien som trenges for å varme maten må komme fra en plass, så maskinen vil bruke mer strøm for å opprettholde satt temperatur.

I tillegg vil maten være oppvarmet lengre enn nødvendig så denne metoden vil faktisk bruke mer strøm enn hvis du tilbereder i feks mikrobølgeovn.

Og til slutt, en oppvaskmaskin er designet slik at den dumper alt det oppvarmede vannet i kloakken, som gir ytterlig energi tap. Hvis du tilbereder maten i mikrobølgeovnen, vil eventuell energi tap / varmelekkasje bidra til oppvarming av boenhet, og altså ikke være ett 100% energi tap.

  • Liker 3
Lenke til kommentar

Dette har du ikke forstått. Oppvaskmaskinen sirkulerer vannet og varmer ikke kontinuerlig opp nytt vann. Varmetapet går til huset ellers og det er bare litt som til slutt går i kloakken. Mikrobølgeovnen gir grusom tilbereding av maten og kan ikke sammenlignes på noen som helst måte. Her må det ses i samme kategori som sirkulator for sous vide eller dampovn. Skal en flisespikke så kommer en frem til at du med mikromaten finner ut at det smakte grusomt og må åpne ytterdøra for å skaffe noe mer mat.

Lenke til kommentar
keramikklampe skrev (13 timer siden):

Jeg forstår at det er ment som en morsom julejåleri artikkel, men du sparer ikke noe strøm ved å lage maten i oppvaskmaskinen, tvert imot.

Energien som trenges for å varme maten må komme fra en plass, så maskinen vil bruke mer strøm for å opprettholde satt temperatur.

I tillegg vil maten være oppvarmet lengre enn nødvendig så denne metoden vil faktisk bruke mer strøm enn hvis du tilbereder i feks mikrobølgeovn.

Og til slutt, en oppvaskmaskin er designet slik at den dumper alt det oppvarmede vannet i kloakken, som gir ytterlig energi tap. Hvis du tilbereder maten i mikrobølgeovnen, vil eventuell energi tap / varmelekkasje bidra til oppvarming av boenhet, og altså ikke være ett 100% energi tap.

Men hvis du bare skal kjøre oppvaskmaskinen, og samtidlig lage en sous vide middag, så sparer man vel energi den dagen værtfall, og det er bedre enn ingenting?

Lenke til kommentar
Bengt Who skrev (På 21.12.2019 den 21.51):

Dette har du ikke forstått. Oppvaskmaskinen sirkulerer vannet og varmer ikke kontinuerlig opp nytt vann. Varmetapet går til huset ellers og det er bare litt som til slutt går i kloakken. Mikrobølgeovnen gir grusom tilbereding av maten og kan ikke sammenlignes på noen som helst måte. Her må det ses i samme kategori som sirkulator for sous vide eller dampovn. Skal en flisespikke så kommer en frem til at du med mikromaten finner ut at det smakte grusomt og må åpne ytterdøra for å skaffe noe mer mat.

Dette kan jo ikke stemme vel. I så tilfelle vil du jo ikke vaske oppvasken på gitt temperatur, spesielt ikke om du har full maskin. Det må være feil. Setter en maskinen på 60grader skal den jo vaske med nettopp 60grader. 

Verdt å merke at jeg ikke er noe oppvaskmaskin guru, men forklaringen din virker ikke logisk og gir ikke forventet oppførsel av maskinen.

Vannet som pumpes ut til kloak er varmt/energirik. Både vannet som pumpes under vask, og under tørking. 

At du sier det "kun er litt som til slutt går i kloakken" som om det er neglisjerbart, oppfatter jeg som at du ikke helt forstår hvor lite energi som faktisk trenges for å varme opp retten. 

Til slutt er det snakk om ferdigmat innpakket i plast. Jeg har ikke erfaring med slik, men vil anta at det ikke er noe forskjell på om en tilbereder maten i vannbad eller mikro, gitt at i begge tilfeller er innpakket i plastikk og vil bli tilsvarende kok-oppvarmet i begge tilfeller.

Lenke til kommentar
Caddy skrev (På 22.12.2019 den 3.27):

Men hvis du bare skal kjøre oppvaskmaskinen, og samtidlig lage en sous vide middag, så sparer man vel energi den dagen værtfall, og det er bedre enn ingenting?

Tankegangen min er at oppvaskmaskinen må kompensere med ekstra strøm for å oppnå satt temperatur ettersom den også må varme opp maten. 

Se for deg en tom maskin som vasker på 60grader. Da bruker maskinen energi mengden som er nødvendig for å varme opp vannet (10 liter?) til 60 grader.

Også ser du får deg en full oppvaskmaskin, med 30 tallerker og 30 glass og 30 sett med bestikk. Sikkert 10kg med materiale. Vask på 60 grader, og maskinen må nå bruke energi på å varme vannet til 60grader, men også oppvasken til 60'ish grader - ettersom dette vil kjøle ned vannet.

Jo mer en har i maskinen, desto mer strøm bruker den (men mer effektiv).

 

En fordel er at en får oppvarmede tallerk og bestikk, det er jo litt luksus :)

Lenke til kommentar
keramikklampe skrev (16 timer siden):

Dette kan jo ikke stemme vel. I så tilfelle vil du jo ikke vaske oppvasken på gitt temperatur, spesielt ikke om du har full maskin. Det må være feil. Setter en maskinen på 60grader skal den jo vaske med nettopp 60grader. 

Verdt å merke at jeg ikke er noe oppvaskmaskin guru, men forklaringen din virker ikke logisk og gir ikke forventet oppførsel av maskinen.

Vannet som pumpes ut til kloak er varmt/energirik. Både vannet som pumpes under vask, og under tørking. 

At du sier det "kun er litt som til slutt går i kloakken" som om det er neglisjerbart, oppfatter jeg som at du ikke helt forstår hvor lite energi som faktisk trenges for å varme opp retten. 

Til slutt er det snakk om ferdigmat innpakket i plast. Jeg har ikke erfaring med slik, men vil anta at det ikke er noe forskjell på om en tilbereder maten i vannbad eller mikro, gitt at i begge tilfeller er innpakket i plastikk og vil bli tilsvarende kok-oppvarmet i begge tilfeller.

Her forstår du tydeligvis ikke hva du skriver. En har varmetap fra oppvaskmaskinen. Mens vannet sirkuleres blir det tilført energi for å beholde temperatur. Totalt er det ikke så fryktelig mye som går tapt i kloakken på slutten siden det har lekket mye varme underveis. Det ville jo vært helt idiotisk å stadig varme opp nytt kaldt vann. Du taper mer energi på å måtte ut for å skaffe deg god mat etter at du har laget det i mikrobølgeovnen. En oppvaskmaskin bruker typisk strøm for 1 til 1,5kr per time. Uansett om alt skulle gått tapt til kloakk er det uten betydning.

Mikrobølgeovn ødelegger smak og mat, varmebehandling av mat som er vakumpakket i varmt vann er derimot en metode brukt av svært mange restauranter og hobbykokker fordi det gir veldig bra resultat. Det er ikke noe kokoppvarming på noen som helst måte. Ta noen søk på sous vide.

Lenke til kommentar
Bengt Who skrev (31 minutter siden):

En har varmetap fra oppvaskmaskinen. Mens vannet sirkuleres blir det tilført energi for å beholde temperatur. Totalt er det ikke så fryktelig mye som går tapt i kloakken på slutten siden det har lekket mye varme underveis. Det ville jo vært helt idiotisk å stadig varme opp nytt kaldt vann.

Oppvaskmaskinen vil uansett dumpe x liter med vatn som held den innstilte temperaturen ved slutten av vaskinga. Varmetapet undervegs i vaskeprogrammet vil bli kompansert for ved å tilføre meir energi i form av varme. Det heile er eit lukka system, så det blir berre varma opp kaldt vatn to gongar, fyrste gongen for å ha varmevatn til oppvasken, oppvasksvatnet blir deretter dumpa før nytt kaldt vatn blir tilført og oppvarma for skylling. 

Jo meir som er inne i oppvasksmaskina, jo meir energi kreves det for å få temperaturen opp, og har du i tillegg 3 kg kjøleskapskald ribbe så kreves det meir energi enn om maskina inneheld 3 kg romtemperert service. 

Når det er sagt så går det omtrent like mykje energi tapt ved vanleg sous vide tilberedning ettersom det oppvarma vatnet etter sous vide også blir slått i avløpet etterpå, det er nok dei færraste som let vannbadet stå og kjøle seg av for å utnytte varmen til oppvarming før vatnet blir slått ut. 

Lenke til kommentar
Bengt Who skrev (9 timer siden):

Her forstår du tydeligvis ikke hva du skriver. En har varmetap fra oppvaskmaskinen. Mens vannet sirkuleres blir det tilført energi for å beholde temperatur. Totalt er det ikke så fryktelig mye som går tapt i kloakken på slutten siden det har lekket mye varme underveis. Det ville jo vært helt idiotisk å stadig varme opp nytt kaldt vann. Du taper mer energi på å måtte ut for å skaffe deg god mat etter at du har laget det i mikrobølgeovnen. En oppvaskmaskin bruker typisk strøm for 1 til 1,5kr per time. Uansett om alt skulle gått tapt til kloakk er det uten betydning.

Mikrobølgeovn ødelegger smak og mat, varmebehandling av mat som er vakumpakket i varmt vann er derimot en metode brukt av svært mange restauranter og hobbykokker fordi det gir veldig bra resultat. Det er ikke noe kokoppvarming på noen som helst måte. Ta noen søk på sous vide.

Tror der er tydelig at du ikke helt forstår at det kreves mer energi for å varme opp både vann og innhold i oppvaskmaskinen, enn å kun varme opp vannet. 

La oss si at du kjører tom oppvaskmaskin, og når den er ferdig, har den brukt 1kwh.

Så fyller du oppvaskmaskinen med jule snø, også kjører du samme program. Når maskinen nå er ferdig har den brukt mer enn 1kwh fordi den også har brukt energi på å smelte alt snøen. 

Ekstremt eksempel, men det gjør det lettere å forstå at den bruker mer energi for å varme opp innholdet i maskinen.

 

Og sous vide er en teknikk for å tilberede maten. Denne maten er allerede tilberedt, det er tross alt ferdig mat, så alt som er nødvendig er å varme den opp igjen. Å varme opp ferdig mat i vannbad/oppvaskmaskin er ikke sous vide. 

Er temmelig sikker på at du ikke hadde merket noe forskjell på om du varmet opp ferdigmat i vannbad eller mikro. Å varme opp mat i mikro som er pakket inn i plastikk, er så godt som det du kaller sous vide. Har du kraftig mikro, kan det lønne seg å sette ned styrken noe, slik at maten blir tilstrekkelig gjennomvarm.

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...