Gå til innhold

Istid


air315

Anbefalte innlegg

Videoannonse
Annonse

Det er vel en del måter det kan skje på. Én måte jeg vet 100% sikkert er ved store vulkanutbrudd, helst supervulkanutbrudd. Dette kan enkelt googles. Men det er ofte ikke vedvarende, da asken over noen år eller tiår vil forsvinne fra atmosfæren og sola vil varme opp jorda igjen.

En periode for en del titalls millioner år siden såvidt jeg husker, ble jorda til en isball, og hadde vel noe med mikrobiologien i havene å gjøre. At alger og bakterier produserte en gass som gjorde at klimaet ble kjøligere og dermed frøs jorda igjen. Grunnen til at dette forsvant var at vulkaner fra jorden innenfra fortsatte å slippe ut gasser til atmosfæren, og dermed ble jorda normal igjen over veldig lang tid. Det var på et program om The universe eller How the universe works, husker ikke hvilken.

De varer helt til andre faktorer gjør at det ikke lenger er mulig, som for eksempel at solas omkrets blir større, fordi den bruker opp hydrogen, og dermed skjer det en prosess som gjør at gassen i det ytre laget utvider seg, siden kreftene mellom fusjonsprosessen og tyngdekraften er borte, i tillegg til at gassen blir varmere. Det er litt komplisert. http://solar-center.stanford.edu/FAQ/Qsunendstate.html

Men dette fører gradvis og over lang tid til at sola utvider omkretsen, og i løpet av noen hundre millioner år (den har brukt opp all hydrogen i løpet av ca 4 milliarder år til), vil det bli for varmt på jorda til at vi kan bo her og til at noen ny istid dannes.

Det kan jo også skje at vi blir passért av en streifende planet eller sol, og da trukket ut av bane fra sola og vårt solsystem. Da blir det ny istid veldig fort og vi vil dø i løpet av et par dager eller kanskje uker.

Endret av Taurean
  • Liker 1
Lenke til kommentar
  • 3 uker senere...

Klima er generelt et komplisert samspill mellom mange faktorer, men den dominerende faktoren som har gitt veksling mellom istider og varmetider er små endringer i jordens bane rundt solen (Milankovic-sykluser). Jordens bane rundt solen er nemlig ikke helt konstant. Spesifikt er det tre ting som endres langsomt.

  1. Vinkel mellom jordaksen og omløpsplanet. Dette er den vinkelen som gjør at vi har årstidsvariasjoner fordi deler av året vender nordlige halvkule litt mot solen og et halvt år senere er det den sørlig halvkule som vender litt mot solen. Når vinkelen blir større blir årstidsvariasjonene sterkere, og tilsvarende blir de svakere når vinkelen blir mindre.
  2. Eksentrisiteten til banen. Jordens bane rundt solen er ikke helt sirkulær, men litt "flatklemt" til en ellipse. Det er ikke stor forskjell på avstanden mellom jorden og solen på det nærmeste og fjerneste punktet i banen, men det varierer litt - og dermed varierer solinnstrålingen litt. Størrelsen på denne forskjellen varierer langsomt over tid.
  3. Periheilonskift. Perihelion er det punktet i banen da jorden er nærmest solen. Nå skjer det i januar, men dette tidspunktet endrer seg langsomt. Når dette har endret seg til å skje i den nordlige sommeren vil vi i nord får varmere somre og kaldere vintre.

En ekstra faktor som er med å gjøre de tre ovenforstående endringene mer virksomme er at den nordlige halvkule har vesentlig mer land i forhold til hav sammenlignet med den sørlige halvkule. Dette gjør at den nordlige halvkule både varmes opp og kjøles ned raskere enn den sørlige halvkule. Derfor vil for eksempel kaldere vintre på den nordlige halvkule generelt ikke kompenseres av tilsvarende varmere somre på den sørlige halvkule.

Disse endringene skjer i ulik hastighet, men alle har perioder som er på tusenvis av år. Innenfor tidsskalaen av et menneskeliv vil vi derfor ikke se klimaendringer som skyldes disse faktorene, men over lang tid er de avgjørende.

  • Liker 4
Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...