Gå til innhold
Trenger du skole- eller leksehjelp? Still spørsmål her ×

Fysikk: Hva betyr jordens magnetfelt?


Anbefalte innlegg

Hei, 

Ser gjennom et lab forsøk hvor det er en leder med elektrisk strøm gjennom seg. Under så er det en kompassnål. Jeg benytter B=k*I/r og finner ut at flukstettheten er 1,65 * 10^-5 T.
Så prøver jeg å finne ut av hvor mye jordens magnetfelt påvirker kompassnålen og får 12 uT ved å bruke Bj=BI /TanV. Hvor tanv er tav55grader. (Kompasset fikk et utslag påå 55grader.

Spørsmålet mitt er hva vil egt 
1,65 * 10^-5 T og 12 uT bety? Hva betyr dette resultatet? Takk på forhånd:)

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Poenget er at du nå har to kilder til magnetfelt, og hvis du nå måler magnetfeltet i området vil du bare kunne måle summen av magnetfelt fra de to kildene. Spørsmålet jeg regner med at lab-oppgaven ønsker å få deg til å svare på er om bidraget fra jordens magnetfelt er så stort at du må ta hensyn til det, eller om det bidrar så lite til summen at du kan se bort fra det. For å gjøre sammenligningen enklere bør du først skrive begge bidragene til magnetfeltet du har funnet over på samme form. For eksempel oppgi begge i µT.

 

Hvis du finner at det ene bidraget til magnetfeltet er mye større enn det andre kan du ignorere det minste bidraget. Men hva er "mye større enn"? En tommelfinger regel som ofte brukes er at hvis det ene er en faktor minst 10 større enn det andre er det mye større, men egentlig må du se på hvor presist du kan måle en størrelse for å vurdere hva som er mye større. Tenk deg at du har utstyr som kan måle magnetfeltstyrken ned med en presisjon på 1%. Da er det feil å forkaste det minste bidraget selv om det største er 10 ganger så stort, siden det minste tross alt gir en korreksjon på 10%. Er det minste bidraget derimot 1/100 av det største kan det være akseptabelt å ignorere det siden du da er i samme område som måleusikkerheten.

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...