Gå til innhold
Trenger du råd om juss? Still spørsmål anonymt her ×

salg av aksjer


AnonymDiskusjon

Anbefalte innlegg

Videoannonse
Annonse
  • 1 måned senere...
Gjest 77c78...bb6

No er det sånn att en annen aksjonær har meldt forkjøpsrett på disse aksjene .  Når en annen aksjonær benytter seg av forkjøpsrett er det 14 dager betalingsfrist da, for oppgjør av aksjer etter han har sendt melding att han benytter seg har forkjøperetten?

Dei er litt uenige angående att den andre aksjonæren benytter seg av forkjøpsretten,  så det har vert diskusjon i snart 2 måneder uten oppgjør for aksjene har funnet sted eller det har blitt enighet.   

Kan eg trekke dette salget no pga oppgjør ikke er motatt , og salget drar ut i lange stunder ?

 

Anonymous poster hash: 77c78...bb6

Lenke til kommentar

Bruk av forkjøpsrett er et rettsforhold som kun angår kjøperen og forkjøpsrettshaveren. Det er ikke relevant for selger. Selger forholder seg kun til opprinnelig kjøper, og opprinnelig kjøper skal betale avtalt kjøpesum til selger. 

Når forkjøpsrett blir erklært vil aksjene som hovedregel være overtatt av kjøper, og selger kan da ikke heve kjøpet. Selger kan uansett ikke heve kjøpet med bindende virkning for forkjøpsrettshaveren når forkjøpsrett er erklært. Hvis fristene for å betale eller kreve skjønn over aksjeverdiene etter aksjeloven § 4-23 oversittes faller forkjøpsretten bort, og opprinnelig kjøpers erverv blir endelig, men selger kan fortsatt ikke heve. 

Lenke til kommentar

Takker for svar :)

 

Så da er egentlig forkjøpsretten forfalt da siden fristene er utløpt?   og den opprinlige kjøperen får alle aksjene?    Det er gått over en måned siden han fremsatte forkjøpsretten uten att aksjene er oppgjort

 

§ 4-23. Utøvelse av forkjøpsrett

(1) Forkjøpsrett gjøres gjeldende ved melding til selskapet. Meldingen må være kommet frem til selskapet senest to måneder etter at selskapet fikk melding om eierskiftet som nevnt i § 4-20.

(2) Innløsningssummen fastsettes etter reglene i § 4-17 femte og sjette ledd. Rettighetshaveren må innen fristen på to måneder i første ledd ha gjort det som er nødvendig for å få innløsningssummen bindende fastsatt etter en fremgangsmåte som er angitt i vedtektene eller i tilfelle ved å kreve skjønn. Oppnås det ikke enighet om innløsningssummen, skal dette avgjøres ved skjønn om ikke annet blir avtalt.

(3) Løsningssummen skal betales innen en måned etter at kravet om forkjøpsrett ble fremsatt eller i tilfelle innen to uker etter at tvist om innløsningssummen er bindende avgjort.

(4) Fristene i denne paragrafen kan ikke forlenges ved vedtektsbestemmelse.

Lenke til kommentar

Prosessen for forkjøpsrett er slik når ikke annet er bestemt i vedtektene: 

1) Kjøperen av aksjen varsler straks aksjen er overtatt selskapet om at han har kjøpt aksjen (aksjeloven § 4-12)
2) Selskapet varsler straks de som har forkjøpsrett etter § 4-22 om kjøpet (aksjeloven § 4-20)
3) Den som ønsker å utøve forkjøpsrett må sende melding til selskapet innen to måneder etter tidspunktet i 1) (aksjeloven § 4-23 første ledd)
4) Innen fristen i 3) må den som ønsker å utøve forkjøpsretten også avklare hva som skal betales. Enten blir man enige, ellers må forkjøpsrettshaver begjære skjønn. 
5) Hvis man blir enige om sum skal denne betales innen én måned etter at kravet ble fremsatt. 
6) Hvis man ikke er enige skal kjøpesummen betales innen to uker etter at tvisten er bindende avgjort (ved voldgift, skjønn, eller på en måte bestemt i vedtektene). 

Alle fristene er preklusive, det vil si at fristoversittelse betyr at man ikke får lov til å utøve forkjøpsrett. 

Lenke til kommentar
  • 3 uker senere...
Gjest 77c78...bb6

Når det gjelder fristoversittelse for betaling 1 måned,  er det likt for både for orginal kjøper og person som uthevde forkjøpsrett da?

Eks hvis hovud aksje kjøper ikke betaler innen fristene da mister han sin pott?.  Og han som uthevde forkjøpsrett får kjøpe alle aksjene?

Anonymous poster hash: 77c78...bb6

Lenke til kommentar

Nei, det er ikke likt for hovedkjøper og forkjøpsrettshaver. 

Dersom forkjøpsrettshaver misligholder betalingsplikten faller retten til å overta aksjene på forkjøpsrett bort. Da mister han aksjene. 

Dersom hovedkjøper misligholder betalingsplikten får han bare plikt til å betale forsinkelsesrenter til selger. Selgeren kan ikke heve kjøpet etter at aksjene er levert. 

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...