Gå til innhold
Spørsmål om helse? Still spørsmål anonymt her ×
Husk at de som svarer ikke nødvendigvis er helsefaglig personell. Ta kontakt med fastlege ved bekymringer!

Brannsår


Anbefalte innlegg

Videoannonse
Annonse

Det er en utbredt myte at man må kjøle i det uendelige, som om varmen liksom skulle ta bolig nede i huden!

 

Legger du en biff i brennvarm stekepanne i to sekunder, og tar den opp igjen, så er øverste laget svidd, og den er like kald en millimeter inne. Etter 5 sekund er den svidde overflaten også kald igjen fordi varmen er kjølt ned og fordelt innover. Uten å holde under rennende vann. Så mye energi blir ikke overført til biffen at det ligger og ulmer under overflaten, og fortsetter å ødelgge vev innover.

 

Ingen kjøling i verden kan redde det som faktisk ble ødelagt i selve brenn-øyeblikket, og ingen kjøling i verden trengs for det som ikke ble ødelagt. Varmen er allerede fordelt i vevet og langt under noe fare-temperatur, lenge før man rekker fram til springen!

 

Kjøling er for smerten, ingenting annet.

 

Har du hatt 3. grads, eller 2. for den del? Har du sett andre har hatt eller fått det? Jeg har hatt flere 3. grads og sett alt for mange andre som har hatt brannsår (og da snakker vi stort sett bare 3. grads). Der hvor jeg jobber har vi årlig kurs fra bedriftshelsetjenesten med hovedfokus på førstehjelp av brannskader, i tillegg til all kursingen som inngår i industrivernet, hvor jeg har vært innsatsleder. Dessverre har vi så god trening i behandling av brannskader at vi får jevnlig skryt fra leger som tar den skadde videre i behanling.

 

Får du et brannsår som er på størrelse med en femkroning og ikke bryr deg om å avkjøle, eller du drøyer det litt, så vil brannsåret minst fordoble seg i både størrelse og dybde. I tillegg vil det ta nesten dobbel så lang tid for at det er overgrodd med ny hud, og det blir naturlig nok ikke like pent etterpå. Blant det vi messer om aller mest til nye på jobben er at hvis man er uheldig å får et brannsår, så avbryter man jobben umiddelbart og får begynt avkjøling med vann (noen synes det er flaut at de har skadet seg og forsøker å skjule det).

 

Man pleier å sammenligne det med å bløtkoke et egg uten å avkjøle egget når det er ferdigkokt. Lar man det bare ligge, vil det bli hardkokt etter hvert pga at varmen får fortsette å jobbe innover.

 

Har jobbet mange år på et smelteverk hvor vi håndterer flere titalls tonn med flytende metall daglig.

  • Liker 1
Lenke til kommentar

Man pleier å sammenligne det med å bløtkoke et egg uten å avkjøle egget når det er ferdigkokt. Lar man det bare ligge, vil det bli hardkokt etter hvert pga at varmen får fortsette å jobbe innover.

 

Nettopp poenget mitt!

 

Ingen brannskader har vært i kokende vann i flere minutter, slik egget ditt i eksempelet har. Hvis en legemsdel hadde det, så hadde det vært ingenting igjen å redde, og amputasjon eneste mulighet.

 

Alle 3. grads brannskader som er mulig å behandle, er et resultat av få sekunder eksponering mot varmekilden. Varmen er dissipert i vevet og er nede i kroppstemperatur i løpet av sekunder, og lenge før man kan rekke fram til noe vann. Klart man bør skynde seg å kjøle så raskt som mulig hvis man har mulighet til det, men noen sekunder er mer enn nok til å fjerne den skadelige varmen hvis man skulle være så nær en spring at man kan kjøle ned umiddelbart. 

 

Kjøling i flere minutter er for smerten, ingenting annet. Spør gjerne en tekniker på Sintef om energimengdene som blir overført kroppen ved en brannskade, og hvor fort den energien er dissipert.

Lenke til kommentar

Jeg er ikke uenig i tankrekken din ozone, men virkeligheten beviser noe annet.

 

Et kjapt søk på nettet finner:

Fra Røde Kors første linje på siden:

Ved brannskade er rask nedkjøling svært viktig for å hindre at skadeomfanget blir større.

 

Fra lommelegen:

- Generelt kunne folk vært mye flinkere i akuttfasen når det gjelder brannskader.

Det sier Kenneth Wangen, leder i NFFB, Norsk forening for brannskadde. Han tror mange rett og slett ikke vet hvordan de skal behandle brannskader, blant annet er vi lite flinke til å kjøle ned skaden.

- I sommer traff jeg ei unge jente som har gjennomgått en rekke hudtransplantasjoner på brystet og i underlivet etter at moren veltet en kaffekopp på henne. Med rask og riktig førstehjelp kunne denne skaden blitt minimert til en første- eller annengradsforbrenning som mest sannsynlig ville vært usynlig. Dette er dessverre ingen unik historie i Norge i dag, sier Kenneth Wangen.

Lenke til kommentar

Som nettopp viser hvor godt fotfeste denne myten har i medisinske fagmiljø!

 

Fysikere og forskere derimot, ler av å stå å kjøle kroppsvev i minutter "for å hindre at varmen skal forplante seg innover", etter få sekunder varme-eksponering.

 

Levande hud oppfører seg ikkje som ein biff.

 

Brannskaden skal kjølast lenge fordi levande vev gir hevelsar som det er viktig å få redusert for å minimere brannskadens omfang.

Det er hevelsen som krever langvarig kjøling. Hevelsen gjer blant anna at delar av den brannskaden som påvirker djupareliggande hudlag fortsatt kan være varm fordi hevelsen hindrar effektiv kjøling. I tillegg får ein stygge brannskader fordi at kroppens forsvarsmekanismer ikkje er tilpassa brannskader og derfor gjer vondt verre om ein ikkje gjer mottiltak.

 

Ein kjøler også idrettsskader av samme grunn. Ikkje fordi at temperaturen i den strekte muskelen aukar, men for å redusere hevelsen som oppstår ved skade.

 

 

Regelen om 20 minutt kjøling i 20°C vatn ved brannskader er laga fordi den fungerer og er enkel å forklare.

  • Liker 2
Lenke til kommentar

 

Brannskaden skal kjølast lenge fordi levande vev gir hevelsar som det er viktig å få redusert for å minimere brannskadens omfang.

Det er hevelsen som krever langvarig kjøling.

 

 

 

Det er jo flott! Da finnes det altså en medisinsk grunn til kjøle lenge! Og den tror jeg på!

 

 

Hevelsen gjer blant anna at delar av den brannskaden som påvirker djupareliggande hudlag fortsatt kan være varm fordi hevelsen hindrar effektiv kjøling.

 

Men fortsatt viser du en grunnleggende mangel på forståelse for mengden energi overført når man brenner seg (3. grads forbrenning som fremdeles lar seg behandle uten amputasjon), og fysikken bak diffundering og dissipering av varme i vann (menneskekroppen er meget nær vann når det gjelder disse egenskapene).

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...