Gå til innhold

Bytte forbund fra EL og IT til NITO ?


Anbefalte innlegg

Hei, jeg er i ferd med å bytte jobb, i nye jobben er det en del NITO medlemmer.

Har tenkt at jeg skal melde meg ut av EL og IT, men det er et vanskelig regnestykke med mange variabler. Noen som har regnet på om det svarer seg eller ikke?

 

EL og IT forbundet har høy pris for medlemskap, ca 12000 per år, men mange veldig gode forsikringer inkludert gjennom sparebank1..

 

NITO har 30% rabatt på forsikringer gjennom tryg, og er omtrent gratis (dersom man tar med skattefradrag).

 

 

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

12 000 i året for å være medlem i en fagforening O_o

 

Beklager at jeg ikke har noe svar, ble bare så satt ut av beløpet.

Ja det er drøyt, sånn er nå LO.. Det er 1,8% av lønn, så det er egentlig rimelig for medlemskap i en sekt.

Men det er jo da ganske mye greier inkludert som gjør regnestykket vanskelig. Innboforsikring, reiseforsikring, uhell, sykdom..

Har også utnyttet LOs utdanningsfond noen år som har gitt meg rundt 8-10000 til tapt arbeidsfortjeneste da jeg har hatt ulønnet permisjon for etterutdanning. Men ser ikke for meg at jeg skal benytte meg av dette mer i fremtiden.

Endret av grovetussen
  • Liker 1
Lenke til kommentar

I all hovudsak så har alle fagforeiningane gode forsikringsavtalar av forskjellige typar, litt prisforskjellar kan det være men det er ikkje rabatten på forsikringsavtalane som fagforeiningane har (akkurat no) som bør være utslagsgivande.

 

På generelt grunnlag så bør du alliere deg med ei stor lokal gruppe på arbeidsplassen. 

Dersom det på din nye arbeidsplass er ei stor NITO-gruppe, og ingen eller berre ei lita EL og IT så bør du bli NITO medlem for å få dei største lokale gevinstane.

Den største lokale gevinsten er lønnsforhandlingar der ei stor gruppe vil ha meir innflytelse når det skal forhandlast. I tillegg vil det i ei stor gruppe være meir sannsynleg at dykk finn ein dyktig leiar og forhandlar som kan leie gruppa.

Dei største organisasjonane vil også få lov til å ha ein eller fleire hovudtillitsvalgte som er frikjøpte slik at dei både kan bruke tid på organisasjonsarbeid og kanskje viktigast av alt får være med å påvirke leiinga gjennom å delta i møta der besluttningane blir tatt.

 

Det er dette du bør tenker over dersom du vurderer å bytte organisasjon, kven vil være best for deg lokalt både med tanke på lønnsaukningar og lokal representasjon. Alle fagforeiningar har "advokat i Oslo" men det er ikkje gitt at det er beste støtten dersom du kranglar med sjefen lokalt.

 

 

 

Når det gjeld forsikringar så tok eg eit kjapt overblikk der eg samanlikna innboforsikringa:

I EL og IT kostar den 840 kr i året, i NITO kostar den 1200 kr i året.

EL og IT har ubegrensa forsikringssum, NITO har den begrensa på 2,75 mill (her er eg litt usikker på den praktiske betydninga, er dette ei grense som det er realistisk å møte når det er snakk om berre innbo?)

NITO ser ut til å ha eigenadel på 2000 kr, medan EL og IT har 3000 kr dersom du er åleine og gratis dersom dere er to.

Dekningsgraden på forsikringa ser ut til å være temmeleg lik med at begge har med f.eks både sykkelforsikring og ID-tyveri i tillegg.

Alt i alt er forsikringsavtalen du har gjennom EL og IT betre enn den du får i NITO (forutsatt at denne prisforskjellen også gjeld dei andre forsikringane). Dersom du er åleine i husholdninga så kostar det litt meir å bruke forsikringa til EL og IT, men til gjengjeld så er det gratis om dere er to.

 

Så er spørsmålet kva du må betale for å få tilgang til forsikringane, og der kjem NITO klart betre ut ved at det er lav medlemsavgift.

Grunntenestane til dei to fagforeiningane er nok temmeleg like, største forskjellen er at EL og IT har fleire "vellferdsgoder" som nok forklarar litt av prisforskjellen. Du har alt nemnt støtte til utdanning som du har benytta deg av, i tillegg ser er at det blir tilbyt støtte til ferie og rekreasjon gjennom hotellrabattar, osv.

EL og IT tek ein høg pris der mykje er inkludert, medan NITO tek ein lav pris og du må betale ekstra for det du benyttar deg av.

 

Her vil det være eit spørsmål om dette er tilbud som du kjem til å ville benytte deg av i framtida, alternativt om dette er tilbud som du vil være med å støtte slik at andre kan få same tilbodet som du har fått?

 

 

Slik som eg ser det så er LO langt betre tilpassa ei kjernefamilie der begge to er LO-medlammar i lavtlønnyrker (pga at medlemsavgifta er basert på lønn) og som har behov for å kunne billige Tusenfrydbillettar, rabatterte hotellrom og leigebil til sommarferien.

Jo høgare lønn du får, jo meir vil det være du som støttar fordelane til dei lavtlønna. Det er eit spørsmål om verdisyn og ikkje berre økonomi.

NITO er meir tilpassa enslige karrierepersonar (ved at du ikkje får rabatt for at fleire i husstanden er medlemmar) og som sjølv velg kva dei vil bruke pengane på, enten det er snakk om utdanning, hotellrom eller støtte til lavtlønna.

Slik sett så er nok NITO mindre aktuelt før du får deg ein jobb der du har god lønn/stilling, noke som nok også er grunnen til at NITO har innført kvalifikasjonskrav som held arbeidstakarar som ikkje har teknisk kompetanse utanfor.

  • Liker 1
Lenke til kommentar

NITO all the way. De har svært gode avtaler på flere områder, og de har nettopp fått ordnet enda bedre ordninger enn det man hadde før, for bank og forsikring for eksempel. De er også rimeligere og koster under 4000 kroner i året, før fratrekk på selvangivelse.

 

NITO, sammen med Tekna, er også mer synlige enn EL og IT når det kommer til temaer i samfunnet som teknologer/realister/ingeniører er opptatt av, samt påpeke sitasjoner som berører arbeidshverdagen til nevne gruppe. 

 

En annen ting; Får man trøbbel hos en i overkant kjip arbeidsgiver, så kan NITO stille med advokat for å hjelpe deg ut av situasjonen, uten behov for bedriftsklubber, streikeregler og sånne ting. Dette er potensielt gull verdt! 

 

De har også mange faggrupper som kan melde seg inn i og følge med på, eventuelt dra på faglige møter og sånt. 

 

Så skal man heller ikke kimse av det faktum at NITO er politisk uavhengig. Det er "visse" andre forbund som er flinke til å hevde at de også er det, men man vet jo likevel hva som er den politiske "linjen" og hvor lojaliteten ligger...på godt og vondt.

Endret av Computron
Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...