Gå til innhold

De gjenskapte forholdene som finnes i jordens kjerne. Eksperimentet ga gullet en helt ny struktur


Anbefalte innlegg

Videoannonse
Annonse

"Overgangen fra fcc- til bcc-struktur er en av de mest granskede faseovergangene, men da innen stålproduksjon. Nå tror forskerne at arbeidet deres rundt mekanismene når gull varmes opp under trykk kan gi innsikter som stålindustrien kan dra nytte av. "

Spennende. Gull som metall er altså  mer enn gull som verdifastsetter, pga. lite tilgang. ( i stedet for samfunns-tillit, som det ofte er lite tilgang på. )

 Dette åpner for også andre metallers egenskaper, under andre forutsetninger. (?)

Lenke til kommentar

Noen stoffer har egenskaper som går "mot fysikken" som for eksempel vann som ekspanderer når det kjøles fra +4 grader C ned til is, i stedet for å krympe slik nesten alle andre stoffer gjør. For vannets del er forklaringa godt kjent (hydrogenbåndene til nabomolekyler).

 

Men har de noen forklaring på hvorfor gull går "mot fysikken"? Jeg fikk bare tilgang til grafene, ikke selve publikasjonen, så jeg får ikke sjekket selv. Kan det skyldes målefeil? For eksempel at fcc bryter sammen ved økende trykk, mot hfc, mens rearrangeringen i hfc skjer så tregt at man får en midlertidig metastabil bcc-fase?

  • Liker 1
Lenke til kommentar

Ja, bcc har litt kortere diagonal enn fcc, men du må også ta hensyn til at bcc bare har 2 atomer per enhetscelle "kube", mens fcc har 4.

 

(Hjørneatomer deles mellom 8 nabokuber, kant-atomer deles mellom 4 nabokuler og sideflate-atomer deles mellom 2 kuber)

 

Sagt på en annen måte så har fcc en pakningsfaktor på 0,74, mens bcc har en pakningsfaktor på 0,68. Dvs henholdsvis 74 og 68% av volumet i kuben er atomer, mens resten av volumet er tomrom. (atomene er regnet som perfekte kuler).

 

En annen vanlig krystallstruktur er hcp (hexagonal close packing), som har samme pakningsfaktor som fcc.

 

Det vanlige er at når trykket øker tilstrekkelig så vil atomene arrangere seg tettere sammen. F.eks at bcc går over til fcc ved et gitt trykk. For metaller er det vanligvis snakk om ekstremt høye trykk.

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...