Gå til innhold
Spørsmål om helse? Still spørsmål anonymt her ×
Husk at de som svarer ikke nødvendigvis er helsefaglig personell. Ta kontakt med fastlege ved bekymringer!

Voksesmerter


Anbefalte innlegg

Hei. Er en jente på 21 år som har hatt "voksesmerter" hele livet. Aner ikke hva det kommer av og når det kommer. Kommer oftest på kvelden/natta og spesielt når det er kaldt ute. Har prøvd mye forskjellig som trening osv men ingenting funker og legene finner ikke noe feil. Begynner i lærling i helsevesenet om under 1 mnd og gruer meg vanvittig pga tidligere erfaringer med den type jobb med mye gåing. Tidligere erfaringer i denne typen jobb har jeg kommet hjem og grått meg til søvn pga høy smerte eller mått reist hjem tidligere pga høy smerte. I tillegg har jeg en datter på 1 år som jeg vil være med ut å gå tur, leke, etc, men jeg er redd jeg ikke klarer å bli med på ting når ho blir eldre og eldre pga redsel for å få smerter. Jeg kan få dem av å bare slappe av 1 dag, men også ikke og samme gjelder alt jeg gjør. Jeg vet aldri om jeg får det av å gå en tur eller ligge på soffaen.. Noen tips til hva jeg kan gjøre. Føler meg helt tom

 

Anonymous poster hash: 54757...48a

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Aner ikke om det er noe relatert, men det er noe som heter https://nhi.no/sykdommer/hjernenervesystem/muskelrykninger/rastlose-bein/

også.

 

Men sånn ærlig talt. Du har en fastlege og de kommer ikke på noe. Hadde jeg da vært deg så hadde jeg henvendt meg til denne på ny, og sagt at dette går bare ikke lengre. Be om en utredning hos noen spesialister, eller kanskje bytte fastlege som forstår problemet med nye øyne og kanskje har andre ting som de har lært om kroppen.

 

En nevrologutredning? Aner ikke jeg altså. Men jeg tror nøkkelen ligger hos fastlegen din, at du beskriver det på ny på en god og forklarende måte til de du møter. Forbered noe skriftlig. Om den ikke ligger hos din fastlege i dag, så kanskje den ligger hos en annen lege.

 

Noen ting vil man aldri bli klok på uansett hvor mye man undersøker og graver, men man kan også være heldig å komme på et lykketreff. Dessuten så hører en ofte at man ikke skal google ting, for man kan jo få helseangst og slike bortforklaringen som ofte henges ved det.

 

Jeg synes du skal kartlegge symptomene. Gå litt ut på google og søke opp forskjellige ord i sammen. Du vil garantert få mange treff, og du må holde hodet kaldt så du ikke går rundt og tror at du kan ha 10 nye sykdommer. Men google kan faktisk også være et hjelpemiddel når legene står fast. Kan hende du finner noe som passer med symptomene og så kan du vise det til leger for å komme på sporet av noe dere ikke hadde tenkt på før? Men, ikke utelukk legene og fall for fristelsen til å havne hos alternativ medisinerne. Rådfør deg alltid med en lege, så kan dere i sammen luke vekk det som er tull og tøys fra internettet.

 

Hva med å gå litt alternativt til verk, og spør ut en kiropraktor. Eller noen andre som har god forståelse av kroppen på en annen måte enn hva en fastlege har. Fastleger har jeg ihvertfall inntrykk av at hovedsaklig skal være tilstede for akutte hendelser. Andre ting kan vente må vite. Men nei, det finnes dyktige leger også der ute et sted.

 

Det er helt lov å uttrykke at du føler deg litt forsømt, og veldig frustret over at en aldri kommer til bunns i det.

 

Det finnes forresten noe lykkepillegreier som kan ta bort ubehag i mageregionen/buken spesiellt på kvinner, men ift. det stedet på kroppen så har vel stedet for smerten/ubehaget lite med voksesmerter å gjøre, eller?

 

 

Magnesiummangel

Tidlige tegn på magnesiummangel er tap av matlyst, kvalme, brekninger, slapphet og svakhet. Noen klager over nummenhet og prikking i armer og ben, muskelspenninger og muskelkramper, epileptiske anfall, personlighetsendringer. Tilstanden kan også forårsake unormale hjerterytmer og sammentrekninger (spasmer) i koronararteriene til hjertet, noe som gir angina pectoris. Dilemmaet er at dette er diffuse og vage symptomer som kan ha mange andre forklaringer. Alvorlig magnesiummangel kan føre til lavt nivå av kalsium og kalium i kroppen.
 
Tilstander som disponerer for magnesiummangel, er dårlig kontrollert diabetes, kroniske betennelsessykdommer i tarmen (eks. Crohns sykdom, cøliaki), bruk av vanndrivende midler og antibiotika, alkoholisme og høy alder.
 
Normalverdier: Begge kjønn: 0,71 - 0,94 mmol/L.

Kilde: https://nhi.no/sykdommer/hormoner-og-naring/naring-og-vitaminer/magnesium-terapi/

 

Obs! jeg er ikke helsepersonell selv.

 

Kuer/kyr f.eks. får plassert ut mineralblokker på beite, slik at de kan slikke i seg magnesium. En magnesiumunderernært ku kan risikere å ikke klare å gå skikkelig lengre har jeg hørt i fra en agronom en gang. Det samme vil jo skje i menneskekroppen om man er veldig veldig sterkt underernært på mineralet. Musklene (eller er det nervesystemet som gir signaler dit) behøver magnesiumet for å funke skikkelig. Så det har sammenheng med de symptomene for hjertemuskelen som du leser i sitatet da..

 

Magnesium har en beskyttende virkning også på hjertet. Det er ikke så lett å overdosere seg på magnesium. Kjenner ikke til overdoseringsbivirkningene, om det kan lede til en variant nyrestein eller hva.. ?

 

Edit:

Tror spesiellt at et vegetarkosthold også hos mennesket er spesiellt utsatt for lavere magnesiuminnhold i kostholdet.

 

Jeg har også sett en naturfilm fra savanne i Afrika hvor dyr gjerne vandrer mange kilometervis til et gjørmehull som er i ferd med å tørke opp i solsteiken. De går der ikke kun for å få i seg vann, men faktisk så har de instinkter og sanser som forteller dem at akkurat den gjørmen på det stedet inneholder f.eks. nødvendige mineraler som magnesium og annet som de ikke får i seg ved å tygge gress hver dag. Så de slikker i seg noe av den gjørmen da, er poenget.

 

Moderne fjøskuer kan jo ikke legge ut på kilometervis vandring til nøyaktig den riktige typen gjørmesammensetning for kostholdet. Så bonden må da passe på med riktig fôring og/eller mineralblokker på beite.

 

Vi mennesker kan tillate oss å be om en utvidet blodprøve som dekker en del ting, som blant annet f.eks. magnesium dersom man skulle finne på å mistenke akkurat det. Så kan man etterregulere på kostholdet sitt så du får i deg det du behøver. Så ettersjekke om nivåene stiger. Dersom de ikke stiger i blodet så må legen sjekke om det er andre årsaker bak som gjør at opptaket uteblir. Det samme gjelder mange andre stoffer som kroppen opptar gjennom kostholdet. Det er slik en lege arbeider. Noen leger er kjipere med blodprøvetaking enn andre. Spesiellt de som deltar i Noklus? Man kan ihvertfall spørre seg om det forholder seg slik. Hos min fastlege så skryter de av det med et oppslag på venteværelsestavlen. Viser f.eks. til dette i fra Noklus:

https://www.noklus.no/Aktuelt/tabid/132/ID/1605/Dagens-Medisin-omtaler-vare-anbefalte-analyser-til-allmennlegene.aspx

 

 

– Det er litt i tidsånden at man snakker om overdiagnostikk, sier overlege Mette Tollånes til Dagens Medisin.

(jeg skal ikke legge skjul på at jeg bærer litt nag til en lege som nektet meg blodprøver, og så fant jeg via privatlege at jeg var svært lav på en ting som var skummelt å være lav på blodverdiene. Håper at andre pasienter etter meg har fått bedre blodprøvesammensetning, at vedkommende lege lærte noe i sin unge legekarriere, derfor jeg lurer litt på om Noklus bare er bra egentlig? Men, det er mulig at det er den norske legeforening og Noklus jeg egentlig burde ha dette naget til, og ikke til men ellers flinke fastlege)

 

Det finnes gode grunner til å smøre på en eller to-tre ekstra blodprøver når det først tas mange, og det er at man på den måten kan avdekke ting som man ellers ikke ville ha kunnet avdekke like raskt. Dette er da omtrent helt vilkårlige blodprøver som legges til som du ikke har spurt om å få og som fastlegen i utgangspunktet ikke hadde tenkt å skulle undersøke deg for. Det har vist seg å gjøre mye godt for pasienter.

 

Som antidepressiva så tror jeg at den trisykliske gruppen medisin er gammeldags. Men ser at det har en smertestillende effekt i lave doser:

 

https://legeforeningen.no/Fagmed/Norsk-revmatologisk-forening/Pasientinformasjon/pasientinformasjon-om-legemidler/Sarotex-Retard-depotkapsler-Sarotex-tabletter--------------------/

 

Man skal likevel være obs på å meddele tannleger og kirurger at man står på trisykliske antidepressiva fordi det kan være ganske ille å motta bedøvelse som inneholder adrenalin (i kombinasjon med trisykliske a.). Det finnes bedøvelse uten adrenalin, men den ebber gjerne ut fortere enn en med adrenalin som forsterker hvor lenge bedøvelsen virker. Men da kan det heller settes noen flere bedøvelser etterhvert som virkningen avtar dersom inngrepet varer ekstra lenge.

Endret av G
  • Liker 2
Lenke til kommentar

Tusen takk for at du tok deg tid til å svare. Har tatt utvidet blodprøve og ingen mangel på noe. Er generelt ganske sunn og spiser så og si alt. Jeg har vurdert kiropraktor men prisen der jeg bor for det er 500 pr time og som lærling og unge i barnehage så er det litt vanskelig men skal få ordnet det for fremtiden sin skyld så jeg klarer å være med min datter og jobbe uten hjelp. Skal ta det du skrev til nytte til neste lege time. Tusen tusen takk

 

Anonymous poster hash: 54757...48a

Lenke til kommentar

Jeg tenkte ikke først og fremst på manipulasjonen som kiropraktor gjør med ledd, men mer på den fokuserte forståelsen vedkommende kanskje har med nervesystemet. Kanskje det viktigste i grunn er å bare få truffet en annen helseutdannet person, enn noe annet. Men det kan hende at andre faggrupper har en litt annerledes synsvinkel på ting enn f.eks. fastleger.

 

F.eks. var jeg selv hos en osteopat fordi slikt koster gjerne mye hjemme. Så tenkte jeg at de få euroene de skulle ha for det i Spania var verdt det. Var hos en spansk fysioterapeut etterpå.

 

Jeg syntes ikke det var så mye gevinst sånn rent objektivt på det som utførtes av osteopaten. Men jeg hadde aldri vært borti det og syntes opplevelsen likevel var interessant.

 

Bare det at det ble satt av tid til å ta pasient på alvor kan ofte gjøre mye nytte i seg selv sånn utover behandlingen. Jeg har vært hos terapeuter i Norge som utfører en svært lite engasjerende behandlingsrunde. Spanjoler gir deg behandling for hver krone ihvertfall, mens enkelte norske terapeuter omtrent lever på Helfo's støtte og det kan virke som om de ikke gir samme grundige behandling. Med slike kroppslige plager så må man jo gjøre en viss egeninnsats selv. Men det å bli gammel og støl er ikke noe å kimse av, en kommer gjerne til tider i livet hvor kroppen skriker etter oppmerksomhet, enten dette er en form for terapeuttime eller på lang sikt egentrening.

 

Pasient må uansett tas på alvor, uansett hvordan den beste behandlingsløsningen måtte se ut. Det er trist når man opplever en overfladisk behandler. Men kan jo være greia da, dersom det bare oppfattes som helseangst. Det er sikkert ikke enkelt å bli satt i en slik bås enten med rette eller med urette, og det er sikkert ikke enkelt å være behandler for slike pasienter.

 

Men opplevd smerte, ubehag eller uvelhet er jo nettopp det, altså opplevd. Så behandler bør være våken og lytte etter mulige svar eller løsninger som kan meldes videre til pasient.

 


Kiropraktor bør du ikke gå til. Det er ikke vitenskapelig bevist, og har risiko for skader.
 
Ja jeg kjenner noen fra et annet land som fikk blødning som førte til delvis lammelse av ene siden av kroppen pga. antakelig disponert for å ta skade på den kroppen vedkommende hadde fått utdelt, samt overbehandling av nakkevridninger. Gjerne 2 ganger i uken.
 
Men alt man utsetter seg for kan ha risiko. Selv pillene som legene skriver ut over en lav sko kan ha potensiellt farlige bivirkninger alene eller i kombinasjon med andre piller. Det er viktig for helsepersonell å skulle sette en grense for når nok er nok av alt mulig de driver på med.
Endret av G
  • Liker 1
Lenke til kommentar

Når du nedtegner litt på papiret, så forsøk å tenke i gjennom spørsmål som lege kan komme til å stille.

 

1. Hvor lenge kan du erindre at plagene har vedvart? Har du opplevde det på en forskjellig måte en tidligere i det siste?

 

2. Er voksesmerte noe en lege bare har foreslått at det kan være for å komme seg unna og/eller se det litt an (du kan jo stille legen det spm.) ?

 

3. På en skala i fra 1 til 10 hvor smertefull eller ubehagelig oppleves det? Hvor lenge sitter smerten/ubehaget i når det først starter? Hvor lenge pause i fra den ubehagelige opplevelsen får du før neste smerteøkt setter i, minutter, timer eller dager/uker.. ?

 

4. Hvor ergonomiske er møbler som sofa, stoler, arbeidspult hjemme og på jobb? Hva slags skotøy og kroppsholdning har du/bærer du på? Er det noen gjentakende bevegelser i jobb eller hjem du kommer på?

 

Jeg har selv opplevd smerter i føtter og hofte, men det relaterte jeg til gjentatt hopp inn og ut av en truck jeg kjørte på arbeidsstedet mitt, samt at jeg har hatt en mild ryggskade i ungdommen som kanskje også kan være en alternativ kombinasjon på svaret. Når jeg ikke jobber med dette lengre så ga det seg delvis, mens korsrygg alltid har hatt noe kommer og går ubehag ved seg. Men, jeg vet da om en konkret hendelse som har gitt en liten svakhet i korsrygg. Dette er slikt som alle folk kan komme borti i løpet av livet på mye belastede steder i kropp. Knær, hofter, rygg, nakke, tyggemuskulatur ved visse tannstillinger/tannslitasje. Og sikkert mange andre faktorer. Mye stillesitting er heller ikke noe sunt for kroppen. Og listen kan bli lang og lengre..

 

Ellers så kan det altså være alt mulige slags ting som skyldes livsstil, arvelig disponert for noe, mangelsykdom, metabolsk sykdom, autoimmun sykdom og sikkert flust av andre ting jeg ikke klarer å komme på.

 

Ja, jo en skal vel heller ikke glemme infeksjonssykdommer. F.eks. flåttbitt, kjønnsykdommer, tarminfeksjoner som kan endre på fordøyelse og fucke til hele systemet. Nei, har for lite grei på alt jeg..

Endret av G
Lenke til kommentar
Tusen takk for svar her. Plagene mine har vart så lenge jeg kan huske. Blir værre når det er kjølig/kaldere ute. Når smertene kommer sprer det seg nå fra hoftene og ned, det begynte etter fødselen til dattera mi. Før det var det bare beina. Og smertene er konstante. Klarer nesten ikke å gå og må ligge rolig smøre på smertestillende salve og ta smertestillende pluss ha varmepute rundt. All bevegelse gjør det vondere. Har grått og vridd meg i smerte alt for mye pga dette og ikke klart å fullføre jobbdager og mått reist hjem. Er veldig spent på lærling siden jeg starter på sykehjem med mye gåing. Har joggesko som har god demping. Snakket med ansatte der jeg kjøpte dem og forklarte hva problemet mitt var og de ga meg det de følte jeg kunne bruke. Hjelper litt å bruke dem. Men får fortsatt veldig vondt uansett om jeg tar det rolig hele dagen. Men varier veldig når jeg får dem. Er litt uvisst når. Jeg skal ta en ringerunde i morgen for å få hjelp og mase mere på legen min. Men takker mye for svar og hjelp fra dere 
 

Anonymous poster hash: 54757...48a

Endret av Omnia vincit amor
La til anonymbruker på innlegget. Ta kontakt med meg dersom det er noe annet, TS.
Lenke til kommentar
  • 2 uker senere...

 

1. Detective Work

50 minutes
 
The once-athletic Angel, 23, suffers from episodes of muscle pain so severe she often can't move. As she begins a nursing career, she needs answers.

Netflix

https://www.netflix.com/no-en/title/80201543

 

Jeg fant denne serien litt interessant. Syntes forintroen fra episode 1 over på episode 2 var så ekkel at jeg ikke har fått meg til å se episode 2 enda. Men episode 1 dreier seg jo om smerter og gjerne ved aktivitet.

 

Du nevnte mye gåing. Noe denne jenta forsøker men må gi seg og ta kontakt med akuttmottaket. Spørs vel om det treffer deg, men nevner det da det var en interessant serie som tar for seg vanskelige å diagnostisere sykdommer.

Endret av G
Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...