Gå til innhold

Danskene verdensledende på havvind – Equinor sliter med å få tak i fornybar-prosjekter [Ekstra]


Anbefalte innlegg

Videoannonse
Annonse

Det skal koste å modne ny teknologi. Dersom statoil ønsker å bli equinor må profitabilitetsforventninger for en soloppgangsvirksomhet som offshore vind justeres litt ned. Tallene er helt sikkert skreddersydd for forhandlinger med enova. Selskapet kan ikke lykkes i å bli en stor aktør uten kontinuitet i virksomheten og finansiell innsats.

Lenke til kommentar

"Tyskland 140 timer med negative priser, altså der produsentene måtte betale for å bli kvitt elektrisitet."

 

Jeg tror Norge har mye å lære av store industriland som Tyskland.

"Energiewende" er en politikk med store subsidier(kr 3,-/kWh) på det meste, og "Feed-in" er en garantert strømpris for alle som produserte fra solceller.

Støtten skaffet Tyskland en solcelleindustri, og industriarbeidsplasser er motoren i alle velferdsstater.

Samtidig vil fornybar energi skaffe tyske forbrukere billig strøm, i et lengre perspektiv, slik vi har erfaring med gjennom vannkraften.

Danmark var tidlig ute med støtte til vindenergi og fikk Vestas, som er en stor industribedrift og bidrar med like mye penger til Danmark som oppdrett til Norge.

Norge tenkte også i samme baner da Statoil(Equinor) ble opprettet i sin tid, og vi har opp gjennom årene subsidiert leteaktiviteten med 25 mrd./år og skaffet landet en formue på 9000 mrd.

I dag er det kortsiktig profitt som er politikken, og politikerne mangler vyer for fremtiden.

Vi satser fortsatt på olje og gass i en tid da de fleste ser at dette er en industri som sliter mer og mer i takt med klimaproblemene.

For meg er det ubegripelig at vi ikke prøver å bygge en industri innen flytende havvind.

Vi er i en unik situasjon med enorme energiressurser i form av vind og bølger i Norsk Økonomisk Sone, samtidig som vi er verdensledende innen oppdrett.

Økonomien i oppdrett er så god at vi nærmest får energien gratis, dersom vindturbinene settes på havmerder av typen Nordlaks bygger.

Regneark viser at et samarbeid mellom fornybar energi og oppdrett er god butikk, men selvsagt får ikke Norge drive på alene på dette området i mange 10-år uten at andre land tar opp konkurransen.

Men det å være først skaper et fortrinn, som Vestas er et eksempel på.

Det er nå lakseprisen er så høy at dette er god butikk, så hvorfor sitte på en pengebinge verdt 9000 mrd., og bare telle pengene?

Lenke til kommentar

"(Ørsted) tjener nå mer penger på havvind enn på olje og gass".

Fakta: Ørsted driver ikke med olje og gass.

 

Nei, det er jo fordi de har solgt olje/gass virksomheten sin. Dette har vært en vellykket strategi som Equinor foreløpig stritter i mot. Da de het Dansk Olie og NaturGas (DONG), formulerte de strategien slik:

 

"Going forward, the cash flows from O&G shall support the

expansion and investments in green energy to further reinforce

DONG Energy’s position as a global leader in renewables."

 

Det er mer korrekt å si at de tjener mer penger på havvind nå enn de tjente på olje og gass. Da de var oljeselskap hadde de en EBITDA (operasjonelt resultat) i området 8-18 milliarder. Som fornybarselskap (87% fornybarandel i 2018) hadde de i fjor en EBITDA på 30 milliarder.

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...