Gå til innhold
Trenger du hjelp med PCen? Still spørsmål her! ×

Pc-en låser seg delvis i flere minutter før det løsner igjen


Anbefalte innlegg

Den siste uka har jeg hatt dette problemet med min Surface Pro 6 i7 512GB SSD 16GB RAM med WIndows 10 Home (idioti å selge en proffmaskin med Home, ja):

 

Som regel i forbindelse med lagring av dokumenter (Word og lignende størrelse, så ikke noe digert) stopper pc-en delvis opp. Det ser ut som om alt har låst seg, men som regel kan jeg bytte mellom de åpne programmene, de viser bare "Svarer ikke" på toppen av vinduet. Jeg har et klokkeprogram (DS Clock) som vises øverst i den nederste av to skjermer, og den stopper ikke, den fortsetter å gå. Jeg kan en stund få opp oppgavelinja ved å føre ned musa, men ikke startmenyen. Trefingersalutten gir ingen reaksjon.

 

Til slutt sperrer den også for å veksle mellom programmene i et minutt eller så, før alt plutselig løsner, og alle de tastetrykkene og annet jeg har gjort, kommer flommende, så jeg står i blåskjermen fra trefingersalutten (altså ikke BSOD, men bare valg mellom oppgavebehandling osv). En omstart har ingeting å si. Tidligere kunne det gå en uke eller mer mellom hver omstart jeg tok. Jeg prøvde å ta omstart i går kveld, brukte pc-en en time, og i dag morges skjedde det igjen.

 

Er det noen som har vært ute for noe lignende? Noe må ha skjedd, og jeg tipper det har noe med en Windows-oppdatering å gjøre. Jeg har tatt den nyeste mai-oppdateringen for å se om det hjalp, men det gjorde det altså ikke. Jeg syns heller ikke det er blitt noe verre.

 

Har noen et tips til hva dette kan være?

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Takk, jeg har kjørt ressursovervåkningen den siste timen, og nå har jeg satt på oppgavebehandleren også. Men ressursovervåkningen sto ikke til å sortere ut fra total diskbruk, derfor så jeg ikke noe sært der. Så det virker som om det er lesing, ikke skrivning. Merkelig nok har det ikke skjedd noe på en halvtime nå, etter to frys i løpet av 20 minutter før jeg skrev meldingen. Kanskje Diskujon.no har fått en velsignelse av sjamanen Durex? ;) Jeg har gjort en ting til, flyttet swapfila fra Windows-partisjonen til dokumentpartisjonen. Jeg vet ikke om det har noe å si. Jeg kjørte også en systemskanning, og det fant ingen feil.

Lenke til kommentar

Tenker óg at det høres ut som det er Windows som venter på lagringsenheten.

 

Hvordan har du partisjonert? Er en eller flere partisjoner i ferd med å bli helt full?

 

Har du enelleranna prosess (torrent-nedastinger, cryptomining elns) som driver å skriver til disk hele tiden?

 

Hvor lang tid går det normalt fra du starter opp maskinen til du opplever dette her? Og spiller det noen rolle hva du bruker maskinen til (vil den f.ex også henge seg slik selv om du ikke sitter å bruker maskinen aktivt) ?

Lenke til kommentar

Jeg har to partisjoner, C (for Windows og programmer) med drøyt 30 GB ledig, og D (dokumentdisk) med drøyt 40. Den delingen er en vane jeg har hatt i 25+ år for å kunne ta raske backups uten å måtte ta med alt av dokumenter. Så det er ikke plassen. Men nei, det lille jeg tar av torrent går på en egen VM på serveren, mens mining har jeg aldri drevet med. Det er bare sånne problemer når jeg faktisk skal lagre eller åpne noe, så nettsurfing osv. har det aldri skjedd på. Jeg leser nettaviser en times tid på senga om kvelden, og da skjer det aldri. Det hender Waterfox blir treig, men det er bare den vanlige minnelekkasjen for nettlesere, så en rask omstart fikser det. Og det virker ikke som det har noe å si om jeg nettopp har startet om igjen eller om det er lenger siden.

 

Men jeg merket noe annet interessant her nå. Jeg lagret en ny versjon av en fil i ett program og åpnet den etter et sekund eller to i et annet. Og da ble den forrige versjonen åpnet! Jeg måtte åpne fila om igjen for å få den nye, lagrede versjonen! Så det virker som om det er en eller annen buffer som ikke spytter det raskt nok ut til SSD-en.

Lenke til kommentar

Jeg kjørte Windows minnediagnose nå. Jeg så på de første 20 minuttene, og det var ingen feil. Det sto at man skulle få opp resultatene når man kom inn i Windows igjen etterpå, men det gjorde jeg selvsagt ikke. :( Så da kan jeg bare si at rundt 30 % av runden ikke viste noen feil.

Lenke til kommentar

Altså grunnen til at jeg ba deg kjøre memtest var fordi at du sa at programmene stod som "svarer ikke" mest sannsynlig fordi de venter på en prosess eller prosesser som er i deadlock. Siden det er flere som ikke svarer samtidig føler jeg da at det er en kjerne prosess(er) i Windows som bruker lang tid. Grunnen kan være at den ikke får tak i dataen "minneområdet" den skal lese fra.

 

Grunnen til at det plutselig kommer tilbake er fordi windows fikser denne hengen eller deadlocked ved å drepe en prosess slik at resten kan fortsette.

 

Jeg mener at grunnen til dette kan være feil på minnet, dårlig laget software eller vrius.

 

Korrekt meg hvis jeg er fullstendig på bærtur.

  • Liker 1
Lenke til kommentar

Memtest86+ er jeg usikker på om fungerer på en Microsoft Surface, men jeg skal prøve det til kvelden. Enheten er j... sær for hva den vil boote fra. Jeg husker godt UBCD fra "gamle dager", da det var BIOS og ikke UEFI som gjaldt. Jeg skal også kjøre en runde Malwarebytes for sikkerhets skyld, det er en stund siden sist. Jeg har stort sett holdt meg til Windows Defender siden jeg har drevet med pc litt for mange år (pusher 30, altså ikke alder, men år med pc) til å klikke på dumme linker eller gjøre andre ting som infiserer pc-en, og i tillegg jobber jeg bare på egne nettverk, med pfSense-brannmurer mellom pc-en og nettet. ;) Men jeg var på et åpent nettverk en helg for tre uker siden (Airbnb da jeg var på Karmøygeddon), så det kan ha sneket seg noe forbi da.

 

Det er ingen andre lagrings enheter koblet til den. Jeg har en nettverksstasjon, men den er read only (de rippede cd-ene mine).

 

Edit: Jeg lagrer også filer til nettverksstasjoner, og da er det som regel, men ikke alltid, ikke mer forsinkelse enn nettverket tilsier.

Endret av Mastiff
Lenke til kommentar

Man sulle tro at det var noe med SSD-en, for under skanningen kan jeg se at disk ligger på rundt 98-99 % hele tiden, og pc-en låser seg stadig i noen sekunder (ikke de mange minuttene nå, men 15-20 sekunder), og da er både jobbprogrammene låst og i tillegg står virussøket stille. Jeg bør nok kjøre en disk kontroll på SSD-en også i kveld, når jeg er ferdig med jobben (frilansere tar ikke ofte fridager i uka...).

 

Edit: Men merkelig nok fortsetter tallene for disk å bevege seg i oppgavebehandlingen, selv om de går fra rundt 40 MB/s og ned til 0.1, så det virker ikke som om SSD-en står helt stille. Kan det tyde å det med at det er noe i operativsystemets skriving til disken som er problemet, ikke selve disken?

Endret av Mastiff
Lenke til kommentar

Støtter det å sjekke harddisken

 

"In Command Prompt, type chkdsk x: /r where X is the drive letter. You may find some bad sectors or even clusters are repaired. by that process."

 

Hvis det bare skjer når du skriver til disken burde det og skje hvis du laster ned store filer.

  • Liker 1
Lenke til kommentar

Det er noe virkelig snålt her. For så lenge jeg lar Malwarebytes kjøre i fred, går det uten problemer. I det øyeblikket jeg prøver å gjøre noe annet, bare noe så enkelt som å få opp startmenyen, fortsetter diskbruken å ligge på 98-99, mens Malwarebytes stopper opp i et minutt eller to. Så går det videre...helt til jeg prøver å gjøre noe annet på pc-en.

Lenke til kommentar

Det skjer faktisk også hvis jeg prøver å gå inn på pc-en med VNC fra en annen pc eller mobilen (kjekt å følge med på skanningen i et vindu på en av skjermene mens jeg jobber med reserve pc-en). Det stopper opp i noen minutter, og når det kjører i gang igjen, dukker VNC-vinduet opp på klienten.

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...