Gå til innhold

Frykter røde tall og tvangssalg for vindkraft og småkraft [Ekstra]


Anbefalte innlegg

Videoannonse
Annonse

Jeg har prøvd å få svar på hvorfor vi egentlig har ordningen med el-sertifikater sammen med svenskene, uten at noen har kommet med en god forklaring så langt.

Ordningen ble utredet for 20 år siden, men i 2002 ville ikke Norge være med og Norge kom inn i ordningen i 2012.

De opprinnelige papirene forespeiler en ordning som skal tilføre Nord Pool 26 TWh, med utbetalinger på 25 øre/kWh til utbygger i 15 år.

Alle strømkunder som betaler nettleie skulle betale for ordningen med en topp på 5 øre/kWh når utbetalingene var forventet å være størst, som er nå rundt 2020.

Kan svenskene bare øke taket på 26 TWh, slik jeg forstår artikkelen?

Skulle tro at når taket var nådd fikk en ikke sertifikatpenger for ytterligere utbygginger.

Egentlig en fantastisk ordning forutsatt at staten engasjerer seg og er utbygger selv, da sertifikatpengene på den måten blir en liten skatt, og jeg som strømkunde kan regne med billigere strøm når markedet får tilført mye ny fornybar energi.

Hvorfor bruker vi ikke av pensjonsfondet og kjøper vindkraften selv, i stedet for at tyske pensjonsfond blir eiere av norsk vindkraft?

Vindenergien blir pengemaskiner på lik linje med vannkraftverkene når lånene er nedbetalt, men forstår ikke dagens regjering dette?

  • Liker 1
Lenke til kommentar

Det blir nesten umulig å gå i pluss med disse små vindmøllene. I beste fall kan de gå til de er utslitt etter ca, 20 år, men da er det kroken på døren, og anleggene blir ikke pengemaskiner, men utgiftsposter. Så får vi håpe det er satt av penger til å rydde opp. Ellers blir det vel som med tyske krigsinstallasjoner, fortsatt synlige sår etter 60 år.

 

Lønnsom størrelse på vindmøller er i ferd med å passere 10 MW, og de er det ikke så lett å få opp på fjellknauser, de må helst ut på havet. Selv Equinors Hywind på 6MW er utdatert, så vi er i ferd med å bli utkonkurrert på flytende havvind også.

 

https://cleantechnica.com/2018/09/14/mhi-vestas-opens-innovative-offshore-wind-farm-signs-floating-wind-order/

Endret av J-Å
  • Liker 2
Lenke til kommentar

Det blir nesten umulig å gå i pluss med disse små vindmøllene. I beste fall kan de gå til de er utslitt etter ca, 20 år, men da er det kroken på døren, og anleggene blir ikke pengemaskiner, men utgiftsposter. Så får vi håpe det er satt av penger til å rydde opp.

Kan ikke infrastruktur som veier, fundament og kabelgrøfter gjenbrukes til neste generasjon vindturbiner?

Lenke til kommentar

Kan ikke infrastruktur som veier, fundament og kabelgrøfter gjenbrukes til neste generasjon vindturbiner?

Nei, jeg tviler på det. Det produseres allerede turbiner som har 80m lange vinger, og om 10 år må de sikkert opp i 100m for å være lønnsomme. Det er ikke enkelt å transportere det på svingete veier. Og så er det kranene man må ha for å løfte de på plass. Hvert blad veier 35 tonn.

 

Dette er et "lite" 57.5m blad :

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...