Gå til innhold

Viking Sky: Slik gjennomførte de den største helikopteraksjonen fra skip i Norges historie


Anbefalte innlegg

Videoannonse
Annonse

Imponerende flyging ja, men en utrolig ineffektiv løsning for et så stort antall passasjerer. Det virker veldig improvisert egentlig, og ikke noe som var planlagt før man tillot skipet å gå så kystnært med så mye folk ombord, uten brukbare redningsmidler, og uten oppkoblet taubåt slik tankskipene har.

 

Et minstekrav for slike cruise i kalde farvann bør være at passasjerene utrustes med overlevingsdrakter. Da kan man ihvertfall øke kapasiteten noe, ved i tillegg plukke folk opp fra sjøen og fra flåter.

 

Det er vel også klart at det er behov for mye bedre løsninger for å få koblet seg til taubåter. I mangel av andre gode løsninger forundrer det meg at de ikke prøvde å sette opp slepetrosser med helikopter.

Endret av J-Å
Lenke til kommentar

@J-Å:

Kunne du tenkt å nytte helikopter med zipline ned til en lav båt? Eller båt til båt zipline?

En zipline direkte til et helikopter kan vel komme i konflikt med rotoren, men selve ideen med en line ut fra skipet synes jeg er god. Man kan for eksempel skli ut flåter med folk i, eller personer enkeltvis i overlevingsdrakter, slik at de kommer godt vekk fra skuteiden.
Lenke til kommentar

Den løsningen har blitt brukt i flere hundre år.

 

Det heter redningsline-kanon/utskyter/rakett som alle kommersielle båter har i redningspakken ombord.

 

Og Viking Sky har nok redningsflåter til alle ombord som er relativ enkelt og komme ombord i med lukkete tube og skli ned i.

Det skal være ny type termiske redningsvester i kaldere strøk som gjør at personer overlever lengre i vannet.

 

Problemet med redningen fra Viking Sky er at det var forholdsvis eldre gjester ombord som vil vanskeliggjøre enhver redningsoperasjon, så helikopter er nok den letteste løsningen.

Endret av Nautica
Lenke til kommentar

Det jeg tenkte på i tråd med G's forslag var en kraftig line oppstrammet slik at man kunne hekte folk eller flåter på og skli de vekk fra skutesiden. Det var jo ikke bare gamle folk, det var jo flere hundre crewmedlemmer også. Men folk uten overlevingsdrakter i flåter langs skutesiden ville ikke ha gått bra. De ser heller ikke mye termiske ut disse vestene her:

 

10934828-3x2-700x467.jpg

Endret av J-Å
Lenke til kommentar

De ser ikke mye termiske ut disse vestene her:

 Det skal være det ombord, da har de ikke det rette redningsutstyret til kalde farevann.

 

 

Det skal finnes en redningsdrakt av passende størrelse som oppfyller kravene i avsnitt 2.3 i LSA-koden, eller en beskyttelsesdrakt av passende størrelse som oppfyller kravene i avsnitt 2.4 i LSA-koden, for hver person som er utpekt til å bemanne mann-over-bord-båter eller til å inngå i lag som betjener MES. Hvis skipet imidlertid alltid går i fart i varmt klima​18 der det etter administrasjons mening ikke er nødvendig med termisk beskyttelsesutstyr, er det ikke nødvendig å føre denne typen verneklær.

Lenke til kommentar

Det gjelder for alle passasjer sålenge cruiseskipet har blitt brukt i polare områder og Tromsø er innenfor den polare sirkelen, men det kan hende at de låser ned spesifikke redningsutstyr når de er ute av det polare området.

 

 

8.2.3 Overlevelse
8.2.3.1 Det skal finnes egnet termisk beskyttelse for alle personer om bord, idet det tas hensyn til den planlagte reisen, de forventede værforholdene (kulde og vind), og potensialet for å havne i polart vann, hvis relevant.

Lenke til kommentar

Hvilket dokument er det du refererer til? Du viste først til LSA koden, men så bare til "egnet termisk beskyttelse". Men Hustadvika regnes ikke regnes ikke som "polart vann" altså? Hvis båten hadde kantret eller gått ned så kunne vel folk ha blitt liggende i sjøen opp til et døgn. Det tror jeg kunne blitt litt kaldt, selv med det beste av overlevingdrakter.

Endret av J-Å
Lenke til kommentar

Om jeg forsto dokumentet du henviser til, er ikke Tromsø (eller bl.a. Island) nord for den grensen som defineres som arktisk farvann(Polarkoden). Se figur i kap 4 i innledninga, så sånn sett ser det ikke ut til å være noe krav om termisk utstyr.

Kan kan jo si at det _burde_ vært det siden det er ganske kaldt i vannet opp mot Bjørnøya der denne grensen går....

Lenke til kommentar

Kan kan jo si at det _burde_ vært det siden det er ganske kaldt i vannet opp mot Bjørnøya der denne grensen går....

Ja, en må vel nokså langt ned mot ekvator før en person på 80+ vil ha noen særlig mulighet for å overleve et døgn i sjøen uten overlevingsdrakt på denne årstiden. For offshore seiling er det nå kommet krav om at redningsvestene skal ha sprayhood som dekker ansiktet, det har heller ikke vestene på cruiseskip.
Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...