Gå til innhold

Starter i dag: Bruker to år på å fjerne brenselstaver fra én reaktor


Anbefalte innlegg

Videoannonse
Annonse

Hvordan utføres arbeidet uten at noen blir stråleskadd? Benytter man fjernstyrte maskiner eller vil også disse stanse pga stråling?

 

Brokk AB har levert 7 radiofjernstyrte maskiner (433Mhz) til prosjektet. Maskinene er av størrelse fra 2 til 5 tonn. Erfaring viser at maskinene tåler opp til 200 Sievert før det oppstår feil i radiostyringen. Operatørene sitter ca 2 km unna i containere. Til å begynne med ryddet maskinene opp ønskede områder. Om Brokk fjernstyrte maskiner fjerner selve reaktorstavene vet jeg pr dd ikke. Maskinene brukes i alle fall til arbeider i gammakammere både i belteversjon og fastmontert i stålkonstruksjoner på de fleste atomkraftverk rundt i verden.
Lenke til kommentar

Det er mer generell bakgrunnsstråling i Oslo enn det var stråling i fra Fukushima-reaktorene i Fukushima by under og etter ulykken, så både manuelt arbeid og fjernstyrt arbeid burde gå minst like bra der som på en vanlig dag i Oslo.

 

Det er ikke i Fukushima by de skal fjerne bremselstaver, det er på korttidslagerert for brukt bremsel. Der er nok strålingen temmelig høy når stavene blir tatt opp fra vannet.

 

Korttidslageret som egentlig er designet slik at kjølevannet skulle tømmes i 2011. -Og hadde det virket som det skulle hadde Tokyo i dag vært ubeboelig.

  • Liker 2
Lenke til kommentar

De brenselelementene (fuel bundles) som ikke er skadet, og som er lagret i bassenget, overføres enkelt til en transportkontainer i vann. De elementene som er i reaktortanken, og som er uskadd, overføres til bassenget og håndteres på samme måte. Dette er rutine, med strålenivå innfor akseptable grenser. Problemet er radioaktiv gass som bobler opp fra skadd brensel som krever nøye overvåking og pusteutstyr. Det er sannsynlig at strålenivået til tider vil overstige grenseverdiene slik at personalet må forlate reaktor bygningen inntil atmosfæren er sirkulert i et kullfilter og de radioaktive gassene fjernet. Men det desidert største og uforutsigbare problemet er å fjerne skadd/smeltet brensel. Om skadd brensel må brytes løs, og kanskje deles opp, vil til tider massive doser frigjøres. Det er nok denne delen som tar lang tid og som må utføres av roboter. Ved massive stråledoser vil elektronikk og organiske materialer som pakninger og kabelisolering skades ganske fort slik at roboter kan ha begrenset levetid. Bakgrunnstrålingen i Tokio steg etter ulykken med 2 mikroSievert/time og norske UD kalte personale ved ambassaden hjem. På Fenfeltet ved Ulefoss er bakgrunnsstrålingen 125 mikroS/t. Ingen er blitt hjemkalt derfra (eller advart mot å bo der). (Jeg var med å bygge Fukushima og har håndtert brensel på mange tilsvarende reaktorer i USA, så dette vet jeg.)

  • Liker 1
Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...