Gå til innhold
Trenger du råd om juss? Still spørsmål anonymt her ×

Selge/gi bort eiendeler ved stor gjeld


Anbefalte innlegg

Om man har stor gjeld (millioner), som foreløpig ikke er med pant i eiendom/bil, er det mulig å overføre/gi bort/selge disse eiendelene billig til nærmeste familie, eller er det noe som hindrer dette? Deler av beløpet er hos namsmannen, men ikke alle summene.

 

Bakgrunn: personen dette gjelder har blitt utsatt for ID-tyveri (bekjent har tatt opp lån i vedkommendes navn). Saken er anmeldt som grovt bedrageri, men såvidt jeg skjønner er personen som ble lurt ansvarlig for alle lånene.

 

Er det noen som har noen tanker omkring dette?

 

Anonymous poster hash: a78d9...6fc

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Det spørs kva som er hensikta med å gi vekk eigendelane?

 

Du kan alltid gi vekk eigendelar som det ikkje er pant i eller andre restriksjonar i eigarskapet.

Det som ikkje er lov er å "gi vekk" eigendelane sine med ein plan om å få dei tilbake seinare, for å på denne måten lure kreditorar.

 

 

I ei slik sak om ID-tjuveri så kan eg uansett ikkje sjå hensikta, så lenge saka er under etterforskning så er det ingenting som tilseier at kreditor går rett til tvangssalg av lausøyre til personen som har fått stjålet sin identitet.

Tvert imot så virker det svært mistenkeleg dersom ein person som har meldt frå om at han har blitt utsatt for ID-tjuveri plutselig starter med å kvitte seg med alle verdiar slik at han ikkje blir betalingsdyktig for eventuelle krav som kjem.

  • Liker 2
Lenke til kommentar

Er det ikke mulig å få ugyldiggjort et eierskifte dersom det kan vises til at eierskiftet kun er en formalitet gjort for å unngå at skyldner får inndratt eiendeler? Som ved å selge bilen sin til en kamerat for 1 krone, men man fortsatt kan vise til at skyldner er reell bruker.

 

Jeg mener å huske at jeg har lest dette et sted. Antagelig et viktig poeng om det er tilfelle.

  • Liker 1
Lenke til kommentar

Det å gi fra seg alt på den måten som beskrives er straffbart etter strl. § 404 som formuesforringelse ved insolvensfare. Videre kan disposisjonene omstøtes i konkurs inntil 10 år etter hvis mottakeren var klar over den økonomiske situasjonen, kortere (to år til nærstående, fem år for gaver av stor verdi) hvis mottakeren var i aktsom god tro, jf. deknl. § 5-2 og § 5-9. Omstøtelse vil si at konkursboet krever gaven tilbake.

 

Edit: I tillegg kan konkursbo eller utleggssøkende kreditor (og muligens også en eller annen annen aktør ved gjeldsordning) gjøre gjeldende at gaven er pro forma, det vil si ikke reell, dersom det er tilfelle. Som Invader Zim skriver.

Endret av Herr Brun
  • Liker 4
Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...