Gå til innhold

Hver måned fra 1750 frem til i dag


Morromann

Anbefalte innlegg

Februar 1989:

Den 15.februar annonserer sovjetiske myndigheter at samtlige sovjetiske tropper har trukket seg ut av Afghanistan etter nesten 10 år krig. For Sovjetunionen har kirgen vært et stort nederlag både militært, økonomisk og prestisjkemessig og flere har pekt på krigen som en av flere katalysatorer for Sovjetimperiets uunngåelige kollaps i en krig i et område som ofte har blitt kalt "imperiers gravplass". I selve Afghanistan fortsetter stridighetene mellom de innfødte partene i konflikten og 12 år senere vil en annen supermakt innvolvere seg i en enda lenger krig i landet og som vil vare i nesten 20 år.

https://en.wikipedia.org/wiki/Soviet_withdrawal_from_Afghanistan

 

Endret av Morromann
  • Liker 1
Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Mars 1989

24 mars: Oljetankeren Exxon Valdez går på grunn i Alaska og forårsaker en av verdens største miljøkatastrofer. 42 000 kubikkmeter med råolje renner ut i et område tett befolket med dyrearter som fugler, laks, oter og sel. Også en lokal indianerstamme i dette området mister sine tradisjonelle jakt og fiskeområder.

Forliset fant sted i Prince William-sundet, og stedets øde beliggenhet la en ekstra utfordring til opprydningen da det kun kunne nås med helikopter og båt. Dette la stort press på de eksisterende handlingsplanene for slike ulykker. 

Exxon Valdez oil spill - Wikipedia

Opinion: Thirty years since the Exxon Valdez spill and our current ship of  state | Juneau Empire

 

  • Liker 1
Lenke til kommentar

April 1989:

1989 er den øst-europeiske revolusjonens år som kommer til å ende med slutten på kommunistregimene i Øst-Europa og den endelige kollapsen for østblokksystemet og jernteppet som har delt Europa siden slutten av andre verdenskrig. I Polen hvor man kan si at det hele startet 9 år tidligere har general Jaruzelski som skjønner at han ikke kommer til å få noen støtte fra Gorbatsjov for sin kamp mot de frie fagorganiserte måttet krype til korset og gå til forhandlinger med Lech Walesa og Solidaritet. Den 5.april blir en avtale undertegnet mellom den polske regjeringen og Solidaritet som opphever forbudet mot organisasjonen og som innebærer at Polens første frie demokratiske valg vil bli avholdt i juni. Denne historieske avtalen kommer til å initiere en rask utvikling over hele det kommunistiske Øst-Europa i månedene som følger hvor det ene kommunistregimet etter det andre faller sammen som korthus og lede frem til Berlinmurens fall og mer dramtiske hendelser i Romania helt på slutten av året.

https://quod.lib.umich.edu/j/jii/4750978.0006.301?rgn=main;view=fulltext

1790.jpg?width=445&dpr=1&s=none

 

  • Liker 1
Lenke til kommentar

Mai 1989:

Og dominobrikkene begynner å falle. I likhet med Polen er Ungarn også et land hvor kommunistregimet alltid har vært upopulært hos befolkningen og en "stille revolusjon" er allerede i gang innenfor establishementet for å avvikle kommuniststyret og innføre demokrati og hvor man tar signalene fra Gorbatsjov og løfter gitt i mars om at han ikke vil gjøre som Khrusjtsjov i 1956 og la kommunistlandene utenfor Sovjetunionen bestemme sin egen fremtid. Den 2.mai annonserer derfor Ungarn at de vil starte demonteringen av sin del av jernteppet og river ned 240 kilometer med piggtrådgjerde langs grensen til Østerrike. Dette er dermed det første hullet i jernteppet som har delt Europa i to i nærmere 40 år.

https://en.wikipedia.org/wiki/Iron_Curtain

 

  • Liker 1
Lenke til kommentar

Juni 1989

I Kina har det vært mange uker med protester og store demonstrasjoner. Selv om protestene manglet en samlet ledelse var kravene økt demokrati og frihet og kritikk av korrupsjon innen det regjerende kommunistpartiet. 

4 Juni ender det med direkte konfrontasjon fra forsvaret på Den himmelske freds plass i Beijing. Et høyt antall sivile blir drept,  for det meste under militærets fremrykning mot plassen fra vest og sør. Overslag over antallet sivile døde har spriket, fra 180 til over 10 000.

En særlig bemerket hendelse forekom dagen etter, 5. Juni. En sivil innbygger, bevæpnet med to handleposer sperret vegen  for en kolonne med stridsvogner i ferd med å kjøre ut av plassen. Stridsvognene forsøkte å kjøre rundt mannen, men han fortsatte å sperre veien for kolonnen gjentatte ganger, frem til han til slutt ble dratt unna av andre sivile som kom til unnsetning. Tidsskriftet Time Magazine kalte han "Den ukjente rebell" og utropte han senere til en av de 100 mest innflytelsesrike personer i det 20. århundre.

Tiananmen Square incident | Massacre, Summary, Details, & Tank Man | Britannica

 

  • Liker 1
Lenke til kommentar

Juli 1989:

Forandringer skjer over hele verden dette året, også i Sør-Afrika som de senere år har blitt utsatt for stadig større internasjonalt press, sanskjsoner og boikott for å gjøre slutt på apharteidpolitikken og få frigjort Nelsom Mandela som har sittet fengslet siden 1963. De siste månedene har han riktignok blitt overført fra fengselet til husarrest i en luksuriøs enebolig under streng bevoktning som en del av regimets forsøk på forhandlinger og å få ham isolert fra andre fengslede apharteidmotstandere. Den sør-afrikanske presidenten Pieter Willem Botha overrasker denne måneden med å invitere Mandela til te og det er første gangen de to møtes ansikt til ansikt. Botha nekter likevel å frigi Mandela og å legalisere ANC. Men Botha er likevel hardt rammet av slag og når han bare noen uker senere blir erstattet av den langt yngre og langt mer pragmatiske Fredrik Willem de Klerk kommer utviklingen til å gå raskere.

https://en.wikipedia.org/wiki/Nelson_Mandela

PW_Botha_1962.jpg
Pieter Willem Botha.

  • Liker 1
Lenke til kommentar

August 1989:

I Øst-Europa begynner ting å gå veldig fort i det de går inn i den store revolusjonshøsten som markerer den definitive slutten på jernteppet. En hendelse som virkelig får hjulene til å rulle er når en fredsdemonstrasjon kalt den paneuropeiske picnic blir holdt på grensen mellom Østerrike og Ungarn den 19.august nært den ungarske byen Sopron. Grensen blir da symbolsk åpnet i tre timer, noe som umiddelbart fører til at over 600 øst-tyskere benytter muligheten til å flykte over til Østerrike og Vesten, de fleste selvfølgelig til Vest-Tyskland. Etter dette er det egentlig ingen vei tilbake og arbeidet med å avvikle de ekstreme grenserestriksjonene går det deretter fortgang i. Ellers skjer det mye rundt omkring bak jernteppet samme måned, fredelige demonstrasjoner mot kommunistregimet i Praha som samler tusenvis av mennesker, Polen får den første ikke-kommunistiske statsministeren siden 2.verdenskrig og en menneskekjede holder hender tvers gjennom Baltikum som en demonstrasjon for baltisk selvstendighet fra Sovjetunionen. Fortsatt er Øst-Tyskland og Romania de mest lukkede landene i østblokken hvor regimene fortsetter å tviholde på sine posisjoner, men som vi snart får se vil de ikke klare å holde ut så mye lenger.

https://www.dw.com/en/the-picnic-that-changed-european-history/a-4580616

 

Endret av Morromann
  • Liker 1
Lenke til kommentar

September 1989

Et norsk passasjerfly styrter den 8. September i havet utenfor Hirtshals i Danmark. Alle 55 ombord omkommer. Flyet var chartret av Wilhelmsen Lines og skulle frakte ansatte i rederiet til et arrangement i Hamburg. Et samarbeid mellom den Danske og Norske havarikommisjonen  konkluderte med at det en rekke forskjellige faktorer hadde en innvirkning på ulykken, blant annet slitasje på diverse deler av flyet.

Partnair Flight 394 - Wikipedia

 

  • Liker 1
Lenke til kommentar

Oktober 1989:

Dramaet fortsetter i øst. Mens frihetsbølgen raser over Øst-Europa styres Øst-Tyskland fortsatt med en jernhånd av hardlineren Erich Honecker som hverken vil gå inn for noen liberalisering av systemet eller åpning av grensene til tross for en voldsom oppblomstring av masseflukt fra landet nå som også nabolandet Tsjekkoslovakia har åpnet sin del av grensen. Honecker har som reaksjon stengt grensen mot Tjsekkoslovakia den 3.oktober men store demonstrasjoner mot regimet har blusset opp over hele Øst-Tyskland, for eksempel i Leipzig hvor 50 000 mennesker tar til gatene og demonstrerer for legalisering av opposisjonsgrupper og frie valg den 9.oktober, selve 40-årsdagen for opprettelsen av DDR, den største demonstrasjonen landet har sett siden 1953 men denne gangen vil ikke Sovjetunionen gripe inn for å redde regimet.  Den 18.oktober blir Honecker tvunget til å gå av etter press fra ledelsen i kommunistpartiet og han blir erstattet av Egon Krenz som skal vise seg å bli en langt svakere leder. Og demonstrasjonene rundt om i DDR fortsetter med uforminsket styrke; den 23.oktober demonstreres det i Leipzig igjen og denne gangen samler de hele 320 000 mennesker. Mange av demonstrantene begynner også å bevege seg mot Øst-Berlin uten at et eneste skudd blir avfyrt. Heretter kan det bare gå en vei og verdens øyne er rettet mot Øst-Tyskland og....Berlin.

https://en.wikipedia.org/wiki/Monday_demonstrations_in_East_Germany

https://en.wikipedia.org/wiki/Erich_Honecker

  • Liker 1
Lenke til kommentar

November 1989:

Etter Honecekers avgang går det veldig fort. Den 1.november blir grensen mot Tsjekkoslovakia gjenåpnet og flere tusen benytter anledningen til å bevege seg over den tsjekkiske grensen og videre mot Vest-Tyskland. Det øst-tyske regimet innser nå at de holder på å miste all den stålkontollen de hadde på innbyggerne i et av Europas mest lukkede land. Og i midten av Øst-Tyskland ligger også Berlin som fortsatt er delt mellom de fire seierherrene fra 2.verdenskrig skjønt Øst-Berlin i praksis er en del av DDR, mens de amerikanske, britiske og franske sonene er en slags oase av frihet i midten av Europas mest lukkede land og tvers gjennom byen går den forhatte Berlinmuren som har stengt byens østlige innbygere inne i 28 år.

Og så....på kvelden den 9.november leser en representant for den øst-tyske regjeringen opp en erklæring opp en erklæring på TV om at et forslag er under utvikling med opphevelse av resiserestriksjonene for DDRs innbyggere og han svarer en reporter som spør når de trer i kraft med "så raskt som mulig". Selv om dette skal vise seg å være en tabbe og at det ennå ikke var vedtatt. Men "skaden" er skjedd. Flere tusen øst-berlinere strømmer til muren umiddelbart etterpå og krever at den åpnes. Og siden grensevakter og STASI-personel også har oppfattet det slik at grensen nå skal åpnes skjer det uten motstand. Grenser åpnes og mennesker strømmer til i store folkemasser i Vest-Berlin også samtidig som Øst-Tyskland også åpner grensen mot Vest-Tyskland i vest; ikke bare i Berlin. Familiemedlemmer og venner som har vært atskilt fra hverandre i flere tiår møtes denne kvelden og store spontane feiringer finner sted mens verdens kameraøyne er rettet mot begivenhetene. Flere steder tar folk frem hammer og slegge og starter ødeleggelsen av den forhatte muren. Berlinmuren, selve symbolet på den kalde krigen og den verdensorden som har holdt Europa i et jerngrep av "terrorbalanse" og deling siden andre verdenskrig er ikke mer. Et tidsskifte i historien finner sted denne kvelden og er mange regnet som kvelden da den kalde krigen tok slutt.

Et stort nederlag for det øst-tyske kommunistregimet som rett etterpå kollapser fordi hele dens legitimitet hvilte på det kontroll- og overvåkningsapparatet de bygget mot sine innbyggere og i løpet av uker har regimet kollapset og på ruinene av DDR starter arbeidet med en samling av Tyskland. Og den stille revolusjonen fortsetter i Øst-Europa. Senere samme månedkollapser også kommunistregimene i Tsjekkoslovakia og Bulgaria. Igjen står det mest lukkede og totalitære av dem alle....Romania.

https://en.wikipedia.org/wiki/Fall_of_the_Berlin_Wall

  • Liker 1
Lenke til kommentar

Desember 1989

1980-tallet avsluttes med smell, bokstavelig talt. I Romania blir Nicolae Ceaușescu og hans kone Elena stilt for retten, og henrettet 1. juledag 1989.  

Mens Ceaușescu levde i luksus sammen med sin familie, så levde store deler av det rumenske folket i stor fattigdom. Ceaușescu var også en brutal og hensynsløs diktator som systematisk forfulgte minoriteter og andre gjennom sitt fryktede sikkerhetspolit. Få våget imidlertid å protestere på grunn av redsel for regimets represalier.

I likhet med mange andre land i Øst-Europa gjorde befolkningen opprør på slutten av 1980-årene. Men i Romania ble dette betydelig blodigere enn i de andre landene. Dråpen som fikk begeret til å renne for rumenere flest var diktatorens ordre om å skyte ubevæpnede demonstranter i byen Timișoara. Den 22. desember flykter ekteparet og noen av deres nærmeste medarbeidere med helikopter fra taket på kommunistpartiets sentralkomitébygningen i București. Men de blir tatt kort tid etter, og etter en veldig rask rettsak, henrettet tre dager senere.

Executing a dictator: Open wounds of Romania's Christmas revolution (bbc.com)
Trial and execution of Nicolae and Elena Ceaușescu - Wikipedia

 

 

  • Liker 1
Lenke til kommentar

Januar 1990:

Mens slutten på kommunistregimet i Romania skjedde voldsomt og radikalt er situasjonen en annen i nabolandet Bulgaria(sannsynligvis fordi de hadde et mer pragmatisk regime som ikke var dominert av en personkult som den rundt ceausescu)hvor det regjerende kommunistpartiet selv har tilpasset seg forandringene rundt dem i Europa og gått inn for avvikling oig reformering av systemet innenfra. Partiet har selv formelt makten men den 15.januar vedtar det bulgarske parlamentet å avskaffe det bulgarske kommunistpartiets maktmonopol og etpartisystem og innføre frie valg til sommeren. Kommunistpartiet selv kommer de neste månedene til å bevege seg vekk fra kommunismen og bli sosialdemokratiske.

https://en.wikipedia.org/wiki/People's_Republic_of_Bulgaria

bulgaria_flag001.jpg?quality=75&w=1500

 

  • Liker 1
Lenke til kommentar

Februar 1990:

Det er ikke bare i Øst-Europa det skjer store forandringer. I Sør-Afrika har president Frederik Willhelm de Klerk annonsert opphevelse av forbudet mot ANC og andre opposisjonsgrupper og den 11.februar blir Nelson Mandela sluppet fri fra fangenskap etter 27 år, en del av en prosess for fullstendig avskaffelse av apharteidsystemet som vil være helt borte i løpet av de neste 4 årene.

https://web.archive.org/web/20130214051055/http://century.guardian.co.uk/1990-1999/Story/0,,112389,00.html

 

  • Liker 1
Lenke til kommentar

Mars 1990

To nye land ser dagens lys i mars 1990. Det sovjetlitauiske parlamentet løsriver seg 11. Mars, og landet Litauen blir fritt. Riktignok kommer ikke den offiselle selvstendigheten før i August 1991.

Og 21. mars, etter 75 år med sør-afrikansk styre så er også tiden kommet for at Namibia sør på det afrikanske kontinentet får sin selvstendighet.

UPHEAVAL IN THE EAST; Moscow Putting Added Pressure On Lithuanians - The New York Times (nytimes.com)
On this day in 1990, Namibia declared independence from South Africa (aurn.com)

Flag Namibia Lithuania 3d Illustration Two Stock Illustration 2308529049 |  Shutterstock

  • Liker 1
Lenke til kommentar

April 1990:

Den største skipstragedien i moderne norsk historie finner sted natt til den 7.april når det bryter ut forskjellige påsatte branner utført av en ukjent gjerningsmann ombord på den Bahams-registrerte bilfergen MS Scandinavian Star som går er på vei til Fredrikshavn i Danmark fra Oslo. 159 omkommer blant 482 passasjerer og besetningsmedlemmer; av disse er 136 norske borgere. Etter at de overlevende blir fraktet over i redningsbåter blir Scandinavian Star fraktet til Lysekil i Sverige hvor hun fortsetter å brenne. Tragedien skjer i starten av påskeferien og nyhetene i Norge gjennom hele denne påsken blir preget av dette. Under etterforskningen av hva som kan ha skjedd blir det avslørt alvorlige mangler rundt skipets brannsikkerhet. Kapteinen og to redere blir senere også dømt til fengsel for uaktsomhet i forhold til skipets sikkerhet. Hvem som egentlig stod bak brannen har forblitt et uløst mysterium frem til i dag og det er naturlig å anta vedkommende var en av de omkomne.

https://archive.ph/20120526091221/http://www.faktaomfartyg.nu/massalia_1971.htm#selection-297.0-306.0

  • Liker 1
Lenke til kommentar

Mai 1990:

Mindre enn 5 måneder etter Ceausescus dramatiske fall  avholder Romania sitt første frie valg siden 1937 både til president og til nasjonalforsamnling den 20.mai. Vinnerne av valget er alliansen Den nasjonale redningsfronten og deres leder Ion Illiescu som vinner presidentvalget med en oppslutning på 85% og innleder en overgangsperiode mot demokrati. Illiescu er en tidligere kommunist som representerer en plattorm som er i mer retning av sosialdemokrati. 

https://en.wikipedia.org/wiki/History_of_Romania_(1989–present)

bucharest-romania-may-1990-crowd-attendi

  • Liker 1
Lenke til kommentar

Juli 1990:

Etter Berlinmurens fall har det øst-tyske kommunistregimet i praksis oppløst seg selv og den reformerte regjeringen til DDR har iverksatt forhandlinger med Vest-Tyskland om full tysk gjenforening; i praksis ikke bare gjenforening men opphevelse av den tyske folkerepublikken og full integrering av Øst-Tyskland i forbundsrepublikken(Vest-Tyskland). Flere steg har blitt gjort i forkant av den fulle gjefoeningen som vil skje til høsten og den 1.juli blir den øst-tyske og vest-tyske økonomien slått sammen til en og Vest-Tysklands valuta Deutsche Mark blir også den offisielle valutaen til Øst-Tyskland(som vii alle vet opphører også D-Mark å eksistere 12 år senere når Euro blir innført). En stor lettelse for øst-tyskerne da DDR-marken på dette tidspunktet har blitt en totalt verdiløs valuta og ubrukelig utenfor Øst-Tyskland, mens vest-tysk D-Mark er en av de sterkeste i Europa. På samme dag opphører også den indre tyske grensen mellom de to tyske statene og alle grensestasjoner mellom Øst- og Vest-Tyskland blir tatt ut av drift. Bare et år tidligere ble øst-tyskere skutt om de forsøkte å krysse grensen til vest; på dette tidsounktet beveger folk seg fritt mellom øst og vest; mest til vest vel å merke. Den indre grensen ble opprettet av de allierte den 1.juli 1945 etter nazi-Tysklands kapitulasjon som en grense mellom de vestlige og sovjetiske okkupasjonssonene som i 1949 ble til de to tyske statene. Så det er også en sterk symbolikk i at den opphører på dagen 45 år etter at den ble opprettet.

https://web.archive.org/web/20110725152404/http://www.cepr.org/Pubs/bulletin/dps/dp719.htm

https://en.wikipedia.org/wiki/Inner_German_border

300px-Halt_hier_grenze.jpg

  • Liker 1
Lenke til kommentar

August 1990:

Som tidligere nevnt har Saddam Hussein påført seg en enorm gjeld til Gulfstatene etter den langvarige krigen mot Iran. Som et trekk for å nedbetale gjelden går Irak til innvasjon av Kuwait den 2.august og annekterer landet kort tid etterpå. Innvasjonen blir møtt med internasjonal fordømmelse og sikkerhetsrådet innfører et handelsembargo mot Irak som respons. Det er denne hendelsen som senere kommer til å utløse den første gulfkrigen noen måneder senere som vil forandre maktbalansen i Midtøsten for alltid.

https://www.aljazeera.com/news/2020/8/1/thirty-years-on-iraqs-invasion-of-kuwait-still-haunts-region

 

  • Liker 1
Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...