Gå til innhold

Hver måned fra 1750 frem til i dag


Morromann

Anbefalte innlegg

Skrevet (endret)

Juni 1987:

Under et besøk i Vest-Berlin den 12.juni holder Ronald Reagan sin kjente Tear down this wall-tale hvor han åpent oppfordrer Gorbatsjov til å rive Berlinmuren for å bevise at han mener alvor med sitt ønske om mer åpenhet og frihet i østblokkverdenen. Selv om DDR har det formelle ansvaret for muren er Øst-Tyskland i praksis en sovjetisk marionettstat sett med vestlige øyne. Om Reagans tale har noe mer enn symbolsk betydning er omstridt(den er mer kjent i ettertid enn i samtiden på grunn av begivenhetene de følgende årene)men Gorbatsjovs løfter om at han i motsetning til sine forgjengere ikke ønsker å gripe inn i de interne politiske forholdene i Warszawapakt-landene blir merket i østblokkverdenen og snart kommer bevegelsene mot utfasingen av kommuniststyrene i Øst-Europa og dermed avviklingen av østblokken til å skyte fart; de første bevegelsene vil alt vise seg det neste året.

https://www.americanrhetoric.com/speeches/ronaldreaganbrandenburggate.htm

https://www.archives.gov/publications/prologue/2007/summer/berlin.html

https://archive.org/details/ReagansSpeechAtTheBerlinWall

https://www.c-span.org/video/?515329-1/ronald-reagans-tear-wall-speech

Endret av Morromann
  • Liker 2
Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Juli 1987

På den siste julidagen i 1987 oppstår det kraftige sammenstøt mellom iranske pilegrimer og saudiarabisk politi i Mekka. Voldsomme opptøyer hvor både skytevåpen, kniver og diverse slagvåpen benyttes, og over 400 personer omkommer, blant dem flere politifolk. Årsaken til de voldsomme protestene skyldes en lengre uenighet som hadde ligget og ulmet siden starten av 80-tallet.

1987 Mecca incident - Wikipedia

Hajj stampede: Iran blasts Saudi Arabia, accuses officials of 'ineptitude'  | CBC News

  • Liker 1
Lenke til kommentar

August 1987:

Rudolf Hess, den siste gjenværende fangen blant naziforbryterne som ble dømt til fengsel i Nürembergprosessen i 1946 blir den 17.august funnet død i fengselet etter å ha tatt sitt eget liv gjennom henging med en elektrisk ladning i Spandau-fengselet i Vest-Berlin. Han ble 93 år gammel. Etter at Albert Speer og Baldur von Schirach ble løslatt i 1966 forble Hess den siste gjenværende fangen i 30 år; i hovedsak grunnet sovjetiske veto mot løslatelse til tross for svekket helse. Hess, som var Hitlers stedfortreder hadde blitt fengslet av britene allerede tilbake i 1941 under et soloforsøk på å fly til Storbritannia med en plan om å få til en fredsavtale hvor han da ble krigsfange og senere flyttet over til Nüremberg og Spandaufengselet så han hadde altså sittet i fengsel i 46 år ved sin død. Det er konspirasjonsteorier knyttet til dødsfallet(om at han egentlig ble myrdet fordi han satt på kompromitterende informasjon) samt spekulasjoner over hvorfor akkurat Hess ble sittende så lenge; han forlot Tyskland og havnet i britisk fangenskap før innvasjonen av Sovjetunionen og holocaust begynte og var derfor ikke siktet som medvirkende til nazistenes verste forbrytelser, men teoriene er at det var etter press fra sovjeterne fordi han skal ha ønsket å få Storbrtiannia med på en krig mot Sovjetunionen etter en fredsavtale; hovedpunktet mot ham var "forbrytelser mot freden" men ikke forbrytelser  mot menneskeheten som medfanger som fikk 20 års fengsel ble dømt for, som Speer.  Kort etter at den siste av fangene fra Nürembergprosessen er død blir Spandau-fengselet som har vært bevoktet av militærpersonell fra de 4 seiersmaktene i andre verdenskrig siden 1945 revet og jevnet med jorden for å forhindre at stedet blir et valfartsted for nynazister som er på fremmarsj i Tyskland på denne tiden.

https://www.smithsonianmag.com/history/rudolf-hess-tale-poison-paranoia-and-tragedy-180952783/#HmDHAfuU0IjBwh5e.99

https://www.theguardian.com/world/2011/jul/21/rudolf-hess-body-removed-nazi

  • Liker 2
Lenke til kommentar
Skrevet (endret)

September 1987:

I Moskva begynner rettsaken mot 19 år gamle Mathias Rust som ble verdenskjent for sin flytur til den røde plass i mai den 2.september. Han blir dømt til 4 år i en sovjetisk arbeidsleir, men blir aldri overført dit og tilbringer heller fengselstiden i en høysikkerhetsfasilitet i Moskva, og grunnet de stadig bedre forholdene mellom øst og vest blir han løslatt i august 1988 for å vise godvilje ovenfor Vesten og han kan reise hjem til Vest-Tyskland.

https://en.wikipedia.org/wiki/Mathias_Rust

rust.jpeg

Endret av Morromann
  • Liker 2
Lenke til kommentar
Skrevet (endret)

November 1987:

Signalene om de positive forandringene i Sovjetunionen fanges opp ellers i Øst-Europa, også i Romania som er det mest lukkede og undertrykkende kommunistregimet i Øst-Europa hvor det slås hardt ned på politisk motstand. Den 15.november skjer en oppstand fra arbeidere i byen Brasov i Transylvania, Romanias største industriby, mot regimet til Nicolae Ceausescu, Øst-Europas muligens mest beryktede diktator.Latebil-fabrikkarbeidere protesterer mot reduserte lønninger og forslag om fjerning av rundt 15 000 arbeidsplasser i en by som har blitt hardt rammet av 1980-talles avindustrialisering. Rundt 20 000 arbeidere beveger seg ned mot byens sentrum mens de roper slagord mot Ceausescu og kommunistregimet og får også støtte fra en rekke av byens innbyggere. Mot kvelden rykker styrker det beryktede sikkerhetspolitiet Securitate ut i sentrum og oppløser demonstrasjonen med makt. Ingen blir drept men rundt 300 demonstranter blir arrestert og utsatt for tortur. Straffene de blir gitt vil variere fra mellom 6 måneder til 3 år(alle vil være frie ved utløpet av 1989 grunnet åpenbare forandringer som skjer innen den tid); straffer som er forholdsvis "milde" fordi regimet ikke ønsker å fremprovosere ytterligere opptøyer. Men for regimet er skaden allerede skjedd, da opprøret har styrket motstandsviljen og troen på fagforeninger. Og litt over 2 år senere kommer Ceausecu selv til å oppleve en blodig slutt på seg selv og sitt regime når østblokksystemet kollapser og han også får erfare at han ikke lenger en gang kan stole på Securitae.

https://web.archive.org/web/20070911150037/http://www.php.isn.ethz.ch/collections/coll_romania/introduction.cfm

640px-Nicolae_Ceau%C8%99escu.jpg

Endret av Morromann
  • Liker 1
  • Innsiktsfullt 1
Lenke til kommentar

Desember 1987:

Om Reykjavik-møtet året før ikke innbydde til så mye håp i våpenkappløpet mellom supermaktene skrives det historie på posisitvt vis når Gorbatsjov under et besøk i Washington D.C undertegner INF-avtalen med president Reagan i det hvite hus den 8.desember. Avtalen vil innebære eliminering av alle landbaserte mellomdistanse-atommissiler, overvåkning av atomeksplosjoner og løfte om nedskjæring av strategiske våpen.

Håp og optimisme følger med underskrivelse av avtalen og troen på en bedre fremtid uten frykt for atomvåpen og atomkrig. Man kan også se på denne avtalen som starten på slutten for den kalde krigen.

Den gangen var det håp og optimisme. 21 år senere - i 2019 blir avtalen annulert.

https://en.wikipedia.org/wiki/Intermediate-Range_Nuclear_Forces_Treaty

  • Liker 2
Lenke til kommentar

Januar 1988

Foretaksregisteret i Brønnøysund opprettes 1. Januar 1988. Registeret er ment for å sikre rettsvern og økonomisk oversikt, og er en viktig kilde for alle som trenger korrekte opplysninger om aktørene i norsk næringsliv. Alle næringsdrivende selskaper, samt enkeltpersonforetak som driver handel med innkjøpte varer eller har mer enn 5 ansatte, er pliktig til å registrere seg i Foretaksregisteret.

Om oss - Foretaksregisteret - Brønnøysundregistrene (brreg.no)

Forsiden - Brønnøysundregistrene

  • Liker 1
Lenke til kommentar

Februar 1988:

Det har på denne tiden stormet rundt Østerrikes president Kurt Waldheim etter at det i 1986 ble gjort kjent at han under andre verdenskrig hadde tjenestegjort i en tysk militæravdeling på Balkan som deltok i ugjerninger mot sivilbefolkningen i Jugolsavia og Hellas, inkludert henrettelser av partisaner og sivile og arrestajon av jøder.  Den tidligere generalsekretæren for FN har benektet at han deltok i eller hadde noe kjenneskap til ugjerninger som foregikk den gangen og at det kun var en del av obligatorisk militærtjeneste den gangen Østerrike var annektert av nazi-Tyskland, men affæren har likevel vært til skade for Østerrikes rykte og anseelse. Denne måneden slår en internasjonal komite av historikere fast at Waldheim i hele denne perioden på slutten av 2.verdenskrig det var snakk om hadde befunnet seg i nærheten av steder hvor ugjerninger hadde blitt begått, at han måtte ha visst om dem eller heller ikke hadde gjort noen forsøk på å stanse dem. Komiteen bemerker også at han samtidig hadde få eller ingen muligheter til å avverge noen av ugjerningene som fant sted. Avsløringene rundt den østerrikske presidenten har kjølnet forholdet mellom USA og Østerrike. Waldheim har som en følge av dette blitt den eneste vestlige lederen i moderne tid til å bli nektet innereise til USA.

https://en.wikipedia.org/wiki/Kurt_Waldheim

Kurt_Waldheim_UN.jpg

 

  • Liker 1
  • Innsiktsfullt 1
Lenke til kommentar
Skrevet (endret)

Mars 1988:

I krigen mellom Irak og Iran har kurdiske seperatister fra begge sider av grensen samarbeidet med iranerne og Saddam Hussein har derfor besluttet å ta en grusom hevn for dette samarbeidet gjennom å innlede Anfal-felttoget i de nordlige kurdiskdoinerte områdene på irakisk teritorium. Felttoget er beryktet for bruk av kjemiske våpen og den 16.mars innleder irakiske styrker en massakre på innbyggerne i den kurdiske byen Halabja med stridsgass som slippes fra fly. Mellom 3000 og 5000 mennesker blir drept og 7000-10 000 blir skadet, de aller fleste sivile. I årene som følger rammes området av en voldsom økning i tilfeller av kreft og fødselsskader hos overlevende. Tusenvis flykter også til Tyrkia i kjølvannet av massakren. Massakrene blir møtt med voldsom internasjonal fordømmelse men blir først offisielt definert som en folkemordforbrytelse i 2010. Saddams fetter Ali Hassan al-Majid, også kjent som "kjemiske Ali" som har ledet aksjonen blir i 2010 dømt til døden og henrettet for sitt ansvar for massakren. 

https://books.google.no/books?id=HeBNs909KKoC&pg=PA196&redir_esc=y#v=onepage&q&f=false

Halabja-1988.jpg

Endret av Morromann
  • Liker 1
Lenke til kommentar
Skrevet (endret)

April 1988:

Gorbatsjov har blant sine mange prosjekter gått inn for å få Sovjetunionen trukket ut av Afghanistan og den militære hengemyra de har havnet i etter 8 års krig og okkupasjon. Den 14.april undertegnes Geneveavtalen mellom Sovjetunionen, Afghanistan, Pakistan og USA hvor sovjeterne går med på å trekke troppene sine ut. For Sovjetunionen som befinner seg i økonomiske negangstider har krigen vært kostbar men som man vet har ingen stormakt i historien klart å holde kontroll på Afghanistan. De islamske muhjahidin-opprørne som har kjempet mot Sovjtunionen og den marxistiske afghanske regjeringen og mottatt støtte fra Pakistan og USA er helt utelatt fra samtalene og anerkjenner derfor ikke betingelsene i avtalen, noe som bidrar til at konflikten i seg selv er langt fra over og glir over i de mange andre konflikter som bare vil vare og vare i verdens mest krigsherjede lang også frem til i dag.

https://en.wikipedia.org/wiki/Geneva_Accords_(1988)

independant-speakers-and-journalists-att

Endret av Morromann
  • Liker 1
Lenke til kommentar

Mai 1988

6. Mai styrter et Widerøe dash 7-fly inn i fjellformasjonen Torghatten i Brønnøysund. Samtlige 36 ombord omkommer.

Flyhavarikommisjonen undersøkte ulykken og avga sin rapport året etter. Rapporten pekte på at den krevende innflygingen ble påbegynt for tidlig, men årsaken til dette kunne ikke påvises.

Heimevernssoldatene var først på ulykkesstedet – 34 år etter får de endelig en takk – NRK Nordland

Heimevernssoldatene var først på ulykkesstedet – 34 år etter får de endelig  en takk – NRK Nordland

 

Endret av Scarvo
  • Liker 1
Lenke til kommentar

Juni 1988:

Med glasnost og perestroika våkner selvstendighetsbevegelsen til live igjen i Baltikum som har vært under Sovjetunionen siden 1940. Under den årlige sangfestivalen i Tallinn den 10. og 11.juni begynner 100 000 mennesker spontant å synge patriotiske sanger til fordel for estisk selvstendighet, noe som markerer starten på hva som blir kalt "den syngende revolusjonen"; en serie med fredelige hendelser og protester over alle de baltiske sovjetrepublikkene som kuliminerer i full selvstendighet for de baltiske stater i 1990 og 1991.

https://www.onthisdeity.com/10th-june-1988-– the-singing-revolution/

11-September-1988-10.jpg

  • Liker 1
  • Hjerte 1
Lenke til kommentar
Skrevet (endret)

Juli 1988:

Nok en milepæl i forandringenes vind i øst: den 1.juli vedtar sovjetiske myndigheter å oppheve kommunistpartiets monopol på økonomisk og annen ikke-militær makt samt å styrke økonomiske reformer mot en mindre rigid marxistisk-leninistisk økonomi.

https://www.latimes.com/archives/la-xpm-1988-07-02-mn-5121-story.html

Endret av Morromann
  • Liker 2
Lenke til kommentar

August 1988:

Etter nærmere 7 år og over 1 million døde, mange av dem sivile blir det inngått våpenhvile i krigen mellom Iran og Irak den 20.august. Storkonflikten i Midtøsten har vært preget av enorm brutalitet, bruk av menneskelig kanonføde og folkemord, da spesielt kjennetegnet ved ugjerninger begått spsielt mor kurderne. For både Iran og Irak har krigen vært en katastrofe som har stanset økonomisk utvikling og forstyrret oljeeksporten. Saddam Hussein skylder også flere milliarder dollar til sine sunni-muslimske allierte i den arabiske liga, for eksempel 14 milliarder dollar til Kuwai, noe som bidrar til hans beslutning om å invadere landet et par år senere. Krigen har medført varige ringvirkninger både for situasjonen i Midtøsten og global politikk generelt og vil på sikt føre til sterkere amerikansk dominans i regionen.

https://books.google.no/books?id=pP315Mw3S9EC&pg=PA1028&redir_esc=y#v=onepage&q&f=false

 

  • Liker 2
Lenke til kommentar
Skrevet (endret)

Oktober 1988:

Vi skal over til politidrama down under. Den 12.oktober blir 2 politimenn skutt ned og drept på åpen gate av flere gjerningsmenn i Walsh Street i Melbourne. 4 menn blir siktet for handlingen men frikjent mens 2 andre blir skutt og drept under arrestasjon. En av de frikjente, Victor Pierce blir senere skutt og drept under kriminelle omstendigheter i 2002, og i 2005 gir hans enke et intervju til massemedia hvor hun hevder at hennes mann hadde planlagt og utført mordene og definitivt var skyldig. Det er blitt antatt at attentatet var et hevnangrep fra gjengmedlemmenes side for tidligere konfrontasjoner med politiet.

https://en.wikipedia.org/wiki/Walsh_Street_police_shootings

file6HC5HOT4.jpg

 

Endret av Morromann
  • Liker 1
Lenke til kommentar
Skrevet (endret)

November 1988:

Vi skal tilbake til "den syngende revolusjonen" i Baltikum. Høyesterett i den estiske sovjetrepublikken vedtar den 16.november Den Estiske Selvstendighetserklæringen hvor de erklærer at Estlands lover står over reglene til Sovjetunionen. Dette blir ikke møtt med positive holdninger i Moskva og sovjetiske myndigheter avviser hele erklæringen den 16.november. Selv om Gorbatsjov har lovet at han ikke vil blande seg inn i de interne politiske anliggende hos sine allierte land i Waszawapakten gjelder ikke dette for republikker som er en del av Sovjetunionen som han riktignok ønsker reformer for; men løsrivelse fra unionen kommer for hans vedkommende ikke på tale. Men den estiske uavhenighetserklæringen er uansett den første slike erklæringen fra en sovjetrepublikk, litt over tre år før Sovjetunionen blir oppløst for godt.

https://books.google.no/books?id=LAiYFR0MPXgC&pg=PA84&redir_esc=y#v=onepage&q&f=false

640px-%C3%96ised_laulupeod_88_(21).jpg

Endret av Morromann
  • Liker 2
Lenke til kommentar

Desember 1988

En bombe eksploderer den 21. Desember ombord i Pan Am flight 103, i det flyet passerer i skyene høyt over byen Lockerbie i Skottland. Flyet er på vei fra Frankfurt til New York. Samtlige 259 ombord omkommer, i tillegg til 11 lokale innbyggere på bakken. Den påfølgende etterforskningen ble det fastslått at et sted mellom 340-450 gram plastisk sprengstoff ble detonert i flyets fremre bagasjerom. Dette utløste en serie hendelser som førte til en rask ødeleggelse av flyet. Passasjerer og vrakdeler ble spredt utover en 130 km lang strekning i det flyet falt sammen på vei mot bakken.

I Oktober 2002 tok libyske myndigheter på seg ansvaret for aksjonen, og betalte en større erstatning til de etterlatte.

Soldier's 'surreal' memories of Lockerbie bombing tragedy

  • Liker 1
Lenke til kommentar

Januar 1989:

Etter å ha blitt styrtet i et kupp nesten 10 år tidligere har Afrikas mest beryltede diktator Idi Amin som styrte Uganda med brutalitet og grusomhet mellom 1971 og 1979 levd i eksil i Saudi-Arabia selv om han i hemmelighet har plottet sammen med tilhengere å returnere til makten i landet han en gang styrte med jernhånd. Han har på dette tidspunktet stukket av fra sitt saudi-arabiske eksil og den 13.januar blir han tatt på fersken i Zaire(Kongo)når han via et falskt pass prøver å returnere til Uganda sammen med en av sine sønner hvor han håper på å mobilisere en opprørshær mens landet igjen er herjet av borgerkrig. Men planen mislykkes og Amin blir returnert til Senegal hvor han forventes å deporteres tilbake til Saudi-Arabia men saudi-arabiske myndigheter blir provosert over at han har misbrukt gjestfriheten og nekter ham å returnere og senegalesiske myndigheter returnerer ham til Zaire neste dag, den 14.januar. Til slutt, etter mye diplomati returnerer han likevel til Saudi-Arabia hvor han forblir til sin død i 2003.

https://www.latimes.com/archives/la-xpm-1989-01-14-mn-158-story.html

640px-Idi_Amin_at_UN_(United_Nations,_Ne

  • Liker 1
  • Innsiktsfullt 1
Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...