Gå til innhold
Trenger du råd om juss? Still spørsmål anonymt her ×

Oppsigelse av ansatt


pierce007

Anbefalte innlegg

Det er en ansatt som har vært 100% sykemeldt i nærmere 6 måneder nå. Stillingen vedkommende har er besatt av en annen som fungerende (tittel).. Vedkommende som er sykemeldt har sagt at det ikke er ønskelig å tiltre/komme tilbake igjen i nåværende stilling, men ønskelig å tiltre i en annen type stilling/oppgave i organisasjonen. 

For organisasjonen er det vanskelig mtp miljøet (ikke ønskelig at vedkommende skal komme tilbake av ulike årsaker som feks at arbeidsoppgaver o.l ikke har vært tilfredsstillende utført/ikke utført), samtidig som det i utgangspunktet ikke er økonomi til å opprette en ny type stilling. En slik type stilling er ikke betalt i denne organisasjonen. Dette er en idrettsklubb.

 

Spørsmålet er hva idrettsklubben kan gjøre med vedkommende? Hvor sterkt arbeidsvern er det? Vedkommende har sagt det ikke er ønskelig å returnere til nåværende stilling. Men i en annen type stilling. 

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Spørsmålet er hva idrettsklubben kan gjøre med vedkommende? Hvor sterkt arbeidsvern er det? Vedkommende har sagt det ikke er ønskelig å returnere til nåværende stilling. Men i en annen type stilling.

Så vidt jeg vet må man være sykemeldt i mer enn 12 mnd sammenhengende for at det skal være gyldig oppsigelsesgrunn.

 

At den sykemeldte har meldt at han ønsker endring til annen stilling tolker jeg som et helt alminnelig innspill til arbeidsgiver om at vedkommende ønsker å bytte stilling. Det er ikke grunnlag for å si opp vedkommende. Ansatte må kunne komme med slike ønsker uten å få sparken. Jeg ser ikke noe som hjemler oppsigelse basert på et slikt utsagn.

 

Som arbeidsgiver har du styringsrett og kan si at det er uaktuelt for vedkommende å bytte stilling. Vedkommende må da evt si opp selv om det er uakseptabelt.

Endret av nirolo
  • Liker 1
Lenke til kommentar

Dette er ikke et tema du ønsker å drøfte offentlig. Her kan arbeidstaker lett finne ut av hva slags råd du har fått.

 

Generelt sett krever oppsigelse av arbeidstaker en saklig grunn, som har sammenheng med virksomhetens forhold, arbeidsgivers forhold, eller arbeidstakers forhold, jf. arbeidsmiljøloven § 15-7. Fravær vil normalt være saklig oppsigelsesgrunn.

 

Arbeidsmiljøloven bestemmer imidlertid i § 15-8 to ting. For det første bestemmer den at sykefravær ikke er lovlig oppsigelsesgrunn de første tolv måneder etter at man ble arbeidsufør. For det andre bestemmer den at en oppsigelse i denne perioden skal anses å være begrunnet i sykefravær med mindre noe annet gjøres overveiende sannsynlig av arbeidsgiver. Det er ikke, som Dubious hevder, adgang til å si opp noen med begrunnelse at de "ikke ønsker å komme tilbake til samme stilling". Man kan si opp noen for "bad performance", men du vil slite med å oppfylle bevisbyrden i 12-månedersperioden.

 

Arbeidsgiver må ha oppfylt sine plikter til tilrettelegging før en oppsigelse vil være saklig. Arbeidsgivers plikt til å tilrettelegge for arbeidstaker med redusert arbeidsevne følger av arbeidsmiljøloven § 4-6. Bestemmelsen sier at arbeidsgiver "så langt det er mulig" skal iverksette nødvendige tiltak for at arbeidstaker skal kunne beholde eller få et passende arbeid, fortrinnsvis i sitt vanlige arbeid, altså den stillingen vedkommende allerede har.

 

Generelt sett er "så langt det er mulig" den aktuelle begrensningen, og dette er en helhetlig vurdering etter virksomhetens art, størrelse, økonomi, og arbeidstakers behov. Arbeidsgiver plikter ikke å opprette en ny stilling for arbeidstaker, dette faller som regel utenfor, jf. Ot.prp.nr. 49 (2004-2005) s. 309.

 

Hvis det finnes (eller blir ledig) en passende stilling i virksomheten skal den tilbys arbeidstakeren hvis han er skikket for stillingen. Arbeidstaker beholder vilkårene i sin eksisterende arbeidskontrakt som lønn mv. selv om han får nye arbeidsoppgaver. Dette kan føre til problemer hvis stillingen er ulønnet.

 

Du bør kontakte juridisk bistand. Dette kan bli dyrt.

  • Liker 4
Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...