Gå til innhold

Forskere er overrasket over økt fiskebestand


Anbefalte innlegg

Videoannonse
Annonse

Kan denne økningen skyldes nettopp høyere vanntemperatur som gir økt dyre- og planteplankton-vekst? (indirekte mat for torsken) Og være kortvarig siden økt algevekst gir dårligere forhold for oksygen og sikt?

CO2 har nok vert mangelvare i både atmosfære og hav i lang tid. CO2 har nok samme virkning på plankton som det har på mye annet grønt. Det vokser bedre. Hva det gjør med oksygen i havet er vel litt usikkert. Det forsvinner i alle fall millionvis av tonn med CO2 i havet hele tiden. Noe av dette blir mat for mindre dyr som igjen er fiskefôr.

  • Liker 2
Lenke til kommentar
Gjest Slettet-t8fn5F

Ikke så rart at bestanden øker. Rundt årtusenskifte ble det vedtatt at mengden lodde i Barentshavet skulle danne grunnlaget for torskekvotene. Før det var det silda som bestemte torskekvotene.

Lenke til kommentar

Kan denne økningen skyldes nettopp høyere vanntemperatur som gir økt dyre- og planteplankton-vekst? (indirekte mat for torsken) Og være kortvarig siden økt algevekst gir dårligere forhold for oksygen og sikt?

Økt planktonvekst gir mer mat til krill, som igjen blir mat til andre arter og så er næringskjeden igang.

Lenke til kommentar

Oksygen blir til i fotosyntesen i planter og alger.

 

Så flink du er. Men alger fører faktisk til mindre oksygen i havene på tross av fotosyntesen. Forråtnelse står for dette. Det har blitt 2% mindre oksygen i havene. (Edit: siste 50 år) Verre nærmere land.

Kilder finner du på 5 sekunder selv.

Endret av gammalerik
Lenke til kommentar

Link

 

Beregninger viser at det årlig dannes 280 milliarder tonn oksygen på Jorden. 46 prosent av det blir til i havet, mens resten, 54 prosent, oppstår på landjorden. Det betyr ikke det samme som at 46 prosent av det oksygenet som frigis til atmosfæren, er produsert av alger. Det avhenger blant annet av nedbrytningen av organisk materiale og hvor mye av dette fra de ulike miljøene som avleires og ikke nedbrytes når vi forbruker oksygen.

 

Havalgenes oksygenbidrag inngår i en global oksygensyklus.Ved høy fotosyntese kan det lokalt skapes så mye oksygen at sjøvannet ikke kan ta imot, og da går oksygenet rett ut i atmosfæren. Andre steder er oksygenkonsentrasjonen lavere, og da kan denne prosessen bli reversert.

Endret av Nautica
Lenke til kommentar

 

Kan denne økningen skyldes nettopp høyere vanntemperatur som gir økt dyre- og planteplankton-vekst? (indirekte mat for torsken) Og være kortvarig siden økt algevekst gir dårligere forhold for oksygen og sikt?

CO2 har nok vert mangelvare i både atmosfære og hav i lang tid. CO2 har nok samme virkning på plankton som det har på mye annet grønt. Det vokser bedre. Hva det gjør med oksygen i havet er vel litt usikkert. Det forsvinner i alle fall millionvis av tonn med CO2 i havet hele tiden. Noe av dette blir mat for mindre dyr som igjen er fiskefôr.

Mengden Co2 blir tilbakeført til sjøen inkl. Promp og bæsj. Når mengden "kjøtt" dør er all Co2 equivalent tilbakeført. - innkapslet materiale som blir til feks olje. Hvor mye som overføres til atmosfære er vel usikkert, men sjøen er tar fortsatt opp mer Co2 fra atmosfære. Noe som gjør havet surere.

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...