Gå til innhold

Suge opp uran fra havvann?


slemskurk

Anbefalte innlegg

Videoannonse
Annonse

Havvann inneholder også gull, ca 6 gram pr million tonn vann. Onkel Skrue forsøkte i en gammel Donald Duck & co å utvinne dette gullet. På denne ekspedisjonen pumpet de vann ombord skipet sitt i veldig høy hastighet, for å filtrere ut gull. Resultatet ble at de dynget ned med fisk. Historien er selvsagt bare tull, men hadde det vert mulig  å fange fisk i et slikt tempo, så hadde onkel Skrue tjent mer på fisket en på det gullet han hadde fått opp.

 

Det er mulig at gull og uran er så tynt distribuert i havet at ingen kan drive dette lønnsomt. Da blir det umulig å få noen til å ta på seg oppgaven.

 

1 liter sjøvann inneholder ca 35 gram salt. Dette kan utvinnes lønnsomt ved fordampning, i varme strøk. Er ikke ekspert på dette, men mye av saltet kommer fra gruver. Saltet i disse gruvene stammer fra uttørkede salte sjøer (hav). I disse saltgruvene er havets tørre innhold konsentrert. Selv her blir det ikke lønnsomt å utvinne gullet. Det er mulig at det samme gjelder for uran.

 

På den annen side blir det utvunnet litium fra saltforekomster.

 

Jeg har selvsagt ikke noe svar på det du spør om, men det er en spennende tanke.

Lenke til kommentar

Jeg har selvsagt ikke noe svar på det du spør om, men det er en spennende tanke.

Vel, jeg hadde jo foretrukket at du leste artikkelen og baserte deg mest på den istedenfor Donald Duck, men samtidig har du jo brukbare betraktninger.

 

Kort oppsummert da, så snakkes det om at enkelte typer 'stoffer' (eller, ganske så kreativt konstruerte nærmest 'katalysatorer') har en større 'affinitet' - dvs., tiltrekningsevne - for enkelte andre stoffer.

 

Eksempelvis suger sopp opp uran (o.a.), og det man forsøker å gjøre her, er å lage noe lignende - membraner som kan filtrere ut alt annet enn uran, slik at man ender opp med å fiske membranet opp etter noen måneder (eller år) i sjøen, og spyle det med løsemiddel slik at man ender opp med uran i andre enden.

 

Problemet er at det er vanskelig å finne 'stoffer' som KUN (eller i all overvekt) har affinitet for uran - i dette tilfellet er stoffet som man gjør forsøk med, vanskelig å bruke fordi det har mye mye høyere affinitet for vanadium - slik at man må spyle vanadiumen vekk med løsemiddel for at 'stoffet' skal kunne trekke til seg mer uran.

 

Så foreløpig er da problemet at man har ikke nok molekylær-oppbyggingskompetanse / -erfaring til å lage 'den perfekte uran-svampen'.

Lenke til kommentar

Jeg har sett ihvertfall en analyse* som via en svært optimistisk magnitudeanalyse konkluderer med at du kan teoretisk greie å hente et energioverskudd på å hente ut Uran fra havvann, men det er ikke mye. I praksis vil gjerne ineffektiviteter spise opp en slik teoretisk gevinst.

 

Problemet ligger i det totale volumet av havvann som må behandles for å hente ut matrialet. Dette blir så stort at man ufravikelig vil måtte bruke mye energi på selve ekstraksjonsjobben.

 

 

*)https://www.mdpi.com/2071-1050/2/4/980/pdf

Lenke til kommentar

Vel, jeg hadde jo foretrukket at du leste artikkelen og baserte deg mest på den istedenfor Donald Duck, men samtidig har du jo brukbare betraktninger.

 

Det forstår jeg, og jeg beklager det.

 

Jeg har dessverre ikke en utdannelse som gjør meg i stand til å danne meg en kvalifisert mening om det som artikkelen beskriver. Som gammel gullgraver (bare en hobby) syntes jeg at tråden din var spennende.

 

Takker ellers for den forenklede utredningen om artikkelens innhold :) .

Lenke til kommentar

Lettere for meg når du skrev det på Norsk ;) .

Glemmer jeg ofte å tenke på.

Ikke for å sjølskryte, men jeg er så god på engelsk at - ja. Uansett, det blir utenomsnakk, men jeg kan legge meg det på hjertet, og komme med en norsk oppsummering av artikler i fremtiden.

  • Liker 1
Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...