Gå til innhold
Spørsmål om hus eller oppussing? Still spørsmål her! ×

vedovn gir lite varme, hjelp!


Anbefalte innlegg

Hei, har for en stund siden tatt over en leilighet med en vedovn av typen jøtul f220. Nå som det har vært en del kulde har det vore fyr i peisen, dessverre gir den ikke noe god varme. Den står i eit rom på snaut 30 kvm, selv om ovnen er liten så burde det vere mer en god nok til å få ganske bra kok i det rommet. men etter en hel dag med fyring er beste tempratur 22 grader. Vi har vore på besøk med naboer som har likens rom og der kommer det betydelig mer varme(annen peis, men samme størrelse). Noen som har litt greie på dette, er det å forvendte at rommet ikkje blir med enn 22 grader? eller er det tiltak en kan gjør?

 

på forhand, takk :)

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Vi har en f220 i stua som er ca 40m2 + åpne dører til ca 40m2 til og fyrer jeg aktivt hele dagen blir det fort 28 grader+ i stua.

Hva fyrer dere med, tørr ved?

Hvordan regulerer dere spjeldet/trekken?

Virker sekundær forbrenningen? (ut fra de små hullene i bakveggen skal du se det kommer flammer når ovnen er blitt god og varm)

  • Liker 1
Lenke til kommentar

Foreldrene mine har denne og de slokker ut i ovnen utpå kvelden og fyrer på nytt neste morgen. Ofte er det da 12-13 grader om morgenen, og de sier at det blir varmt etter noen få timer (2-3 timer), og de har ingen annen oppvarming. Denne ovnen er mer enn stor nok til å få 30 grader i et 30 kvm rom, selv med minus ute.

 

Hvis du fyrer godt med åpen trekk, og legger innpå flere ganger, blir ovnen skikkelig varm?

Kan være at pipa er tett eller at det ikke er tatt ut sot på lenge slik at det ligger sot i pipa til over røret fra ovn? Er røret fra ovn fult av sot?

Endret av Thunderhead
Lenke til kommentar

Dette henger ikke på greip så lenge huset ikke er et millitærtelt. Ovnen skal 5.4 KW. Sjekk punktene til Actibus.

 

Det er forskjell på ovner og noen er dårlig / vanskelig med å oppnå høy nok temperatur og riktig forbrenning. Sort sot på glasset er dårlig tegn.

 

Gamle murpiper er også bad. Her blir røyken kjølt ned så mye at trekken blir dårlig. Stålpipe er good.

 

Tett hus kombinert med mekanisk avtrekk / avtrekk på kjøkken er også dårlig kombinasjon. https://www.tu.no/artikler/moderne-hus-tar-livet-av-vedovnene/236703

 

300 m3/h vil si at luften i 30 m2 rom må byttes flere ganger i timen. Derfor bør moderne ovner/hus få tilfør uteluft direkte med rør. Folk skjønner ikke at luft må inn i boenhet når man blåser ut med ovn og ventilasjon. 1+1=2.

 

Dersom alle forhold ligger til rette for gos fyring og fortsatt ikke varmt, hadde jeg vurdert å bytte ovn.

  • Liker 1
Lenke til kommentar

Kor mykje ved brukar du?

 

Slik som du framstiller saka så blir det ikkje skikkelig varmt i rommet til tross for god fyring, og det heng ikkje på greip.

Dårleg trekk gjer at det brenn saktare og dermed blir mindre varme, men om det brenn som berre det i omnen når fyrer så kan det ikkje være trekken som er problemet.

Lenke til kommentar

Hei

 

takker for svar. fikk aldri tid til å svare igår. tente litt på ideen om for lite luft i rommet, da vi har problem med at ventilasjonsvifta på kjøkkenet drar ut røyk fra ovnen.(åpen stue-kjøkken) så opnet ventilasjonsluka på fult, så begyndte å fyre ca 20 igår fra 16 grader til 19,4 ble høyeste tempraturen et stykke fra ovnen. Dette er en blokk i betong fra 1950 men nye vinduer fra 2008 elns(vet ikke hvor mye luft betong slepper gjennom, men det er vel lite?), og da blir de vel for lite luft med bare et ventilasjonsluke? pipa er en mur pipe, og ble feiet nå før jul. Lurer på om avstanden  fra ovn til pipe er lite, slik all varme forsvinner opp i pipa. 

legger med et bilde, fra slutten av fyringen igår.

https://drive.google.com/open?id=1lZ41OxTtEaxeliH37sR0oLmC6PasyWP5

Lenke til kommentar

Hei

 

takker for svar. fikk aldri tid til å svare igår. tente litt på ideen om for lite luft i rommet, da vi har problem med at ventilasjonsvifta på kjøkkenet drar ut røyk fra ovnen.(åpen stue-kjøkken)

 

Der har du vel allerede svaret på problemet, du må ha nok luft som kommer inn i rommet/huset, for ovnen trenger mye luft for å fungere som den skal.

Lenke til kommentar

Hei

 

takker for svar. fikk aldri tid til å svare igår. tente litt på ideen om for lite luft i rommet, da vi har problem med at ventilasjonsvifta på kjøkkenet drar ut røyk fra ovnen.(åpen stue-kjøkken) så opnet ventilasjonsluka på fult, så begyndte å fyre ca 20 igår fra 16 grader til 19,4 ble høyeste tempraturen et stykke fra ovnen. Dette er en blokk i betong fra 1950 men nye vinduer fra 2008 elns(vet ikke hvor mye luft betong slepper gjennom, men det er vel lite?), og da blir de vel for lite luft med bare et ventilasjonsluke? pipa er en mur pipe, og ble feiet nå før jul. Lurer på om avstanden  fra ovn til pipe er lite, slik all varme forsvinner opp i pipa. 

legger med et bilde, fra slutten av fyringen igår.

https://drive.google.com/open?id=1lZ41OxTtEaxeliH37sR0oLmC6PasyWP5

 

Ventilasjonsspjelded skal helst stå fullt open under opptenning, gjerne skal også omnsdøra stå litt på gløtt under opptenninga. Fyrst når du har god fyr så reduserer du ventilasjonen litt slik at forbrenninga går saktare og du får ut meir varme av veden.

Det kan være at det å fyre med full trekk under heile fyringa gjer at mesteparten av varmen går rett ut av pipa.

  • Liker 1
Lenke til kommentar

Du har fått mange gode tips her. I tillegg er det viktig at døra er tett, pakning hel. Hvis ikke går mye varme "opp pipa". 

 

-Tørr ved

-God tilgang på luft

-Gode trekkforhold gjennom pipa

-Tilstand på ovn

-korrekt bruk av ovn

-korrekt bruk av varmepumpe

 

Jeg har en mye større ovn (og rom) enn deg, og har i perioder opplevd lignende fenomen. Vanligvis må jeg være forsiktig for å ikke fyre oss ut av huset, men av og til er det nesten så den ikke varmer/brenner i det hele tatt. Jeg har funnet ut at det er en kombinasjon av litt fuktig ved og vindretning. Ved ei spesiell vindretning skapes det mest sannsynlig overtrykk og dårlig trekk (har et bygg over oss som mulig kan skape dette). Dette i kombinasjon med ujevn ved-kvalitet gir lite varme. Hos oss hentes det tilførselsluft til ovnen fra blindkjeller.

Endret av madammim
  • Liker 1
Lenke til kommentar

Ser ikke for meg at du har for lite luft i et bygg fra 1950. Jeg tipper et er fyringsmetoden det går på. Forsøk følgende:

 

• Legg inn rikelig med god og tørr tennved i "firkant"(to nord>sør på bunnen, to øst>vest over osv oppover) og et par hele kubber på toppen.

• Ha trekk fullt åpen, tenn på 2-3 tennposer på bunnen og lukk døren nesten igjen så du har ca 2cm åpning

• La all veden bli skikkelig overtent, så det virkelig er inferno i peisen.

• Lukk døra, vent 3-5 min og skru ned trekk til 30-50%(bruk fornuft her - ikke kvel flammene, men få dem til å "danse rolig").

• La alt brenne opp, og like før siste flamme slukker, så har du en god seng av rødglødende kull på bunnen. Legg 2-3 kubber på dette, døra på gløtt til flammene blusser opp. Lukk igjen, og se om du kan justere trekk enda mer ned.

 

Hvis dette er en rentbrennende/resirkulerende ovn skal ovennevnte metode gi mer varme enn du tåler etter et par påfyll. De første punktene er viktige, for pipa må varmes skikkelig opp med god fyr for å skape god trekk.

  • Liker 1
Lenke til kommentar

Hei

 

takker for svar. fikk aldri tid til å svare igår. tente litt på ideen om for lite luft i rommet, da vi har problem med at ventilasjonsvifta på kjøkkenet drar ut røyk fra ovnen.(åpen stue-kjøkken) så opnet ventilasjonsluka på fult, så begyndte å fyre ca 20 igår fra 16 grader til 19,4 ble høyeste tempraturen et stykke fra ovnen. Dette er en blokk i betong fra 1950 men nye vinduer fra 2008 elns(vet ikke hvor mye luft betong slepper gjennom, men det er vel lite?), og da blir de vel for lite luft med bare et ventilasjonsluke? pipa er en mur pipe, og ble feiet nå før jul. Lurer på om avstanden  fra ovn til pipe er lite, slik all varme forsvinner opp i pipa. 

legger med et bilde, fra slutten av fyringen igår.

https://drive.google.com/open?id=1lZ41OxTtEaxeliH37sR0oLmC6PasyWP5

 

Lufta må slippes inn gjennom ventiler og spjeld, sjekk at du har nok av disse åpne.

 

Jeg har også bodd i blokkleilighet i betong fra 1950 og hadde liknende rentbrennende ovn som du. Det var ikke noe problem å holde varmen, men husk at betong er god på å lagre varme. Det vil si at det tar lengre tid å varme opp leiligheten, og lengre tid på å kjøle ned igjen.

 

Jeg vil tro at det går relativt fort å komme opp i rundt 20 grader fra 16 grader, men da vil temperaturforskjellen mellom veggene og luften i rommet gjøre at en del av varmen går over i veggene. Fortsetter du å fyre vil nok temperaturen stige, men saktere enn i begynnelsen.

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...