Redaksjonen. Skrevet 6. desember 2018 Del Skrevet 6. desember 2018 Nå skal vi fôre laksen med norsk sukkertare i stedet for soyaprotein fra Sør-Amerika Lenke til kommentar
aanundo Skrevet 6. desember 2018 Del Skrevet 6. desember 2018 Ja, et viktig forskningsområde, men det går seint i Norge. Var på en bølgekraftkonferanse i 2011 på Madeira, hvor en nordmann presenterte industriell dyrking av tare, som ledd i et Multi-use konsept. Han var optimistisk den gang, og de hadde tareproduksjon langs Norskekysten. Dette er 7 år siden, så hvordan står det til med lønnsomheten i dag? 3 Lenke til kommentar
Fluor1 Skrevet 6. desember 2018 Del Skrevet 6. desember 2018 Hva med miljøgifter? Blir det mindre eller mer i sluttproduktet som havner på tallerken? 2 Lenke til kommentar
CXSUB4BA Skrevet 6. desember 2018 Del Skrevet 6. desember 2018 Tror lakseoppdrett har vokst til så store dimensjoner at det begynner å bli vanskelig å finne kilder til fo'r uten at det går ut over noe annet. Det virker ikke som dette bekymrer lakseprodusentene som hele tiden ønsker nye konsesjoner.. Tror vi må stoppe veksten inntil bærekraftig tilgang på fo'r er etablert. Fo'rproduksjon som hverken raserer krill eller plankton eller tareskog eller regnskog....osv osv. 5 Lenke til kommentar
Kjetil Lura Skrevet 6. desember 2018 Del Skrevet 6. desember 2018 Hva med miljøgifter? Blir det mindre eller mer i sluttproduktet som havner på tallerken? Tja, se denne og avgjør selv; https://www.youtube.com/watch?v=RYYf8cLUV5E 1 Lenke til kommentar
Fri diskusjon og kunnskap Skrevet 6. desember 2018 Del Skrevet 6. desember 2018 Hvorfor må fiskeforet/taren tørke. Kan det ikke leveres som suppe? Er det bare høyere fraktkostnader som gjør dette? 1 Lenke til kommentar
G Skrevet 6. desember 2018 Del Skrevet 6. desember 2018 (endret) Er det bærekraftig da? Hva skjer når taren er høstet med tilvekst av ny tare? Hvordan påvirker det økosystemet i havet med fiskeyngel som sikkert finner tilholdssted der blant taren før de blir voksne så fiskere kan fange fisken fra naturlige omgivelser? Endret 6. desember 2018 av G Lenke til kommentar
Simen1 Skrevet 6. desember 2018 Del Skrevet 6. desember 2018 Tror lakseoppdrett har vokst til så store dimensjoner at det begynner å bli vanskelig å finne kilder til fo'r uten at det går ut over noe annet. Det virker ikke som dette bekymrer lakseprodusentene som hele tiden ønsker nye konsesjoner.. Tror vi må stoppe veksten inntil bærekraftig tilgang på fo'r er etablert. Fo'rproduksjon som hverken raserer krill eller plankton eller tareskog eller regnskog....osv osv. Fakta.no: Nei, oppdrettslaksen spiser ikke fem ganger så mye mat som den gir oss Det meste av fôret spises uansett ikke av mennesker, så da kan det like gjerne gå til laks. Laks forbruker også langt mindre fôr per kg fisk enn f.eks ku, gris, kylling og sau. Men personlig vil jeg gjerne at de kutter ut regnskog-soya til fordel for fôr fra mindre miljøødeleggende kilder. Det gjelder forsåvidt også ku, gris, kylling og sau. 1. Vegetarmat er snillest mot miljøet 2. Laks er midt på treet 3. Lyst kjøtt er ganske ille mot miljøet 4. Rødt kjøtt er verstingen mot miljøet Alle vil ikke være vegetarianere, men det går an å gjøre litt innsats for å rykke opp et hakk på denne lista noen dager i uka. 5 Lenke til kommentar
HF- Skrevet 7. desember 2018 Del Skrevet 7. desember 2018 Fakta.no: Nei, oppdrettslaksen spiser ikke fem ganger så mye mat som den gir oss Det meste av fôret spises uansett ikke av mennesker, så da kan det like gjerne gå til laks. Laks forbruker også langt mindre fôr per kg fisk enn f.eks ku, gris, kylling og sau. Men personlig vil jeg gjerne at de kutter ut regnskog-soya til fordel for fôr fra mindre miljøødeleggende kilder. Det gjelder forsåvidt også ku, gris, kylling og sau. 1. Vegetarmat er snillest mot miljøet 2. Laks er midt på treet 3. Lyst kjøtt er ganske ille mot miljøet 4. Rødt kjøtt er verstingen mot miljøet Alle vil ikke være vegetarianere, men det går an å gjøre litt innsats for å rykke opp et hakk på denne lista noen dager i uka. Storfe og sau kan gå på beite om sommeren og forast med silo om vinteren, men fordi amerikanerne fora med mais er dei rekna som klimaversting. Og so slepp dei ut metan. Då er det bedre å ete hjortedyr, for metanutsleppet deira "tell" ikkje 1 Lenke til kommentar
Gjest Slettet-aheeSuTd Skrevet 7. desember 2018 Del Skrevet 7. desember 2018 Hvorfor må fiskeforet/taren tørke. Kan det ikke leveres som suppe? Er det bare høyere fraktkostnader som gjør dette? Trolig for å unngå vekst av sopp og bakterier som kan ødelegge foret. Lenke til kommentar
Ciaran og Ciara ( Cassidy Tvillingene ) Skrevet 7. desember 2018 Del Skrevet 7. desember 2018 Uansett hva de skal fore Laksen med så er den vel like full av miljøgifter. Som er en av grunnene til at vi to er veganere. 1 Lenke til kommentar
Simen1 Skrevet 7. desember 2018 Del Skrevet 7. desember 2018 Uansett hva de skal fore Laksen med så er den vel like full av miljøgifter. .. så du mener eventuelle miljøgifter i laks stammer fra alt annet enn fôret? Lenke til kommentar
CXSUB4BA Skrevet 7. desember 2018 Del Skrevet 7. desember 2018 (endret) Uansett hva de skal fore Laksen med så er den vel like full av miljøgifter... så du mener eventuelle miljøgifter i laks stammer fra alt annet enn fôret? Born dirty......mye dritt i dårlige gener.... Endret 8. desember 2018 av CXSUB4BA 1 Lenke til kommentar
CXSUB4BA Skrevet 8. desember 2018 Del Skrevet 8. desember 2018 Hele kysten er forurenset. (se "vedlegg") Så det nytter ikke hvor reint fo'ret til laksen er. Få laksemærene ut i åpent hav - så langt fra kysten så fort som mulig. Før dere aner det kommer rapporten som sier at laksen vi lager noen hundre meter fra land er "uspiselig" pga høye giftverdier. Og da er det kroken på døra for de som ikke behersker offshoreoppdrett. Noen få oppdrettere er i full gang med å bygge anlegg som skal tåle forholdene i åpent hav. (eller på land). Til dere andre.....snarlig bye bye https://www.dagsavisen.no/rogalandsavis/hvor-giftig-er-egentlig-fisken-1.1095914 1 Lenke til kommentar
Simen1 Skrevet 8. desember 2018 Del Skrevet 8. desember 2018 (endret) Hele kysten er forurenset. (se "vedlegg") Så det nytter ikke hvor reint fo'ret til laksen er. Få laksemærene ut i åpent hav - så langt fra kysten så fort som mulig. Før dere aner det kommer rapporten som sier at laksen vi lager noen hundre meter fra land er "uspiselig" pga høye giftverdier. Og da er det kroken på døra for de som ikke behersker offshoreoppdrett. Noen få oppdrettere er i full gang med å bygge anlegg som skal tåle forholdene i åpent hav. (eller på land). Til dere andre.....snarlig bye bye https://www.dagsavisen.no/rogalandsavis/hvor-giftig-er-egentlig-fisken-1.1095914 Artikkelen handler utelukkende om villfanget fisk, ikke oppdrett. Mener du at norsk fisk generelt er usunt? Endret 8. desember 2018 av Simen1 Lenke til kommentar
Simen1 Skrevet 8. desember 2018 Del Skrevet 8. desember 2018 Born dirty......mye dritt i dårlige gener.... Spørs hva du legger i det. Laboratorie-genmodifisert laks har aldri vært produsert eller solgt i Norge. Verdens første salg av genmodifisert laks til forbrukere skjedde i Canada i 2017. Men genmodifisering har skjedd både naturlig i hele jordas historie og kunstig i århundrer gjennom avl. Deriblant laks, men genmodifiseringen har foregått mye lengre og mye mer omfattende i landbrukssektoren. Potetene og kornet vi spiser i dag er for eksempel ganske langt unna sin genetiske opprinnelse. Du skal lete rimelig lenge før du finner mat i butikken som ikke er genmodifisert på et eller annet vis eller kunstig behandlet på et eller annet vis. Du kommer antagelig til å gå ganske sulten derfra. Selv om maten er merket for veganere, svanemerket, merket med norsk flagg eller økologisk, eller alt på en gang. Det er bare å innse realitetene og bite i seg menneskeheten har nådd sin lengste gjennomsnittlige levealder noen sinne. Vi har det faktisk ganske bra - til tross for skremselspropagandaen og stadig mer nærmest religiøs eller tvangstanke-lidende holdninger til kosthold. 1 Lenke til kommentar
CXSUB4BA Skrevet 8. desember 2018 Del Skrevet 8. desember 2018 Hele kysten er forurenset. (se "vedlegg") Så det nytter ikke hvor reint fo'ret til laksen er. Få laksemærene ut i åpent hav - så langt fra kysten så fort som mulig. Før dere aner det kommer rapporten som sier at laksen vi lager noen hundre meter fra land er "uspiselig" pga høye giftverdier. Og da er det kroken på døra for de som ikke behersker offshoreoppdrett. Noen få oppdrettere er i full gang med å bygge anlegg som skal tåle forholdene i åpent hav. (eller på land). Til dere andre.....snarlig bye bye https://www.dagsavisen.no/rogalandsavis/hvor-giftig-er-egentlig-fisken-1.1095914 Artikkelen handler utelukkende om villfanget fisk, ikke oppdrett. Mener du at norsk fisk generelt er usunt? Det kan jeg ikke svare på. Men kunne vært spennende å målt giftverdier på fileten til eksempelvis en fjordtorsk som lever livet sitt nært land, og en skrei som lever mesteparten av livet "langt fra land". Visuelt er det i hvertfall stor forskjell mellom mellom fjordtorsk og skrei. Skreien er bortimot lytefri. Pen i skinnet, feit i fisken og uten sykdommer og parasitter. Men mye av den lokale torsken er i miserabel tilstand. Full av kveis og parasitter i gjeller og kjøtt. Stygg i hud med mye prikker og misfarging (Jeg vet hvordan en frisk fjordtorsk skal se ut og det er ikke slik). Innimellom normal fisk er det enkelte som er utmagret. Dette kan skyldes sykdom mer enn forurensing og forgiftning. Vannkvaliteten her jeg bor burde være brukbar. (Medium bebyggelse, god vanngjennomstrømning ingen spesielle forurensingskilder) 2 Lenke til kommentar
CXSUB4BA Skrevet 8. desember 2018 Del Skrevet 8. desember 2018 Born dirty......mye dritt i dårlige gener....Spørs hva du legger i det. Laboratorie-genmodifisert laks har aldri vært produsert eller solgt i Norge. Verdens første salg av genmodifisert laks til forbrukere skjedde i Canada i 2017. Men genmodifisering har skjedd både naturlig i hele jordas historie og kunstig i århundrer gjennom avl. Deriblant laks, men genmodifiseringen har foregått mye lengre og mye mer omfattende i landbrukssektoren. Potetene og kornet vi spiser i dag er for eksempel ganske langt unna sin genetiske opprinnelse. Du skal lete rimelig lenge før du finner mat i butikken som ikke er genmodifisert på et eller annet vis eller kunstig behandlet på et eller annet vis. Du kommer antagelig til å gå ganske sulten derfra. Selv om maten er merket for veganere, svanemerket, merket med norsk flagg eller økologisk, eller alt på en gang. Det er bare å innse realitetene og bite i seg menneskeheten har nådd sin lengste gjennomsnittlige levealder noen sinne. Vi har det faktisk ganske bra - til tross for skremselspropagandaen og stadig mer nærmest religiøs eller tvangstanke-lidende holdninger til kosthold. Mitt utsagn var vel utelukkende ironisk ment i denne sammenheng. (rettet mot ett av innleggene lenger opp. Hvis gift i fisk ikke kommer fra fo'ret fisken spiser, eller fra vannet som fisken svømmer i så må det jo komme fra DNA..... 1 Lenke til kommentar
CXSUB4BA Skrevet 8. desember 2018 Del Skrevet 8. desember 2018 .....og meg bekjent ligger ikke giftstoffer lagret i DNA......:-) 2 Lenke til kommentar
Kjetil Lura Skrevet 8. desember 2018 Del Skrevet 8. desember 2018 Spørs hva du legger i det. Laboratorie-genmodifisert laks har aldri vært produsert eller solgt i Norge. Verdens første salg av genmodifisert laks til forbrukere skjedde i Canada i 2017. Men genmodifisering har skjedd både naturlig i hele jordas historie og kunstig i århundrer gjennom avl. Deriblant laks, men genmodifiseringen har foregått mye lengre og mye mer omfattende i landbrukssektoren. Potetene og kornet vi spiser i dag er for eksempel ganske langt unna sin genetiske opprinnelse. Du skal lete rimelig lenge før du finner mat i butikken som ikke er genmodifisert på et eller annet vis eller kunstig behandlet på et eller annet vis. Du kommer antagelig til å gå ganske sulten derfra. Selv om maten er merket for veganere, svanemerket, merket med norsk flagg eller økologisk, eller alt på en gang. Det er bare å innse realitetene og bite i seg menneskeheten har nådd sin lengste gjennomsnittlige levealder noen sinne. Vi har det faktisk ganske bra - til tross for skremselspropagandaen og stadig mer nærmest religiøs eller tvangstanke-lidende holdninger til kosthold. Har vi ikke genmodifiserte laks? Hva er dette da https://www.nrk.no/rogaland/genmodifisert-laks-kan-hjelpe-oppdrettsnaeringen-1.13361115 1 Lenke til kommentar
Anbefalte innlegg
Opprett en konto eller logg inn for å kommentere
Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar
Opprett konto
Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!
Start en kontoLogg inn
Har du allerede en konto? Logg inn her.
Logg inn nå