Gå til innhold

Nå skal vi fôre laksen med norsk sukkertare i stedet for soyaprotein fra Sør-Amerika


Anbefalte innlegg

Videoannonse
Annonse

Ja, et viktig forskningsområde, men det går seint i Norge.

Var på en bølgekraftkonferanse i 2011 på Madeira, hvor en nordmann presenterte industriell dyrking av tare, som ledd i et Multi-use konsept.

Han var optimistisk den gang, og de hadde tareproduksjon langs Norskekysten.

Dette er 7 år siden, så hvordan står det til med lønnsomheten i dag?

  • Liker 3
Lenke til kommentar

Tror lakseoppdrett har vokst til så store dimensjoner at det begynner å bli vanskelig å finne kilder til fo'r uten at det går ut over noe annet. Det virker ikke som dette bekymrer lakseprodusentene som hele tiden ønsker nye konsesjoner.. Tror vi må stoppe veksten inntil bærekraftig tilgang på fo'r er etablert. Fo'rproduksjon som hverken raserer krill eller plankton eller tareskog eller regnskog....osv osv.

  • Liker 5
Lenke til kommentar

Er det bærekraftig da? Hva skjer når taren er høstet med tilvekst av ny tare? Hvordan påvirker det økosystemet i havet med fiskeyngel som sikkert finner tilholdssted der blant taren før de blir voksne så fiskere kan fange fisken fra naturlige omgivelser?

Endret av G
Lenke til kommentar

Tror lakseoppdrett har vokst til så store dimensjoner at det begynner å bli vanskelig å finne kilder til fo'r uten at det går ut over noe annet. Det virker ikke som dette bekymrer lakseprodusentene som hele tiden ønsker nye konsesjoner.. Tror vi må stoppe veksten inntil bærekraftig tilgang på fo'r er etablert. Fo'rproduksjon som hverken raserer krill eller plankton eller tareskog eller regnskog....osv osv.

Fakta.no: Nei, oppdrettslaksen spiser ikke fem ganger så mye mat som den gir oss

 

Det meste av fôret spises uansett ikke av mennesker, så da kan det like gjerne gå til laks. Laks forbruker også langt mindre fôr per kg fisk enn f.eks ku, gris, kylling og sau. Men personlig vil jeg gjerne at de kutter ut regnskog-soya til fordel for fôr fra mindre miljøødeleggende kilder. Det gjelder forsåvidt også ku, gris, kylling og sau.

 

1. Vegetarmat er snillest mot miljøet

2. Laks er midt på treet

3. Lyst kjøtt er ganske ille mot miljøet

4. Rødt kjøtt er verstingen mot miljøet

 

Alle vil ikke være vegetarianere, men det går an å gjøre litt innsats for å rykke opp et hakk på denne lista noen dager i uka.

  • Liker 5
Lenke til kommentar

Fakta.no: Nei, oppdrettslaksen spiser ikke fem ganger så mye mat som den gir oss

 

Det meste av fôret spises uansett ikke av mennesker, så da kan det like gjerne gå til laks. Laks forbruker også langt mindre fôr per kg fisk enn f.eks ku, gris, kylling og sau. Men personlig vil jeg gjerne at de kutter ut regnskog-soya til fordel for fôr fra mindre miljøødeleggende kilder. Det gjelder forsåvidt også ku, gris, kylling og sau.

 

1. Vegetarmat er snillest mot miljøet

2. Laks er midt på treet

3. Lyst kjøtt er ganske ille mot miljøet

4. Rødt kjøtt er verstingen mot miljøet

 

Alle vil ikke være vegetarianere, men det går an å gjøre litt innsats for å rykke opp et hakk på denne lista noen dager i uka.

Storfe og sau kan gå på beite om sommeren og forast med silo om vinteren, men fordi amerikanerne fora med mais er dei rekna som klimaversting. Og so slepp dei ut metan. Då er det bedre å ete hjortedyr, for metanutsleppet deira "tell" ikkje

  • Liker 1
Lenke til kommentar
Gjest Slettet-aheeSuTd

Hvorfor må fiskeforet/taren tørke. Kan det ikke leveres  som suppe?  Er det bare høyere fraktkostnader som gjør dette?

 

Trolig for å unngå vekst av sopp og bakterier som kan ødelegge foret.

Lenke til kommentar

Hele kysten er forurenset. (se "vedlegg") Så det nytter ikke hvor reint fo'ret til laksen er. Få laksemærene ut i åpent hav - så langt fra kysten så fort som mulig. Før dere aner det kommer rapporten som sier at laksen vi lager noen hundre meter fra land er "uspiselig" pga høye giftverdier. Og da er det kroken på døra for de som ikke behersker offshoreoppdrett. Noen få oppdrettere er i full gang med å bygge anlegg som skal tåle forholdene i åpent hav. (eller på land). Til dere andre.....snarlig bye bye

 

 

https://www.dagsavisen.no/rogalandsavis/hvor-giftig-er-egentlig-fisken-1.1095914

  • Liker 1
Lenke til kommentar

Hele kysten er forurenset. (se "vedlegg") Så det nytter ikke hvor reint fo'ret til laksen er. Få laksemærene ut i åpent hav - så langt fra kysten så fort som mulig. Før dere aner det kommer rapporten som sier at laksen vi lager noen hundre meter fra land er "uspiselig" pga høye giftverdier. Og da er det kroken på døra for de som ikke behersker offshoreoppdrett. Noen få oppdrettere er i full gang med å bygge anlegg som skal tåle forholdene i åpent hav. (eller på land). Til dere andre.....snarlig bye bye

 

 

https://www.dagsavisen.no/rogalandsavis/hvor-giftig-er-egentlig-fisken-1.1095914

Artikkelen handler utelukkende om villfanget fisk, ikke oppdrett. Mener du at norsk fisk generelt er usunt?

Endret av Simen1
Lenke til kommentar

Born dirty......mye dritt i dårlige gener....

Spørs hva du legger i det. Laboratorie-genmodifisert laks har aldri vært produsert eller solgt i Norge. Verdens første salg av genmodifisert laks til forbrukere skjedde i Canada i 2017. Men genmodifisering har skjedd både naturlig i hele jordas historie og kunstig i århundrer gjennom avl. Deriblant laks, men genmodifiseringen har foregått mye lengre og mye mer omfattende i landbrukssektoren. Potetene og kornet vi spiser i dag er for eksempel ganske langt unna sin genetiske opprinnelse. Du skal lete rimelig lenge før du finner mat i butikken som ikke er genmodifisert på et eller annet vis eller kunstig behandlet på et eller annet vis. Du kommer antagelig til å gå ganske sulten derfra. Selv om maten er merket for veganere, svanemerket, merket med norsk flagg eller økologisk, eller alt på en gang. Det er bare å innse realitetene og bite i seg menneskeheten har nådd sin lengste gjennomsnittlige levealder noen sinne. Vi har det faktisk ganske bra - til tross for skremselspropagandaen og stadig mer nærmest religiøs eller tvangstanke-lidende holdninger til kosthold.

  • Liker 1
Lenke til kommentar

 

Hele kysten er forurenset. (se "vedlegg") Så det nytter ikke hvor reint fo'ret til laksen er. Få laksemærene ut i åpent hav - så langt fra kysten så fort som mulig. Før dere aner det kommer rapporten som sier at laksen vi lager noen hundre meter fra land er "uspiselig" pga høye giftverdier. Og da er det kroken på døra for de som ikke behersker offshoreoppdrett. Noen få oppdrettere er i full gang med å bygge anlegg som skal tåle forholdene i åpent hav. (eller på land). Til dere andre.....snarlig bye bye

 

 

https://www.dagsavisen.no/rogalandsavis/hvor-giftig-er-egentlig-fisken-1.1095914

Artikkelen handler utelukkende om villfanget fisk, ikke oppdrett. Mener du at norsk fisk generelt er usunt?

Det kan jeg ikke svare på. Men kunne vært spennende å målt giftverdier på fileten til eksempelvis en fjordtorsk som lever livet sitt nært land, og en skrei som lever mesteparten av livet "langt fra land". Visuelt er det i hvertfall stor forskjell mellom mellom fjordtorsk og skrei. Skreien er bortimot lytefri. Pen i skinnet, feit i fisken og uten sykdommer og parasitter. Men mye av den lokale torsken er i miserabel tilstand. Full av kveis og parasitter i gjeller og kjøtt. Stygg i hud med mye prikker og misfarging (Jeg vet hvordan en frisk fjordtorsk skal se ut og det er ikke slik). Innimellom normal fisk er det enkelte som er utmagret. Dette kan skyldes sykdom mer enn forurensing og forgiftning.

Vannkvaliteten her jeg bor burde være brukbar. (Medium bebyggelse, god vanngjennomstrømning ingen spesielle forurensingskilder)

  • Liker 2
Lenke til kommentar

 

Born dirty......mye dritt i dårlige gener....

Spørs hva du legger i det. Laboratorie-genmodifisert laks har aldri vært produsert eller solgt i Norge. Verdens første salg av genmodifisert laks til forbrukere skjedde i Canada i 2017. Men genmodifisering har skjedd både naturlig i hele jordas historie og kunstig i århundrer gjennom avl. Deriblant laks, men genmodifiseringen har foregått mye lengre og mye mer omfattende i landbrukssektoren. Potetene og kornet vi spiser i dag er for eksempel ganske langt unna sin genetiske opprinnelse. Du skal lete rimelig lenge før du finner mat i butikken som ikke er genmodifisert på et eller annet vis eller kunstig behandlet på et eller annet vis. Du kommer antagelig til å gå ganske sulten derfra. Selv om maten er merket for veganere, svanemerket, merket med norsk flagg eller økologisk, eller alt på en gang. Det er bare å innse realitetene og bite i seg menneskeheten har nådd sin lengste gjennomsnittlige levealder noen sinne. Vi har det faktisk ganske bra - til tross for skremselspropagandaen og stadig mer nærmest religiøs eller tvangstanke-lidende holdninger til kosthold.

Mitt utsagn var vel utelukkende ironisk ment i denne sammenheng. (rettet mot ett av innleggene lenger opp. Hvis gift i fisk ikke kommer fra fo'ret fisken spiser, eller fra vannet som fisken svømmer i så må det jo komme fra DNA.....

  • Liker 1
Lenke til kommentar

Spørs hva du legger i det. Laboratorie-genmodifisert laks har aldri vært produsert eller solgt i Norge. Verdens første salg av genmodifisert laks til forbrukere skjedde i Canada i 2017. Men genmodifisering har skjedd både naturlig i hele jordas historie og kunstig i århundrer gjennom avl. Deriblant laks, men genmodifiseringen har foregått mye lengre og mye mer omfattende i landbrukssektoren. Potetene og kornet vi spiser i dag er for eksempel ganske langt unna sin genetiske opprinnelse. Du skal lete rimelig lenge før du finner mat i butikken som ikke er genmodifisert på et eller annet vis eller kunstig behandlet på et eller annet vis. Du kommer antagelig til å gå ganske sulten derfra. Selv om maten er merket for veganere, svanemerket, merket med norsk flagg eller økologisk, eller alt på en gang. Det er bare å innse realitetene og bite i seg menneskeheten har nådd sin lengste gjennomsnittlige levealder noen sinne. Vi har det faktisk ganske bra - til tross for skremselspropagandaen og stadig mer nærmest religiøs eller tvangstanke-lidende holdninger til kosthold.

Har vi ikke genmodifiserte laks? Hva er dette da :hmm:

https://www.nrk.no/rogaland/genmodifisert-laks-kan-hjelpe-oppdrettsnaeringen-1.13361115

  • Liker 1
Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...