Gå til innhold

Endre sin juridiske alder?


Anbefalte innlegg

Det har vært noe blest omkring Emile Ratelband, som har hatt et ønske om å juridisk endre sin egen alder fra 69 til 49. Han fikk idag avslag: https://www.nrk.no/urix/domstol-sier-nei-til-69-ar-gammel-nederlender-som-ville-sette-ned-sin-egen-alder-1.14323930

 

Idag kan man jurisk sett endre kjønn, men altså ikke alder. Avslaget ble begrunnet med praktiske tilnærminger: Det ville fått «en rekke uønskede juridiske og samfunnsmessige konsekvenser», heter det i dommen, som trekker frem at loven bruker alder som grunnlag for en rekke ting som stemmerett og skoleplikt.

«Om vi hadde godkjent Ratelbands forespørsel, ville slike aldersgrenser blitt meningsløse», sier dommerne.

 

Løsningen er jo enkel; man kan erstatte fødselsnummeret med et id-nummer som ikke tar hensyn til kjønn eller fødselsdato, et universelt id-nummer som blir gitt etter fylte 18 år. Da vil alle vite at man er over myndig alder, men ikke noe mer enn det.

Som artikkelen påpeker finnes det stadig flere eldre som både føler seg, ser ut som, og har en såpass god helse at man biologisk sett kan forsvare en lavere alder.

 

Hvorfor skal man da ikke få lov å velge sin egen alder? Med et universelt, kjønnsøytralt id-nummer ville jo dette enkelt blitt løst. Også flere andre saker ville blitt løst, som personvern/markedsføring, ikke-diskriminering, valg av kjønn etc.

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse
Gjest
Dette emnet er stengt for flere svar.
×
×
  • Opprett ny...