Gå til innhold

Anbefaling av switch? (16 porter)


minimax

Anbefalte innlegg

Jeg legger opp et kablet hjemmenettverk med mulighet for Internett i flere rom. Jeg har nå et kabel-modem tilkoblet en (Cisco RVS-4000) router med 4 porter, men disse er allerede brukt opp, så jeg har forstått at jeg trenger en nettverks-switch for å få koblet flere enheter til nettverket.

Det finnes 8-porter, 16-porter og flere ser jeg, så da tenker jeg at 16 porter vil være et bra valg. Utenom dette, hva skal jeg se etter, og er det spesifikke modeller/merker dere kan anbefale?

Endret av minimax
Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Anbefaling av merker er stort sett: Cisco, Ubiquiti, HP Procurve, Netgear og TP-Link. 

 

Men så blir spørsmålet hva du trenger av funksjonalitet? Trenger du en switch hvor du bare kobler til enheter slik at de får nett eller trenger du en switch med mer administrativ funksjonalitet som Power over Ethernet (PoE), VLan, QoS etc? 

Lenke til kommentar

Jeg kjenner dessverre ikke til hva de ulike funksjonene du nevner er for og hvorfor de trengs/ikke trengs.

Jeg ser på dette mer som en "skjøteledning" for å få flere uttak for Internet. Ikke alle veggkontaktene som blir koblet til switchen vil bli brukt samtidig, men når noe kobles til ønsker jeg at ting skal fungere optimalt med hastighet og uten nødvendighet for å konfigurere/stille inn ting på nytt osv.

 

Hvilke funksjoner er det jeg bør se etter, og hvilke er ikke nødvendig å ha?

Endret av minimax
Lenke til kommentar

Jeg ser at modellen du nevner er "unmanaged". Dette har med styring av hver enkelt port: hvor mye data man slipper igjennom, blokkering av enkelte nettjenester osv. ikke sant?

Men til "vanlig bruk" er kanskje ikke dette noe jeg trenger? Jeg nevnte jo tidligere at jeg trenger en "skjøteledning" for Internett, fordi jeg allerede har brukt opp de 4 portene som routeren har, så fra brukerens ståsted vil det forhåpentligvis ikke bli noen merkbar forandring (hastighet osv.) enn tidligere?

 

Zyxel har jeg hørt om. Mener de hadde annerkjente, dyre og høykvalitetsmodem på 90 tallet? Uansett, kvalitet er viktig, fordi denne skal stå på 24 timer i døgnet og "bare fungere".

Lenke til kommentar

Managed switch er en switch hvor man har et brukergrensesnitt for å gjøre justeringer knyttet til porter og tjenester. 

 

Unmanaged (også kalt en "dum switch") har ikke noe brukergrensesnitt. Det eneste en bruker denne til er som en skjøteledning (som du skrev i en tidligere post). 

 

 

Power over Ethernet (PoE) er en teknologi som gjør at man kan gi strøm til f. eks trådløse aksesspunkter eller nettverkskameraer med kun en kabel; Ethernetkabelen. Det finnes noen proprietære standarder og noen felles standarder. 802.3af og 802.3at er to standardiserte versjoner som gir henholdsvis 15 og 30 watt til utstyr opp til omtrent 100 meter. 

 

VLan er en teknologi for å virtualisere tilganger på f. eks port eller switch. Det vil si at man kan sette opp en switch som gjør at noen porter på en switch kun fungerer til et printernettverk, gjestenettverk for å hindre adgang til ditt private utstyr eller mer avanserte muligheter som å sette opp QoS på et VLan i seg selv. 

 

QoS (Quality of Service) handler om trafikkprioritering. Hvis man har et nettverk med telefoner, pc'er eller spillkonsoller og mobiler, så kan man gi forskjellige enheter forskjellig prioritering til internett. Dette er ofte dårlig implementert i forbrukerroutere, men i bedriftsutstyr er det som oftest langt bedre. 

 

Det finnes mer en kan gjøre med en managed switch, men ikke nødvendigvis som er veldig relevat for hjemmebruk.

Lenke til kommentar

Takk for utførlig forklaring.

Jeg ser at disse funksjonene kan være nyttige, men kanskje overflødige for vårt hjemmebruk.

 

QoS derimot kan være bra å ha ettersom vi har IP telefon, men da vår Cisco RVS-4000 router allerede har dette innebygd iflg. denne informasjonen kan vi koble IP-telefonadapteren direktet til en av dens porter, så koble inngangen til switchen til en av de resterende 3 utgangene fra routeren. Disse blir til "vanlig" bruk (ulike datamaskiner for surfing, epost osv.). Den eneste funksjonen jeg er litt usikker på er vår Brother DCP-7065DN multifunksjonsskriver der man kan skrive ut (og scanne, tror jeg) via nettverket. Iflg. spesifikasjonene støtter den en rekke nettverksprotokoller, så det er vel trolig at jeg ikke trenger noen spesiell funksjon fra switchen til dette?

Endret av minimax
Lenke til kommentar
Gjest Sletttet+98134

Når det gjelder Zyxel så vil jeg bare informere om at supporten deres er helt håpløs. Det tar vinter og vår før du får svar, telefonnummeret de hadde oppgitt da jeg skulle ringe dem virket ikke og de krevde fraktkostnader for å returnere et produkt som ikke virket.

Lenke til kommentar
Gjest Sletttet+98134

Det var leit.

Kan du anbefale noen andre merker/modeller istedenfor Zyxel GS-1900-24E (eller 16 port versjonen av denne)?

 

Jeg ser på prisjakt at Linksys også har en rekke switcher, og det skal vel være et annerkjent merke, men har ikke sjekket ut spesifikasjonene enda.

 

Produktene er ålreite de, jeg bruker selv en XS1920-12 som jeg kjøpte før jeg måtte benytte reklamasjon på en annen Zyxel-switch. Jeg kommer personlig ikke til å gi Zyxel en krone igjen, men det er pga. dårlige erfaringer med supporten. 1920-12 har fungert utmerket i flere år.

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...