Gå til innhold

Her reises boligene som skal tåle Svalbards nye klima i 60 år


Anbefalte innlegg

Videoannonse
Annonse

Nok en gang får man det til å se ut som en gladsak at det bygges 60 nye boliger for statsansatte i Longyearbyen.

De som faktisk har det bra fra før får det enda bedre mens de som virkelig trenger boliger fortsatt står sist i køen..

Det er en svært uheldig avgjørelse at disse boligene ble vedtatt bygget av Statsbygg for offentlig ansatte, på denne måten kommer de kun offentlig ansatte til gode. Offentlig ansatte i Longyearbyen har det allerede ganske så bra med en rekke ordninger (slikt som kraftig subsidiert husleie for lokalstyrets folk og gratis bolig for ansatte ved blant annet Sysselmannen og andre statlige organ) som skal stimulere til at de vil flytte hit. I det private næringsliv er det en god del som rett og slett ikke klarer å skaffe seg bolig og blir nødt til å flytte til fastlandet eller bo alt for mange i en liten leilighet.

 

Det er ingen gladsak at Statsbygg fikk oppdraget, isolert sett er det en gladsak at det bygges nye boliger men dette burde vært i regi av noen som tilbyr boliger til boligmarkedet som helhet.

 

Den største effekten man får se nå er at det allerede store klasseskillet mellom offentlig og privat ansatte vil øke.

Endret av Snylter
  • Liker 2
Lenke til kommentar

Hva skal folk holde på med på Svalbard når gruvedriften legges ned? Hvor mange blir igjen når alle med gruverelaterte jobber - med familie - har flyttet tilbake til fastlandet. ? Noen klimaforskere, han som passer frøhvelvet, de ansatte på coopen, mannen i tårnet på flyplassen....noen som forsøker å leve av turister....og det var det?

Lenke til kommentar

Hva skal folk holde på med på Svalbard når gruvedriften legges ned? Hvor mange blir igjen når alle med gruverelaterte jobber - med familie - har flyttet tilbake til fastlandet. ? Noen klimaforskere, han som passer frøhvelvet, de ansatte på coopen, mannen i tårnet på flyplassen....noen som forsøker å leve av turister....og det var det?

 

Turisme og forskning er utpekt som de to store fremtidige næringene.

Begge deler drar med seg en rekke behov for andre typer ressurser og tjenester som igjen genererer jobber innenfor ulike servicenæringer.

 

At samfunnet vil fortsette etter at gruvedriften tar slutt om 8-10 år er det nok ingen tvil om, hvilken form det vil ta da er det ingen som vet enda utover at forskning og utvikling vil være viktige næringer.

 

At gruvedriften legges ned er rett og slett svært trist, særlig uheldig er det at man lar kull av svært høy kvalitet bli liggende og heller må bruke elendig kull fra land med dårlige kår for arbeiderne..

Kullet fra Svea og Lunckefjell er svært godt egnet til metallurgisk industri, noe som dessverre ikke har kommet særlig godt frem til folket og politikerne sentralt i Norge.

 

Det er faktisk svært få som lever av gruvedrift der lengre. Nå er det turisme som er tingen. Og studenter og forskere på UNIS og Norsk Polarinstitutt tar aldri slutt.

At svært få lever av gruvedrift er vel i beste fall noe upresist. Det er fortsatt minst 117 personer med jobb i Store Norske (selskapet som driver Svea, Lunckefjell, Gruve 7 og eiendomsdrift i Longyearbyen) og dette vil trolig ta seg opp de neste årene før det igjen vil reduseres etter oppryddingen i Svea og Lunckefjell.

Disse årsverkene bidrar også til annen næring i både Svea og Longyearbyen slik at det totale antallet mennesker som direkte eller indirekte sysselsettes helt eller delvis av gruvedrift er høyere.

Med kun ca 2310 innbyggere i de norske bosetningene på Svalbard er dette en betydelig del av mennesker i arbeidsfør alder.

 

Oppryddingen der er forresten en helt håpløs avgjørelse, man går glipp av muligheten til å tilføre mye bra kull til industri som trenger det. Den primære kjøpergruppen for kull fra Lunckefjell ville vært metallurgisk industri mens termisk bruk (kullkraftverk) ikke ville vært en aktuelt i det hele tatt grunnet kullets uvanlig høye kvalitet.

 

Nå kom det jo en nyhet i går om at de ønsker å verne Van Mijenfjorden, den reelle årsaken til dette er nok at man vil hindre andre land i å starte opp gruvedrift i Lunckefjell, Ispallen og andre fjell i nærheten av det man i dag kjenner som Svea.

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...