Gå til innhold
Trenger du råd om juss? Still spørsmål anonymt her ×

[Løst] To tredjedels flertall i borettslag


bobloblaw

Anbefalte innlegg

Videoannonse
Annonse

Hvis det ikke er spesielle forhold; 2/3 av avgitte stemmer, som er avgitt av stemmeberettige (gyldige stemmer).

Antallet blanke stemmer eller uavgitte stemmer blir irrelevant, de teller kun stemmer som er avgitt.

Endret av xRun
  • Liker 2
Lenke til kommentar

"Kvalifisert flertall" er et relativt begrep, det følger alltid en sammenheng - kvalifisert til hva. I et borettslag eller sameie vil "kvalifisert flertall" som oftest sikte til et flertall på to tredjedeler.

 

To tredjedels flertall vil si minst to tredjedeler av de avgitte stemmer, så altså ingen av delene. Dette følger av burettslagslova § 7-11 tredje ledd:

 

(3) Endring av vedtektene krev to tredjedelar​ av dei røystene som er gitt. I vedtektene kan det fastsetjast strengare fleirtalskrav.

Det vil si at hvis ti stykker møter på GF, og vedtektene skal endres, må 7/10 stemme i favør (7 av 10 er det minste stemmetallet som er lik eller større enn 2/3 eller 6,66 av 10). Dersom én person ikke stemmer eller stemmer blankt skal imidlertid denne stemmen ses bort fra. Det er da tilstrekkelig med 6 stemmer (6/9 = 2/3).

 

En generalforsamling er derfor et artig sted å være, og en klok møteleder holder løpende orden på hvor mange stemmer som trengs for å oppnå hhv. alminnelig flertall og kvalifisert flertall etterhvert som stemmeberettigede kommer og går, og eventuelle habilitetsspørsmål avklares. Simpelt flertall er mindre viktig å holde orden på, for det brukes bare ved personvalg.

  • Liker 4
Lenke til kommentar
  • 8 måneder senere...

Dersom det skal stemmes over noe som krever 2/3 flertall;

 

Skal det opplyses om at det kreves 2/3 flertall før det stemmes?

 

Krever dette skriftlig avstemming?

 

Hvordan skal en slik avstemming føres i protokollen?

  • Holder det med kun "Vedtak Godkjent" eller må det stå at vedtak er godkjent med 2/3 flertall?
Lenke til kommentar

Vet ikke hva lover og regler sier, men min vane har vært følgende:

 

 

Sak x

 

Bla bla bla

 

Stemeberetigede: xx

For: xx Mot: xx

 

Vedtal: bla bla bla

 

Dermed er alt protokolført og om det senere skulle bli diskusjon om gyldigheten er det lettere å dokumentere hva som har skjedd.

 

Ang. skriftelig eller ikke så kommer dette ann på hva årsmøtet bestemmer seg for. Om en deltaker krever skriftelig avstemming blir det slik. Møteleder kan være litt forpå og kjøre skriftelig med en gang om stemningen tilsier at det blir fremmet ønske om dette.

  • Liker 2
Lenke til kommentar

Dette er i veldig liten grad lovregulert, og praksis varierer fra selskap til selskap. I boligselskapslovgivningen er det imidlertid krav om at hvis en avgjørelse skal tas med kvalifisert flertall må hovedinnholdet i forslaget tas med i innkallingen. Foreslås det vedtektsendringer er det ikke nok å skrive "Forslag om endringer av vedtektene", man må ta med hvilke endringer som foreslås mv.

 

God møteledelse forutsetter at når man har satt strek for debatten skal møtelederen uttale hva det er man stemmer over. Det kan for eksempel være: "Det skal nå stemmes over vedtektsendring slik at det blir krav om å bo i sameiet for å velges inn i styret."

 

Det bør informeres før avstemningen hva som er kravet for å oppnå flertall, men hvis det ikke gjøres vil det ikke gjøre avstemningen ugyldig.

 

Deretter stiller man spørsmål ved om det er noen som krever skriftlig valg. Det er tilstrekkelig at én stemmeberettiget krever det. Krever ingen skriftlig valg kan avstemningen skje ved håndsopprekning. Det skal da telles, og antall stemmer skal skrives ned. Hvis det etter avlagte "Ja"-stemmer er klart at ja-siden vil vinne kan man unnlate å rope opp og telle nei-stemmer.

 

I protokollen skal det skrives ned hva avstemningstemaet var, opptellingen av stemmer, og resultatet. Det er ikke nødvendig å eksplisitt protokollføre at 2/3 var kravet, dette kan utledes av sammenhengen, men det er pedagogisk greit for leserne.

Lenke til kommentar
  • 2 uker senere...

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...