Gå til innhold

Båndopptaker på muntlig eksamen


Anbefalte innlegg

Videoannonse
Annonse

Til admin: Dette spørsmålet bør vel flyttes til "Juss tråden"?

 

Ellers: Dette var da et interessant spørsmål. I utgangspunktet så er det vel ikke ulovlig å ta opp samtaler som man selv deltar i (?) 

 

http://www.juridiskabc.no/sivilprosess/hemmelige-lydopptak-telefonsamtaler-moter/

 

På den annen side så er dette sannsynligvis "ulovlig" i forhold til studentreglement og eksamensreglement slik at dette vil kunne medføre "styk" til eksamen og kanskje også andre forføyninger. Dette bør man vel undersøke med lærestedets administrasjon.

Endret av arne22
Lenke til kommentar

Det spiller ingen rolle om man er student eller en mekanikker, eller i skolen eller på gata: du skal i prinsippet spørre de du vil ta opptak av. At bedrifter i dag tar opp er gjerne en selvfølge og de må søke Datatilsynet i forbindelse med opptak og lagring. Hjemme trenger du normalt ikke å melde i fra/søke om konsesjon dersom du skal ta opp video og/eller tale.

 

Det er en gråsone dette, for hvem stopper deg å faktisk ta opp hemmelig egentlig? Enkelte saker er blitt brettet ut for offentligheten nettopp på grunn av hemmelig opptak. Men slikt kommer helt an på alvorligheten/graden.

 

Jeg tar opp noen ganger når jeg snakker med enkelte butikker over mobilen fordi jeg vet at deres interne rutiner er særdeles dårlige, spesielt med tanke på å faktisk loggføre samtalen og ting som er blitt avtalt. Hvorvidt det faktisk KAN brukes i en evt tvistesak er en annen sak.

 

Spør sensoren(e) direkte for om de synes det er greit... hvis du føler det. Tar du opp uten deres samtykke, og de sier noe som du ikke liker, f.eks. ved å gi deg en lavere karakter enn det du forventet, eller fakta som du mener er feil, og du faktisk prøver å bruke opptaket mot dem - da har du virkelig tråkket i salaten og det vil mest sannsynlig slå tilbake på deg selv :D

 

EDIT: Men ja - dette burde bli flyttet til Juss.

Endret av herbiwere
Lenke til kommentar

En jurist bør kunne gi definitivt svar, men dette er noe som Stortinget vil tillate (det vil si, med videoopptak), men som ennå ikke er lov.

 

Dette er jeg for, men da kommer man inn på at man må søke om å få lov av foreldrene dersom eleven er under 18 år, så jeg skjønner hvorfor de ikke vil tillate på vgs med det første. Så lenge de faktisk greier å sikre opptakene så ser jeg ingen problemer med dette. Snarere tvert imot.

  • Liker 1
Lenke til kommentar

Dette er vell ikkje (kun) eit juridisk spørsmål?

 

Det er fleire forhold som mp vurderast opp mot kvarandre:

-Alminnelig adgang til å ta opp lyd.

-Kor vidt eksamenslokalet er offentleg tilgjengeleg.

-Om universitetet har adgang til å nekte deg å ta opp lyd.

-Og om bruk av opptakar gjer at du ikkje får levere eksamenen.

 

Det hjelp lite å kunne vise til lovparagrafar om at opptakar er lov dersom eksamensvakta ikkje vil gi deg eksamenen før du har rydda pulten for alt som ikkje står på lista som lovlege hjelpemiddel.

  • Liker 1
Lenke til kommentar

Båndopptaker må nok kategoriseres som en form for hjelpemiddel, og vil ved de fleste eksamensformer være forbudt med mindre de tillates, ettersom det er slik alle hjelpemiddelreglement fungerer: etter prinsippet "forbudt med mindre det er eksplisitt tillatt".

 

Se til eksempel Nærmere regler for Det juridiske fakultet § 2-1 nr. 2 og 3 fastsatt med hjemmel i UiOs studie- og eksamensforskrift § 5-7.

 

Hva som er hjelpemidler og ikke er en objektiv bedømmelse. Det avgjørende er hvordan det kan brukes, ikke hvordan du har tenkt å bruke det.

 

Så, med andre ord: Spør fakultetet ditt i god tid før eksamen.

Lenke til kommentar

Hvis opptaket avspilles under eksamen for eksempel for å høre spørsmålet på nytt så kan det vel være et hjelpemiddel, men da bør man heller spørre muntlig. Hvis opptaket settes i gang før eksamen og ikke avspilles før den er ferdig for alle ser jeg ikke hvordan det kan være et hjelpemiddel hverken for deg eller andre på den aktuelle eksamen.

 

Skriftlige eksamener er vanlig å få blåkopi av slik at man kan vurderes sin egen prestasjon. Tilsvarende dokumentasjon for egenevaluering mener jeg bør kunne være tillatt under muntlige eksamener.

 

Opptak av sensorers spørsmål kan muligens betraktes som overvåkning i arbeidstida, men hvis det tillates av både universitetet og sensorene så vil jeg anta det er lov. Hvis ikke så må du ha en assistent som kan stoppe og starte opptakene slik at kun din besvarelse blir tatt opp.

  • Liker 1
Lenke til kommentar

Opptak av sensorers spørsmål kan muligens betraktes som overvåkning i arbeidstida

"Overvåkning" er det normalt å forbinde med arbeidsgivers overvåkning av ansatte, ikke at en klient eller kunde gjør opptak for egen del av det som foregikk mellom ham selv og den ansatte.

En muntlig eksamen består av spørsmål og svar; er altså svært nær det vi kaller en samtale, og som ER tillatt å ta opptak av når en selv deltar.

  • Liker 1
Lenke til kommentar

"Overvåkning" er det normalt å forbinde med arbeidsgivers overvåkning av ansatte, ikke at en klient eller kunde gjør opptak for egen del av det som foregikk mellom ham selv og den ansatte.

En muntlig eksamen består av spørsmål og svar; er altså svært nær det vi kaller en samtale, og som ER tillatt å ta opptak av når en selv deltar.

 

Her var det vel litt synsing uten større bruk av rettskilder. Her har vi et syn på saken i regi av Datatilsynet vedrørende "det generelle" ved saken, altså de "generelle rettsprinsippene som gjelder over alt":

 

https://www.datatilsynet.no/regelverk-og-verktoy/veiledere/lydopptak/privatpersoners-lydopptak/

 

Det som så kommer til som det kanskje mer "spesielle" for den litt mer avgrensede situasjonen det er jo hva reglementet for lærestedet og eksamen eventuelt måtte si om den samme problemstillingen. (Lex specialis)

 

En annen side ved saken er at vi nylig har fått en helt ny lov om personopplysninger. Her vil den nyere lovgivningen kunne ha "større vekt" enn den gamle generelle lovgivningen både ut i fra et Lex Specialis prinsipp, og ut i fra et Lex Posterior prinsipp.

 

Hvis man slår fast et generelt rettsprinsipp ut i fra en antitetisk tolkning av straffelovens paragraf 205 bokstav A, da kan det være at man har overforenklet problemstillingen så mye at påstanden eller konklusjonen blir feil. Man kan i en del sammenhenger ikke finne "svaret" i en lovparagraf. Man må sette sammen flere rettskilder til en felles regelformulering ut i fra de tolkningregler som gjelder.

 

Til sist så kommer jo det man kaller "Subsumsjon" eller hvordan man anvender rettsreglene på "sakens faktum", hva nå det måtte være.

 

Det vil kanskje ikke være så lurt å være veldig påståelig til eksamen, i forhold til et litt komplisert rettsspørsmål, der regelverket akkurat nå er i endring.

Endret av arne22
Lenke til kommentar
  • 2 uker senere...

Hva med litt utdypning og presisering? 

Skal gjøre det, men ikke før i morgen eller noen dager senere.

 

Trenger bare å si at på en eksamen forrige mandag så gikk det akkurat som forventet og jeg klarte å finne en del håndfaste bevis. 

 

Kommer med mer senere. 

Endret av Sandy Koufax
Lenke til kommentar
  • 5 måneder senere...

vel, 

 

etter 4 muntlige eksamener (jeg har tatt nesten 100 eksamener totalt) hvor jeg følte meg dårlig behandlet, så tok jeg med en diktafon på eksamen. det er omtrentlig de samme folkene jeg har hatt problemer med. det er en fra NTNU som har fått doktorgrad her for professoren som tok meg nå. det virker også som urent mel fra professoren mot andre studenter av en viss klasse også.

 

etter en samtale bestemte de for å godta mitt diktafon-opptak ettersom alvorlighetsgraden i saken er så stor. skal inn til møte med dem snart og leverer da inn diktafon-opptaket.

 

og de kommer til å bli skikkelig sjokkerte over det som har skjedd og hvordan en del studenter av pigment blir behandlet.

 

regner med at professoren blir avskjedighet innen kort tid. det samme vil muligens en professor til her. 

 

jeg ofret meg for en klasse nordmenn ingen andre ville ha gjort og er godt fornøyd med meg selv. 

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...