Gå til innhold

AS vs Enkeltpersonsforetak vs Ansatt


Anbefalte innlegg

Hei.


Har en venn som jobber innen vindusvask som kunne tenkt seg å ha meg med på "laget", dvs. jobbe ilag som kollegaer. Jeg har 100% fast jobb fra før som sjømann. Jobben med min venn dreier seg om å vaske vinduer samt fasade. For å unngå alt for store utgifter i en oppstartsfase er det vel lurest for meg å starte opp ett enkeltpersonsforetak? Dersom vi begge starter AS, vil ytterligere utgifter komme som f.eks arbedsigiveravgift, pensjon, feriepenger osv. = lite lønnsomt til å begynne med. De samme reglene gjelder vel mer eller mindre dersom han velger å ansette meg under sitt enkeltpersonsforetak. (Minus sikkerheten ett AS har å tilby).


Jeg ønsker  maks profitt, minst mulig kostnader ut i forhold til avgifter mm. Har heller ingen planer om å ta ut lønn/utbytte til å begynne med. 

Hva anbefaler "dere"? 

På forhånd takk for alle svar!

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

I ugangspunktet liten forskjell i lønnsomhet med ENK og AS.

 

Hvis du ikke gir deg selv lønn, men tar alt som utbytte, så får du ca samme skatt.

 

I et ENK så skatter du vel alltid av årets overskudd, dvs du kan ikke la pengene stå i bedriften, mens i AS kan du la pengene stå og heller investere i aksjer eller hva du vil. Da utsetter du en større del av skatten til du tar ut utbytte/lønn når du trenger pengene.

 

Pensjon er identisk for de to organisasjonsformene, i hvert fall så lenge du ikke har andre ansatte.

 

Feriepenger er lønn betalt i tillegg til lønn du betaler til deg selv. Hvis du synes det blir for mye, så gi deg selv lavere lønn. Jeg kan ikke se hvorfor du annser dette som en kostnad.

 

Ulempen med AS er krav om 30.000 i aksjekapital. Fordelen er redusert risiko, du kan sitte på overskuddet i bedriften, bedre rettigheter dersom du ansetter deg selv.

  • Liker 1
Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...