Gå til innhold
Spørsmål om helse? Still spørsmål anonymt her ×
Husk at de som svarer ikke nødvendigvis er helsefaglig personell. Ta kontakt med fastlege ved bekymringer!

Kan man få diabetes av høyt sukkerinntak?


Anbefalte innlegg

Videoannonse
Annonse

Parameteren er overvekt, ikke kaloririk/fet mat. Det står svart på hvitt

Jeg ble ikke overvektig av å drikke for mye vann eller lavt stoffskfite, som enkelte knehøner liker å lire av seg...

 

Kommer langt med pizza, cola og sjokolade feks.

  • Liker 2
Lenke til kommentar

Det er klart at kalorioverskudd er det som forårsaker overvekt. Men å si at diabetes forårsakes av overvekt er litt som å si at brannmenn forårsaker husbranner, da man så og si alltid finner brannmenn når det brenner i et hus.

 

Sammenheng er ikke en årsak. 

 

Når det gjelder sukker så er det verdt å bruke 8 minutter på å denne videoen fra Dr. Lustig (ved University of California, San Francisco).

Den er basert på nyere forskning og ikke gammel overtro.

https://www.uctv.tv/shows/The-Skinny-on-Obesity-Ep-2-Sickeningly-Sweet-23591

 

Han har en tilsvarende kort video angående overvekt. Veldig interessant.

https://www.uctv.tv/shows/The-Skinny-on-Obesity-Ep-3-Hunger-and-Hormones-A-Vicious-Cycle-23592

  • Liker 2
Lenke til kommentar

Jeg ble ikke overvektig av å drikke for mye vann eller lavt stoffskfite, som enkelte knehøner liker å lire av seg...

 

Kommer langt med pizza, cola og sjokolade feks.

Man må ikke være overvektig selv om man drikker mye cola. 1,5 liter er bare 630 kcal, og da er det en del igjen til det man trenger for å holde vekten.

Lenke til kommentar

Man må ikke være overvektig selv om man drikker mye cola. 1,5 liter er bare 630 kcal, og da er det en del igjen til det man trenger for å holde vekten.

Selvsagt er det totalen som teller, men Cola slukker ikke tørsten, så man har en tendens og drikker mer.

 

Kjørte hardt selv på 3 x 0,5 liter Monster osv energidrikker pr dag, når jeg kuttet det ut gikk jeg ned 2 kg 2 uker på rad, drakk da kun vann/m isbiter.

Lenke til kommentar
  • 2 uker senere...

Grunnen til at Cola inneholder fosforsyre er for å kunne løse opp mer sukker i væsken uten at det krystaliserer seg.

Fosforsyre er det som brukes til å bl.a rense utvendig skrog for skjell og annet materiale på store tankskip.

 

Syren er der for å få i deg mer sukker og dermed få deg mer hekta på et produkt som gir deg jojo-blodsukker for å selge mer når du blir slapp fordi du har lavt blodsukker kombinert med høye insulinnivåer som forhindrer fettforbrenning. Sukker vil i tillegg utarme deg ernæringsmessig da du trenger de næringsstoffene som er fjernet for å forbrenne kaloriene i brusen. Rårørsukker har næring fra naturens side, mens det som tilsettes brus således er raffinert og helseskadelig. Hver eneste slurk påvirker deg negativt, og du betaler prisen over tid.

 

Sukker brukes som rusmiddel i "mat". Disse folkene driter i helsen din og prøver bare å suge mest mulig penger ut av deg ved å gjøre deg til en laveregrads junkie avhengig av en sukkerfix. Slike produkter kan du fjerne støtten til via lommeboken din.

Lenke til kommentar

Det er klart at kalorioverskudd er det som forårsaker overvekt. Men å si at diabetes forårsakes av overvekt er litt som å si at brannmenn forårsaker husbranner, da man så og si alltid finner brannmenn når det brenner i et hus.

 

Sammenheng er ikke en årsak. 

 

Når det gjelder sukker så er det verdt å bruke 8 minutter på å denne videoen fra Dr. Lustig (ved University of California, San Francisco).

Den er basert på nyere forskning og ikke gammel overtro.

https://www.uctv.tv/shows/The-Skinny-on-Obesity-Ep-2-Sickeningly-Sweet-23591

 

Han har en tilsvarende kort video angående overvekt. Veldig interessant.

https://www.uctv.tv/shows/The-Skinny-on-Obesity-Ep-3-Hunger-and-Hormones-A-Vicious-Cycle-23592

Det må påpekes at Lustig sine hypoteser ikke er overens med fysiologien. Det mangler faglig støtte mtp på påstandene at karbohydrater forbrennes som alkohol. Her foreligger det grundige mekaniske forsøk. Studiene som viser negative effekter av fruktose baseres på ikke-realistiske mengder på mus. Dermed er overførbarheten lite relevant for folkehelsen. 

  • Liker 1
Lenke til kommentar

Noe annet er at man glatt kan drikke 3 liter brus uten å bli overvektig. Det betyr at sukker ikke gir diabetes, som er myten...

 

Noen kan også røyke 40 sigaretter om dagen, leve til de blir 90 og aldri bli syke.

Betyr dette at røyking ikke er en medvirkende årsak til kreft, som er myten...?

Endret av gravypressure
  • Liker 1
Lenke til kommentar
  • 3 uker senere...

Ja, det kan man. Om det er direkte eller indirekte er litt uklart.

 

Som nevnt ses T2DM (type 2 diabetes mellitus) i vesentlig større grad hos pasienter med overvekt. Mao er overvekt en stor risikofaktor for utvikling av T2DM. Dette da overvekt fører til perifer (antonym: sentral) insulinresitens samt at det kan se ut som at beta-cellene (de cellene i pankreas/bukspyttkjertelen) ikke reagerer like godt på blodsukkernivået i blodet. Man ser at ved vektreduksjon kan T2-diabetessykdommen bli bedre / mindre uttalt og hos noen ikke lenger behandlingstrengende. 

 

En annen observasjon som styrker påstanden om at høyt blodsukker øker risikoen for T2DM er at dersom ikke-diabetespasienter bruker medisiner som øker blodsukkeren (e.g. tiazider / blodtrykkssenkende) økes også risikoen for T2DM (bla. ALLHAT-studien).

 

Øvrige risikofaktorer for å utvikle type 2 diabetes:

  • Nære familiemedlemmer (mor, far, søsken) med T2DM
  • Overvekt. Risikoen øker med økende overvekt. Sentral overvekt (rundt mage/hofter) gir økt risiko vs. perifer overvekt
  • Alkohol og røyking øker risikoen. Fysisk aktivitet minsker risikoen.
  • Mediterranian diett virker å minske risikoen (i motsetning til vestlig diett med mer rødt kjøtt etc.)
  • Sukkerholdige drikker (brus etc.).

Det er noen studier som tyder på at det er overvekt heller enn høyt sukkerinntak som gir størst risiko for diabetes type 2. Men så viser samme studier at høyt sukkerinntak også gir økt overvekt... 

 

 

Som du skjønner kan enkle spørsmål gi vanskelige svar :/ 

Lenke til kommentar

Det må påpekes at Lustig sine hypoteser ikke er overens med fysiologien. Det mangler faglig støtte mtp på påstandene at karbohydrater forbrennes som alkohol. Her foreligger det grundige mekaniske forsøk. Studiene som viser negative effekter av fruktose baseres på ikke-realistiske mengder på mus. Dermed er overførbarheten lite relevant for folkehelsen. 

 

Du avskriver Dr. Lustig på 3 setninger. 

Jeg velger å sette litt mer lit til en som faktisk jobber som en av de ledende innen feltet og innehar både professor og M.D.

Kan det hende han vet hva han snakker om?

 

Det er underlig hvor påståelig du er Dukien. Du avskriver alt som kan indikere at dagens kostråd ikke her optimal.

Man skulle tro du som faktisk jobber med kosthold ville være svært nysgjerrig  og åpen på nyere forskning innen dette feltet.

Lenke til kommentar

Du avskriver Dr. Lustig på 3 setninger.

Jeg velger å sette litt mer lit til en som faktisk jobber som en av de ledende innen feltet og innehar både professor og M.D.

Kan det hende han vet hva han snakker om?

 

Det er underlig hvor påståelig du er Dukien. Du avskriver alt som kan indikere at dagens kostråd ikke her optimal.

Man skulle tro du som faktisk jobber med kosthold ville være svært nysgjerrig og åpen på nyere forskning innen dette feltet.

Det er jo akkurat det jeg er - nyskjerrig. :) Om du ser i den store treningstråden så påpeker jeg om noe begreningene ved kostrådene. Jeg har også regelmessig påpekt at lavkarbo er gunstig for flere underpopulasjoner. Så jeg kjenner meg ikke igjen at jeg avskriver alt som ikke er forenlig med kostrådene.

 

La meg forklare. Først: Sukker metaboliseres ikke som etanol. Det er faglig feil og i strid med biokjemien.

 

Fruktose kan være et problem i store doser. Ingen har benektet dette. De som derimot har demonisert fruktose har tatt dette fullstendig ut av proporsjoner, og baserer seg i hovedsak på dyrestudier eller ytterst få humanstudier der fruktoseinntaket har vært helt hinsides (25+ % av energiinntaket fra fruktose). Ren fruktose utgjør bare en liten del av fruktoseinntaket.

 

For å si det på en annen måte: Om en gir vann, og det indikerer at for mye er farlig, kan en ikke konkludere slik Lustig gjør: Vann er farlig, uansett om befolkningen ikke klarer å drikke så mye. Det hele gikk så langt at Professor i biokjemi, Richard D. Feinman, i tillegg til å oppklare biokjemien rundt fruktose i 2013, også påpekte flere påstander.

 

Fordi Lustig delte dette på Youtube for 9 år siden, har bloggere og personer som er interesserte i ernæring trodd at frukt er farlig fordi fruktose, noe som er veldig synd. Man kan nok fremme en sak for at fruktose fort kan bidra mer enn andre næringsstoffer, men om man holder sukkerinntaket noenlunde under kontroll er det totalinntaket av mat som har mest å si.

Endret av Dukien
Lenke til kommentar

At fedme forårsaker diabetes er vel litt gammel ovetro. Sammenheng ja, men ikke årsak.

 

 

Hva mener du med dette? Det virker som du mener at fedme ikke øker risikoen for å utvikle diabetes type 2, men jeg misforstår deg kanskje. Det er lite som direkte fører til / gir en sykdom. Det er flere ting samlet som til slutt kan gi en sykdom (som regel). Det blir litt som å si at røyk fører til lungekreft (risikoen for lungekreft er ca. 20-30 ganger for en som har røyket 40 pakkår jf. en som ikke røyker, og røyking er årsaken til estimert 90% av lungekrefttilfellene). Dog er det noen som røyker hele livet og aldri utvikler lungekreft (og noen som aldri røyker og får denne krefttypen..). 

 

Det samme ses med overvekt, og spesielt sentral overvekt. Dette øker sannsynligheten for T2DM, og er - som påpekt her tidligere - en av de største risikofaktorene for å utvikle T2DM. Det er nok en grunn til at diabetessykdommen har økt i takt med fedmen vi ser i USA bl.a. 

 

Risikoen for å utvikle glukoseintolleranse og T2DM øker med økende fedme. Dersom du er overvektig kan du redusere din personlige risiko for å utvikle T2DM med vektnedgang. Slik jeg har forstått det er det en direkte sammenheng mellom overvekt og sukkersyke (type 2), men det er ikke (som jeg har skrevet tidligere) funnet en direkte sammenheng mellom sukkerholdig drikke og diabetes, dog er det funnet direkte sammenheng mellom sukkerholdig drikke --> overvekt (og altså overvekt --> sukkersyke). Her er noen studier for de interesserte:

 

 

24 TI Prevalence of obesity, diabetes, and obesity-related health risk factors, 2001. AU Mokdad AH, Ford ES, Bowman BA, Dietz WH, Vinicor F, Bales VS, Marks JS SO JAMA. 2003;289(1):76.   CONTEXTObesity and diabetes are increasing in the United States.   OBJECTIVETo estimate the prevalence of obesity and diabetes among US adults in 2001.   DESIGN, SETTING, AND PARTICIPANTSRandom-digit telephone survey of 195 005 adults aged 18 years or older residing in all states participating in the Behavioral Risk Factor Surveillance System in 2001.   MAIN OUTCOME MEASURESBody mass index, based on self-reported weight and height and self-reported diabetes.   RESULTSIn 2001 the prevalence of obesity (BMI>or =30) was 20.9% vs 19.8% in 2000, an increase of 5.6%. The prevalence of diabetes increased to 7.9% vs 7.3% in 2000, an increase of 8.2%. The prevalence of BMI of 40 or higher in 2001 was 2.3%. Overweight and obesity were significantly associated with diabetes, high blood pressure, high cholesterol, asthma, arthritis, and poor health status. Compared with adults with normal weight, adults with a BMI of 40 or higher had an odds ratio (OR) of 7.37 (95% confidence interval [CI], 6.39-8.50) for diagnosed diabetes, 6.38 (95% CI, 5.67-7.17) for high blood pressure, 1.88 (95% CI,1.67-2.13) for high cholesterol levels, 2.72 (95% CI, 2.38-3.12) for asthma, 4.41 (95% CI, 3.91-4.97) for arthritis, and 4.19 (95% CI, 3.68-4.76) for fair or poor health.   CONCLUSIONSIncreases in obesity and diabetes among US adults continue in both sexes, all ages, all races, all educational levels, and all smoking levels. Obesity is strongly associated with several major health risk factors. AD Division of Adult and Community Health, 4770 National Center for Chronic Disease Prevention and Health Promotion, Centers for Disease Control and Prevention, Atlanta, GA 30341-3717, USA. [email protected] PMID 12503980
25 TI Physical activity and reduced occurrence of non-insulin-dependent diabetes mellitus. AU Helmrich SP, Ragland DR, Leung RW, Paffenbarger RS Jr SO N Engl J Med. 1991;325(3):147.   BACKGROUNDPhysical activity is recommended by physicians to patients with non-insulin-dependent diabetes mellitus (NIDDM), because it increases sensitivity to insulin. Whether physical activity is effective in preventing this disease is not known.   METHODSWe used questionnaires to examine patterns of physical activity and other personal characteristics in relation to the subsequent development of NIDDM in 5990 male alumni of the University of Pennsylvania. The disease developed in a total of 202 men during 98,524 man-years of follow-up from 1962 to 1976.   RESULTSLeisure-time physical activity, expressed in kilocalories expended per week in walking, stair climbing, and sports, was inversely related to the development of NIDDM: The incidence rates declined as energy expenditure increased from less than 500 kcal to 3500 kcal. For each 500-kcal increment in energy expenditure, the age-adjusted risk of NIDDM was reduced by 6 percent (relative risk, 0.94; 95 percent confidence interval, 0.90 to 0.98). This association remained the same when the data were adjusted for obesity, hypertension, and a parental history of diabetes. The association was weaker when we considered weight gain between the time of college attendance and 1962 (relative risk, 0.95; 95 percent confidence interval, 0.90 to 1.00). The protective effect of physical activity was strongest in persons at highest risk for NIDDM, defined as those with a high body-mass index, a history of hypertension, or a parental history of diabetes. These factors, in addition to weight gain since college, were also independent predictors of the disease.   CONCLUSIONSIncreased physical activity is effective in preventing NIDDM, and the protective benefit is especially pronounced in persons at the highest risk for the disease. AD School of Public Health, University of California, Berkeley. PMID 2052059
26 TI Relationship between obesity and diabetes in a US adult population: findings from the National Health and Nutrition Examination Survey, 1999-2006. AU Nguyen NT, Nguyen XM, Lane J, Wang P SO Obes Surg. 2011 Mar;21(3):351-5.   BACKGROUNDObesity is one of the most important modifiable risk factors for the prevention of type 2 diabetes. The aim of this study was to examine the prevalence of diabetes with increasing severity of obesity and the distribution of HbA1c levels in diabetics participating in the latest National Health and Nutrition Examination Survey (NHANES).   METHODSData from a representative sample of adults with diabetes participating in the NHANES between 1999 and 2006 were reviewed. The prevalence of diabetes and levels of fasting glucose, insulin, c-peptide, and HbA1c were examined across different weight classes with normal weight, overweight, and obesity classes 1, 2, and 3 were defined as body mass index (BMI) of<25.0, 25.0-29.9, 30.0-34.9, 35.0-39.9, and equal to 40.0, respectively. The distribution of HbA1c levels among adults with diabetes was also examined.   RESULTSThere were 2,894 adults with diabetes (13.6%) among the 21,205 surveyed participants. Among the adults with diabetes, the mean age was 59 years, the mean fasting glucose was 155 ± 2 mg/dl, and the mean HbA1c was 7.2%; 80.3% of diabetics were considered overweight (BMI ≥ 25) and 49.1% of diabetics were considered obese (BMI ≥ 30). The prevalence of adults with diabetes increased with increasing weight classes, from 8% for normal weight individuals to 43% for individuals with obesity class 3; the distribution of HbA1c levels were considered as good (<7.0%) in 60%, fair (7.0-8.0%) in 17%, and poor (>8.0%) in 23%. The mean fasting glucose and HbA1c levels were highest for diabetics with BMI<25.0, suggesting a state of higher severity of disease. Mean insulin and c-peptide levels were highest for diabetics with BMI = 35.0, suggesting a state of insulin resistance.   CONCLUSIONSIn a nationally representative sample of US adults, the prevalence of diabetes increases with increasing weight classes. Nearly one fourth of adults with diabetes have poor glycemic control and nearly half of adult diabetics are considered obese suggesting that weight loss is an important intervention in an effort to reduce the impact of diabetes on the health care system. AD Department of Surgery, University of California, Irvine Medical Center, 333 City Bldg. West, Suite 850, Orange, CA 92868, USA. [email protected] PMID 21128002
Endret av Anterialis
Lenke til kommentar

 

Kan noen svare meg på noe om fruktose. Naturfaglæreren forklarte at det var speilvendt av glukose. Derfor så vil svært lite fruktose tas opp av tarmen og inn i blodet? Stemmer det? Anonymous poster hash: 7735b...2b6

Fruktose på lik linje med alle næringstoffer tas opp i tarmen (Fruktose diffunderer her over cellemembranen gjennom GLUT5-transportører). Det jeg antar naturfaglæreren mente er at blodsukkerstigningen for fruktose er mye lavere, sammenlignet med glukose. Årsaken er at fruktose metaboliseres raskt i leveren via en annen "pathway". Dermed vil svært lite fruktose føres rundt i kroppen til andre vev via blod.

 

 

Lenke til kommentar

Kan kroppen nytte seg noe av fruktosen som energi før leveren rekker å skille det ut? Kan det bli ATP av det?

Anonymous poster hash: 7735b...2b6

 

Nei, fruktose etter opptak i tarm går fra portåren (vena portae) og fører blod med næringstoffene til leveren. Her går fruktose inn i glykolysen. Endret av Dukien
Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...