Gå til innhold
Trenger du råd om juss? Still spørsmål anonymt her ×

Hva må politiet gjøre hvis de finner ut at noen er feilaktig straffet?


Anbefalte innlegg

To tenkte scenarier:

 

1. Politiet får nye opplysninger i en sak som er rettskraftig avgjort som viser at personen utvilsomt er feilaktig dømt eller på annen måte straffet (f.eks. med forelegg).Er den enkelte politimann/politijurist som finner ut dette forpliktet til å foreta seg noe? 

 

2. Politiet får nye opplysninger som tilsier at det er en ikke ubetydelig sannsynlighet for at en person er feilaktig dømt/straffet, men det vil være nødvendig å gjøre undersøkelser for å finne ut om dette er tilfelle. Er politiet forpliktet til å foreta seg her?

 

Hvilke lover regulerer dette (om noen)?

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Lov om politiet (politiloven)

Ellers så er det domstolen som må vurdere om bevisene er tilstrekkelig som regel kan politiet få staff hvis de gjør feil i grove tilfeller.

Man som forbryter kan kreve erstattning overfor den som er årsaken som gi feilaktig dømt.

Lenke til kommentar

1. Det følger av straffeloven § 226 at det er straffbart å unnlate å opplyse om omstendigheter som godtgjør en tiltalts eller domfelts uskyld. Bestemmelsen gjelder for alle, også politiet og statsadvokatene, frem til Riksadvokaten, ettersom det er Riksadvokaten som har myndighet til å begjære gjenåpning, jf. straffeprosessloven § 68. Riksadvokaten vil ha plikt til å begjære gjenåpning.

 

2. Politiet vil ha plikt til å oversende materialet til Kommisjonen for gjenopptakelse av straffesaker. Kommisjonen vil ha plikt til å utrede, har myndighet til å ta etterforskningsskritt og begjære bruk av tvangsmidler. Kommisjonen vil imidlertid ikke gjøre noe med mindre den domfelte begjærer gjenåpning.

 

Det er generelt sett straffeprosessloven som regulerer dette.

Endret av krikkert
  • Liker 2
Lenke til kommentar

Spesialenheten etterforsker straffbare forhold begått av politi og påtalemyndighet. Mangler som beskrevet i førstepost kan straffes etter straffeloven § 226, og også etter straffelovens regler om tjenestefeil, straffeloven §§ 171, 172, 173 (legg særlig merke til § 173 bokstav c, som setter som straff den som ved utøving av offentlig myndighet bryter tjenesteplikt med urettmessig frihetsberøvelse som følge).

 

Domstoladministrasjonen har ingenting de skulle ha sagt. De er et administrativt budsjettorgan.

  • Liker 1
Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...