Gå til innhold
Trenger du råd om juss? Still spørsmål anonymt her ×

Uutholdelige arbeidsforhold


JoachimH

Anbefalte innlegg

Jeg jobber i en pizzarestaurant og har jobbet der i to år.

På arbeidsplassen i dag målte jeg 32 grader. Dette er et fast problem og det har vært slik siden jeg begynte for to år siden. Vi jobber i 6 timers skift uten krav eller mulighet for pause. (Vi er bare en på jobb av gangen).

Vi har ikke klimaanlegg, men vi har en liten gammel kjøler som ikke engang gir ut kald luft.

Hvor går grensen på hva som er akseptabelt?

Vi har klaget på dette i mange år uten at noe har skjedd.

Endret av JoachimH
Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Med arbeidstid over 5 timer og 30 minutter har dere rett på minst en pause...

 

 

Arbeidstaker har rett til minst en pause når den daglige arbeidstiden overstiger fem og en halv time. Dersom den daglige arbeidstiden er åtte timer eller mer, skal pausene til sammen være på minimum en halv time.

Endret av Krozmar
Lenke til kommentar

Sjåførvakten vår er på 12 timer. 11.00-23.00. Der har vi helder ikke krav på pause. Vi er hjemme når det ikke er noen leveringer, men i helgene er det alltid så mye å gjøre at vi ikke kommer oss hjem én gang. Det er kun én sjåfør på jobb som skal dekke hele byen.

Lenke til kommentar

Andre må svare på rettighetene her, men arbeidsgiver vet kanskje ikke at han har incentiver til å skaffe et klimaanlegg? Det gir reduserte kostnader på flere måter:

 

- Bedre arbeidsmiljø gir mindre utskiftning. Utskiftning koster i form av opplæring, feil folk som må slutte, annonsering og intervjuer.

- Mer behagelig arbeidshverdag gir bedre humør og bedre kundebehandling. Økt kundetilfredshet gir flere tilbakevendende kunder.

- Høy temperatur gir dårligere hygiene (økt bakterievekst, økt risiko for merknader fra mattilsynet osv). Mattilsynet kan også stenge plasser om det er virkelig ille og dårlig omtale fra mattilsynet kan resultere i færre kunder.

 

Når arbeidsgiver ikke skjønner eller hører på dere ansattes tilbakemeldinger virker det som en som ikke skjønner annet språk enn de punktene over her.

  • Liker 1
Lenke til kommentar

Vel, jeg kan si meg enig i alt utenom kostnader i opplæring. De som har jobbet lengst har ansvar for å lære opp de nyansatte. Den som er ny får betalt en «opplæringslønn» på 100kr i timen i 15 vakter(!). Det vil si minst 90 timer med 100kr i timelønn. Er dette i det heletatt lov med den nye minstelønnen for mat og serveringsbransjen?

Endret av JoachimH
Lenke til kommentar

Jeg kan vel også nevne at etter den nye lønnen ble innført fikk vi mail om at de ikke lenger har råd til å betale oss hellidagstilegg på bevegelige helligdager. Er dette lovlig?

Endret av JoachimH
Lenke til kommentar

Dette høres ikke ut som en seriøs arbeidsgiver. Enten så kjenner ikke arbeidsgiver til loven(e) og hvilke plikter de har, eller så gjør arbeidsgiver det og gir blanke og utnytter arbeidstakere som ikke vet bedre. Gjør deg selv en tjeneste og les igjennom arbeidsmiljøloven og ferieloven, som er noen av de mer vesentlige lovene for arbeidstakere.

 

Arbeidsmiljøloven

Ferieloven

 

Er man medlem av en fagorganisasjon så bør man lese igjennom tariffavtalen også, da bl.a. arbeidsmiljøloven åpner opp for at ting kan avtales andreledes i tariffavtalen.

  • Liker 6
Lenke til kommentar

Hadde slutta på dagen, dette hørtes ikke bra ut. 12 timer uten pause?? Prøver arbeidsgiveren din å ta livet av folk?

Det verste er vi gjerne blir satt opp på sjåførvakter to dager etter hverandre.

Skulle gjerne ha slutta, men det er veldig vanskelig å få jobb i denne byen for tiden, og jeg trenger virkelig pengene...

Lenke til kommentar

Hvor mange ansatte er dere totalt?

Har dere en tillitsvalgt?

Er du eller noen andre ansatte fagorganiserte?

Hva står det i arbeidsavtalen?

Rett under 25 ansatte totalt på 3 avdelinger.

Tillitsvalgte sluttet for rundt 10 måneder siden.

Ingen fagorganiserte som jeg vet om.

Hvilken del av arbeidsavtalen tenkte du på?

Lenke til kommentar

Jeg kan vel også nevne at etter den nye lønnen ble innført fikk vi mail om at de ikke lenger har råd til å betale oss hellidagstilegg på bevegelige helligdager. Er dette lovlig?

 

De eneste røddagene du har krav på tillegg er 1. og 17. mai. Da skal tillegget være minst 50 %.

Lenke til kommentar

Det er de eneste dagene man har krav på ved lov. Trådstarter kan ha krav på tillegg på de andre røde dagene (jul, påske, pinse og lignende) gjennom arbeidskontrakten. Arbeidsgiver kan ikke droppe å gi de godene de har avtalt med den ansatte.

Lenke til kommentar

Arbeidskontrakten:

 

"Bedrift" har ingått følgende avtale med arbeidstaker:

 

1. Tiltredelse

Arbeidstaker tiltrer stillingen som pizzakokk og sjåfør den 01.05.2016.

 

2. Prøvetid

De første 6 månedene er å anse som prøvetid. Dersom arbeidstaker blir fraværende fra arbeidet i hele eller deler av prøvetiden, kan arbeidsgiver forlenge den avtalte prøvetiden med en periode som tilsvarer lengden av fraværet. 

 

3. Arbeidsbeskrivelse

"Mitt navn" kan bli pålagt å utføre andre midlertidige arbeidsoppgaver mot at lønn or rettigheter opprettholdes. Det vil bli utarbeidet egen stillingsinstruks og eller arbeidsreglement som er å anse en del av denne avtalen. 

 

4. Arbeidsplassen

Beskrivelse av fysisk lokasjon av avdelinger. 

 

5. Arbeidstid og arbeidsmengde

Deltid i henhold til vaktliste som blir utarbeidet pr mnd. 

Arbeidstaker er inneforstått med at stillingen kan kreve arbeidsinnsats utover vanlig arbeidstid, jfr. arbeidsmiljølovens §§ 49 og 50.

 

Deler av sjåførvakten er definert som hjemmevakt, jamfør arbeidstilsynets retningslinjer, vakten strekker seg fra 11.00-23.00 hvor arbeidstaker må være tilgjengelig til å utføre arbeid for arbeidsgiver ved behov. I tidsrommet mellom 17.00 og 21.00 skal arbeidstaker være tilstedet på den avdelingen ved behov. 

 

(Kommentar: Vi skal nå også kjøre varer til en annen avdeling i helgene fra klokken 11.00-15.00. Turen tar 45 minutter hver vei og det skal lastes og avlastes varer. dette fører til at vi får enda mindre potensiell tid til å være hjemme. Sjefen legger dette under "arbeidsinnstats ut over vanlig arbeidstid")

 

6. Lønn, overtid og avspasering

Avtalt lønn ved ansettelse utgjør kr. 100,- brutto pr.time under opplæring(15 vakter) og kr. 130,- brutto pr. time etter opplæringsperioden.

 

Avtalt lønn for sjåførvakten (definert i forrige avsnitt) er timebetaling som definert i forrige avsnitt, 7 timer pr. vakt.

(Kommentar: dette har blitt endret på siden, sjefen vil at vi skal skrive de timene vi faktisk har jobbet utover de 7 timene.)

Lønnsutbetaling skal finne sted den 10. i hver måned. ordinær lønnsvurdering skal finne sted en gang i året - første gang den 01.05.2017. Dersom arbeidsgiver ved en feil utbetaler for mye i lønn eller andre ytelser, kan det for mye utbetalte trekkes fra ved senere utbetaling av lønn og /eller feriepenger. 

Arbeidsgiver har også adgang til å foreta trekk i lønn og feriepenger for å dekke eventuelle lønnsforskudd. 

 

All overtid skal avtales på forhånd i hvert tilfelle.

 

7. Ferie/feriegodtgjørelse

Ferie og feriegodtgjørelse reguleres etterbestemmelsene i ferieloven (29. april 1988 nr. 21)

 

8. Utgiftgodtgjørelse

Godtgjørelse av utgifter skal kun skje etter nærmere avtale med "Navn på arbeidsgiver"

 

9. Pensjoner

Arbeidstaker opparbeider pensjonsrettigheter etter bestemmelse i folketrygdloven. 

Selskapet har etablert Offentlig Tjeneste Pensjon. 

 

10. Taushetsplikt

Arbeidstaker er forpliktet til så vel under ansettelsestiden som etterpå  å bevare taushet ovenfor uvedkommende om de forretnings- og drifts hemmeligheter som han / hun måtte bli kjent med. 

 

11. Særbestemmelser

 

12. Oppsigelse

Ansettelsesforholdet kan bringes til opphør etter oppsigelsesfristene i arbeidsmiljølovens § 15-3.

Dog minimum 2 mnd oppsigelse.

I prøvetiden kan ansettelsesforholdet bringes til opphør ned en gjensidig oppsigelsesfrist på 14 dager. 

 

13. Attest

Arbeidstaker har krav på skriftlig sluttattest ved fratreden etter lovlog oppsigelse. Atytesten skal minimum inneholde opplysninger om arbeidstakerens navn, fødselsdato, hva arbeidet har bestått i og om arbeidsforholdets varighet.

 

14. Bekreftelse og underskrift

"Bedrift" og arbeidstaker vedtar med sine underskrifter alle punkter i denne arbeidsavtalen. Arbeidsavtalen er utferdiget i to eksemplarer, hvorav partene beholder hvert sitt. 

 

(Underskrift, underskrift) 

Endret av JoachimH
Lenke til kommentar

Arbeidsavtalen ser grei ut den, men som nevnt tidligere bør dere med rett under 25 ansatte ha et verneombud.

 

Jeg vet ikke om de lønnssatsene bryter med noen tariffer, men de er uansett såpass lave at det neppe er et sted man gjør karriere eller blir værende lenge. Det er noe man gjør inntil man finner noe bedre.

 

For meg virker det som saken mot arbeidsgiver koker ned til:

- Velge verneombud, antagelig er det best med ett for hver avdeling.

- Forhandle frem bedre lønn og/eller tillegg for ansiennitet, opplæringsansvar, verneombudstillegg og lignende.

- Kreve pauser i henhold til loven

- Kreve tiltak for bedre temperaturen

 

Dere bør gå flere sammen og for eksempel lage et skriv med disse punktene som flest mulig av dere skriver under på.

Lenke til kommentar

Avtalen om at arbeidsgiver kan gi trekk i lønn ved feilutbetalingar kan være ulovlig.

Etter arbeidsmiljøloven er trekk i lønn forbudt, men med nokre få unntak.

Eit av unntaka er når arbeidsgiver og arbeidstaker har skriftlig avtalt dette på forhånd.

Eir slik punkt i arbeidsavtalen kan være gyldig, men ofte vil den være ugyldig på grunn av ujamnt styrkeforhold mellom arbeidsgiver og ein arbeidstar. Ein slik generell avtale strider også mot formålet til arbeidsmiljøloven som skal sikre arbeidstakaren sine rettigheiter.

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...