Gå til innhold
Trenger du skole- eller leksehjelp? Still spørsmål her ×
🎄🎅❄️God Jul og Godt Nyttår fra alle oss i Diskusjon.no ×

Arbeidsledighet


Anbefalte innlegg

Videoannonse
Annonse

Det kan være et enkelt svar, og det kan være svært komplisért. Det dreier seg om økonomi og etikk. Hvor langt svar vil du ha? Jeg svarer bare hvis jeg får vite karakteren på svaret.

Takk og lov, trenger et litt kort svar helst

Lenke til kommentar

Hvorfor er folk arbeidsledige:

 

1) Fordi det er i statens interesse å opprettholde en klasseforskjell i samfunnet, fordi da blir motivasjonen til å jobbe å komme seg ut av økonomisk uføre, bygge seg opp ressurser, og betale gjeld på hus. Hvor enn uetisk dette er, borgerlønn ville vært en mye bedre løsning, men det er en annen diskusjon (valgfritt om du tar med den setningen). Det er et maktspill, en måte å holde folk i gjenge på.

 

2) Fordi det ikke alltid er nok jobb til alle.

 

3) Hvis det er et poeng å ta med, sykdom og uføretrygd leder til arbeidsledighet. Det er ikke alltid det finnes jobb som passer til alle diagnoser og/eller personlighetstyper. Det henger også sammen med at vi ikke lærer om psykologi og personlig utvikling i skolen, men dét er også en litt annen diskusjon (valgfritt om du tar med den setningen).

 

 

Hvorfor kan det være vanskelig å få ny jobb:

 

1) En opplagt grunn er at det kan være mettet marked. Ens egne evner holder ikke mål til å følge det som kreves i en eventuell aktuell jobb.

 

2) Manglende vilje til personlig forandring. Hvis alle hadde vært åpne for å jobbe med alt til enhver tid, så ville naturligvis flere vært i jobb konstant. Men det dreier seg om psykologi også. Vi mennesker har forskjellige personligheter: Noen er flinke til å være solide på -ett- område over lang tid, kanskje hele livet. Andre er flinke til å utvikle seg i mange retninger, og andre igjen en mellomting. Hadde vi lært om dette i skolen (psykologi og personlig utvikling, og også økonomi), så ville flere funnet flere lidenskaper i livet, men så langt har vi ikke kommet enda.

 

3) En tredje grunn kan være at staten, eller de aktuelle fylkene, ikke har intelligent nok lederskap til å legge til rette for nye arbeidsplasser. Det dreier seg mer om intern maktspill enn å faktisk gjøre noe for befolkningen. Mye dreier seg naturligvis også om den norske økonomimodellen Fritt Marked, at de som styrer overlater mye av ansvaret til det frie markedet. Da blir det litt som det blir, særlig kombinért med at vi ikke lærer noe om økonomi i skolen: Noen er heldige, andre faller utenfor.

 

 

Hvilke tiltak kan staten iverksette:

 

1) Nå er det jo startet "tenketanker" (google i 5 min), og gründerskoler av diverse sorter. Staten -prøver- å gjøre noe med det. Men med mindre staten er villige til å fokusére innsats i markedet, investere nok penger i de aktuelle yrkesretningene, skape trygghet for befolkningen med tanke på valg av utdannelse og livsretning - Og fordi vi ikke lærer noe om personlig utvikling, psykologi og økonomi i skolen - så er det ikke så mye som vil bli forandret. Man leser jo mer og mer i mediene om unge mennesker som føler seg utrygge i valg av utdannelse- og yrkesretning. Dette er statens ansvar å klargjøre unge mennesker for via lærdom i skolen.

 

2) Staten er jo valgt av oss, så en del av svaret blir å oppfordre folk til å velge parti slik at vi får en stat som faktisk jobber for -alles- interesser, og ikke bare de rikeste investorene. Da blir det mest rettferdig for -alle-. Så det er ikke til å unngå at politikk blir en del av svaret, og dét burde vi også ha som fag i skolen.

 

 

Håper du gir meg karakteren på svarene.

Endret av Taurean
  • Liker 1
Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...