Gå til innhold
Trenger du skole- eller leksehjelp? Still spørsmål her ×

Anbefalte innlegg

Videoannonse
Annonse

Hei!

 

Bøyingen av verb og substantiv er nok noe av det viktigste, men det er et par andre ting som også kan være lurt å huske på, for å skrive på en så nynorsk måte som mulig:

 

1. Korte setninger. Nynorsk har ofte mye kortere setninger enn bokmål.

2. Verbal-uttrykk framfor substantiv-uttrykk. I stedet for "Dei klarte ikkje komme til einigheit", så blir det "Det klarte ikkje å bli einige".

3. Dobbelt bestemt form. Der vi på bokmål kan si "den eldre generasjon", sier vi på nynorsk "den eldre generasjonen".

4. Etterstilt pronomen. "Vår natur" blir "naturen vår".

5. Aktive verb framfor passive verb. Unngå -ast-formen. F. eks. "Saka skal undersøkjast av skolen" blir "Skolen skal undersøke saka".

6. Unngå s-genetiv. Det er lov ved egennavn, tid/mål/vekt, faste uttrykk og ubestemt form av substantiv. Ellers må det omskrives, enten vha. preposisjon, å sette sammen ordene eller sette inn sitt/si/sine. "Klubbens lokale" kan bli "Lokala til klubben", "Klubblokala" eller "Klubben sine lokale". 

 

Nynorsk er et mye mer muntlig språk enn bokmål, siden nynorsk er basert på dialekter mens bokmål er basert på dansk skriftspråk. Derfor kan det være lurt å tenke på hvordan man ville sagt det når man skriver nynorsk. 

 

Når du korrekturleser på slutten kan det være lurt å bruke søk-funksjonen i Word, der du kan søke etter ord du vet at du ofte skriver feil. 

 

Håper dette hjalp litt! :)

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...