Gå til innhold
Trenger du råd om juss? Still spørsmål anonymt her ×

Misbruk av databaser på jobb


Studenten!

Anbefalte innlegg

Hei,

 

Jeg er jurist, og har fått et spørsmål vedr. personvern/arbeidsrett, men som jeg sliter litt med å svare på.

 

 

Spørsmålet er:  man blir sagt opp på sin jobb fordi man har misbrukt databaser for å skaffe opplysninger som ikke har noe med tjenesten å gjøre. F. eks hvis man jobber i NAV og søker opp mange personer man kjenner av nysgjerrighet osv., og denne innhentingen av opplysninger har ikke noe å gjøre med jobben. Er man da for alltid utelukket å jobbe i NAV igjen? Hvis man søker jobb i et annet NAV-kontor/NAV-instans, men ikke opplyser om det tidligere arbeidsforholdet, og blir tilbudt jobben - kan da den nye arbeidsgiveren finne ut av at du har misbrukt datasystemer tidligere? Blir dette "notert" noe sted ettersom det er samme virksomhet?

 

 

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Det vil fremgå av virksomhetens journalsystem at du har vært ansatt før, såfremt virksomheten benytter felles administrativt system for virksomheten (dette gjør de fleste statsetater). Gamle personalmapper kan kasseres 50 år etter stillingsinngåelse (med mindre vedkommende er født 1., 11., eller 21. i en måned - disse skal overleveres Riksarkivet). Hovedregelen er arkivplikt, og denne går foran sletteretten etter personopplysningsloven.

 

Hvis man tidligere har vært på "fisketur" i etatens datasystemer (eller en annen etats datasystemer) vil dette være et veldig sterkt holdepunkt for at man ikke har de personlige egenskaper som kreves for å forvalte taushetsbelagte opplysninger.

  • Liker 3
Lenke til kommentar

Om arbeidsgiver kan finne ut at arbeidstakaren har misbrukt stillinga si er avhengig av kva informasjon som har blitt lagra og kor flinke arbeidsgiveren er til å bruke arkivet.

Personalmapper er nevnt, men også mediaoppslag og liknande vil kunne gjere informasjonen tilgjengelig lenge etterpå.

 

Dersom vedkommande har fått jobbtilbud så er det rimelig å anta at arbeidsgiver ikkje kjenner til den tidlegare saka. Ein gir ikkje eit jobbtilbud til ein person når ein sitter med personalmappa og ser at vedkommande ikkje er skikka til å få jobben.

Sannsynlegheita for at arbeidsgiver gir eit jobbtilbud som ei "felle" med planen om å trekke tilbudet dersom vedkommande takkar ja fordi arbeidsgiver veit kva søkaren held tilbake, er svært liten og potensielt utfordrande med tanke på at ein akkurat har inngått ein bindande avtale ved å gi tilbud og deretter få aksept.

Det er mykje enklare å berre stryke vedkommande frå søkarlista og ikkje bruke meir tid på ein person som arbeidsgiver uansett ikkje vil tilsette.

Lenke til kommentar
  • 2 uker senere...

Takk for svar!

 

Personalmapper: er de forbeholdt enn og samme virksomhet eller kan andre virksomheter få innsyn i mappene? Tenker da på om man jobbet i et statlig NAV-kontor; kan da et annet statlig NAV-kontor få innsyn i den mappen? Er det i så fall noe de søker om eller finnes denne mappen elektronisk tilgjengelig?

Lenke til kommentar

Eg kjenner ikkje til eksakt korleis NAV er organisert, men det vil overraske meg mykje om ikkje heile NAV-systemet er ein arbeidsgiver der både øvste personalansvar og personalmapper er handtert frå eit sentralt hovedkontor.

 

Det er svært lite sannsynleg at kvart enkelt NAV-kontor styrer seg sjølv på alle områder utan kontakt med dei andre NAV-kontora.

Det hender jo at brukarar flyttar frå ein plass til ein anna plass, så da har jo kvart NAV-kontor behov for innsyn i den brukarmappa.

 

Eg kan derfor ikkje sjå for meg noke anna enn at alle personalmapper (og brukermapper) ligg tilgjengelige i NAV sitt sentrale saksbehandlingssystem.

Lenke til kommentar

Ja, det virker logisk det.

Takk for svar!

 

Og et siste spørsmål:

 

Hvis man søker jobb i en annen statlig organisasjon, men som bruker samme database - har da den nye arbeidsgiveren mulighet til å sjekke opp snokingen? Blir det altså loggført i selve datasystemet? Evt. overføres personalmapper fra en statlig arbeidsgiver til en annen?

 

Tenker f. eks at universitetene bruker de samme studentdatabasene - hvis man har snoket i en database - vil ny universitetsarbeidsgiver fange opp dette?

Også f. eks om man går fra jobb i politiets utlendingsmyndighet til UDI/UNE, som bruker samme datasystem; vil den nye arbeidsgiveren fange opp misbruk av DUF/NORVIS?

Lenke til kommentar

Takk for svar!

 

Personalmapper: er de forbeholdt enn og samme virksomhet eller kan andre virksomheter få innsyn i mappene? Tenker da på om man jobbet i et statlig NAV-kontor; kan da et annet statlig NAV-kontor få innsyn i den mappen? Er det i så fall noe de søker om eller finnes denne mappen elektronisk tilgjengelig?

Arbeids- og velferdsetaten er én virksomhet. Det samme er Skatteetaten. I disse etatene beholder du samme personalmappe i alle ansettelsesforhold i etaten (unntak: NAV før 2006 og Skatteetaten før 2008).

 

Politiets distrikter og særorganer, Utlendingsdirektoratet, og Utlendingsnemnda er tre forskjellige virksomheter, men misbruk av DUF/NORVIS rapporteres til Utlendingsdirektoratet som systemeier, og vil naturlig nok rapporteres tilbake senest ved brukerregistrering. Jeg vil anta tilsvarende gjelder mange tverretatlige fagsystemer (ett unntak er folkeregisteret, hvor Skattedirektoratet bare godkjenner individuelle brukere, etater må selv sjekke ut sine egne ansatte).

Endret av krikkert
Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...