Gå til innhold

Fiskegjeller i øl, påvirker smak?


Taurean

Anbefalte innlegg

Snublet over denne oppdagelsen i går, grunnen kommer jeg nærmere inn på. Ingrediensen det er snakk om kalles på engelsk "isinglass", alt jeg finner om det på Norsk er at det er et klarningsmiddel til bruk i ølbrygging. Tilsynelatende så blander det seg med gjæren, og via en naturlig prosess fører til at gjæren blir klar i fargen.

 

https://en.m.wikipedia.org/wiki/Isinglass

 

Over til poenget mitt:

 

Jeg har for en stund siden gått over til et annet favorittøl. Det som er spesielt nå, er at i går, så smakte jeg igjen på det forrige ølet jeg drakk mye av før, for ca 1 måned siden og tilbake i tid. Haddde drukket 2-3 av den nye favoritten først, før jeg smakte på den gamle.

 

Det som slo meg, var at det smakte fisk av ølet! Det smakte nærmest ufyselig! Og jeg lurte på hva som kan være årsaken:

 

1) Jeg har begynt å spise mye torsk om dagen, for ca 2 uker siden. Kan årsaken være at det brukes mye av dette stoffet i den gamle typen øl jeg drakk, mem ikke i den nye, og at jeg nå smaker denne ingrdiensen i ølet?

 

2) Er det bare at jeg har blitt vant til smaksbildet til det nye ølet, og bare merker en annen smak på det gamle? For jeg er 100% sikker på at det ikke smakte slik før.

 

Ett siste bonusspørsmål: Hvis jeg kan snuble over en slik ingrediens som tydeligvis brukes i ølproduksjon bare ved et enkelt Google-søk (fish and beer), hvor mye andre merkelige og finurlige ingredienser og triks brukes det i matforedlingsindustrien til å lure i oss kunder ting vi aldri får greie på? Tenk på hvor mye rart kroppene våre får i seg som vi aldri får en gang vite om! Man føler seg jo litt mer enn smålurt.

Endret av Taurean
  • Liker 2
Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Det er ikke fiskegjeller, men svømmeblærer fra fisk.

Den flokkulerer gjæren så den faller til bunn og klumper seg sammen, den gjør ikke gjæren klar i fargen.

Det skal da heller ikke bli smak da det ikke blir med i brygget.

Helt korrekt. Jeg pleier å la det bli med i ølet; jeg tilsetter fiskelim samtidig med at jeg tilsetter karboneringssukker, altså når ølet tappes på flasker. Dette sukkeret gjærer ut i flaskene og produserer karbondioksyd som gjør at ølet skummer. Fiskelimet hjelper til med at gjæra som dannes, faller til bunns. Dosering er 10 ml (1 barneskje) pr 10 liter, og den klare væska er selvfølgelig luktfri.

  • Liker 1
Lenke til kommentar

1) Jeg har begynt å spise mye torsk om dagen, for ca 2 uker siden. Kan årsaken være at det brukes mye av dette stoffet i den gamle typen øl jeg drakk, mem ikke i den nye, og at jeg nå smaker denne ingrdiensen i ølet?

Hva har ditt fiskekonsum å gjøre med smaken på øl? Dette forsto jeg lite av.

 

Dine favorittøl, er det industriøl eller håndverksøl? Hva mener du med "samme øl"? Samme batch og forsvarlig lagret, eller bare samme etikett?

Om jeg skal gjette, ville jeg tippe at dette er en ny batch fra et mikrobryggeri, og at de har vært uheldige. Noen virker dessverre ha null kvalitetskontroll og sender ut hva som helst. Jeg har opplevd å kjøpe helt udrikkelig øl som luktet sterkt av fjøs (eller møkk, om du vil). Dette er en velkjent feilgjæring, men yrkesstoltheten burde tilsi at slikt dumpes!

  • Liker 6
Lenke til kommentar

Aha, har vel misforstått litt hvordan stoffet virket da ^^ Takk for oppklaringer.

 

Drakk Kung lenge, og gikk nå over til Premium Gold. Så tok jeg en boks Kung etter å ha drukket 2-3 PG, og den smakte forferdelig. Det gjorde den ikke før.

 

Skal forklare tydeligere: Jeg tenkte kanskje at siden smakssansen nå har vent seg til smaken av fisk, kanskje jeg da smaker de stoffene fra fisken lettere. Smakssansen vår påvirkes jo av maten vi spiser over tid. Vi venner oss til smaker. Og det er jo naturlig å tro at siden stoffet kommer fra fisk, så vil det sette smak på ølen?

Lenke til kommentar

Så tok jeg en boks Kung etter å ha drukket 2-3 PG, og den smakte forferdelig.

Noen er visst enige med deg. Jeg hadde aldri hørt om dette ølet før, så jeg søkte på internett, og det første som dukket opp, var:

A boring beer that I would never ever buy. This beer is bought by people who just wanna get drunk, since it’s one of the cheapest beers you can buy in Sweden. The taste is watery and bitter. Nothing you would choose if you A boring beer that I would never ever buy. This beer is bought by people who just wanna get drunk, since it’s one of the cheapest beers you can buy in Sweden. The taste is watery and bitter. Nothing you would choose if you want to enjoy a good beer.

 

Vel, vel! Internett viser seg igjen som et eldorado for snobber, vil vel mange si.

  • Liker 1
Lenke til kommentar

Det har vært ett av mine favorittøl lenge. Men som skrevet; Etter at jeg gikk over til Premium Gold for ca 1 måned siden, og smakte på en Kung nå i helga, så smakte den ufyselig. Og jeg tuller ikke når jeg skriver at det smakte Fisk av den ^^ Disgusting.

 

Jaja, det får forbli et uløst mysterie, da. Men takk for lidenskapelige svar!

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...