PgUp Skrevet 28. april 2018 Forfatter Del Skrevet 28. april 2018 (endret) Hvorfor stoppe ved mat? Bør vi ikke kartlegge hele befolkningens uønskede, ugunstige og potensielt farlige vaner/oppførsel og forby dem tvert?Absolutt ikke! Men per nå finansierer staten konsekvensene av at McDonalds og Orkla produserer usunn mat. Da snakker jeg om kaloribomber av prossesert mat.Hadde vi bedt dem om å ta regninga for konsekvensene av at de produserer usunn mat virker jo til en viss grad rimlig. Alle bevisene tyder jo på at overvekt blir et større og større problem når flere dør av usunne valg enn andre årsaker. Foreksempel sukkerfri brus burde være 5kr billigere enn sukkerbrus for å dekke over kostnadene det medfører seg. Ofte er det slik at de billigste alternativene inneholder mye høyere prosent fett. Spesielt kjøttpålegg, bacon osv. Kan vi ikke kreve at de billigere alternativene ikke er mindre sunne? Endret 28. april 2018 av PgUp 1 Lenke til kommentar
Lunaris Skrevet 28. april 2018 Del Skrevet 28. april 2018 (endret) Absolutt ikke! Men per nå finansierer staten konsekvensene av at McDonalds og Orkla produserer usunn mat. Da snakker jeg om kaloribomber av prossesert mat.Hadde vi bedt dem om å ta regninga for konsekvensene av at de produserer usunn mat virker jo til en viss grad rimlig. Alle bevisene tyder jo på at overvekt blir et større og større problem når flere dør av usunne valg enn andre årsaker. Foreksempel sukkerfri brus burde være 5kr billigere enn sukkerbrus for å dekke over kostnadene det medfører seg. Ofte er det slik at de billigste alternativene inneholder mye høyere prosent fett. Spesielt kjøttpålegg, bacon osv. Kan vi ikke kreve at de billigere alternativene ikke er mindre sunne? Hvordan er det selskapene sin feil? Orkla produserer det folk kjøper. Det er ingen automatikk i at sukkerfri brus er sunnere en vanlig brus. Jeg drikker heller brus med sukker enn med kunstige søtstoffer. Sukker er bare dårlig i store mengder. Søtstoffer er jo ikke akkurat sunt det heller. Skal du være sunn så kjøper du ikke brus. Sukkerfri brus er kun noe de produserer slik at folk skal kunne forsvare til seg selv å drikke brus selv om de vet de ikke burde. Og som Donald Trump sa: Så basert på den tankegangen bør bare brus bli generelt dyrere. Noe som også er blitt gjort. Hvordan er bacon billig? Du kan kjøpe storfekjøtt billigere enn bacon. Men igjen det å spise en versjon av et produkt kun med lavere innhold av fett eller sukker er IKKE måten du får sunnere kosthold. Det høres ut som firkantet lovgivning uten rot i virkeligheten. Bare blindt sette opp skatt på fett/sukker. Hvis problemet er kjøttpålegg så er ikke løsningen et par % mindre fett, løsningen er da sunnere pålegg å spise på skiven. Endret 28. april 2018 av Lunaris Lenke til kommentar
PgUp Skrevet 28. april 2018 Forfatter Del Skrevet 28. april 2018 Hva mener du er løsningen på de enorme helseproblemene isåfall? Vi har gått i veldig feil retning på veldig kort tid. Å tvinge folk til å trene går ikke. Hvorfor skal ikke matprodusenter og butikker ta noe av ansvaret? Folk spiser usunt fordi det er lett tilgjengelige, mange er avhengige, det smaker veldig godt og det et relativt billig. Vi fikk mange til å slutte å røyke gjennom drastiske grep, hvorfor kan vi ikke gjøre noe av det samme med mat? Jeg har liten tro på at hvis folk har mer kunnskap er det alt som skal til. Folk har kunnskap, men tar alikevel feil avgjørelser hver dag. I mine øyne trengs sterkere insentiver. Lenke til kommentar
robertaas Skrevet 28. april 2018 Del Skrevet 28. april 2018 McDonalds serverer for eksempel ikke alkohol som er veldig skadelig og som en rekke andre spisesteder serverer. Joda, rundt om i verden gjør dem faktisk det. Mye rart skjer i steder som kaller seg McDonalds rundtom i verden. I India får man pizza og spaghetti, men jeg tenkte at det var McDonalds i Norge folk klagde på. Lenke til kommentar
fo2re Skrevet 28. april 2018 Del Skrevet 28. april 2018 Mtp hvor utrolig avhengighetsskapende og usunt det er. Noen vil si det er individets ansvar, men omtrent halvparten av voksne i norge er overvektige.. usunn mat er den nye folkesykdommen og McDonalds og fastfood restaurantene har mye ansvar. Burde slik mat reguleres og bli langt dyrere? Alle dagligvareforretningene selger de samme matvarene som junkfood stedene, så man kan fint lage dette hjemme selv, og i tillegg har de et utvalg i sukkerholdig drikke og godterier som McD og tilsvarende kan bare drømme om. Skal vi stenge de også? 3 Lenke til kommentar
PgUp Skrevet 28. april 2018 Forfatter Del Skrevet 28. april 2018 (endret) Mtp hvor utrolig avhengighetsskapende og usunt det er. Noen vil si det er individets ansvar, men omtrent halvparten av voksne i norge er overvektige.. usunn mat er den nye folkesykdommen og McDonalds og fastfood restaurantene har mye ansvar. Burde slik mat reguleres og bli langt dyrere?Alle dagligvareforretningene selger de samme matvarene som junkfood stedene, så man kan fint lage dette hjemme selv, og i tillegg har de et utvalg i sukkerholdig drikke og godterier som McD og tilsvarende kan bare drømme om. Skal vi stenge de også? Morsomt hvordan folk tolker posten min som at jeg snakket om å forby eller stenge jeg snakker om avgifter og strengere reguleringer Hva folk lager hjemme selv er jo umulig å kontrollere. Jeg snakker om prossessert mat og gjøre sunnere alternativer billigere. Hvit ris, hvit mel osv burde være dyrere enn grov mel og grov ris. Slik gjør vi det langt enklere å ta det sunnere alternativet. Dette kan gjøres gjennom både subsidier og avgifter så butikkene og produsentene ikke taper penger. Endret 28. april 2018 av PgUp 1 Lenke til kommentar
Lunaris Skrevet 28. april 2018 Del Skrevet 28. april 2018 Hva mener du er løsningen på de enorme helseproblemene isåfall? Vi har gått i veldig feil retning på veldig kort tid. Å tvinge folk til å trene går ikke. Hvorfor skal ikke matprodusenter og butikker ta noe av ansvaret? Folk spiser usunt fordi det er lett tilgjengelige, mange er avhengige, det smaker veldig godt og det et relativt billig. Vi fikk mange til å slutte å røyke gjennom drastiske grep, hvorfor kan vi ikke gjøre noe av det samme med mat? Jeg har liten tro på at hvis folk har mer kunnskap er det alt som skal til. Folk har kunnskap, men tar alikevel feil avgjørelser hver dag. I mine øyne trengs sterkere insentiver. Jeg mener fokuset ditt blir litt feil ja. Som posten over med ris. Både Sør-Korea og Japan kan økonomisk sammenlignes med Europa. Men mens fedme i Europa ligger rundt 20-25% så er den under 5% i både Sør-Korea og Japan. Hvor de spiser hvit ris til nesten hvert måltid. Eller nudler laget av mel som ikke er grovt. Og lykke til med å finne noe bakverk som er hverken grovt eller ikke søtt. Mat i Japan og Sør-Korea er og søtere enn den er i Europa. Generelt er maten vår veldig lite søt, og vi bruker lite sukker i matlaging. Det finnes også McD i disse to landene. Det å ha sukker i mat, bruke fint mel, hvit ris er uproblematisk i forhold til å ha et sunt kosthold. Hva hjelper det om staten prøver å tvinge folk til å kjøpe grov ris istedenfor, når resten av retten er det reelle problemet? Det å gå etter spesifikke varegrupper og næringsstoffer blir håpløst av denne grunn. Hvis du ser på dagens skolekjøkken er fokuset på å lære folk å lage sunn mat som er enkel å lage i hverdagen. Og det er skolekjøkken, så det er heller ikke dyrt. https://www.matprat.no/ Er en side drevet av opplysningskontoret for kjøtt og egg, som også jobber med å tilby sunne forslag for mat. Alle dagligvarekjedene har også oppskrifter som de gir ut ukentlig. Jeg vet ikke med deg, men fokuset på sunn mat har blitt større over tid. Men dette er noe som tar tid. Opplæring og endring av vaner og holdninger er ikke gjort over natten. Du sier folk har kunnskap. De vet gjerne hva som er klart usunt, men vet de om alt som er sunt? Hvordan de kan lage denne maten? Vet de om all maten som er sunn og god? Det hjelper ikke å straffe folk for å spise det de spiser om de ikke vet om alternativene og ikke evner å tilberede disse alternative rettene. Og så essensielt så promoterer du gjennom pris bare produkter som er litt sunnere enn den andre versjonene, men kostholdet er fortsatt helt likt. Når problemet er hva folk spiser generelt sett. Ta tacofredag. Taco kan lages rimelig sunt. Du har og de som putter masse kjøttdeig og ost, nesten ingenting annet og spiser det. Om du tvinger frem en slags grov lefse å spise det i er det fortsatt ikke sunt. Problemet her er retten. Og om ingrediensene er litt grovere, har litt mindre sukker og litt mindre fett er problemet her mangelen på salat, paprika, bønner osv. Det er det som gjør den retten sunn. Og det du foreslår vil ikke endre noe i forhold til det problemet. Grunnen til at det er et stort problem er at det er kompleks og vanskelig å håndtere. Det er ikke lett å finne løsningen på dette problemet. 2 Lenke til kommentar
Lunaris Skrevet 28. april 2018 Del Skrevet 28. april 2018 Vi har heller ikke store problemer med høy vekst av overvektighet/fedme: Og folk med høyere utdanning har lavere nivå av overvekt. 2 Lenke til kommentar
PgUp Skrevet 28. april 2018 Forfatter Del Skrevet 28. april 2018 (endret) Jeg er enig i at det er komplekst og vanskelig å håndtere. Og jeg er enig i at det å sørge for mer kunnskap og bedre læring av matlaging er en viktig del. Men vi går alikevel vi går i feil retning. Vi hadde mye mer kunnskap om matlaging før enn vi har i dag. Grunnen? Lettvinte og usunne løsninger har blitt veldig tilgjengelige. Ved å gjøre relativt enkle reguleringer som sukkeravgiften har jo salget av brus og godteri i Norge gått ned. Såklart førte dette til mer import, så det var ikke spesielt godt planlagt, men det hadde vært interessant å se om dette hullet ble fjernet. Se på røyk som jeg har brukt som eksempel. Er du enig i at reguleringene rundt røyk påvirket salget? Jeg tror vi kan gjøre begge deler, nettopp fordi vi går i feil retning og flere nå dør av usunne livsstil er ikke kunnskap og opplæring eneste valg, det må skje noe mer. Den statistikken er kun fra 1998 til nå. Du kan jo sammenligne med en fra 1950. Endret 28. april 2018 av PgUp Lenke til kommentar
robertaas Skrevet 29. april 2018 Del Skrevet 29. april 2018 Idag var jeg innom et lite lokalt bakeri "the Holy Donut" hvor de hadde potet i smultringdeigen og jeg prøvde meg på varianten "maple bacon" hvor de har baconbiter i den tykke glasuren. Holdt på å gå i gulvet av bare en munnfull Den fikk alt man får på McDonald til å fremstå som helsekost. Lenke til kommentar
robertaas Skrevet 29. april 2018 Del Skrevet 29. april 2018 Grunnen? Lettvinte og usunne løsninger har blitt veldig tilgjengelige. Ved å gjøre relativt enkle reguleringer som sukkeravgiften har jo salget av brus og godteri i Norge gått ned. Såklart førte dette til mer import, så det var ikke spesielt godt planlagt, men det hadde vært interessant å se om dette hullet ble fjernet. Se på røyk som jeg har brukt som eksempel. Er du enig i at reguleringene rundt røyk påvirket salget? Man kan gjøre noe med portordresalg av mat fra utlandet, men folk som reiser til utlandet og kjøper billigere varer fra utlandet kan man vanskelig gjøre noe med med mindre man er villig til å innføre begreninger som 1/2 kg snop per person og 3 liter sukkerholdig drikke per per... og innfører en rekke kontroller slik at folk skjønner at grensen er reell. Hvilken politiker eller parti har så lyst til å forlate Stortinget? Slik situasjonen er idag så har man ikke bare flyttet innkjøpet til et annet land, men når noen først reiser så langt så blir det veldig mye hamstring... og noen som er avhengig av sukker vil da også spise mye mere. Lenke til kommentar
geita_ Skrevet 29. april 2018 Del Skrevet 29. april 2018 Nei. Det er ikke riktig å straffe de av oss som er i stand til å balansere kostholdet fordi noen ikke er skikket til å ta egne avgjørelser. Skal vi forby sukker fordi noen har diabetes? Skal vi forby alkohol fordi noen ikke klarer å styre seg? Skal vi forbybiler fordi noen ikke klarer å holde seg i skinnet? Selvfølgelig ikke, vi kan ikke umyndiggjøre en hel nasjon fordi noen ikke klarer å gå forbi kakedisken uten å gå all tasmanian devil... Vi har gjort sukker dyrere og alkohol fås ikke kjøpt utenfor visse tidsrom. Det er på tide å regulere søppelmat også. Lenke til kommentar
Lunaris Skrevet 29. april 2018 Del Skrevet 29. april 2018 Jeg er enig i at det er komplekst og vanskelig å håndtere. Og jeg er enig i at det å sørge for mer kunnskap og bedre læring av matlaging er en viktig del. Men vi går alikevel vi går i feil retning. Vi hadde mye mer kunnskap om matlaging før enn vi har i dag. Grunnen? Lettvinte og usunne løsninger har blitt veldig tilgjengelige. Ved å gjøre relativt enkle reguleringer som sukkeravgiften har jo salget av brus og godteri i Norge gått ned. Såklart førte dette til mer import, så det var ikke spesielt godt planlagt, men det hadde vært interessant å se om dette hullet ble fjernet. Se på røyk som jeg har brukt som eksempel. Er du enig i at reguleringene rundt røyk påvirket salget? Jeg tror vi kan gjøre begge deler, nettopp fordi vi går i feil retning og flere nå dør av usunne livsstil er ikke kunnskap og opplæring eneste valg, det må skje noe mer. Den statistikken er kun fra 1998 til nå. Du kan jo sammenligne med en fra 1950. Hadde vi mer kunnskap før? Jeg er uenig i det. Kvinner hadde gjerne mer kunnskap i å lage norsk mat i den tid det var forventet at de skulle være hjemme og lage mat. Samtidig var menn på den tid håpløse. Har du tall som viser at salgene har gått ned pga sukkeravgiften? Det som ofte skjer med slike avgifter er en nedgang, og så etter et år eller to er du tilbake på normalnivå. Men viktigst av alt, gjør dette at folks helse faktisk blir bedre? Røyk er enkelt. Det er spesifikt nikotin som vi vet er ikke bra. Lett beviselig. Sukker og fett er nødvendige næringsstoffer for kroppen. Selv eksperter er uenige om hva som er sunt og ikke. Du kan ikke peke på sukker og gjøre sukker latterlig dyrt og så blir alle sunne. Som jeg tidligere sa så har både Japan og Korea søtere mat enn vi har, men 1/4 av fedmen vi har. Hvorfor sammenligne med 1950? Du forstår at rikere land = folk kjøper mer mat? Og mer mat som de vil ha? Og fasiten er at barnefedme har flatet ut og endringen for voksne er heller ikke dårlig. Veldig høy BMI går ned, mens litt høy BMI går opp. Sannsynligvis vil det ikke bli veldig mye verre enn nå. Jeg forstår at du vil at noe mer skal skje, men det å bare gjøre noe for å gjøre noe hjelper heller ikke. Et par ting til jeg vil påpeke. Om du straffer varer med mye fett, sukker salt eksempelvis vil det og gå utover smaken. Har du prøvd magre pølser? Det smaker ikke godt. Om du spiser pølser hele tiden er det ikke bra, men hvorfor straffe folk som spiser pølser av og til, fordi et lite mindretall har problemer? Fett holder på smak, sukker smaker godt, og salt forsterker smak. Si du lager risengrynsgrøt. Lager du med helmelk og smør smaker den mer (og bedre) enn lettmelk. Samtidig bruker du polert ris. Skal dette straffes? Er det grunnen til at folk blir fete i Norge? Ser du ikke hvordan slike avgifter også vil ramme folk som har svært sunne kosthold? 1 Lenke til kommentar
PgUp Skrevet 29. april 2018 Forfatter Del Skrevet 29. april 2018 (endret) De med synt kosthold vil sette pris på billigere sunn mat isåfall win win for alle. Hvis de bare spiser pølser av og til tåler de en liten avgiftsøkning. Er ikke snakk om å straffe noen, men gjøre det enklere å ta det sunnere alternativet. Må fjerne avgiftene på røyk, kan ikke straffe de som bare festrøyker må gjerne avgiftene på bil, kan ikke straffe de som bare kjører av og til Endret 29. april 2018 av PgUp 1 Lenke til kommentar
geita_ Skrevet 29. april 2018 Del Skrevet 29. april 2018 Jeg er enig i at det er komplekst og vanskelig å håndtere. Og jeg er enig i at det å sørge for mer kunnskap og bedre læring av matlaging er en viktig del. Men vi går alikevel vi går i feil retning. Vi hadde mye mer kunnskap om matlaging før enn vi har i dag. Grunnen? Lettvinte og usunne løsninger har blitt veldig tilgjengelige. Ved å gjøre relativt enkle reguleringer som sukkeravgiften har jo salget av brus og godteri i Norge gått ned. Såklart førte dette til mer import, så det var ikke spesielt godt planlagt, men det hadde vært interessant å se om dette hullet ble fjernet. Se på røyk som jeg har brukt som eksempel. Er du enig i at reguleringene rundt røyk påvirket salget? Jeg tror vi kan gjøre begge deler, nettopp fordi vi går i feil retning og flere nå dør av usunne livsstil er ikke kunnskap og opplæring eneste valg, det må skje noe mer. Den statistikken er kun fra 1998 til nå. Du kan jo sammenligne med en fra 1950. Har du tall som viser at salgene har gått ned pga sukkeravgiften? Det som ofte skjer med slike avgifter er en nedgang, og så etter et år eller to er du tilbake på normalnivå. Men viktigst av alt, gjør dette at folks helse faktisk blir bedre? Brussalget i Norge kraftig ned https://www.nrk.no/ostfold/brussalget-i-norge-kraftig-ned-1.14014646 1 Lenke til kommentar
Lunaris Skrevet 29. april 2018 Del Skrevet 29. april 2018 Har du tall som viser at salgene har gått ned pga sukkeravgiften? Det som ofte skjer med slike avgifter er en nedgang, og så etter et år eller to er du tilbake på normalnivå. Men viktigst av alt, gjør dette at folks helse faktisk blir bedre? Brussalget i Norge kraftig ned https://www.nrk.no/ostfold/brussalget-i-norge-kraftig-ned-1.14014646 Se, prøv å lese de 3 setningene jeg skrev om igjen, og prøv å lese lengre enn første setning. Selvfølgelig stuper salg rett etter en større prisøkning. Det betyr ikke at salgstallene ikke normaliserer seg over tid. Midlertidige effekter er ubrukelige. Lenke til kommentar
Lunaris Skrevet 29. april 2018 Del Skrevet 29. april 2018 De med synt kosthold vil sette pris på billigere sunn mat isåfall win win for alle. Hvis de bare spiser pølser av og til tåler de en liten avgiftsøkning. Er ikke snakk om å straffe noen, men gjøre det enklere å ta det sunnere alternativet. Må fjerne avgiftene på røyk, kan ikke straffe de som bare festrøyker må gjerne avgiftene på bil, kan ikke straffe de som bare kjører av og til Sunn mat blir ikke billigere med mindre den subsidieres. Avgifter gjør kun annen mat relativt sett billigere. Avgifter som sukkeravgift gjør derimot generelt mat dyrere. Ingen får billigere mat. Ser du ikke problemet? Om du ikke har så mye penger da og vil ha pølser av og til, så ender du opp med magre pølser som ikke smaker godt. Men du har ingen problem med overvekt. Og du ser fortsatt ikke problemet. Det er ingen sort/hvitt sunn/usunn mat. Du kan ikke putte avgift på et næringsstoff eller en varegruppe og tro det er utgift på usunn mat. Det er ikke. Det eneste du viser er at du ikke forstår hvordan en matrett fungerer. Jeg har tatt det opp, eksemplene dine. Ris, hvetemel. Du vil det skal straffes for å gå over til grovere versjoner. Men om vi ser til andre land er disse matvarene uproblematiske. Putter du avgifter på dette oppnår du ingenting. Du kan bare kutte ut med den røyken. Det finnes ingenting som heter "usunn mat" som de selger i butikken. Røyk derimot er helseskadelig. 1 ting. Lett med forbud, lett med avgift. Samme med bil. Du klarer selv ikke å peke på hva som er usunn mat. Eksperter er ikke enige om det. Hva skal vi gå etter? Det blir som å skyte ut i skogen og håpe vi treffer hjorten. Det er idioti. Uansett hvor sulten du er, så er det å bare skyte ut i skogen å håpe på å treffe noe idioti. Du prøver bare å rettferdiggjøre å bare vedta tiltak der du ikke vet konsekvensen med en desperasjon basert på befolkningens helse. Jeg er for å gjøre noe, men jeg ser ikke poenget med å gjøre noe bare fordi "vi må gjøre noe". Det er bedre å bruke mer tid på å finne noe som fungerer enn å gjøre noe vi ikke vet utfallet av som like lett kan gjøre ting verre som bedre. Og situasjonen er heller ikke så desperat. Og hvis du vil ha desperat forslag kan du bare gjøre ting som å si at alle som har BMI over 30 må betale for alle helsetjenester selv. 1 Lenke til kommentar
PgUp Skrevet 29. april 2018 Forfatter Del Skrevet 29. april 2018 (endret) Har du tall som viser at salgene har gått ned pga sukkeravgiften? Det som ofte skjer med slike avgifter er en nedgang, og så etter et år eller to er du tilbake på normalnivå. Men viktigst av alt, gjør dette at folks helse faktisk blir bedre? Brussalget i Norge kraftig ned https://www.nrk.no/ostfold/brussalget-i-norge-kraftig-ned-1.14014646 Se, prøv å lese de 3 setningene jeg skrev om igjen, og prøv å lese lengre enn første setning. Selvfølgelig stuper salg rett etter en større prisøkning. Det betyr ikke at salgstallene ikke normaliserer seg over tid. Midlertidige effekter er ubrukelige. Vi har forsket på kosthold og sammenheng med vekt lenge, men du mener fremdeles det er for lite kunnskap om hva som er sunt og usunt? Hvordan forklarer du den store vektøkningen da? Gener? Så og si alle eksperter er jo enig i at usunt kosthold har skylden til vektøkningen. Men hvis du nekter for dette kan du like godt påstå at jorda er flat, da er ikke diskusjonen så interessant lengre. Du var ute etter bevis, du fikk bevis om sukkersalget, men du ignorerer det fordi det ikke passer med ditt argument Hvis avgifter på sukker kan senke salget kan også avgifter på annen usunn mat og subsidier på sunn mat gjøre det mer attraktivt. All økonomisk teori sier jo at subsidier fungerer, eller er du uenig i ekspertene her også? Tror du elbiler og plug in hybrider hadde stått for 50% av salget i Norge hvis vi ikke hadde fjernet avgifter, når det bare er et par % i andre land? Du må gjerne påstå det er galt, men å påstå at usunn mat ikke fører til overvekt og subsidier og avgifter ikke fungerer da tror jeg du sliter. , Endret 29. april 2018 av PgUp Lenke til kommentar
fo2re Skrevet 29. april 2018 Del Skrevet 29. april 2018 Alt er teknisk sett usunt hvis man spiser eller drikker for mye av det. 2 Lenke til kommentar
Lunaris Skrevet 29. april 2018 Del Skrevet 29. april 2018 Vi har forsket på kosthold og sammenheng med vekt lenge, men du mener fremdeles det er for lite kunnskap om hva som er sunt og usunt? Hvordan forklarer du den store vektøkningen da? Gener? Så og si alle eksperter er jo enig i at usunt kosthold har skylden til vektøkningen. Men hvis du nekter for dette kan du like godt påstå at jorda er flat, da er ikke diskusjonen så interessant lengre. Du var ute etter bevis, du fikk bevis om sukkersalget, men du ignorerer det fordi det ikke passer med ditt argument Hvis avgifter på sukker kan senke salget kan også avgifter på annen usunn mat og subsidier på sunn mat gjøre det mer attraktivt. All økonomisk teori sier jo at subsidier fungerer, eller er du uenig i ekspertene her også? Tror du elbiler og plug in hybrider hadde stått for 50% av salget i Norge hvis vi ikke hadde fjernet avgifter, når det bare er et par % i andre land? Du må gjerne påstå det er galt, men å påstå at usunn mat ikke fører til overvekt og subsidier og avgifter ikke fungerer da tror jeg du sliter. , Ja, det er for lite kunnskap om hva som er sunt og ikke. Staten oppdaterer stadig sine retningslinjer for hva folk bør spise, og hvor mye. Det er en del ting vi vet er definitivt usunt. Dette er i all hovedsak å spise for mye av noe. Å spise for mye av noe er aldri sunt. Det er derimot nesten ingenting av det vi spiser som er usunt i seg selv. Unntak for slik vil være ting som palmeolje der vi vet at denne oljen gir langt mer problemer med hjertet enn andre oljer eksempelvis. Som vi ser fra folk som bor på Stillehavsøyer. Derimot kan du og spise på McD hver dag og være tynn som et skjelett. Det er fortsatt ikke bra for kroppen din, men usunn livsstil resulterer ikke alltid i overvekt. Du fokuserer kun på det, men det er ikke hele problemet. Igjen er oppfatningen din unyansert og fokuserer kun på en ting som om hvis folk ikke var overvektige så var alt bra. Visste du at om du er i ok fysisk form, men overvektig så er det sunnere enn å være tynn men elendig fysisk form? Kosthold er ikke eneste som gjør en livsstil sunn. Og dårlig kosthold trenger ikke å slå ut i overvekt, selv om det alltid vil være negativt for kroppen da. Men det ingen eksperter er enige om er hva er sunn og usunn mat. Noen ting er åpenbare. Ingen eksperter vil si en burger på McD er sunn. Det du spiser til vanlige derimot? Noen vil si du kan har bra med karbohydrater, andre sier du bør kutte mye ned på dem osv osv. Det finnes ingen konsensus om hva som er bra og hva som er dårlig. Eneste konsensusen vi har er at om du får for mye av et næringsstoff så er det ikke bra. Men hvordan kan du regulere via avgifter hvor mye jeg får av et spesifikt næringsstoff i løpet av en måned? På tvers av 90 måltider? For så at dette effektivt skal gjelde 5 millioner mennesker? Det er håpløst. Ser du ikke hvor håpløst det er? Javel, enda en som ikke leser hva jeg skriver.... Jeg skrev veldig veldig tydelig om det var noe bevis for at avgifter hjelper over tid. Jeg spurte ikke om det rett etter en avgift førte til nedgang. Selvfølgelig. Ingen bryr seg. Bare om du skal bli valgt og du gjør noe rett før valget. Så tenker alle så bra. Så blir du gjenvalgt. Og etterpå ser en at tiltaket var ubrukelig og gjorde ingen permanent endring. Jeg har ikke noe videre imot sukkeravgiften uansett bare så det er sagt. Da den stort sett går etter brus, godteri osv. Ting som alle ikke er nødvendige i vårt kosthold og vi ikke spiser for næring, men nytelse. Dette vil altså alltid være ekstra. Og veldig få trenger ekstra sukker eller fett, og om de trenger finnes det bedre måter å få det på. Og basert på et balansert bra kosthold er godteri, brus, chips osv overflødig og det er definitivt konsensus om at dette er usunn mat. Men her snakker vi om matvarer for vanlige måltider. Og det er noe helt annet og umulig å benytte avgifter til. Jeg er enige i at målrettede subsidier fungerer. Jeg er uenig i at dersom du bare putter opp en avgift og en subsidie uten peiling på konsekvensene så fikser det magisk alle problemer. Alt kan ikke løses med dette hjelpemiddelet. 1 Lenke til kommentar
Anbefalte innlegg
Opprett en konto eller logg inn for å kommentere
Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar
Opprett konto
Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!
Start en kontoLogg inn
Har du allerede en konto? Logg inn her.
Logg inn nå