Gå til innhold

Er McDonald's etisk forsvarlig?


Anbefalte innlegg

Mtp hvor utrolig avhengighetsskapende og usunt det er. Noen vil si det er individets ansvar, men omtrent halvparten av voksne i norge er overvektige.. usunn mat er den nye folkesykdommen og McDonalds og fastfood restaurantene har mye ansvar. Burde slik mat reguleres og bli langt dyrere?

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Nei. Det er ikke riktig å straffe de av oss som er i stand til å balansere kostholdet fordi noen ikke er skikket til å ta egne avgjørelser. Skal vi forby sukker fordi noen har diabetes? Skal vi forby alkohol fordi noen ikke klarer å styre seg? Skal vi forbybiler fordi noen ikke klarer å holde seg i skinnet? Selvfølgelig ikke, vi kan ikke umyndiggjøre en hel nasjon fordi noen ikke klarer å gå forbi kakedisken uten å gå all tasmanian devil...

Men når majoriteten har problemer med det og det koster samfunnet masse? Burde vi gjøre røyk billigere og fjerne bildene om kreft fra pakkene?

 

Og jeg så ikke at vi skal forby det, men regulere det strengere som røyk.

Endret av PgUp
  • Liker 1
Lenke til kommentar

Det er allerede dyrt, blir det dyrere nå så gidder ingen å kjøpe det, og da blir det mindre attraktivt at slike sjapper holder åpent i norge, så da mister vi alternativet mest sannsynlig, syns ikke noens problemer med mat skal være alle sammen sitt. Det er DITT problem, ikke verden sitt.

Men når vi som samfunn betaler i milliarder for å fikse folks helse, er det da greit? Da blir det jo alles problem. Og hvis det blir dyrere så folk kjøper det mindre er jo det bra. Jeg vil ikke påstå det er dyrt.

Endret av PgUp
Lenke til kommentar

De fleste ernæringsfysiologer vil fraråde folk å spise junkfood. Ikke er det bra for helsen og ikke er det bra miljømessig.

Ernæringsmessig inneholder en meny (burger, fries og brus) alt du ikke trenger. Masse sukker, rødt kjøtt, salt, mettet fett, konserveringsmiddel og mengder med tvilsomme kalorier som ikke gir deg det kroppen trenger av verdifulle ikke-makro-næringsstoffer/metabolske kofaktorer. Man spiser "antinæring" (høy kalori/lav næring) som utarmer og forgifter kroppen over tid, noe som gjør folk syke. Selskapet beriker seg på din ulykke.

Dette klassifiserer derfor ikke som sunn mat, og om man spiser det får det sine konsekvenser selv om man ikke merker det med en gang.

Lenke til kommentar

Hvordan er McD avhengighetsskapende?  Det kan være lettere avhengighetsskapende ingredienser i maten deres, men det er det og i det meste av mat. De har ingenting som tobakk ol.

 

 

Jeg synes og det blir galt å legge skyld på McD så lenge de holder seg innenfor regelverket, som de gjør. Det at folk velger å spise usunt er ikke McD sin feil. Om de hadde drevet med kampanjer for å få folk til å spise usunt ol er det nå en ting, men det å tilby usunn mat er da ikke uetisk.

 

Samtidig driver myndighetene med mye kampanjer for å få folk til å spise sunnere. Jeg ser derimot ikke poenget med å gå inn mot McD. Det er ikke derfor folk er overvektige, fordi de spiser på McD. Det er ikke mange av dem i Norge, og det er ingen problem med å spise der av og til. Hvor mange drar stadig vekk på McD for å kjøpe mat? Hvor mange av dem som går der er overvektige? Jeg har ikke vært så mye, men veldig mange av de som drar der er ikke overvektige.

 

Et større problem for folks helse er halvferdig, ferdig og frossen mat som en kjøper i butikken. Fordi de aller fleste nordmenn spiser nesten all mat i private hjem ol, ikke ute på resturant ol. Dette er grunnen til at UK ligger høyt på fedme i Europa. Fordi de spiser enda mer mat som er halvferdig, frosset, skal i mikro ol. Det er derfor vi har sukkeravgift og ikke fast food avgift.

 

Problemer vi hører om angående fast food stammer stort sett fra USA. Og vi får mye fra USA over hit i Norge, men det blir helt feil å tro at årsakene for et problem i Norge er like dem i USA. Så restriksjonene skulle da heller vært mot Kiwi, Coop Extra, Rema, Bunnpris osv. Men det blir og urettferdig, da disse i stor grad reklamerer for sunne produkter og også merker en del av disse, samt alltid tilbyr sunne alternativer til alt.

 

 

Halvferdige produkter er og dyrere enn om du hadde lagd det selv. Produsenten tar penger for å gjøre en del av jobben for deg. Så det å legge på enda mer avgifter på dette virker ikke som riktig løsning. Et annet problem er at alt er usunt i store mengder. Staten kan på ingen måte regulere alt det, det blir håpløst.

 

Her er det mer viktig å oppfordre og tilrettelegge for sunn livsstil enn å prøve å regulere og umuliggjøre usunn livsstil. Da det virker umulig å gjøre. 

  • Liker 2
Lenke til kommentar

Folk kan da handle på Big Bite og Subway om de ønsker det. At de handler på McDonalds istedet får være opp til dem. Jeg nyter en double cheese iblant, og kan ikke forstå at jeg skal belemres med ekstra avgifter når det skjer i normale former (selv i ekstreme former burde det ikke være det, men whatever). Som med alle andre "velbegrunnede særavgifter" på mat og drikke ender det vel med at de fleste avgiftskronene betales inn av folk som har full kontroll over sitt konsum. Det samme gjeler reguleringer - svært mange rammes litt og litt og litt, for å redde et mikroskopisk mindretall, som uansett har en svært stor risiko for å havne i trøbbel.

Lenke til kommentar

Det er jo søppelmat deluxe. Det føles som at maten ligger som en stein i magen i time etter time, men man blir likevel sulten. Det er ingen næring, kun fett.

 

Og 500 kalorier i en liten cheeseburger! Det er galskap.

 

Nei, det er ikke etisk forsvarlig. Men siden staten tjener så forbasket mye penger i form av skatt, så går det jo greit! Som jeg alltid skriver: Så lenge budsjettet går rundt, og helst dobbelt og trippelt, så spiller det ikke noen rolle med noen tapte sjeler og skjebner. Det er så uetisk som det får blitt.

 

Det er vel også en fin måte for staten å bli kvitt avfall fra matindustrien også (MUK).

Endret av Taurean
  • Liker 2
Lenke til kommentar

Kapitalen har uante muligheter til å lure folk til å gjøre dårlige valg, og dette er det etisk å regulere. Mennesket har ikke utviklet seg nevneverdig på noen titalls millennier, og føler fortsatt at søtt, salt og fett er gode greier. Det er ikke synd på markedet, men det er synd på folk. 

 

Det største problemet med McD og annet søppel er at det er så billig. Ressurssvake mennesker ender opp med å spise alt for mye av det, ikke fordi det ikke er fysisk mulig for dem å lage mat billigere og bedre selv, men fordi de ikke vet bedre. I Norge har vi ikke dette problemet i like stor grad, siden dagligvarer er svært billig og McD/BK ganske dyrt. Likevel kan vi selv kjenne på problemstillingen når vi skal lage noe nytt og sunt og må handle inn til mange hundre kroner for ett måltid. Særlig rammer dette single. 

  • Liker 2
Lenke til kommentar

Skal vi forby...

 

Det er egentlig umulig å veie ulike samfunnsstrukturer mot hverandre. Det blir ikke riktig å en gang gjøre det rent prinsipielt. Da vil diskusjonen ende opp slik: Skal vi fortsette å forby narkotika fordi noen få blir hekta? Skal vi forby allmenn bevæpning fordi noen få klikker å dreper en skole?

 

​Hva gjelder fastfood og matpriser generelt, der målet er en sunnere befolkning og mindre bruk av skattepenger på å pleie missbruket, kan jeg ikke se noen annen løsning enn at usunn mat må koste mer får å subvensjonere sunne råvarer.

​Sånn sett er sukkeravgiften ikke en dårlig ide. Det dårlige med sukkeravgiften nå er motivet for innføringen av den og hvordan avgiften brukes i den statlige kassen. Jeg skal med glede betale enda mer i sukkeravgift hvis det medfører billigere sunne matvarer. Men med en kapitalistisk politikk som elsker avgifter mer enn generell velferd, forblir det med en tanke.

  • Liker 1
Lenke til kommentar

Kapitalen har uante muligheter til å lure folk til å gjøre dårlige valg, og dette er det etisk å regulere. Mennesket har ikke utviklet seg nevneverdig på noen titalls millennier, og føler fortsatt at søtt, salt og fett er gode greier. Det er ikke synd på markedet, men det er synd på folk. 

 

Det største problemet med McD og annet søppel er at det er så billig. Ressurssvake mennesker ender opp med å spise alt for mye av det, ikke fordi det ikke er fysisk mulig for dem å lage mat billigere og bedre selv, men fordi de ikke vet bedre. I Norge har vi ikke dette problemet i like stor grad, siden dagligvarer er svært billig og McD/BK ganske dyrt. Likevel kan vi selv kjenne på problemstillingen når vi skal lage noe nytt og sunt og må handle inn til mange hundre kroner for ett måltid. Særlig rammer dette single. 

Du kan fint lage noe som er sunt uten at det er dyrt. Likefullt som noe dyrt kan være usunt.

 

Vi har allerede en del reguleringer på mat i Norge som gjør at pris er ikke en grunn til at folk velger usunt i Norge. Det skal egentlig veldig lite til for å spise sunt. Kun kunnskap om hvordan man lager denne maten. 

  • Liker 1
Lenke til kommentar

Mange sliter med å ta til seg og bruke slik kunnskap. Da er det en fordel om det sunneste valget også er lett og billig. Slik samfunnet fungerer i dag har de sunne tingene det med å bli kostbare, fordi de favoriseres av eliten, som ikke har problemer med å betale ekstra. Ja, det finnes billige og sunne alternativer - selv lever jeg på dem, men skal man spise sunt, variert og spennende, slik folk har en tendens til å ønske, må man fort over på de dyrere tingene, i hvert fall iblant. Min fordel er at jeg bor for meg selv og kan velge å spise kjedelig, men jeg vet ikke om det hadde gått hvis jeg hadde andre å ta hensyn til som ikke deler mitt tankesett. 

Endret av Isbilen
  • Liker 2
Lenke til kommentar

 usunn mat er den nye folkesykdommen og McDonalds og fastfood restaurantene har mye ansvar. Burde slik mat reguleres og bli langt dyrere?

Hvor usunnt det er kommer selvsagt ann på hva og hvor mye av det man spiser. Det er ingen problemer å spise sunt ...  eller usunnt hos McDonalds. Så å angripe bare dem blir symbolpolitikk. Det som gjør at fast food skiller seg ut er at det er så raskt og enkelt å spise der samt at de største kjedene er så store og har et så standardisert produkt.

 

McDonalds serverer for eksempel ikke alkohol som er veldig skadelig og som en rekke andre spisesteder serverer.

  • Liker 1
Lenke til kommentar

Uenig i det. Noe variert og spennende vil bli dyrere, men det trenger ikke å bli. Det finnes mange land i verden, med mange ulike retter. Om du ser til andre land kan du finne nye matretter som ikke er dyre å lage. Og om du lager mye ulikt kan du begynne å mikse og lage retter mer som du ønsker selv.

 

Det kan ta tid å tilegne seg all denne kunnskapen, og det kan være vanskelig å være kreativ og finne noe nytt, men det trenger ikke å være dyrt likevel.

 

Det er og mulig å kombinere billig med dyrt og havne på et normalnivå. 

 

Jeg mener en av tingene du kan gjøre for å få sunnere kosthold er å redusere inntaket av kjøtt. Og det er ikke bare sunnere, men også billigere. Både grønnsaker og karbohydrater som poteter, ris, pasta, brød osv er jo billige ingredienser i en middag. 

 

Fisk er også noe som er veldig sunt, og kan tilberedes på mange ulike måter. Største årsaken til at folk ikke er så glad i fisk er nok heller at den ikke er tilberedt bra enn at folk ikke liker fisk. Og torsk/laks kan fås fra ferskvaredisk i butikker for en god pris sammenlignet med rødt kjøtt. Om du kjøper laksefilet ol blir det annerledes, men du må ikke gjøre det.

 

Hvilke varer mener du eliten spiser og driver opp prisene på?

Lenke til kommentar

Og hadde det ikke vært for at det ville vært vanskelig for dem å servere i Norge hadde de nok gjort det her og.

 

Kunne de ha reklamert mot barn hadde de nok gjort det og. Det er et av de største problemene med McD internasjonalt. De bruker barn for å dra inn kunder (foreldre, familie). Og barn er ikke smarte nok til å forstå at det å spise mye McD ikke er bra.

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...