Gå til innhold

Er ytringsfriheten forankret i norsk lov?


Anbefalte innlegg

Videoannonse
Annonse

§ 100.

Ytringsfrihet bør finne sted.

 

Ingen kan holdes rettslig ansvarlig for å ha meddelt eller mottatt opplysninger, ideer og budskap med mindre det lar seg forsvare holdt opp imot ytringsfrihetens begrunnelse i sannhetssøken, demokrati og individets frie meningsdannelse. Det rettslige ansvar bør være foreskrevet i lov.

 

Frimodige ytringer om statsstyret og hvilken som helst annen gjenstand er tillatt for enhver. Det kan bare settes klart definerte grenser for denne rett der særlig tungtveiende hensyn gjør det forsvarlig holdt opp imot ytringsfrihetens begrunnelser.

 

Forhåndssensur og andre forebyggende forholdsregler kan ikke benyttes med mindre det er nødvendig for å beskytte barn og unge mot skadelig påvirkning fra levende bilder. Brevsensur kan ikke settes i verk utenfor anstalter.

 

Enhver har rett til innsyn i statens og kommunenes dokumenter og til å følge forhandlingene i rettsmøter og folkevalgte organer. Det kan i lov fastsettes begrensninger i denne rett ut fra hensyn til personvern og av andre tungtveiende grunner.

 

Det påligger statens myndigheter å legge forholdene til rette for en åpen og opplyst offentlig samtale.

https://lovdata.no/dokument/NL/lov/1814-05-17#KAPITTEL_5

 

Pussig nok ser det ut til å være mer ytringsfrihet om man prater nynorsk:

 

§ 100.

Ytringsfridom skal det vere.

 

Ingen kan haldast rettsleg ansvarleg for å ha motteke eller komme med opplysningar, idear eller bodskapar om det ikkje let seg forsvare halde opp imot den grunngjevinga ytringsfridommen har i sanningssøking, demokrati og den frie meiningsdanninga til individet. Det rettslege ansvaret skal vere fastsett i lov.

 

Alle har rett til å ytre seg frimodig om statsstyringa og kva anna emne som helst. Det kan berre setjast slike klårt definerte grenser for denne retten der særleg tungtvegande omsyn gjer det forsvarleg halde opp imot grunngjevingane for ytringsfridommen.

 

Førehandssensur og andre førebyggjande åtgjerder kan ikkje nyttast om det ikkje trengst for å verne born og unge mot skadeleg påverknad frå levande bilete. Brevsensur kan ikkje setjast i verk anna enn i anstaltar.

 

Alle har rett til innsyn i dokumenta til staten og kommunane og til å følgje forhandlingane i rettsmøte og folkevalde organ. Det kan i lov setjast grenser for denne retten av omsyn til personvern og av andre tungtvegande grunnar.

 

Dei statlege styresmaktene skal leggje til rette for eit ope og opplyst offentleg ordskifte.

https://lovdata.no/dokument/NL/lov/1814-05-17-nn#KAPITTEL_5

 

Stort sett meningsløs paragraf ettersom den lar staten forby det den misliker "av andre tungtveiende grunner"

Endret av Skatteflyktning
Lenke til kommentar

 

I Norge er ytringsfriheten nedfelt i Grunnloven § 100, som innledes med "Ytringsfrihet bør finne sted.". Denne bestemmelsen er en grunnlovsfesting av samme rettighet som uttrykkes i Menneskerettsloven art. 10

 

Men det står at den bør finne sted, det høres litt vagt ut. 

 

"Bør" henger igjen fra dansk og betyr "skal", se også nynorskversjonen av Grunnloven som ettertrykkelig skriver "skal".

Lenke til kommentar

 

Den norske Menneskerettighetsloven fra 1999 slår fast at alle har rett til ytringsfrihet. Rettigheten innebærer frihet til å ha egne meninger, til å motta og gi informasjon uten innblanding fra myndighetene, men det finnes også begrensninger.

 

Ok, så da vet vi det. Vi har ytringsfrihet i Norge, men ytringsfriheten har begrensninger. Vi har altså ikke full ytringsfrihet, så for å være på den sikre siden bør man sjekke at det man skal si er lovlig før man sier det. 

Endret av VRK18
Lenke til kommentar

 

 

Stort sett meningsløs paragraf ettersom den lar staten forby det den misliker "av andre tungtveiende grunner"

Dette refererer vel bare til retten til innsyn i offentlige dokumenter/prosesser.

Beklager feilsitering, den riktige siteringen (som sier det samme) er

 

Det kan bare settes klart definerte grenser for denne rett der særlig tungtveiende hensyn gjør det forsvarlig holdt opp imot ytringsfrihetens begrunnelser.

Spør Krekar om der er noen ytringsfrihet i Norge. ;)

Lenke til kommentar

 

Spør Krekar om der er noen ytringsfrihet i Norge. ;)

Uten å vite så mye om Krekar, så er det vel de eneste ytringene han er dømt for trusler.

 

Trusler er vel et eksplisitt unntak fra ytringsfriheten i Norge.

 

Igjen, akkurat som i alle andre rettsstater i verden.  Men noen vil jo ikke ha en rettsstat, eller i det hele tatt en stat, eller i det hele tatt noen som helst slags organisert sivilisasjon....

Lenke til kommentar

Igjen, akkurat som i alle andre rettsstater i verden. Men noen vil jo ikke ha en rettsstat, eller i det hele tatt en stat, eller i det hele tatt noen som helst slags organisert sivilisasjon....

Veldig enig. Ytringer er ikke det eneste man skal verne om. I den grad man da får motstridende hensyn når man skal verne om flere ting, så må man inngå kompromisser.

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...