Gå til innhold

[Løst] Kan norske politikere ta imot penger fra bedrifter?


Anbefalte innlegg

Videoannonse
Annonse

https://www.regjeringen.no/no/dokumenter/handbok-for-politisk-ledelse2/id2478689/sec15

 

 

For embets- og tjenestemenn i staten er det gitt regler om gaver i statsansatteloven § 39. Bestemmelsen er gitt tilsvarende anvendelse for politisk ledelse, jf. reglement for politisk ledelse § 13.

 
Det følger av statsansatteloven § 39 at:
 
«Ingen statsansatte eller embetsmenn må for seg eller andre motta gave, provisjon, tjeneste eller annen ytelse som er egnet til, eller av giveren er ment, å påvirke vedkommendes tjenestlige handlinger, eller som det er forbudt å motta etter bestemmelser i reglement eller instruks for virksomheten.
 
Overtredelse kan medføre ordensstraff ,​ oppsigelse eller avskjed.»
 
Kommunal- og moderniseringsdepartementet utga i juni 2014 publikasjonen «Veileder om gaver i tjenesten», som har nærmere retningslinjer for mottak av gaver mv. Veilederen er gitt tilsvarende anvendelse for politikerne, med noen særlige tilpasninger.
 
Påskjønnelser med bagatellmessig verdi, som gavekort på en bok, en ordinær flaske vin eller blomster, vil det alltid være anledning til å motta. Dersom man får billetter til arrangementer mv. må deltakelsen vurderes opp mot den enkeltes faglige arbeidsområde. I noen tilfeller er det naturlig å ta med ektefelle og/eller barn, mens det i andre tilfeller ikke er like naturlig. Dersom det likevel er ønskelig å ta med familien kan det tenkes at man bør betale for deres billetter. Ved denne vurderingen har det blant annet betydning om arrangementet og den billettypen som tilbys er allment tilgjengelig, og hva billettene koster.
 
Det kan tenkes situasjoner der det ikke er tid eller anledning til å vurdere gavens verdi, og det er verdt å merke seg forskjellen mellom gaver som mottas til privat bruk og gaver som tas med og tilfaller staten. Dersom det ikke er tid eller anledning til å vurdere gavens verdi, og man allikevel mottar gaven, må gavens verdi vurderes så raskt som mulig etter mottakelsen. Gaver som gis ved besøk til eller fra utlandet, og som det ut fra kulturelle eller diplomatiske hensyn ikke vil være naturlig å avslå, kan mottas selv om gaven ville være uakseptabel i Norge. Slike gaver skal imidlertid tilfalle staten. Offisielle gaver som mottas ved besøk i utlandet overlates til den norske utenriksstasjon på stedet, som vil sørge for hjemsendelse i tråd med de til enhver tid gjeldende rutiner. Mottas gaver i land uten norsk utenriksstasjon, må departementet ved hjemsendelse sørge for å følge de til enhver tid gjeldende regler for tollklarering.
 
I utgangspunktet bør man være tilbakeholden med å gi gaver på arrangementer innenlands og heller gi blomster i de tilfeller det er naturlig med en oppmerksomhet. Gaver bør begrenses til større anledninger. Utgiftene må dekkes over departementenes egne budsjetter.
 
Utenriksdepartementets Avdeling for kultur og protokoll vil kunne gi råd ved utveksling av gaver utenlands. I utgangspunktet bør slike gaver unngås eller begrenses til enkle erindringsgaver. Også disse utgiftene må dekkes over departementenes egne budsjetter.
 
De alminnelige reglene for beskatning ved mottak av gaver gjelder også for politisk ledelse. Det innebærer blant annet at gaver som beholdes skal beskattes som personinntekt, med mindre gaven er av bagatellmessig verdi.
 
Politiske partier kan motta donasjoner. Hvor mye av finansieringen av partiene som kommer i form av donasjoner kan du lese mer om her.
Endret av Uderzo
Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...