Gå til innhold
Trenger du råd om juss? Still spørsmål anonymt her ×

Er det straffbart for nordmenn å kjøre fort med bil i utlandet?


FrihetensRegn

Anbefalte innlegg

Om jeg leier en bil i utlandet, la oss si i Tyskland, og kjører helt hinsides fort i forhold til norske oppfatninger av fort, men som er fullt lovlig i Tyskland, kan jeg da straffes når jeg kommer hjem til Norge? Feks om jeg laster opp en Facebook video der jeg kjører i 300 km/t på motorveien mens jeg er i utlandet og så kommer hjem til Norge og noen har varslet politiet og de har lite å gjøre på.

 

La oss si at jeg lastet opp denne videoen og er norsk:

 

 

Er dette noe som kan gjøre at nordmenn mister lappen? Jeg henter inspirasjon i spørsmålet fra tråden om at man kan bli straffet i Norge om man er norsk statsborger og kjøper sex i utlandet. Jeg vet også at nordmenn har mistet lappen av andre grunner, som hasjrøyking og mye fyll i helgene, uten å bli tatt for ruskjøring. Så kanskje de kan ta lappen fra nordmenn som de (politiet) mener kjører uvettig fort i utlandet også.

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse
Gjest Slettet-Pqy3rC

Bortsett fra noen underlige unntak (som sexkjøp) gjelder ikke norsk lov i utlandet, du må altså forholde deg til de lokale lovene. Så dersom det er det lov med fri fart i tyskland kan du kjøre hvor fort du vil.

Lenke til kommentar

Det følger av vegtrafikkloven § 33 nr. 4 at politiet kan vedta å frata noen førerretten dersom vedkommende ilegges straff i utlandet, og overtredelsen ville ha ført til tap av førerrett etter norske regler. For brudd på vegtrafikkloven i utlandet gjelder altså både et krav om dobbel straffbarhet og et krav om dobbel forfølgning, dvs. at det både må være straffbart i utlandet og at utenlandske myndigheter må straffe deg. I tillegg må det være snakk om noe Norge straffer med minstetid for tap av førerrett.

 

Det betyr at grove fartsovertredelser i utlandet aldri kan straffes etter § 33 nr. 4, fordi det ikke er knyttet noen minstetid til dem, se Politidirektoratets førerkortrundskriv 3/2017 pkt. 3.2.3. og tapsforskriften § 2-2.

 

I eksempelet som nevnt i førstepost er det altså uten betydning om du kjører i 300 km/t på tysk Autobahn eller på svensk motorveg.

 

For andre straffbare forhold er det straffeloven § 5 som regulerer norsk straffelovgivning i utlandet. Legg imidlertid merke til at en straffbar handling også kan anses skjedd der en virkning er inntrådt eller forsøkt fremkalt, se straffeloven § 7. Den som står i Sverige og skyter en mann som står i Norge har altså begått et drap i Norge.

Endret av krikkert
  • Liker 2
Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...