Gå til innhold

Overtidsbetaling


Anbefalte innlegg

Videoannonse
Annonse

Overtiden starter i det man overgår 9 timer per dag eller 40 timer per uke.

Har ingenting å si når på døgnet (før/etter normal arbeidstid) du arbeider.

Vell, det har jo faktisk noe å si.

 

Som du sier så starter overtid i det man overgår 9 timer per dag. Man kan altså ikke skrive overtid for den første timen man jobber om man kommer en time tidligere. Da må man føre overtid på de siste timene, da det er disse som blir overtid.

Lenke til kommentar

 

Overtiden starter i det man overgår 9 timer per dag eller 40 timer per uke.

Har ingenting å si når på døgnet (før/etter normal arbeidstid) du arbeider.

Vell, det har jo faktisk noe å si.

 

Som du sier så starter overtid i det man overgår 9 timer per dag. Man kan altså ikke skrive overtid for den første timen man jobber om man kommer en time tidligere. Da må man føre overtid på de siste timene, da det er disse som blir overtid.

 

 

Nei, har man avtale om 100% så vet en at en kommer over 40 timer den uken og en kan derfor føre med en gang. Jeg kjenner ingen som fører etter slike rare påfunn. 9 timers regelen gjelder for de uten fulltidsarbeid.

Lenke til kommentar

nå sier du ikke noe om hvor eller hva du jobber som så kan ikke gjette meg fram til om det er en eller annen tariff som gjelder for deg  men aml sier :

 


§ 10-6.Overtid

(1) Arbeid utover avtalt arbeidstid må ikke gjennomføres uten at det foreligger et særlig og tidsavgrenset behov for det.

(2) Varer arbeidet for noen arbeidstaker ut over lovens grense for den alminnelige arbeidstid regnes det overskytende som overtidsarbeid.

(3) Før arbeid som nevnt i denne paragraf iverksettes skal arbeidsgiver, dersom det er mulig, drøfte nødvendigheten av det med arbeidstakernes tillitsvalgte.

(4) Overtidsarbeidet må ikke overstige ti timer i løpet av sju dager, 25 timer i fire sammenhengende uker og 200 timer innenfor en periode på 52 uker.

(5) Arbeidsgiver og arbeidstakernes tillitsvalgte i virksomhet som er bundet av tariffavtale, kan skriftlig avtale overtidsarbeid inntil 20 timer i løpet av sju dager, men slik at samlet overtidsarbeid ikke overstiger 50 timer i fire sammenhengende uker. Overtidsarbeidet må ikke overstige 300 timer innenfor en periode på 52 uker.

(6) Arbeidstilsynet kan etter søknad i særlige tilfeller tillate samlet overtidsarbeid inntil 25 timer i løpet av sju dager og 200 timer i løpet av en periode på 26 uker. Referat fra drøftingene, jf. tredje ledd, skal vedlegges søknaden. Fremmer virksomheten søknad om overtid innenfor rammen i femte ledd, skal årsaken til at saken ikke er løst ved avtale med de tillitsvalgte alltid oppgis. Arbeidstilsynet skal ved sin avgjørelse legge særlig vekt på hensynet til arbeidstakernes helse og velferd.

(7) Overtidsarbeid utover rammen i fjerde ledd kan bare pålegges arbeidstakere som i det enkelte tilfellet har sagt seg villig til det.

(8) Samlet arbeidstid må ikke overstige 13 timer i løpet av 24 timer eller 48 timer i løpet av sju dager. Grensen på 48 timer i løpet av sju dager kan gjennomsnittsberegnes over en periode på åtte uker, likevel slik at den samlede arbeidstiden etter § 10-5 andre ledd og § 10-6 femte ledd ikke overstiger 69 timer i noen enkelt uke.

(9) Arbeidsgiver og arbeidstakernes tillitsvalgte i virksomhet som er bundet av tariffavtale, kan skriftlig avtale unntak fra grensen på 13 timer i åttende ledd, men slik at den samlede arbeidstid ikke overstiger 16 timer i løpet av 24 timer. Arbeidstaker skal i så fall sikres tilsvarende kompenserende hvileperioder eller, der dette ikke er mulig, annet passende vern.

(10) Arbeidstaker har rett til å bli fritatt fra å utføre arbeid utover avtalt arbeidstid når vedkommende av helsemessige eller vektige sosiale grunner ber om det. Arbeidsgiver plikter også ellers å frita arbeidstaker som ber om det, når arbeidet uten skade kan utsettes eller utføres av andre.

(11) For overtidsarbeid skal det betales et tillegg til den lønn arbeidstakeren har for tilsvarende arbeid i den alminnelige arbeidstiden. Tillegget skal være minst 40 prosent.

(12) Arbeidsgiver og arbeidstaker kan skriftlig avtale at overtidstimer helt eller delvis skal tas ut i form av arbeidsfri på et avtalt tidspunkt.

 

 

AML sier altså kun at overtid er arbeid uten om normal tid og at dette skal kompensere med minimum 40% , i min tariffavtale er arbeid i tidsrommet 1600-2100 50% , fra 2100-0800 100%.  

Lenke til kommentar

De fleste (?) har 37,5 timers uke. Dvs matpausen er ikke betalt. Da må man enten jobbe over 9 timer en dag, eller minst 2,5 timer ekstra i løpet av en uke, før man kan føre overtid.

 

det at en arbeidsuke er 40 timer i følge aml har du rett i, men de flest tariff avtaler har alminneliggjort 37,5 timers uke som normal tid og aml sier du skal ha betalt overtid for all jobbing utover normal tid.   

du kan å som regel skrive enten skrive til nærmeste påbegynte halve eller hele time ut fra avtaler og tariff. 

 

samt om overtiden ikke skjer i sammenheng med normal arbeidstid så kan du skrive minimum 3 timer med overtid. 

 

 

 

EDIT: overtid skal jo så klart være forhåndsgodkjent av nærmeste leder.

Endret av Mato
Lenke til kommentar

Du bør lese tariffavtalen, evt. din individuelle arbeidsavtale hvis du ikke har tariff. Etter arbeidsmiljølovens regler har det ingenting å si om du fører timen fra 05-06 som overtid, eller timen fra 13-14. Men i mange bransjer er det standard med høyere overtidskompensasjon på ukurante tidspunkt, og da kan det få betydning.

 

Hvis dette ikke er særregulert i tariffavtalen eller arbeidsavtalen din, kan du ikke føre timen fra 05-06 som overtid. Overtiden starter først når du er over 9 timer den aktuelle dagen, eller 40 timen den aktuelle uken. Hvis du ikke jobber mer ekstra denne uken, eller avspaserer, så er det dermed kl. 13-14 på fredag som er overtid.

 

Det Salvesen skriver praktiseres kanskje en del steder, men det er ikke riktig juss og du kan ikke ta for gitt at det praktiseres slik der du jobber.

Endret av Herr Brun
Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...