Gå til innhold
Trenger du råd om juss? Still spørsmål anonymt her ×

Absolutt foreldelsesfrist inkasso?


Gjest bruker-378349

Anbefalte innlegg

Gjest bruker-378349

La oss si en får en inkassosak, fordi en ignorerer å betale regninger.


 


Det kan være et forbrukslån eller kredittkort, eller varer kjøpt på betalingsutsettelse hos opprinnelig kreditor:


  • Opprinnelig faktura med 14 dagers betalingsfrist
  • -> det går 14 dager etter forfall før de kan kreve purregebyr
  • Purring med førstegangs purregebyr med 14 dagers betalingsfrist (VALGFRITT)
  • -> det går 14 dager etter forfall før de kan kreve purregebyr
  • Inkassovarsel med andregangs purregebyr med 14 dagers betalingsfrist (OBLIGATORISK)

Utenomrettslig inkasso, inkassoselskapet kommer nå på banen. 


  • Første betalingsoppfordring med lett inkassosalær med 14 dagers betalingsfrist
  • -> det går 28 dager før de kan kreve tungt inkassosalær
  • Andre betalingsoppfordring med tungt inkassosalær med 14 dagers betalingsfrist
  • -> Mulighet for at inkassoselskapet venter i 3 år pga "Den alminnelige foreldelsesfrist er 3 år.". De går ikke til namsmyndighetene hvis du er insolvent. 

Rettslig inkasso, namsmyndighetene kommer nå også på banen.


  • Begjæring om utlegg med 14 dagers frist
  • Litt saksgang med namsmyndighetene og varsel etc
  • Utleggforretning 
  • "Utleggsdom" (for eksempel "Intet til utlegg" fordi skyldner er insolvent. (for eksempel arbeidsledighet og eier ikke nåla i veggen:) )).

Så klarer ikke inkassoselskapet å inndrive gjelden. Nå har det gått 3 år. Siden de fikk en utleggsdom på saken og at det ble registrert en betalingsanmerkning, så er foreldelsesfristen blitt forlenget med 10år? 


 


Hva skjer da? Hva er den absolutte foreldelsesfristen? eller kan en bare forlenge den uendelig med nye utleggsforretninger mens en er insolvent uteligger? For eksempel slik: 3 år + 10 år + 10 år + 10 år + ... helt til debitor dør? 


 


Husk at debitor vil aldri erkjenne gjelden og vil alltid være insolvent. 


 


Noen som kan svare på dette her?  :)


Endret av bruker-378349
Innlegg gjennopprettet av moderator
Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse
Gjest bruker-378349

Er du sikker på det? Kan de få en ny "Utleggsdom" på samme inkassosak? 


 


Husk på at debitor vil aldri erkjenne gjelden slik at foreldelsesfristen ble aldri avbrutt av debitor.


 


Jeg vet at det er mulig å få en ny 10 årig foreldelsesfrist dersom debitor har erkjent gjelden for kreditor og har avbrutt foreldelsesfristen, for eksempel de valgte å betale litt på misligholdt gjeld før den ble misligholdt på nytt. Hvis debitor også ble solvent (plutselig kom i arbeid og fikk en god inntekt) da kan inkassoselskapet også sende en ny begjæring av utlegg, noe som vil forlenge foreldelsesfristen med 10 nye år, gjerne etter en kredittsjekk som beviser at du er solvent.


 


// Til andre brukere


 


Så spørsmålene er:


  • Finnes det en absolutt foreldelsesfrist? For eksempel 13 år?  (Alminnelig foreldelsesfrist 3 år + Tilleggsfrist 10 år).
  • Kan inkassoselskapet sende en ny "begjæring av utlegg" til namsmyndighetene på samme gjeld som allerede har fått en gjeldende "utleggsdom" med pågående uavbrutt foreldelsesfrist? (Kredittsjekken beviser at skyldner er fortsatt insolvent).

Det er ikke rom for spekulasjon her, brukere som ikke vet skal ikke svare på dette. Gjerne henvise til regelverk. Jeg vil vite nøyaktig hvordan inkassosaksgangen fungerer. 


Endret av bruker-378349
Lenke til kommentar
Gjest bruker-378349

Den er grei. Er du helt sikker?
 
Deretter går vi litt i dybden. 
 
I denne loven: Lov om foreldelse av fordringer (foreldelsesloven), kapittel "Tilleggsfrister" § 10.(Uvitenhet og andre hindringer.)
 
Der står det følgende:
 
 

1. Dersom fordringshaveren ikke har gjort fordringen gjeldende fordi han manglet nødvendig kunnskap om fordringen eller skyldneren, inntrer foreldelse tidligst 1 år etter den dag da fordringshaveren fikk eller burde skaffet seg slik kunnskap.

2. Kan foreldelse ikke avbrytes på grunn av norsk eller fremmed lov eller annen uovervinnelig hindring som ikke beror på fordringshaverens egne forhold, inntrer foreldelse tidligst 1 år etter den dag da hindringen opphørte.

3. Dersom skyldneren har forlatt landet etter at fordringen oppsto, og fordringshaveren bare kan avbryte foreldelse ved skritt etter § 23, inntrer foreldelse tidligst 1 år etter den dag da fordringshaveren fikk eller burde ha skaffet seg kunnskap om at skyldneren igjen har alminnelig verneting her i riket, eller om at foreldelsen kan avbrytes ved andre skritt enn etter § 23.

4. Foreldelsestiden kan ikke forlenges etter denne paragraf med mer enn til sammen 10 år. Fristene i § 9 nr. 2 for krav på skadeserstatning m.m. kan ikke forlenges etter nærværende paragraf. Ellers gjelder paragrafen for andre frister og tilleggsfrister etter denne lov.

 
https://lovdata.no/N...79-05-18-18/§10
 
Etter avsnitt 4. så betyr det at inkassoselskapet kan bare få lagt til en Tilleggsfrist 10 år kun EN gang. Det vil si at den absolutte foreldelsesfristen er 13 år. 
 
Det stemmer også overrens med denne artikkelen: http://jusinfo.no/in.../1231/1232/1235
 
La oss ta utgangspunkt i avsnitt 1.
 
"Dersom fordringshaveren ikke har gjort fordringen gjeldende fordi han manglet nødvendig kunnskap om fordringen eller skyldneren, inntrer foreldelse tidligst 1 år etter den dag da fordringshaveren fikk eller burde skaffet seg slik kunnskap.".
 
Legg merke til rød tekst. Kan manglende "nødvendig kunnskap om skyldneren" være kontaktinformasjon? For eksempel uteliggeren ikke svarer på telefon / har ikke tlf, svarer ikke på epost / har ikke epost, og har ikke adresse, derfor mottar aldri inkassobrev.
 
På denne måten så er det null kommunikasjon mellom skyldner / debitor og inkassoselskapet på 13 år, mens skyldner er insolvent hele tiden og aldri avbryter foreldelsesfristen.
 
Vil skyldner da kunne slippe unna inkassogjelden etter 13 år? 

Endret av bruker-378349
Lenke til kommentar

§ 10 gir deg tilleggsfrist ut over den alminnelige foreldelsesfristen dersom du ikke har nødvendig kunnskap om fordringen eller skyldneren, og du ikke burde skaffet slik informasjon. Manglende kontaktinfo kan omfattes av bestemmelsen (det er kunnskap om skyldneren), men det skal ganske mye til for å si at du ikke burde skaffet deg kontaktinfo. Tilleggsfristen kan ikke være lengre enn 10 år. Det betyr at kravet uansett foreldes om du ikke har tatt fristavbrytende skritt innen 10 år, selv om du fortsatt ikke har nødvendig kunnskap om kravet eller skyldneren.

 

Men § 10 regulerer ikke virkningen av avbrutt foreldelse. Det er bare foreldelsesfristen [f]etter denne paragraf[/f] som ikke forlenges mer enn 10 år.

 

Virkningen av avbrutt foreldelse reguleres av § 21. Tredje ledd lyder som følger:

Fremmes tvangsfullbyrdelse etter § 17 uten at fordringshaveren får full dekning for sin fordring, blir det regnet ny frist på 10 år fra tvangsforretningens slutning.​ Blir fordringen anerkjent under konkurs​ eller offentlig skifte,​ blir det regnet ny frist på 10 år fra bobehandlingens slutning, i tilfelle ved avgjørelse i høyere instans, selv om fordringen er særskilt anerkjent tidligere. Nr. 2 fjerde punktum gjelder tilsvarende. Dersom fordringen blir omfattet av en gjeldsordning etter gjeldsordningsloven,​ blir det regnet en ny frist på 10 år fra den dag da fristen for å ta stilling til frivillig gjeldsordning etter gjeldsordningsloven § 4-12 første ledd er løpt ut, eller fra den dag da tvungen gjeldsordning ble stadfestet.

Som du ser er det ikke noen regel der om at 10årsfristen ikke kan gjentas. Det står heller ikke noe annet sted. Altså kan du avbryte foreldelse på nytt når som helst før utløpet av 10årsfristen, og på den måten få ny 10årsfrist.

 

Dette er en veldig dårlig regel emm., men det er altså slik foreldelsesloven fungerer.

  • Liker 3
Lenke til kommentar
Gjest bruker-378349

Den er grei. Hvis vi går enda litt dypere. 

 

I denne loven: Lov om tvangsfullbyrdelse (tvangsfullbyrdelsesloven) Annen del. Tvangsfullbyrdelse

 

Kapittel 5. Alminnelige regler om saksbehandlingen i saker for namsmannen

 

§ 5-2.Begjæring om tvangsfullbyrdelse

 

Der står det følgende:

 

 

Begjæring om tvangsfullbyrdelse skal inneholde:

 

(a) opplysning om hva slags tvangsfullbyrdelse som begjæres,

(b) saksøkerens og saksøktes navn og adresse,

© dersom saksøkeren bruker prosessfullmektig, prosessfullmektigens navn og adresse,

(d) bestemt betegnelse av kravet, og for pengekrav særskilt angivelse av hovedkrav og grunngitte tilleggskrav,

(e) bestemt betegnelse av tvangsgrunnlaget, og dessuten de opplysninger namsmannen ellers trenger for å avgjøre om det er adgang til å ta begjæringen til følge.

Begjæring kan fremsettes så vel muntlig som skriftlig. En skriftlig begjæring skal være undertegnet. En muntlig begjæring nedtegnes av namsmannen og undertegnes av saksøkeren.

 

Spoiler

 

https://lovdata.no/N...2-06-26-86/§5-2

 

I sitatet der står det at begjæring om tvangsfullbyrdelse skal inneholde "(b) saksøkerens og saksøktes navn og adresse".

 

Her kommer hindringen:

 

Hva skjer om uteliggeren ikke har adresse i folkeregisteret? På den måten så har ikke inkassoselskapet en adresse på uteliggeren, og de kommer heller ikke i kontakt med uteliggeren fordi han svarer ikke på tlf eller epost. Derfor kan ikke inkassoselskapet fylle ut lovpålagt informasjon i skjemaet.

 

Hva skjer videre? Blir begjæring av tvangsfullbyrdelse avvist av namsmyndighetene pga manglende informasjon?

Endret av bruker-378349
Lenke til kommentar

Det følger av LE-2017-181358 at foreldelsesloven § 10 også forlenger senere fristforlengelser, ikke bare den opprinnelige. Fristforlengelse etter § 10 kan gis med inntil 10 år, jf. nr. 4, noe som innebærer at den som rømmer risikerer forfølgelse i inntil 20 år etter dom/utlegg.

 

At saksøktes adresse ikke er oppgitt (eller ikke kan oppgis pga. manglende kunnskap) etter tvangsfullbyrdelsesloven § 5-2 er ikke et absolutt avvisningsgrunnlag. Formålet med bestemmelsen er at namsmannen skal kunne avgjøre om kravet er fremmet for rett namsmyndighet, og tvangsfullbyrdelsesloven § 1-8 femte ledd etablerer at man har verneting på sist kjente bopel/oppholdssted. I en slik situasjon skriver man rett og slett "uten kjent adresse" eller lignende.

 

Flere bestemmelser i tvangsfullbyrdelsesloven åpner for at en tvangsforretning kan fremmes til tross for manglende kunnskap om saksøktes oppholdssted (dette vil gjerne være aktuelt der saksøkte har reist til utlandet men får trygd fra Norge).

  • Liker 1
Lenke til kommentar
Gjest
Dette emnet er stengt for flere svar.
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...