Gå til innhold
Spørsmål om helse? Still spørsmål anonymt her ×
Husk at de som svarer ikke nødvendigvis er helsefaglig personell. Ta kontakt med fastlege ved bekymringer!

Noen som har erfaringer med 'fully raw' diet?


Krig og fred

Anbefalte innlegg

Har i flere år tenkt på å bli veganer, og de siste månedene har begeret begynt å bli fullt. Tenker det at det vil ta en stund før jeg blir flink til å lage vegansk mat, så for å forhindre at jeg detter av/gir opp så tenkte jeg å begynne med å spise grønnsaker rått for da har jeg ingen unnskyldning. 

 

Setter pris på tips :)

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Som nevnt over så er det mye kroppen får bedre utnytte av ved varmebehandling så hvis du har tenkt til å kjøre "raw" pga. latskap så gjør deg selv en tjeneste og les deg litt opp istedenfor å gjøre deg selv en bjørnetjeneste.

 

Vegansk mat er forresten lekende lett å lage, like lett (eller vanskelig) som alt annet av mat. Pastasaus; Hakkede tomater, masse grønnsaker i biter, litt salt og pepper og andre krydder som du liker. Boooom! Like bra som om den skulle vært med kjøtt :w00t:

  • Liker 1
Lenke til kommentar

Som nevnt over så er det mye kroppen får bedre utnytte av ved varmebehandling så hvis du har tenkt til å kjøre "raw" pga. latskap så gjør deg selv en tjeneste og les deg litt opp istedenfor å gjøre deg selv en bjørnetjeneste.

 

Planen er at jeg blir flinkere og flinkere med tiden til å lage mat. Kan se for meg at jeg jukser eller faller av fordi matlaging blir mer komplisert enn vanlig. (kan bekrefte, er lat)

Lenke til kommentar

Det er garantert ikke mer komplisert enn vanlig, men det kan gjerne bli kjedeligere, altså at du muligens må krydre mer fordi det er en del smak i kjøtt. Grønnsakssuppe, ratatouille, gratenger og gryter er alle sammen lekende lett. Så har vi stekte grønnsaker, wok-liknende greier, tar 5 minutter å fikse og trenger ikke mer enn en dæsj soyasaus for å bli ganske godt. Stekte grønnsaker er godt uten noe krydder eller saus for den sakens skyld.

 

Å innbille seg at det er mer komplisert å lage noe fordi man fjerner noe er tull.

Endret av Soseks
Lenke til kommentar

Det er garantert ikke mer komplisert enn vanlig, men det kan gjerne bli kjedeligere, altså at du muligens må krydre mer fordi det er en del smak i kjøtt. Grønnsakssuppe, ratatouille, gratenger og gryter er alle sammen lekende lett. Så har vi stekte grønnsaker, wok-liknende greier, tar 5 minutter å fikse og trenger ikke mer enn en dæsj soyasaus for å bli ganske godt. Stekte grønnsaker er godt uten noe krydder eller saus for den sakens skyld.

 

Å innbille seg at det er mer komplisert å lage noe fordi man fjerner noe er tull.

 

 

Er du veganer?

Lenke til kommentar

Tenker en blanding er fornuftig, og gjerne litt blending og jucing også, næringsstoffene er enklere å oppta når man varmebehandler grønnsaker, men det tar også bra knekken på vitaminer også i forhold til å spise ferskt. Husk at om du juicer frukt ruser du deg basically på sukker, så gjør det helst med grønnsaker og utnytt fiberet til å stagge blodsukkeret med å heller spise frukten hel.

 

For å få nok kalorier er det lurt å mikse inn bønner, ris, linser, erter, frukt og rotgrønnsaker. Bønner inneholder en del ufordøyelige karbohydrater så du får en grei gassproduksjon av dem, og aller mest i starten. Fordelen med dem er at de teller som to måltider og sånn sett regulerer det blodsukkeret ditt bra.

 

Lager en god del gryter med mye forskjellig i. Veldig enkelt å lage da du bare kjøper frossenpakker i butikken. Bruker mye hakket ferdigtomat som base og vil du ha litt fett i er konsentrert kokosmelk med på å runde av og/eller evt. kokosfett. Som smakstilsetning er grønnsaksfond fint. Bruker også en del buljong fra A. Vogel. Den er veldig god på smak. Du får dem i ulike saltgrader alt etter hvor mye salt du bruker. Standardutgaven er nesten 50% salt. Ellers kryddres ting gjerne med en del chili, ingefær, gurkemeie, hvitløk, pepper og oregano. Ting som også setter smak på det er Tabasco Habanero og HP sauce. Til drikke bruker jeg ofte presset fersk sitron som jeg blander frosne blåbær eller bringebær istedet for isbiter. Setter en frisk smak på det uten å være sukker-juice.

 

Ren veganisme fungerer ikke for min del. Det blir litt kjøtt i ny og ne, men mengden er sterkt redusert i forhold til før. Det blir mest kylling/kalkun, litt storfe og litt egg og annet i blandt. Merker at energien er mye mer stabil med dette og at bl.a nr.2 har veldig godt av all ekstra fiber man får i seg. Det å gå fra å bruke en halv dorull pr. returlevering til knapt å trenge toalettpapir er nok også GI-trakten happy med.

 

Mange gjør en alt for kraftig helomvending når de vil spise vegansk med den prisen at kroppen protesterer. En god overgangsperiode er smart hvis du har tenkt å spise sånn permanent og ikke som kur.

  • Liker 1
Lenke til kommentar

Tenker en blanding er fornuftig, og gjerne litt blending og jucing også, næringsstoffene er enklere å oppta når man varmebehandler grønnsaker, men det tar også bra knekken på vitaminer også i forhold til å spise ferskt. Husk at om du juicer frukt ruser du deg basically på sukker, så gjør det helst med grønnsaker og utnytt fiberet til å stagge blodsukkeret med å heller spise frukten hel.

 

For å få nok kalorier er det lurt å mikse inn bønner, ris, linser, erter, frukt og rotgrønnsaker. Bønner inneholder en del ufordøyelige karbohydrater så du får en grei gassproduksjon av dem, og aller mest i starten. Fordelen med dem er at de teller som to måltider og sånn sett regulerer det blodsukkeret ditt bra.

 

Lager en god del gryter med mye forskjellig i. Veldig enkelt å lage da du bare kjøper frossenpakker i butikken. Bruker mye hakket ferdigtomat som base og vil du ha litt fett i er konsentrert kokosmelk med på å runde av og/eller evt. kokosfett. Som smakstilsetning er grønnsaksfond fint. Bruker også en del buljong fra A. Vogel. Den er veldig god på smak. Du får dem i ulike saltgrader alt etter hvor mye salt du bruker. Standardutgaven er nesten 50% salt. Ellers kryddres ting gjerne med en del chili, ingefær, gurkemeie, hvitløk, pepper og oregano. Ting som også setter smak på det er Tabasco Habanero og HP sauce. Til drikke bruker jeg ofte presset fersk sitron som jeg blander frosne blåbær eller bringebær istedet for isbiter. Setter en frisk smak på det uten å være sukker-juice.

 

Ren veganisme fungerer ikke for min del. Det blir litt kjøtt i ny og ne, men mengden er sterkt redusert i forhold til før. Det blir mest kylling/kalkun, litt storfe og litt egg og annet i blandt. Merker at energien er mye mer stabil med dette og at bl.a nr.2 har veldig godt av all ekstra fiber man får i seg. Det å gå fra å bruke en halv dorull pr. returlevering til knapt å trenge toalettpapir er nok også GI-trakten happy med.

 

Mange gjør en alt for kraftig helomvending når de vil spise vegansk med den prisen at kroppen protesterer. En god overgangsperiode er smart hvis du har tenkt å spise sånn permanent og ikke som kur.

 

Takk for svar, føler jeg lærte et par ting  :)

Lenke til kommentar

Man får i seg nok proteiner med alt av vegansk kost så lenge man spiser nok kalorier slik at man beholder vekten, men det er viktig å spise variert. Proteinkvaliteten er bedre på kjøtt, men den er helt grei på vegetarkost også så lenge man ikke spiser for ensidig. Mange kulturer har innslag av dyreprotein i dietten selv om det er en lav andel av den totale ernæringen.

Lenke til kommentar

Man får i seg nok proteiner med alt av vegansk kost så lenge man spiser nok kalorier slik at man beholder vekten, men det er viktig å spise variert. Proteinkvaliteten er bedre på kjøtt, men den er helt grei på vegetarkost også så lenge man ikke spiser for ensidig. Mange kulturer har innslag av dyreprotein i dietten selv om det er en lav andel av den totale ernæringen.

 

Det er ikke proteinkvaliteten, men mengden som er problemet i mye vegansk mat hvis man ikke tenker på det. Vegetarianere har ikke samme problemet når de bruker melkeprodukter

Lenke til kommentar

Har en nær venn som er veganer. Vi pleier å spise det samme som før, bare at vi bytter ut melk med vann/soyamelk, andre soyaprodukter og erstatter kjøtt med feks løk. Pasta med løk i stedet for kjøtt er faktisk dritdigg uansett om du er veganer eller ei.

Edit: Ofte smaker veganske alternativer høgg, så add grønnsaker istedet så mye du kan fremfor å kjøpe sinnsykt dyrt fake kjøtt. 

Endret av BuffyAnneSummers
Lenke til kommentar

 

Man får i seg nok proteiner med alt av vegansk kost så lenge man spiser nok kalorier slik at man beholder vekten, men det er viktig å spise variert. Proteinkvaliteten er bedre på kjøtt, men den er helt grei på vegetarkost også så lenge man ikke spiser for ensidig. Mange kulturer har innslag av dyreprotein i dietten selv om det er en lav andel av den totale ernæringen.

 

Det er ikke proteinkvaliteten, men mengden som er problemet i mye vegansk mat hvis man ikke tenker på det. Vegetarianere har ikke samme problemet når de bruker melkeprodukter

Jeg ferdigstilte en fagrapport om proteinkvalitet før jul og beregnet at sammenlignet med kostrådene, må lakto-ovo vegetarene spise 30% mer kalorier for å kompensere. Dette gjelder for den friske befolkningen mens eldre har jeg ikke beregnet, pga mer tyder på at eldre får et økt behov. Men det blir en  annen diskusjon. Som du påpeker, vil supplementering med meieriprodukter, men eksludering av kjøtt være en fin løsning for dem som ønsker å redusere sitt kjøttinntak.

 

Det må sies at det er mye spennende smaker innen "veggie"-verden, og at det kan være moro å eksperimentere. Lagde pizza og brukte poteter, blomkål og ost som fyll. Hamburgere tok jeg å knuste forskjellige belgvekster og slang i et egg som ble vellykket. Her om dagen smakte jeg på veggie-burgereren på Mcern. Ble positivt overrasket over smaken. :) 

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...