Gå til innhold
Spørsmål om hus eller oppussing? Still spørsmål her! ×

Reparere vedovn


Anbefalte innlegg

Hei, ny i denne delen av forumet så si fra om det er bedre egnede steder for dette spørsmålet.

 

Vi har en gammel vedovn/kamin i leiligheten som har fungert fint, men nå lekker det røyk ut i rommet, og det ser ut til å være fordi det er blitt hull i keramikken/isolasjonen i selve ildstedet slik at røyken slipper ut. Er det noen som har noen tanker rundt hvorvidt dette lar seg reparere forsvarlig, og eventuelt hvem som utfører slikt?

 

På forhånd takk. 

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Takk for tilbakemeldingene. Det er ildfast stein innvendig, og rundt dette stål. Det er hull gjennom steinen som leder til et lokk som kan tas av stålkammeret. Jeg tror det er herfra det lekker ut, gjennom stålkammeret og ut i selve "fasaden" til ovnen og deretter gjennom gitteret som kun er til dekorasjon. 

 

Har lagt ved noen bilder som viser problemet, tror dere dette lar seg mure igjen forsvarlig?

post-72996-0-85505900-1516812196_thumb.jpg

post-72996-0-79504100-1516812202_thumb.jpg

post-72996-0-45154600-1516812207_thumb.jpg

Endret av herzeleid
Lenke til kommentar

Du kan alltids plukke den fra hverandre og skarpe bort synlige sotkaker og støvsuge godt, og se om det hjelper (sånne ovner har ofte «kreativt» opplegg der røyken går litt rundt om kring i kanaler for å utnytte maksimalt av varmen). Men den ser ut til å ha nærmet seg pensjonsalder...

 

Edit: det er sikkert asbest inni der også, så om du er nervøs for slikt så ta hensyn til det

Endret av M98kF1
Lenke til kommentar

Om røyken kommer ut gjennom det lokket kan det hende du ikke trenger å gjøre noe annet enn å legge litt ovnskitt eller en liten remse glassfiberpakning (ser ut som tau, jeg foretrekker dette over kitt) et passende sted i åpningen til lokket.

 

Et annet alternativ er å benytte seg av unnskyldningen til å oppgradere til en ovn som er litt mer effektiv med veden og kanskje har litt glass for å se pen ut også. Om økonomien tillater det, såklart. Bare vær kritisk til hvilken ovn du velger, så slipper du femten år med frustrasjon...

Lenke til kommentar

Litt mer: sånne gamle ovner var gjerne ikke helt tette som nye engang. De lekker ikke røyk likevel fordi de er konstruert for at det skal være undertrykk inne i ovnen. Og det lokket har bare ligget der, med en tynn glippe, siden 1957 eller noe. Om det plutselig lekker nå er enten metallet i ovnen brent/rustet bort så mye at det er store hull (ser ikke sånn ut på bilde) eller så er det «noe galt» med trekken, mest sansynlig det siste og at sotavleiringer er årsaken.

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...